Borduren en breien loopt weer

Vandaag lees ik in de Volkskrant: ‘Het was u wellicht ontgaan, maar de kruissteek is niet meer wat hij is geweest. Een merklap met de geborduurde tekst: “Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens” – het is niet meer van nu. Tijd dus om ons bij te laten praten door handwerkautoriteit Julie Jackson, die betoogt dat borduren nog “springlevend” kan zijn, mits minder braaf getoonzet dan vroeger. Vandaar Home Sweet Home in Fuck Off!, en de kruissteek kan weer jaren mee. Haar doe-het-zelfboek Subversive Cross Stitch verschijnt nu in het Nederlands als Achterlijke gladiool in een vertaling door Volkskrant-redacteur Wilma de Rek, die flink gepiekerd zal hebben om voor die Amerikaanse krachttermen Nederlandse equivalenten als Zuipen kreng en Mag ik dood? (en Naar de kloten) te bedenken. De geborduurde titel op het omslag is van de hand van Elsbeth Louis, pr-medewerker van De Harmonie. Ze leverde een vlekkeloos werkstukje af, maar was er zoveel uur aan kwijt, dat de rest van de patronen toch maar aan Nederlandse borduurprofessionals is uitbesteed.’

In de speciale bijlage Horen & Zien, boeken, cd- en dvdbijlage van de Volkskrant lees ik het volgende: ‘Een bestseller in het genre: Collapse Weave, creating the Three-Dimensional Cloth. Daar zijn er de afgelopen weken toch zeker 25 van verkocht. “Het is weer iets nieuws, hè. Weven waarbij de stoffen er bovenop worden aangebracht.” De medewerkers van boekhandel Van de Moosdijk in Someren vernemen trends van klanten, op beurzen en lezen het in vakbladen als Handwerken zonder Grenzen en Textiel Plus.
… Het assortiment Handwerken en Textiel is een trekpleister. Soms komen er volle bussen langs, als onderdeel van een uitje van een vrouwenbond. Er komen bestellingen uit verre buitenlanden. De titels weerspiegelen de diversiteit: edities van de Stitchionary, Victorian Embroidery, Crazy Quilts, ABéCédaire à 4 mains, Nieuwe Kreuklint-ideeën. Er zijn boeken in het Japans; de liefhebber kan uit de voeten met de tekeningen, weten ze in Someren. Zelf houdt eigenaresse Willemien van de Moosdijk (81) niet eens zo van handwerken. Het is zo gegroeid. Zo’n dertig jaar geleden begon ze met verzamelaarsboeken in de winkel, die juist deze maand vijftig jaar bestaat. “We wilden zelf meer dan alleen maar romannetjes. Klanten vroegen er om.” Quilten, daar hebben ze tegenwoordig veel over. Borduren en breien loopt weer. Eén plankje kantklossen slechts. Een winkel in Rotterdam was daar specialist in. Die verkocht ook materiaal. Die competitie moet je niet aangaan. Uiteindelijk, zegt Van de Moosdijk, raken we alles kwijt. “Als iets uit de mode raakt, vallen nooit alle gelovigen af.” ‘ …

29 gedachten over “Borduren en breien loopt weer

 1. Nou zulke spreuken zie ik mezelf toch niet snel borduren. En al zéker niet aan de muur of als kussen!
  Ik krijg wel zin om naar Someren te gaan. t Is al weer zo lang geleden.

 2. Ahum !!!
  Durf t niet te zeggen maar ik heb dat bovenste boekje gekocht.
  Voor schoondochter die graag bizarre teksten borduurd.
  Ze heeft er een stel op een prikbord hangen in de hal.
  Nog eerlijker, ruchama en ik hebben ons krom gelachen in de bookstore mét de verkoopster !!;-)

 3. @Ine, een boek dat me totaal niet aanspreekt.
  Een dagje Someren is nooit weg!
  @Marian´ne m, haha, dat had ik nu niet van je verwacht… of misschien toch ook weer wel!
  Kijk eens aan, een boek met een verhaal! Dit boek kan dus voor jullie niet stuk!

 4. Nou vind ik mezelf wel een moderne vrouw maar om nou krachttermen te gaan borduren. Ik hou dan veel meer van toch een mooie merklap met allerlei verschillende steken.
  Of van vrij borduurwerk.

 5. krachttermen aan de muur, nou nee, niet voor mij. Vind mezelf redelijk modern. in taalgebruik, maar dit moet niet voor mij. Van de Moosdijkk os een heel “gevaarlijke” winkel, dan zie je te veel em wil je van alles gaan proberen. Fijn “handwerkweekend,” gezien de weersvoorspelling

 6. Telkens verbaas ik mij erover dat steeds weer gezegd wordt dat breien, borduren enz… in is maar in de praktijk sluit de ene na de andere handwerkwinkel (er komen wel nieuwe online bij) en krimpt het aantal handwerkboeken in de winkel …
  Ik volg zo’n ‘subversieve’ handwerkblog en soms staan daar erg leuke dingen op maar heel vaak ook afbeeldingen waarvan ik mij afvraag, wat bezielt je om met zoiets uren bezig te zijn?

 7. Ik kan me best voorstellen dat je eens iets anders wilt dan “van het concert des levens krijgt niemand een program” maar om dat nu door krachttermen te vervangen?
  Boekhandel Van de Moosdijk is ook voor ons een uitje waar we steeds weer van genieten!

 8. Voor mij valt het eerste boek onder de noemer: laten we het eens proberen, er is vast wel een markt voor….de overdaad aan idiote dingen die je tegenwoordig kunt kopen. Misschien door mn veel in Hongarije zijn, waar inmiddels heel veel van die overdaad ook al te koop is (maar waar je misschien nog “maar”kunt kiezen uit 3 soorten mosterd in de supermarkt in plaats van uit 30 zoals hier….), maar waar de mensen gewoon geen geld hebben voor rare hebbedingetjes, word ik regelmatig erg kriegelig van dit soort “leuke dingen voor de mensen”. Als we rare spreuken willen borduren of misschien gewoon een mooi hedendaags gedicht, kunnen we dat ook best zelf tot patroon samenstellen toch? Veel leuker en veel origineler lijkt me dan de “leukigheid” van anderen namaken, brrrr….jullie zien hoe kriegelig ik ervan word…Goed hoor Berthi, dat je er melding van maakt, houdt ons scherp!

 9. Laten we gewoon verder gaan met steekjes omzetten in letters , die ook weer tot mooie spreuken kunnen worden geborduurd .
  Er zijn spreuken genoeg en misschien bedenken we zelf een gezegde dat voor ons zelf een betekenis heeft .
  Voor wie zich geen raad weet zonder mooie boeken over handwerken , kan de weg vragen naar de goed gevulde boekenwinkel van de Moosdijk .
  Dat het daar altijd druk is komt natuurlijk door een goede reklame , gewoon van mond tot mond en nu hier overal op internet .
  Je komt daar hun naam vaak tegen .
  Maak je eigen spreuken / gezegdes boekje en met vakantie,s kun je soms ook veel tegen komen , noteer het direct .
  En wat ik nu ga doen . . . ?
  Zoals mijn vader vroeger vaak zei :
  Thans gaan we over tot de werkzaamheden van het paardje NORREMA !
  Hij ging graag naar een circus , voornamelijk om de paardendressuur .
  En zo hoorde hij eens deze woorden in het circus en de aankondiging van het optreden van het paardje NORREMA zouden jaren lang in ons huis , het thuis van vroeger naklinken .

 10. Goed gedacht dat dit NIET bij mij past. Zal ook NOOIT zoiets borduren of kopen voor mij zelf. Schoondochter is een héééééle stoere meid (die veel heeft meegemaakt) met een superklein lieffff hartje !!;-)
  En waarschijnlijk zo haar gevoelens “uitbrult”!!
  Toen ik de eerste keer de spreuken bij haar zag hangen moest ik ook even slikken.
  Had er een foto van gevraagd voor een logje maar wist niet of ik het welde durfde plaatsen !!
  Misschien gelukkig voor mij, is zij dat tot nu toe vergeten te doen !!;-))

 11. Zag net een artikel over sokken in een bijlage van een krant. Weet even niet bij welke krant hij hoort (ligt hier een hele stapel door elkaar), het heet VRIJ !!?
  Met verwijzingen naar bekende namen, leuk !!
  Ik ga het straks uitgebreid lezen eerst tussen de buien door naar de super voor de verse spullen.

 12. Over spreuken aan de wand raak je niet uitgepraat. Normen en waarden zijn wel aan het veranderen.
  Ik houd het maar bij één spreuk:
  CREATIEVE MENSEN HEBBEN GEEN ROMMEL DIE HEBBEN OVERAL IDEEËN LIGGEN.
  Die zeker in dit huis van toepassing is. Ik kijk maar om mij heen, daar liggen boekjes en patronen voor de komende week.
  elma

 13. Nou nee om nu krachttermen te gaan borduren……dan liever de spreuk van Elma!

 14. Deze spreuken iets voor jullie?
  Dieses Haus
  ist sauber genug
  um gesund zu sein
  und schutzig genug
  um glucklich zu sein.
  en van een engelse quiltvriendin kreeg ik deze:Dull women have immaculate houses.
  (saaie vrouwen hebben onberispelijke huizen)

 15. Die van Elma vind ik het leukste….en een waar hart onder de riem als ik rondkijk in mijn rommel- , sorry , ideeënkamer..dank!

 16. Ik zou dit niet snel borduren en Marianne jullie zullen wel gelachen hebben.
  En een geweldige tekst van Elma die wil ik wel borduren.

 17. Bij creatieve mensen is tenminste allerlei leuks te zien.Grove woorden noem ik nauwelijks creatief, laat staan leuk.Leida

 18. Die spreuk van Elma mag in een lijstje!
  Trouwens die van Mien ook!
  Ik ken er ook nog eentje:
  A messy house is the sign of a happy quilter
  las ik op de log van quiltspeldenkussentje

 19. Toeval bestaat niet!
  Ik heb de Engelse versie van het boekje van Julie Jackson al een poosje in de kast staan. Daarom kon ik het gisteren niet laten ook de Nederlandse versie aan te schaffen, toen ik hem in de boekhandel zag staan. Zo simpel en toch zo geraffineerd! De spreuk “f**k cancer” (voor tere zieltjes even gecensureerd) is me uit het hart gegrepen. Je zal het maar hebben!

 20. Spreuken borduren hoort wat mij betreft niet bij het toppunt van creativiteit.
  Ik heb het één keer gedaan, voor mijn schoonmoeder.
  Jarenlang had ze het aan de muur hangen in een lijstje. Er stond:
  “De enige manier om kritiek te ontgaan is:
  niets te zeggen
  niets te doen
  en niets te zijn…”

 21. @lheurebleue, de concurrentie met internet is gigantisch groot. Je kunt over de hele wereld de mooiste garens kopen via internet en dan valt het niet mee om je staande te houden met een winkelpand waarvan de huurpijs niet laag zal zijn.
  @frouke, ik ben het met je eens. Het is iets nieuws, dus laten we het op de markt proberen. Niet geschoten is altijd mis!
  En inderdaad, de patronen zijn te simpel om hiervoor dit boek te kopen.
  @Gerrie, als je iets ziet, leest of hoort, direct noteren en zelf aan de slag gaan. Mooier kan haast niet!
  @marian’ne m, ik was al op je blog aan het surfen, maar kon geen log met dit onderwerp vinden. Wie weet, komt misschien toch nog…
  @elma, magnifieke spreuk. Die noteer ik in mijn schriftje.
  @Mien B, prachtig!!!
  @ine, ook een mooie!
  @Saskia, o, jij hebt zelfs de Engelse en Nederlandse versie! En al een tekst geborduurd uit haar boek?
  @josefien, een spreuk verwerken in een borduurwerk heeft wel iets!
  Trouwens, veel tekst op een borduurwerk staat mij altijd wel aan.

 22. “#@%&!!” op mijn Sastas is uit het Engelse boekje. Verder heb ik nog niets daaruit geborduurd.
  De patronen zijn inderdaad simpel. Ik had ze zo kunnen tekenen vanaf de plaatjes op hun site. Maar je tekent toch ook geen Nijntje-boekje zelf, omdat je dat kunt?
  De totaal afwijkende, taboedoorbrekende gedachte die aan dit boekje ten grondslag lag, boeide me zodanig, dat de aankoop van het boekje ter ondersteuning van dit project voor mij vanzelfsprekend was.

 23. Ik durfde het nog niet aan Berthi. Net als dit boek !!;-)
  Wat Saskia zegt je zou het zo na kunnen maken, maar ik ben ook een voorstander van kopen in zo’n geval. Net als DvD’s.
  Vloeken doe ik nooit en schunnige/groffe taal gebruik ik ook niet, in dit boekje staan veelal baldadige teksten !!
  (en dat ben ik (af en toe) wel 😉

 24. @marian’ne m, af en toe een beetje ondeugendheid past bij je. Toch maar die log maken, en natuurlijk gebruik jij geen groffe taal. We kennen je toch!

 25. Laat ik nu dit boekje gisteren als verlaat verjaardscadeau krijgen van een niet-bordurende vriendin! Ik vind de gedachte leuk dat ze me een “borduurcadeau” geeft. Om de spreuken zelf kan ik wel lachen, het is allemaal niet zo vreselijk, maar om ze nou zelf te borduren?
  Ik heb zelf een grote spreukenlap gemaakt, met daarop wijze en soms dwaze woorden die we niet wilden vergeten. Hoe vaak zeg je niet: “Dat is een goede spreuk, die moet ik opschrijven!”. Dat heb ik dus gedaan op mijn spreukenlap. Elke spreuk in zijn eigen kadertje en daarop staat dus ook “Waar was je nou lul!?”. Een in ons huis gevleugelde uitspraak van ene Susanne die ooit in een ontroerend item van All you need is love te zien was. Soms vindt visite die spreuk wel gek, maar dan hebben we meteen een onderwerp voor een gesprek. Zeker als uiteindelijk de familie uitdrukkingen onderaan de lap aan de beurt komen. De lap is nog niet vol.. maar er komt niets bij uit mijn nieuwe boekje 😉

 26. Als verzamelaars van o.a. borduurboeken mocht dit exemplaar niet ontbreken in onze verzameling.
  We hebben ons slap gelachen in de winkel.
  Bij mijn neefje hangt nu de tekst ‘zak in de stront’ in de wc (in een hele mooie gouden lijst).
  Verder nodigt dit boek uit tot het bedenken en uitvoeren van zelfbedachte teksten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *