Leeuwarden

Het boegbeeld van Leeuwarden is de scheve toren de Oldehove. Je weet wel, de toren waar precies een jaar geleden de Oldehove Quilt werd onthuld. Een quilt van 27 x 11 m, waarvan de stoffen ontworpen waren door Kaffe Fassett.

Na een lange rit vanuit het noorden zijn wij net thuisgekomen. Vanuit Tresoar had ik het afgelopen weekend uitzicht op de markante scheve toren. De Oldehove is zelfs schever dan de foto doet vermoeden.

Terwijl Thijmen zijn gedachten op het schaakbord moest houden, verkenden Peter en ik Leeuwarden. Als eerste maakten we een wandeling naar het standbeeldje van Mata Hari (1876-1917) (geboren als Margaretha Geertruida Zelle) dat te vinden is voor haar geboortehuis op de Kelders 33. Haar vader had hier een hoedenwinkel.

In 1883 was de familie zo welvarend dat ze verhuisden naar een 16e eeuwse patriciƫrswoning aan de Grote Kerkstraat 212. Maar in 1889 ging de vader van Margreet failliet en vertrok hij naar Amsterdam. Het gezin werd gedwongen om te verhuizen naar een eenvoudige bovenwoning aan de Willemskade.

Jaren later, in 1905, transformeerde Margreet zich in Parijs tot de exotische danseres Mata Hari. Een half jaar na haar debuut werd ze een internationale beroemdheid. Haar (vermeende) activiteiten als spionne werden haar in 1917 fataal. Op 41-jarige leeftijd werd ze door het Franse leger vlak buiten Parijs gefusilleerd.

13 gedachten over “Leeuwarden

 1. Ik hoop dat je genoten hebt in de stad.
  Het weer viel erg tegen en door de Sinterklaasintocht was het extra druk in de binnenstad.
  Wat heb je het weer mooi in beeld gebracht!!
  Volgende keer een bakje koffie samen drinken!

 2. Er is meer verzakt dan de toren. De ramen van het huis staan ook een beetje uit het lood”’?????, Leuj dat je zo genotwen hebt vab een weekend aan de andere kant vaan het land, Was Thijmen nog gelukkig met de uitslagen ?

 3. Te vlug ik wou nog vragen of het de gevel was of het raam dat scheef is.

 4. Wat is het toch geweldig dat jullie Thijmen zoveel support geven en hem begeleiden waar hij gaat. Zelf zie je dan ook steeds nieuwe dingen en wat is en blijft de geschiedenis van Mata Hari toch intrigerend.

 5. Ach de Oldehove, vroeger als kind een keer beklommen. Heb veel in Leeuwarden gelogeerd, mijn opa en oma woonden er. Maar dan hebben we over heel lang geleden …… Heb je de oude gevangenis ook gezien ? Maakte vroeger veel indruk, want daar zaten de boeven.
  Mata Hari was familie van dominee Zelle, een zeer markante predikant binnen de gereformeerde kerk. Berthi, zo zie je maar weer hoeveel herinneringen een bezoek van jou aan Leeuwarden bij mij oproept.
  Groet Margriet

 6. Wat leuk om even te lezen over de stad waar ik opgegroeid ben. Maar ik ben nooit op de Oldehove geweest (erg he!)Wel pas geleden in het Prinsessehof, is ook de moeite waard!

 7. We wonen in een klein landje en willen we alles nog eens bezoeken dan zouden we er nooit klaar mee komen denk ik .
  Iedere stad of plaats heeft z,n eigen geschiedenis en mooie plekjes .
  Oude architectuur , je kunt er enorm van genieten zelfs als een toren wat scheef er bij staat .
  Berthi je weet het goed te combineren het schaken van Thijmen en een stad verkennen .
  Het turbulente leven van Mata Hari heeft eigenlijk niet erg lang geduurd .
  Telkens duiken weer de verhalen over haar op .
  Ik zal geen enkel boek over haar geschreven gaan kopen .
  Ik denk dat andere mensen vertellen over hun leven meer mijn belangstelling hebben .

 8. Wat lijkt het mij moeilijk om een scheve toren op de foto te zetten, met de camera wil je de toren recht zetten. Het zijn weer prachtige foto’s van Leeuwarden.
  In het begin toen onze dochters mama’s lippenstift gebruikte en wat wel eens te veel werd riep ik altijd MATA HARI is er ook weer, dat was hier een vaste uitdrukking.
  elma

 9. @Tijm, jammer van de regen, vooral voor Sinterklaas en zijn pieten. Het verbaasde me dat Sinterklaas zaterdagmiddag in Leeuwarden gelijktijdig aankwam met Sinterklaas in Schiedam.
  De volgende keer gaan we beslist samen een kopje koffie drinken!
  @Basje, Thijmen was niet zo tevreden. Het ging niet zoals hij het had gewild. Hij heeft 2,5 punt uit 6 partijen gehaald. Er had meer ingezeten. De volgende keer beter.
  Ht toernooi was goed georganiseerd op een mooie lokatie.
  @Lous, mooi toch dat wij onze eigen ’toren van Pisa’ hebben. Op eerdere foto’s die ik van de Oldehove heb gezien, lijkt de toren niet zo scheef als in werkelijkheid. Het verbaasde me dat de toren zo scheef is.
  @Corrie, het dossier van Mata Hari wordt in 2017 geopend. Dan krijgen we te horen wat er werkelijk gebeurd is.
  @Margriet, de oude gevangenis hebben we gemist. Nu moeten we toch terug naar Leeuwarden!:-)
  @Elza, toen ik het bord met jouw woonplaats tegenkwam, moest ik aan je denken.
  @Gerrie, ik heb zoveel niet gezien van Nederland! Ik kan voorlopig nog vooruit!
  @Elma, mooie herinnering!

 10. Als je dan toch terug komt voor de oude gevangenis (tegenwoordig in gebruik als ateliers en kleine ontwerpburootjes en diverse festivals) dan kunnen we gelijk afspreken voor de koffie!! Komt dat mooi uit!!

 11. Leuk om Leeuwarden eens zo te zien. Mij dochter woont er op kamers, dus misschien ook een keertje de ‘scheve toren’bezkijken.
  Over Mata hari gesproken, conny van Dongen heeft haar uitgebeeld in miniatuur.dit is haar website http://www.matahari.fantaseert.nl/
  groetjes,
  ziggy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *