Komt een vrouw bij de dokter

Komt een vrouw bij de dokter Wat moet ik er nog over zeggen? De afgelopen week kon je geen krant of tijdschrift openslaan zonder een artikel over deze film tegen te komen. Iedereen had er al een mening over. Donderdag 26 november ging de film in première en na twee dagen bereikte de film al de status van Gouden Film, 100.000 bezoekers. Binnen vier dagen gingen ruim 200.000 bezoekers naar de bioscoop voor KEVBDD. Dit is het beste openingsweekend voor een Nederlandse film ooit.

In de boekenkast van Eline staat het boek Komt een vrouw bij de dokter al enkele jaren. Zij las het autobiografische verhaal van Kluun. Ik nam het boek pas een paar weken geleden in mijn handen. Stijn (Kluun), een reclameman die geld als water verdient, leeft als God in Amsterdam. Hij is getrouwd met Carmen en heeft een dochtertje, Luna. Alles gaat voor de wind totdat zijn vrouw borstkanker krijgt. Stijn is verslaafd aan de vrouwen en is niet vies van een alcoholisch drankje. Het is moeilijk om sympathie te krijgen voor een man die het niet kan laten om vreemd te gaan terwijl zijn vrouw borstkanker heeft. Toch gaat Stijn helemaal voor zijn vrouw en zal tot op het allerlaatste moment alles voor Carmen doen.
Terug naar de film. Op de poststapel lagen nog steeds twee bioscoopkaartjes die ik voor 16 december moest gebruiken. Dat zou de film KEVBDD worden. Maandagavond 19.00 uur vond ik een prima keuze. Voor de zekerheid twee plaatsen gereserveerd, alhoewel het op maandagavond niet spaak zou lopen… Ik vergiste me. Om 18.45 uur konden we buiten in de rij aansluiten. Nagenoeg uitverkocht, eveneens voor het tijdstip van 21.15 uur. De beginscènes van de film volgen elkaar in rap tempo op. Te snel, waardoor je niet goed de kans krijgt om de karakters van Stijn, Carmen en Roos (vriendin van Stijn) te leren kennen. Naarmate de film vordert komt er een passend tempo met een uitstekend einde. Barry Atsma speelt de rol van Stijn voortreffelijk. Hij draagt de film. Carice (Carmen) van Houten en Anna (Roos) Drijver mogen er ook zijn, maar komen niet boven Barry Atsma uit. Reinout Oerlemans zorgt voor prachtige opnames waardoor we zijn regiedebuut als geslaagd kunnen zien.

15 gedachten over “Komt een vrouw bij de dokter

 1. Heftige film waar ik dus niet heen ga.
  Een pracht acteur en knap van Reinout.
  De verhaallijn doet mij een beetje denken aan Turks Fruit.
  Ik vind het een beetje een emo trekker terwijl het ook weer heel realistisch is natuurlijk.

 2. De laatste dagen is er al zoveel over gezegd , het lijkt mij zeer wijs dat ik maar gewoon een boek van mijn eigen stapeltje pak omdat te lezen .
  Ik wil wel verklappen dat ik me heel erg vermaakt heb met een kinderfilm , over Het paard van Sinterklaas . Waarin een Chinees meisje zo lief en ernstig de hoofdtrol had .
  Ik begin toch een beetje een antiek kind te worden dus dat kwam mooi uit om dit verhaal te volgen .

 3. De film ik weet het nog niet of ik er na toe ga. Ik denk wel dat het een goeie film is na alles wat ik er van gehoord heb. Maar ik blijf vaak dagen met een onprettig gevoel zitten. Zouden jullie vast wel vreemd vinden omdat ik terminale mensen begeleid. Maar tijdens je werk kun je iets met je gevoelens. Komen de mensen dan te overlijden heb je een steentje aan bij gedragen om het laatste stukje in hun leven gemakkelijker te maken.

 4. Ook ik durf niet naar de film. Het boek heb ik gelezen en wist niet goed wat ik ervan vinden moest. Goed of populair. Gemengde gevoelens. De film lijkt me goed en integer gemaakt afgaande op de scenes die ik gezien heb en de diverse interviews die op tv zijn geweest o.a. dat met Barry Atsma en Anna Drijver bij Pauw en Witteman. Maar het onderwerp he, borstkanker.Een van de grootste angsten voor veel vrouwen. Van heel dichtbij heb ik de vewoestende gevolgen van die ziekte gezien. Nee, het is misschien de kop in het zand steken, maar voor mij is het te heftig allemaal.
  Anneke SK

 5. Het boek vond ik prachtig en daarom ga ik niet naar de film.
  Ik vind het meestal tegenvallen.

 6. Iedereen haalt allerlei superlatieven uit de kast: het boek is geweldig, de film is geweldig, iedereen MOET het lezen, dit is nu HET boek enz.
  Mijn mening: Toevallig kortgeleden van dichtbij meegemaakt dat een jonge vrouw met kanker ( leukemie)en haar 2 kinderen door manlief belazerd en doodgewoon “aan de dijk “gezet zijn om dat meneer niet met een zieke vrouw kan leven. Ik vind het een rot boek en schofferend voor alle ernstig zieke vrouwen.Het zotte is dat je dit meer hoort van mannen tov hun zieke vrouw dan andersom!

 7. ik kijk al niet naar allerlei medische programma’s op tv, laat staan dat ik naar een dergelijke film zou gaan….komt té dichtbij. dan maar de kop in het zand….

 8. Gemengde reacties hier.
  Ik heb het boek niet gelezen en of ik de film ooit ga zien???
  Ik heb nog zoveel boeken liggen die mijn belangstelling hebben en dit trekt mij niet bijzonder. Dus ben ik bang dat deze hype (ook) weer aan mij voorbij gaat….

 9. Hoe goed de film misschien ook is gemaakt, ik ga er niet naar toe. Ik heb het boek gelezen en het heeft mijn denken over deze materie op een ander vlak gebracht.
  Ik dacht altijd dat je “samen” door zware tijden heen zou gaan als je partner ernstig ziek mocht worden…. De werkelijkheid is vaak anders. Lief en leed delen in “goede en slechte tijden” is niet zo vanzelfsprekend. Kanker is iets wat zo ingrijpend is in een leven dat er geen standaard recept is voor het er mee omgaan als partner. De één vlucht in werk, de ander in drank of in het geval van Stijn in vreemdgaan.
  Ik beschouw het boek als een goede aanleiding tot discussie rondom dit moeilijke punt, namelijk “hoe overleef je als partner”. De filmbeelden hoef ik niet te zien… Ik heb er zo mijn eigen gedachten bij.
  Sonja

 10. @Sonja, en dat er veel over gepraat wordt, is duidelijk. Dat is het positieve van deze film. Het zet iedereen aan het denken en… praten. Met zwijgen bereik je niets!

 11. @Bertien, afschuwelijk! Waarom horen we zo vaak dat de man niet kan omgaan met een ziekte van zijn vrouw?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *