De gift van Sint-Nicolaas

Jaren moest Sint-Nicolaas de strijd aangaan met de kerstman. Maar de Sint is populairder dan ooit. Hij staat met stip op nummer één. Nu de goedheiligman weer in ons land is gearriveerd, gaan we cadeautjes kopen, surprises en gedichten maken.

In Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is tot en met 6 december 2009 de tentoonstelling Sinterklaas! In voor- en tegenspoed te zien. Ook in de oorlog hielden de mensen de sinterklaastraditie in ere. Hun sinterklaasgedichten gingen vaak over de Duitse bezetting. Hinke Piersma, als onderzoeker verbonden aan het NIOD, kreeg in 2008 toevalligerwijs een sinterklaasgedicht uit de bezettingstijd onder ogen. Hierdoor gefascineerd ging zij verder op zoek. Een oproep leverde een stroom van gedichten op waarvan zij er een aantal in bruikleen afstond aan Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Naast de gedichten is er op de tentoonstelling een verzameling sinterklaaskaarten, cadeaupapier uit verschillende tijden en foto’s uit huiselijke kring te zien.

Hinke Piersma stelde de gedichtenbundel Zou de goede Sint wel komen… sinterklaasgedichten uit de Tweede Wereldoorlog samen.

Op een veiling van Sotheby’s in 2005 verwierf Museum Ons’ Lieve Heer op Solder het 17e eeuwse schilderij De gift van Sint-Nicolaas van Cornelis de Vos (1584-1651). Op het schilderij dat omstreeks 1640 geschilderd moet zijn, zien we links twee jonge dames die aan het kantklossen zijn. De dame recht voor ons zit dromerig voor zich uit te staren. Zij heeft een naaikussen op haar schoot liggen met daarop wit textiel, wat het meeste op een kledingstuk lijkt. De Sint gooit een zakje geld door het raam naar binnen. Volgens een oud verhaal deed hij dat drie nachten achter elkaar. Met het geld van Sinterklaas konden de drie meisjes hun bruiloft betalen. Zij waren daarmee van een gelukkige toekomst verzekerd. De goedheiligman heeft hen gered.

Nog een expositie over de goedheiligman, en wel in Utrecht. In Museum Catharijneconvent is tot en met 3 januari 2010 de expositie Sint-Nicolaas op bezoek te zien.

In deze log kun je het verhaal van Sint-Nicolaas lezen. De betekenis van de kleding van Sint en Piet lees je in deze log. En de feestverlichting is er ook weer.

8 gedachten over “De gift van Sint-Nicolaas

 1. En niet te vergeten de sinterklaas-conférence van Toon Hermans!
  Ik heb een haat-liefde verhouding met de sint. Vreselijk de dwang van het moeten maken ven surprises en gedichten; prachtig sinterklaasfeest met gelovige kinderen. Nu met onze drie kleinzonen verheug ik mij erop.
  Wat een mooie verlichting heeft je man gefotografeerd. Leuk als plaatsen er zo expliciet aandacht aan besteden. In mijn dorp ligt de kerst’sfeer’ al in de winkel.

 2. ik kijk met gemengde gevoelens naar het schilderij. er is het verlangen naar rust & eenvoud maar anderzijds de wetenschap dat het leven van vrouwen toen zo ingeperkt was …

 3. Met het zoeken van nog meer gegevens over de St. Annakerk in Tompa kwam ik de naam Halas tegen. WEG DAK en gingen mijn gedachten naar het Hallasnaaldkant en naar de ontwerpster Arpad Dekani die in 1906 prachtige naaldkanten ontwierp in verschillende kleuren zijde. Ook werden prachtige vlinders in dit naaldkant gemaakt.
  Vandaag een prachtig schilderij van Cornelis de Vos met twee kantklosters die met klossen werken. Het lijkt mij dat deze dames niet om den brode hoeven te klossen maar voor de ontspanning. Er zal ook wel een dienstbode aanwezig zijn.
  elma

 4. @Mieke S, wij doen geen surprises en gedichten meer, maar kiezen voor het sinterklaasspel:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/12/sinterklaasspel.html
  Erg leuk!
  @elma, gezien de totale uitstraling van het schilderij gaat het hier om enigszins vermogende mensen voor die tijd. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar de prachtige kleding. De groep mensen die een schilderij kon laten maken, was beslist niet groot.
  Misschien zijn de dames een fraaie kanten kraag aan het klossen!?

 5. Mooi plaatje.
  Van ons als kinderen werd verwacht dat wij de schoen zetten met hooi en een wortel voor het paard. En dat er koffie klaar stond voor Sint en Piet.
  En zingen….totdat we eindelijk in slaap vielen!
  En als het heerlijk avondje was gekomen op tijd naar bed. En ’s morgens vroeg pas op als de lantaarn voor het huis áán was.
  Daardoor kwamen we een keertje rond elven al naar beneden…de lantaarn was nog niet uit geweest ;-))

 6. Heerlijk en spannend die sinterklaastijd…. zeker(weer) nu er kleinkinderen zijn.
  Zondag j.l. bracht de sint voor het hele grut cadeautjes bij opa en oma.Wie al kan lezen mag een gedichtje voorlezen en dan kan het uitpakken beginnen.Halverwege (de stapel)lassen we even pauze in om wat te drinken en te snoepen van wat lekkers en laat kleindochter Linn op haar dwarsfluit horen dat ze sinterklaas kapoentje kan spelen .Ze is in september begonnen met les.
  Als je een cadeautje hebt uitgepakt zoek je een ander pakje maar er mag niet je eigen naam op staan.En zo gaat het vrolijk verder tot alles is uitgepakt.Dan gunnen ze zich pas de tijd om alles van elkaar uitgebreid te bekijken .
  Het was een heerlijke middag en oma genoot ‘savonds van haar cadeautje het boek “Haar naam was Sara”.

 7. @ine, vroeger deed ik altijd een wortel in de schoen en daar kwam ook nog een kopje water voor het paard bij. Aan Sint en Piet dachten wij niet!:-)
  Leuk dat jullie voor de koffie zorgden.
  Spannend zo’n heerlijk avondje, en helemaal als je weet wanneer je pas naar beneden mag komen!:-)
  @Mien B, wat hebben jullie al vroeg de surprise gedaan! Maar ik kan me voorstellen dat het best lastig is om een datum te prikken waarop iedereen kan, zeker als je met een groot gezelschap bent.
  Je hebt een mooi cadeau gekregen. Het boek ligt hier op de stapel. Eline heeft het al gelezen, en ervan genoten.

 8. Wat ik zo mooi vind uit de oudheid en vaak te zien op oude schilderkunst , zo,n prachtig naaikussen .
  Ze zijn soms heel ingenieus gemaakt , en is er veel mooie bergruimte voor de naaiatributen in de binnenkant van het kussen . Het kussen op de schoot van de middelste dame viel mij direct op .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *