Pronkjournaal XXI

Wie niet aan de rol wil

Elma: ‘In een reactie heb je het al kunnen lezen. Het begin van de pronkrol. Een nieuw idee is een pronkboek. We nemen een boek met plastic mappen van 30 x 30 cm wat gebruikt wordt voor scrapbooking. Elk werkstukje wordt apart gemaakt en kan dan in de plastic mappen geschoven worden. Door de maat past er ook een origineel stramientje in waar de schoolmerklapjes op geborduurd worden.

De eerste 6 pronkboeken zijn al in bewerking. Dus wie nog veel lapjes heeft liggen en tegen de klus van het innaaien opziet, kan de lapjes ook in een boek stoppen.
Op de foto het boek van Tiny, met het merklapje.
Nog leuk om te vermelden: Aafke is het zusje van Tiny, geboren op dezelfde dag en plaats. Dus hier de eerste pronkende tweeling.

Vorige week in Amsterdam kreeg ik onder andere een klein stukje papier met een kruissteekpatroontje (naar mijn idee) uit de “BAZAR” 27e jaargang 30 mei 1881. Het lettertype is gelijk aan een ander blad van de “BAZAR” uit 1871 wat ik in mijn bezit heb. Voor de duidelijkheid heb ik het patroon getekend en kan erg goed gebruikt worden als tussenstukje.

Nog een idee waar Elly op kwam: maak je eigen tussenzetsels. Door bandjes op de gewenste maat van een restje Aidastof te voorzien van een muizentandje. Dan heb je altijd de gewenste kleur en afmeting.’

17 gedachten over “Pronkjournaal XXI

 1. Pronkboek, een prachtig idee! En al zes stuks in de maak, dat is niet mis. Ik ben benieuwd of we net als bij de pronkrollen heel verschillende ontwerpen krijgen te zien. Ik hou erg van blader- en kijkboeken. Beter gezegd: inspiratieboeken!
  Het motief uit 1871 is erg mooi! Dit patroon zal het ook goed doen als randmotief voor een merklap.
  Enig om een pronkende tweeling op les te hebben, Elma!
  Een rood schoolmerklapje blijft charmant!

 2. Nu ik gestopt ben met mijn rol, zit ik met de lapjes in mijn maag! Dit idee om ze in een scrapbookmap te stoppen komt prima van pas! Maar eerst het huis opknappen.

 3. Dit is een leuk idee! Je kunt alles bekijken zonder dat je eerst af moet rollen.
  Maar zo’n lange rol op de tafel, zoals in Roermond, heeft toch ook iets. Indrukwekkend is dat! 🙂
  Nee, imponerend!!

 4. Even langs het PRONKJOURNAAL wandelen dan is het eerste wat opvalt alweer het 21e journaal !!!!
  Dat is niet niks .
  De nijvere handen en prachtige ontwerpen en ideeen van Elma en het verhaal bij ieder pronkstuk zijn natuurlijk een weldaad van mooie en kunstige steekjes om te bewonderen , met ogen wijd open en een heel veel ooooh wat mooi !
  Een boek samen stellen op deze wijze is wellicht een ander maar ook goed plan om al je pronkstukjes te presenteren .
  Mijn persoonlijke mening is wel jammer de mooie steken achter plastic . Goed beschermd , maar wat minder voor het oog .
  Zeer handig om het door te bladeren en ook om te vervoeren .
  Ik zou misschien kiezen voor een boekidee maar geheel van stof zoals ook de babylappenboekjes er ongeveer uitzien .
  Maar ik wil toch een pluim uitreiken aan de maaksters van al het stekenwerk en Elma een extra pluim op haar hoed . Ik zie haar gaan , meid je hoofd recht anders kantelt je pluim !

 5. Het patroontje uit de oudheid ligt alweer gereed om na te maken .
  En kijk eens naar het jaartal 1881 en nog heel mooi om er nu iets leuks mee te doen , dit is antiek dat gewoon modern blijft .
  Dankjewel Elma voor al je werk en aandacht om aan ons allen te denken .
  Je gaat geloof ik net als een tovervrouwtje rond met een mandje om allerlei moois rond te strooien !

 6. Voor mij nog even niet aan de orde, ik blijf lekker pronkROLLEN, maar wat ik me afvraag: blijven ook de, zeg maar slappere lapjes wel netjes achter dat plastic zitten, zo’n hard stramientje blijft wel overeind maar een lapje batist of zijde? Ik vraag dat omdat ik nog zoekend ben naar een mooie manier om mijn (antieke) zakdoekjes zichtbaar en hanteerbaar te houden terwijl ik niet maandelijks aan de zakdoekjeswas wil, sommige zijn daar te mooi en te kwetsbaar voor. Elma dank voor je leuke patroontje!

 7. Leuk idee en een geschikte maat voor handwerkjes.
  Je kan ze altijd eerst op een (zuurvrij)kartonnetje spannen.
  Wel vraag ik mij af voor de lange duur. Wil je dat je rol/werk echt perfect blijft dan is het plastic natuurlijk funest.
  En dat gaat sneller dan je verwacht.

 8. Alweer een leuke pronkjournaal.Dat boek is ook een goede vervanger en ziet er leuk uit.Maar het behoeft ook geen tussenstukjes,dan zou m’n kloswerk voor niets zijn geweest.Dus de rol maar volmaken en dan misschien een boek.Wie weet wat Elma dan weer voor nieuws heeft bedacht,dat gaat steeds maar door.

 9. @Marian’ne m, het beste is om insteekhoezen zonder weekmakers te gebruiken. Je kunt ze onder andere bij de HEMA kopen. Deze insteekhoezen zijn steviger dan de gewone. Zelf gebruik ik deze 23-rings insteekhoezen voor oude kleine patroonboekjes.
  @Marcella, een zuurvrije doos met zuurvrij papier tussen elk zakdoekje. Zo heb ik mijn zakdoekjes uit de WOI opgeborgen.
  @Gerrie, een boekidee van stof is mooi, maar ik vrees dat de werkjes snel smoezelig zullen worden. En wat dan? Wassen?
  @Truus, Elma tovert zo een nieuw idee uit haar toverdoos!

 10. Even voor de duidelijkheid: alleen de 23-rings insteekhoezen zonder weekmakers zijn bij de HEMA te koop. Voor een andere maat zul je naar een speciaalzaak moeten gaan.

 11. Elma je hebt het weer gemaakt.Een mooie oplossing om je borduursel zo te bewaren. En pronken willen we graag.

 12. Met genoegen gekeken naar het scrapboek als vervanging voor een borduurpronkrol die ingenaaid moet worden. Ik ben niet zo’n geweldige naaister.
  Nu heb ik wel een vraag: kun je in een plastic map twee geborduurde lappen tegen elkaar leggen, zodat de achterkanten tegen elkaar liggen? Of gaat er maar een lap in een plastic hoes? Zo ja, hoe werk je de achterkant dan netjes af?
  Voordat ik een scrapboek ga kopen, zou ik dat graag even van u horen.
  Met vriendelijke groet,
  Heleen

 13. Wat een leuke ideen op deze site , iedere keer opnieuw!
  Het pronkboek lijkt me ideaal, ik ben geen geweldige naaister.
  Dus een scrapbook bij Elma gekocht. maar nu stuit ik toch op een aantal probleempjes..Net als de vragen die Heleen stelt.
  Bovendien zijn mijn lapjes te klein van formaat. Een paspartout erom heen?Maar dan zal elk lapje afzonderlijk ” ĂŻngelijst”moeten worden? Hoe bevestig je de lapjes op de achtergrond?Misschien dat u me kunt helpen.
  Of toch iemand zoeken die een pronkrol wil maken voor me.
  Misschien dat u me kunt helpen.
  Met vriendelijke groet, Jeanne

 14. Helaas is mij de vraag van Heleen ontgaan.
  Nu ook gelijk het antwoord, ook voor Jeanne en ieder die belangstelling heeft.
  Heleen: Er worden twee werkstukken tegen elkaar in de hoes gedaan.
  Vaak met zuurvrij papier ertussen voor de stevigheid. Deze vellen zijn ook van het merk Papicolor.
  Jeanne: Als je lapjes te klein zijn kun je er voor kiezen om er stof om heen te naaien. Praat er maar eens met Jeanny over, die weet best een mooie oplossing.
  Of je maakt er een paspartout omheen, dan hoef je de randen ook niet af te werken.
  Na twee pronkrollen te hebben afgewerkt is Hennie (rode kistje) nu bezig aan een pronkboek. Ze maakt van elk werkstuk een prachtige bladzijde voor haar pronkboek. Deze voorbeelden zullen spoedig in het volgende PJ verschijnen.

 15. Hartelijk dank voor je snelle antwoord
  ik ga ermee aan de slag. Ben benieuwd naar het volgende PJ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *