Laura Ashley

Zeg bloemetjesjurk en ik denk meteen aan Laura Ashley. De meeste bekendheid kreeg Laura Ashley echter met haar behang en gordijnen. In het centrum van Eindhoven was een sfeervolle Laura Ashley winkel waar ik altijd even naar binnen wipte om een glimp van de collectie op te vangen. Kopen deed ik niet, behalve de catalogus dan. In mijn boekenkast staan de catalogi van 1989 tot en met 2001, met uitzondering van 1993 en 1994.
Sinds de sluiting van een aantal Laura Ashley winkels in Nederland lees en hoor je weinig meer over deze winkelketen. Máár, er is weer aandacht. Van Martin Wood verscheen een mooi salontafelboek. Een rijk geïllustreerd boek met meer dan 200 foto’s en tekeningen uit de archieven van het bedrijf en privé-administratie van de Ashley familie. Martin Wood vertelt het verhaal van haar geboorte in Zuid-Wales in 1925 tot aan haar plotselinge dood (een val van de trap) in 1985.

Laura Ashley hield van handwerken, maar kon in de schaarste na de Tweede Wereldoorlog moeilijk leuke dessins vinden voor haar patchwork. Daarom verdiepte zij zich in het bedrukken van stof. Laura en haar echtgenoot Bernard gingen theedoeken maken in hun driekamerappartement. Hier bleef het niet bij. Het assortiment breidde zich uit. Onder andere werd de alom bekende bloemetjesjurk toegevoegd aan de collectie. Toch zullen de meesten onder ons een herinnering hebben aan het bloemetjesbehang. Volgens Jane Ashley, de dochter van Laura en Bernard, is Cath Kidston de nieuwe 21e eeuwse Laura.

27 gedachten over “Laura Ashley

 1. De jurken van Laura Ashley, ik draag ze nog steeds. Mijn dochter had een slaapkamer met hemelbed en al, bekleed met Laura Ashley stoffen, roze natuurlijk. Ze was toen een jaar of elf en heel gelukkig met haar roze bloemenkamer. Quilten deed ik toen nog niet zelf dus kreeg zij een roze quilt, ook van Laura Ashley. Die heb ik steeds bewaard maar waar kan ik hem nu nog gebruiken? Toch kan ik hem niet wegdoen. Dus dan maar bij de souveniers van een van je vorige logjes.
  Nu ben ik al een tijdje niet in de binnenstad van Den Haag geweest maar hier zat tot voor kort een Laura Ashley winkel in de Hoogstraat naast de beroemde slager Dungelman (die van de Haagse kroketten) en vlak bij paleis Noordeinde.
  Anneke Schoonenberg Kegel

 2. Ach ja, Laura Ashley|!! Enige stoffen waren dat. Ik heb hier nog ee boek over de collectie staan., Leuk om ideen op te doen. Wat een nostalgie!!

 3. @Anneke Schoonenberg Kegel, ik zie je voor me met een Laura Ashley jurk. Het past helemaal bij je. Mij staat het niet… ik ben te klein!:-)
  De quilt kun je overal gebruiken. Hij is tijdloos. Leg de quilt bijvoorbeeld over een bank, of over een stoel. Staat gezellig.
  Hoeveel Laura Ashley winkels zijn er nog in Nederland? Waarschijnlijk zijn het er niet veel meer.Ik dacht dat ze allemaal gesloten waren.
  @Marijna, heerlijke nostalgie!

 4. Ja, dat is lang geleden. Ik vond de collectie van Laura A. altijd heel bijzonder, peperduur, dus voor mij geen bloemetjesbehang, trouwens dat past ook niet zo in mijn stijl van inrichten.
  Maar de kleding vond ik vaak ook prachtig.
  Mijn trouwjurk kwam dan ook van Laura. Niet de geijkte witte jurk, maar een diep donkerblauwe jurk met een verlaagd lijfje en een licht aangerimpelde rok. De stof was van puur katoen en had een ingeweven bloemprint. Door de combinatie van eenvoud van het model en de mooie stof was het een erg mooie jurk.
  Later ging ik haar ontwerpen van de stoffen en behang nog meer waarderen. Door mijn veelvuldige bezoeken aan Engeland kon ik de ontwerpen en het kleurgebruik nog beter “plaatsen”. Jammer dat ze er niet meer is. Wellicht ga ik me eens wat meer verdiepen in haar geschiedenis.
  Sonja

 5. Nu ik dit hier allemaal lees sta ik ook weer even in de Haagsche winkel in de Hoogstraat . Vele vele keren ging ik er heen . Toen er pakketjes voorgesneden stofjes verkocht werden heb ik er heel wat van gekocht . Er zijn wel eens kleine cadeautjes van gemaakt . Maar het is nog niet allemaal verwerkt . Omdat de stofjes wat dikker zijn dan de quiltstoffen van nu heb ik alles goed gescheiden gehouden in nog een echt Laura Ashley winkeltasje in prachtig groen .
  Soms kocht ik van de rol stof als ik de motieven goed bruikbaar vond . De bekende roosjes heb ik zeker ook nog .
  Behangranden kon ik goed gebruiken voor papierwerk om er kaarten mee te versieren of doosjes , cadeautasjes .
  Wat hadden ze altijd een prachtige collectie in de winkel .
  Ik heb nog enkele gebreide kantshawls in verschillende kleuren , heel fijn om te dragen .
  Onlangs kwam ik er weer een tegen in mijn kast en heb het klaar gelegd om weer te gebruiken .
  Er zal ook nog een cataloges liggen , daar knipte ik kleine vierkantjes uit van de bloemmotiefjes en gebruikte dit als origami voor kaarten . Oh ja kransjes kon ik er van samen stellen . Alles komt weer boven .
  Verschillende artikelen over Ashley heb ik verzameld uit tijdschriften .
  Maar er kwam wel eens een ogenblik van opruimwoede . Ik weet niet zeker meer of ik dat bewaard heb of ben ik blijven steken om het niet weg te doen ?
  Dat zal de tijd hopelijk nog eens aan geven .
  Kleding kon ik er helaas niet kopen omdat het net mijn maatje niet was . Ik meende dat Laura haar zoon toen verder is gegaan , maar wel met minder succes .
  En of de winkel in den Haag er nog is ?
  Bij Slager Dungelman kwam Willem Alexander ook wel eens een kroketje halen . . . !
  Gaan we nu verder even langs de mooiste zaken , beginnen bij de Bonnetrie . Daar zal het nu wel mooi zijn zo tegen de Kerst en de lunchroom is gezellig om er een kopje koffie te drinken met een overheerlijk gebakje . Eindigen op de Plaats bij Het Weense koffiehuis . In de zomer gezellig het terras en natuurlijk de koffie met de Weense specialiteiten .
  Het verhaal gaat dat Juliana er graag kwam en de heer Luns ging er ook graag koffie drinken .
  Dille en kamille was ook op de Plaats , of dat nog zo is ?
  Een heel andere bloemetjes stofjes en behangwinkel heeft ook lange tijd aan de PLaats gezeten , Biggie Best .
  En jammer de handwerkwinkel van Toet Paul .
  Zo ik ben moe van het sjouwen en winkels kijken . Het is heel wat jaartjes geleden dat ik daar was . Ooh oh den Haag wat kwam ik er graag . . .

 6. Kan mij niet precies de stoffen voor de geest halen.
  De naam ken ik natuurlijk wel.
  Ben in Utrecht in een L.A. winkel geweest. Ik schrok van de overdreven chique dames én de prijzen !!;-))

 7. L.A. stoffen en kleding vond ik prachtig. Helaas niet te betalen voor mij in die tijd. Gelukkig werden de motieven na gemaakt en heb ik de nepjurken wel kunnen kopen. Patchwork stond toen nog niet in mijn woordenboek. Kende patchwork wel maar alleen om kartonnetjes dus nog niet een hobby waar ik warm voor liep. Arte, chic programma van frans vertaald naar duits heeft wel eens een documentaire over L.A gehouden.

 8. In Groningen in de Zwanestraat vlak bij de handwerkzaak van de dames Zimmermann-Dassel was ook een Laura Asley winkel.
  Één maal heb ik een Laura Asley jurk gekocht en tot op de draad versleten. Lichtgroen met roze bloemetjes. Een heel wijd model die je door middel van tunneltjes waar een lint door geregen was op de juiste wijdte kon strikken.
  Tijdens een kunstweek zat ik onder een boom te spinnen met deze jurk aan. Ik werd aangesproken door een fotograaf die in dit plaatje een schilderij zag en heeft het vastgelegd. Nooit heb ik de foto gezien, maar moest er aan denken bij het zien van deze log.
  elma

 9. Anneke@ zonder dat ik je kende kwam je de borg Verhildersum binnen lopen en ik genoot van je prachtige jurk, je sprak mij aan als herkenning van Berthi’s web-log. Later zag ik je op de rug en daar is ook een prachtig detail te zien. Het nakijken waard.
  elma

 10. O ja, Laura Ashley! Ik kijk haar catalogi en interieurboeken nog regelmatig in. Vele jurken van haar heb ik gedragen en rokken en blouses gemaakt van haar stofen,ik vond het heel droevig toen dat écht niet meer kon…….
  Ik ging samenwonen en natuurlijk wilde ik een L.A.-slaapkamer….Ik ging aan het werk, vriend ging behangen – de bloemetjes op de kop!!! Omdat onze beurs na aankoop behang en gordijnen leeg was, ook de gordijnen maar ‘op de kop’ gmaakt…..na een tijdje zie je het echt niet meer!
  Van de vierkantjes maakte ik een lappendeken, die de hondendeken werd toen ik weer alleen was en een Dobermann mijn beste maatje werd (ze is er ook in begraven). Ook had ik de restantenwinkel in Helmond ontdekt, een heel eind van Groningen, maar gelukkig woonde er een vriendin in de buurt. Met restanten werd een heerlijke leunstoel – aan de straat gevonden – bekleed. Mijn nu-echtgenoot keek de eerste keer wat vreemd op van de enorme leunstoel met grote gele rozen, maar stoel mocht mee verhuizen naar het platteland. Helaas zijn mijn L.A.-schatten er niet meer door een brand, daarom ben ik zo blij met de boeken. Later heb ik nog een grand foulard gemaakt van ‘nieuwe’ L.A.-stof, de kwaliteit is nog steeds geweldig, maar het nostalgische bloemetjesgevoel geeft het niet……Nog geen 2 weken geleden vond ik in een Kringloop een lap van 2 meter lichtgroene L.A.bloemetjes-stof!!! Ik koester deze lap!

 11. ik herinner mij de eerste winkel van laura ashley in belgie, in Brussel. wat vond ik dat fantastisch! zo helemaal anders dan je gewend was!

 12. Speciaal voor Gerrie,
  Oh, oh Den Haag. Nostalgie. De kroketjes zijn er nog. Bij ieder bezoekje aan de “stad” hoort een broodje kroket van Dungelman. Wel staande opeten van een wit porceleinen schoteltje. Dat is Haags toch. De Bonneterie is helaas niet meer wat het was. Ook daar heeft het moderniseringsvirus toegeslagen en het interieur is strak en grijs, zonde, zonde. Alleen de overloop met kroonluchter is gebleven. Toet Pauwels is met pensioen en ook daar zit nu een “kleren”-winkel (Excusez le mot). Biggies Best is ook al weer verdwenen. Het oude Haagje met Gerzon, Vos en Oude Bijenkorf is onherkenbaar veranderd. De tijd, ik weet het maar een beetje nostalgie mag toch op z’n tijd.
  Berthi,
  Rob, mijn man, vindt veel prima maar een roze quilt op de bank, nee dat gaat hem te ver. Dus toch maar op zolder bewaren.
  Elma,
  Ja lange jurken, heerlijk dragen. Ik ben geen broekenfan en die jurken blijven altijd in de mode dus over tig jaren gerekend zijn ze niet duur.
  Anneke SK

 13. Dank je Anneke voor het Haagsche medeleven .
  Helaas kom ik er niet zoveel meer , alleen nog wel eens in het Statenkwartier en de Fred , gewoon omdat we er gewoond hebben .
  Nou ja jammer al de veranderingen overal dan is het niet zo erg dat ik er niet zo gemakkelijk meer kom zeg ik met een knipoog . De Passage zal ook wel niet meer zo zijn als eerder .
  Ben je wel eens in het aloude handwerkwinkeltje geweest in de Heulstraat jaren en jaren geleden ?
  Het was er erg rommelig maar er was wel een bijzondere sfeer .
  Ik meen dat Biggie Best nu aan de Frederikstraat is .
  Dat was weer even Haags uit vervlogen tijden .

 14. Het Jagershuis en Toet Paul zou daar al de prachtige betimmering in de winkel weg zijn . . . ?

 15. Ja Gerrie, het is huilen als je het ziet. Het Jagershuis, de krakende trappen, de houten kleedkamers, de vloeren, de prachtige inspringende etalages, het is allemaal weg!!!! Gevel, heel modern tot aan de straat. Onherkenbaar, een van de zovele karakterloze kledingzaken. Toet Pauwels, het is nu een moderne kledingwinkel. De eigenaresse heeft alleen de stokoude, handbediende kassa als relikwie meegenomen ter herinnering aan de generaties voor haar. De rest is bij het oud vuil gegooid. Zo zonde. Het is net als bij Krul, waar een heel klein beetje van bewaard is gebleven en nu dienst doet in het restaurant(je) in de kelder van het Eschermuseum aan het Voorhout, voormalig paleisje van Koningin Emma. Het oude handwerkwinkeltje aan de Heulstraat kan ik me niet meer herinneren. Er is wel een lichtpuntje. De Passage is prachtig mooi opgeknapt. Selexys Verwijs heeft nu in de rotonde een werkelijk prachtige boekhandel, een concurrent voor de jou ongetwijfeld bekende Paagman van de Fred.

 16. Wat een afbraak van zoveel moois , jammer toch . Verwijs ken ik nog van zijn eerdere winkel , een goed uitgebreide boekenwinkel evenals Van Stochkum . En Paagman aan de Fred heeft nu een café Kicking Horse .
  Kun je gezeliig met je aankoop van boeken even rustig genieten .
  Ik moet even Toet Pauwels noemen ik had het maar over Paul , zolang is het geleden dat ik er was . Gelukkig dat de Passage goed opgeknapt is .
  Nou de treurnis over Laura Ashley heeft ons nog meer afbraak laten zien .

 17. Oh, die Haagsche binnenstad, waar ik bij Gerzon een geelgeruit jurkje kreeg. Mijn moeder had het zien hangen en ging dat eerst vragen aan mijn vader.. mocht het…Het mocht, de jurk kostte ongeveel 70 gulden en als 8 jarige was ik er zo uitgegroeid. Wat was ik jaloers op het kleine meisje dat hem moest afdragen. Ze droeg hem toen ze jarig was en alle klassen van de school rond mocht om de onderwijzers te trakteren. Overigens heb ik nog een L.A. trui uit 1982 (het jaar dat mijn vader strief) die ik nog elk jaar 1 keertje draag en dan was en weer opberg.

 18. Wat leuk dit!!
  Ik heb voor mijn Dochter Rose bloementjes gordijnen bij de geboorte gehad. En granol muren in roze kleur.
  En voor Zoon het zelfde behang en gordijnen in blauw. Ik hoop ooit er wat voor de klein kinderen van te maken, want altijd bewaard super kwaliteit!!!

 19. Ik kwam graag in de LA winkel in Eindhoven. Toen ik zwanger was van mijn dochter heb ik voor haar van allerlei verschillende vierkante stukjes (rose) stof een boxkleed gemaakt, we hebben het nu nog!! Nu wil ik een prikbord voor haar bekleden met een bloemenstof en ga weer op zoek naar iets “laura Ashley” achtigs
  Jammer dat er geen winkels meer in Nederland zijn, maar er is nog altijd Internet!!

 20. @Marjo Brans, fantastisch dat we over de hele wereld kunnen surfen voor het product dat we graag willen hebben. Succes!

 21. Geachte mevr. Brans,
  Er zijn in Nederland 4 Laura Ashley winkels.
  Arnhem; Den Haag; Rotterdam en Utrecht.

 22. Ik ben een man, zeker geen verwijfd type, maar in de jaren 80 had laura ashley hele mooie landelijke stoffen, nadat ze ‘modern’ wilden worden, werd hun indentiteit te niet gedaan en zijn helaas ontwerpen die veelal op vlgs mij 18e eeuwse landelijke ontwerpen gebaseerd waren verdwenen.
  in tilburg zag ik een winkel een boek van laura ashley uit 1983, helaas niet te koop, de eigenaresse wilde deze zelf houden.
  ik was weer helemaal lyrisch over de de behangen en stoffen. er is ook daarna een winkelketen geweest met deze engelse landelijke country style, de naam ben ik vergeten.

 23. Ik was weg van de ontwerpen van Laura Ashley. 30 April 1982 ben ik gehuwd, één van mijn mooiste dagen, geheel naar mijn stijl in een Laura Ashley bruidsjurk. Op het feest van onze 25 ste huwelijksverjaardag droeg ik ze opnieuw. Nog steeds even mooi wit en groot in haar schoonheid. Ik koester mijn bruidsjurk nog steeds. Ik bewaar ze samen met de kleine catalogus van toen…
  Laura Ashley, voor mij een grote madam met de mooiste bruidsontwerpen toen!
  Ik hoop dat ook mijn zoon mijn bruidsjurk naar waarde weet te bewaren en misschien wel kan doorgeven aan mijn kleindochter…

 24. Ik ben gehuwd in 1982 in een bruidsjurk van Laura Ashley. Helaas vindt ik niets terug over haar bruidsjurken destijds…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *