Bright StarBright Star


Bright star, would I were stedfast as thou art–

Not in lone splendour hung aloft the night

And watching, with eternal lids apart,

Like nature’s patient, sleepless Eremite,

The moving waters at their priestlike task

Of pure ablution round earth’s human shores,

Or gazing on the new soft-fallen mask

Of snow upon the mountains and the moors–

No–yet still stedfast, still unchangeable,

Pillow’d upon my fair love’s ripening breast,

To feel for ever its soft fall and swell,

Awake for ever in a sweet unrest,

Still, still to hear her tender-taken breath,

And so live ever–or else swoon to death.


John Keats (1795-1821), voorjaar 1819

De film Bright Star dankt zijn titel aan bovenstaand gedicht van John Keats, dat Keats speciaal schreef voor Fanny Brawne, waarschijnlijk in het vroege voorjaar van 1819. In 1838, zeventien jaar na de dood van Keats, werd het gedicht voor het eerst gepubliceerd.

De naald die Fanny door de stof haalt om gelijke steken te naaien is de openingsscene van Bright Star. Een knap staaltje camerawerk. En hier blijft het niet bij. Deze film zit boordevol poëtische scenes. Neem bijvoorbeeld het moment waarop Fanny en John, allebei woonachtig in hetzelfde huis, hun bed tegen de muur schuiven en hun hand in dezelfde positie tegen de muur leggen. Denkbeeldig smelten hun handen samen.

Fanny is handig met naald en draad, zij ontwerpt en maakt haar kleding zelf. Zij is het buurmeisje van John Keats die op 23-jarige leeftijd bij zijn vriend Charles Brown intrekt in Hampstead. Fanny moet in eerste instantie niets hebben van poëzie en John Keats noemt haar een kattekop. Door haar liefde voor John wordt haar interesse voor poëzie gewekt. Ze gaat alles lezen wat los en vast zit. Ook het werk van John slaat ze niet over, ze gaat zelfs poëzielessen bij hem volgen. Van een huwelijk kan geen sprake zijn. John is arm, zijn dichtbundels verkopen slecht. John zal Fanny nooit kunnen onderhouden. Zijn vriend Charles Brown doet er nog een schepje bovenop, hij is jaloers.

Zowel de moeder van John als zijn broer Tom overlijden aan tuberculose. Voor de overleden Tom borduurt Fanny een fraai kussensloop. Met de gezondheid van John gaat het ook niet al te best. Ook hij wordt geconfronteerd met tuberculose. Op advies van zijn arts reist John naar Rome om te herstellen. Op 23 februari 1821 overlijdt John Keats en wordt begraven in Rome.

Bright Star is absoluut een aanrader. Het is de mooiste film die ik de laatste tijd heb gezien. Het is twee uur genieten van een zeer fraai kostuumdrama met mooie poëzie. Hulde aan de hoofdrolspelers Ben Whishaw als John Keats en Abbie Cornish als Fanny Brawne. Probeer deze film te gaan zien. Ik ging er speciaal voor naar Nijmegen.

De regie van Bright Star is in handen van de Nieuw-Zeelandse Jane Campion. Zij maakte haar doorbraak met The Piano in 1993, waar ze drie Oscars voor kreeg en als tweede vrouw in de geschiedenis werd genomineerd in de categorie beste regisseur. Hierna komen nog enkele films van haar hand die niet The Piano zullen evenaren. Zij neemt een pauze van zes jaar waarin ze veel borduurt en voor de pony van haar dochter zorgt. Anno 2009 verschijnt Bright Star die absoluut meerdere Oscars verdient.

Bekijk hier de trailer van Bright Star.

14 gedachten over “Bright Star

 1. Hoi Berthi. Dit is een prachtige film maar ik moet nog even geduld hebben tot de dvd uitkomt.
  Mijn lijst wordt steeds langer.

 2. Hallo Berthi,
  De trailer is al prachtig. De kleding, de kleuren, kortom alles.
  En ja hoor daar gaan we weer. Een aantal jaren geleden was ik in Londen, in Hampstead, in het huis waar Keats woonde. Het was eigenlijk een gewoon, nou ja gewoon, duur huis in een dure buurt. Het was toendertijd wat kaal en er waren maar weinig bezoekers. Het is nu opnieuw ingericht en na het verschijnen van deze film zal het aantal bezoekers ook wel veel groter worden. Ik kan me nog heel goed herinneren dat er in een vitrine heel fijn, heel mooi borduurwerk lag. Toen vroeg ik me af hoe dat zo mooi gemaakt werd. Nu denk ik zou Fanny dat gemaakt hebben. Had ik toen maar beter opgelet. Maar de sfeer van het huis in die prachtige boomrijke buurt maakte indruk.
  Anneke SK

 3. @willy, misschien ga je alsnog overstag als de film bij je in de buurt draait! Bright Star is zo mooooooooooooi!
  @Anneke Schoonenberg Kegel, geweldig dat jij in het huis van Keats was. En ja, door deze film zal Keats bij een veel groter publiek bekendheid krijgen, wat weer tot gevolg heeft dat zijn huis bezocht gaat worden.
  Als je borduurwerk zegt, dan denk ik direct aan Fanny. Misschien kom je nog eens in Hampstead om het borduurwerk opnieuw te bewonderen.
  Deze film zal je zeker bevallen. Alles is mooi, gewoon perfect verfilmd! Ik ben benieuwd hoe het met de Oscars gaat verlopen.
  @ine, (*_*)(*_*)
  Je kunt deze week ook in Eindhoven terecht voor Bright Star.
  @Elly, echt een film voor jou! Ik weet dat jij enorm geniet van een kostuumdrama.

 4. yes een soulmate!!!!!!!!!
  prachtig alle opnames vond je niet ,dat licht , de natuur, de huizen : SMULLEN…………..de mooie gedichten ,haar creativiteit…ik zou um zo nog een keer gaan zien…..

 5. psst… heb je ook zo gehuild ,toen ze instortte onder aan de trap…..dat is niet meer gespeeld hoor,dat was me echt!!uit d;r tenen kwam het

 6. zal op de programmas letten hier in de stad zijn zoveel bioscopen en ik kom er eigenlijk zelden, Teveel geweldadige films, , maar nu wordt er “Opgelet”

 7. Een film om op ‘groot’ scherm in de bioscoop te gaan bekijken lijkt me , en dan genieten !

 8. @Hilly, alles, maar alles was mooi, perfect!!! Ja, de natuur in zijn verschillende seizoenen, de huizen en wat te denken van al die vlinders! Heel, heel mooi! De mooiste film die ik de laatste tijd heb gezien.
  Ik zeg geen nee om Bright Star nog eens te zien. Mocht de film over een poosje hier in de buurt draaien dan zit ik weer in de bioscoop!
  Hefig, heel heftig was de slotscene. Eerst rust en dan ineens die ontlading. Een liefde die niet mocht en kon, kwam er in alle hevigheid uit!
  Bright Star verdient meerdere Oscars. De kostuums zijn schitterend, de hoofdrolspelers zijn verbazingwekkend goed en vergeet niet het magnifieke camerawerk!

 9. ja en het trieste dat mannen die weinig inkomsten hadden ook geen kant op konden(ik bedoel vrouwen waren ook al snel afhankelijk/beperkt)….maar helaas voor mannelijke creatieve geesten….die konden ook geen kant op….ik vond de moeder trouwens heel erg ruim van geest!!en zijzelf was goed gebekt!!
  prachtig hè die kussensloop……en haar kraag….

 10. @Hilly, Fanny was voor haar tijd niet op haar mondje gevallen. Ook maar goed als je zo’n persoon als Charles Brown in je buurt hebt!
  Je zag dat de moeder van Fanny haar dochter heel gelukkig wilde zien en uiteindelijk toestemming geeft voor een verloving.
  De geborduurde kussensloop voor de overleden Tom is zo’n mooi ontroerend gebaar van Fanny!

 11. Oh, ik zou er wel vanavond nog naar toe willen gaan, het lijkt me een prachtige film Berthi. Jouw heerlijk enthousiaste recensie maakt het helemaal de moeite waard en de reacties hierboven ook al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *