Chess dress / schaakjurk

Is de schaakjurk niet mooi? En wat vind je van het kroontje en ketting met schaakstukken? Prachtig toch! Ik vond de afbeelding in Library and Archives Canada. Het is mevrouw Ritchie en op 24 februari 1876 stond zij met dit kostuum in de Ottawa Free Press. Op pagina twee was het volgende te lezen: ‘Ritchie Mrs ? Chess-skirt of white velvet and crimson silk in checks; train black velvet, trimmed with band of checkered satin, silk and white velvet waist, trimmed with band of similar check and horiton lace, coronet and necklace composed of Eastern chess men.’

11 gedachten over “Chess dress / schaakjurk

 1. Vind m prachtig. Zou deze jurk bewaard zijn gebleven, ergens in een (schaak)museum?
  De koningin is toch het belangrijkste stuk? Of nou ja het meest veelzijdige.

 2. @ine, geen idee. Het is in ieder geval een kostuum dat in het museum thuis hoort, naar mijn mening.
  Weet je dat ik helemaal niet kan schaken. Misschien lukt het me om de schaakstukken goed op het bord te zetten, en daar blijft het dan bij!:-)

 3. 24 februari….zou het iets met carnaval van doen hebben? Waarom zou ze überhaupt zo’n jurk maken/aantrekken? Intrigerend…en heel mooi!

 4. Ik vind dat deze jurk bij grote internationale wedstrijden, gedragen zou moeten worden (wat een zin, is dit juist?)door de “#dame die het gebeuren opent. Fijne zondag. Troost je Berthi, ik ken de nemen van de stukken en dan is het op…

 5. ik dacht twee dingen: eerst dat jij deze jurk zou moeten dragen bij je vele bezoeken aan schaaktoernooien en daarna: eigenlijk lijkt het een beetje alsof het gewaad met pompdoek is gemaakt en toen leek het heel wat minder sjiek ….

 6. Wat een toeval, deze jurk had ik vrijdag aan gemoeten. Mark onze kleinzoon had opa verwacht om op hem te komen passen, nu oma kwam moest hij het schaken oma maar leren.
  Zorgvuldig werd uitgelegd hoe alle schaakstukken moesten staan en hij zou mij adviezen geven wat ik het beste kon zetten.
  Nu weet ik wat een paardensprong is en een loper. Al heel snel moest ik de koning platleggen en hem een hand geven. Of alle spelregels kloppen weet ik niet, maar wij waren samen gezellig bezig en dit zijn hele mooie momenten.
  elma

 7. Prachtig bedacht een mooie schaakjapon .
  Je moet er maar op komen .
  Maar als je je gedachtengang goed gebruikt kun je heel veel ideeen echt gaan uitwerken.
  Bij het zien van deze schaakdame moest ik weer denken aan de kunstige hoofdtooien die er bij het levend schaakspel zijn gemaakt . Berthi je maakte er een logje over .En laatst las ik ergens dat deze stukken goed bewaard blijven en nog meerdere keren gebruikt kunnen worden . Stel je voor zoveel werk en materiaal en tijd zal het gekost hebben .
  Laatst heb je de link gegeven van jullie schaakclub/vereniging . Daar heb ik het denk ik gelezen . Ja ik spit alles goed door , als er tenminste een beetje tijd voor is .
  Van schaken heb ik geen snars verstand , maar soms zijn er prachtige schaakstukken te zien echt als kunst van prachtige materialen , dan heb ik natuurlijk mijn ogen niet in m,n zak !

 8. @mieke s, misschien een gecostumeerd bal?
  @basje, ja, dat heeft wel wat!
  @lheurebleue, maar de schaakketting en kroontje brengen ons dan toch weer helemaal in de schaaksfeer en vervolgens vergeten we de pompdoek!:-)
  @elma, enig dat je kleinzoon aan schaken doet. Heel goed voor hem!
  @Gerrie, jij bestudeert niet alleen alles, maar onthoudt het ook nog eens allemaal! Geweldig, Gerrie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *