Minä Perhonen

Minä Perhonen staat voor kwaliteit en duurzaamheid. De ontwerper Akira Minagawa wil dat zijn kleren langer dan een seizoen meegaan. Het is zelfs mogelijk om je kleren na enkele jaren te laten repareren, mocht dat nodig zijn. Goedkoop is de kleding niet. De ontwerpen worden niet met inktjetprinters opgebracht, maar gezeefdrukt. Zijn rechtvallende jurken en jassen zijn sober waardoor de aandacht valt op de bijzondere stoffen en de handgetekende dessins, met soms poëtische voorstellingen.

Akira Minagawa (Tokyo 1967) start een modelabel in 1995. In 2000 opent hij een eerste modewinkel in Tokyo. In 2003 besluit hij de naam van zijn label te veranderen in Minä Perhonen. Minä Perhonen betekent ik, vlinder in het Fins. In een interview in het Eindhovens Dagblad vertelt Minagawa waarom hij voor een Finse naam koos: ‘Op 19-jarige leeftijd trok ik als rugzaktoerist door Finland. Ik had toen het gevoel heel sterk verbonden te zijn met de Finse vormgevers.’

Voor het Audax Textielmuseum was de grote aandacht van Minä Perhonen voor materiaal aanleiding om een expositie te maken. In vier zalen zijn zo’n vijftig kledingstukken en een veel groter aantal textielontwerpen te zien.

Kleding van Minä Perhonen is te koop bij Tamago in Amsterdam.

Minä Perhonen – Fashion & Design in het Audax Textielmuseum te Tilburg, is te zien tot en met 28 februari 2010.

14 gedachten over “Minä Perhonen

 1. Hallo Berthi,
  Heb het gezien en vind het een verrassend leuke expositie. Vooral al die grapjes in de ‘stof ontwerpen’.
  hartelijke groet,
  Tilleke

 2. Akira Minagawa is een ontwerper naar mijn hart, duurzaam en niet elk jaar een nieuwe jas. De foto van de prachtige robe past bij het behang en dat vervang je ook niet elk jaar. Gisteren was het weer jassenweer en mijn oudje werd weer aangetrokken.
  Nu wordt het de vraag, hoelang gaat hij mee?
  Als je dan wat duurder koopt heb je er ook langer plezier van. De jas heeft mij tot nu toe per dag € 0,054 gekost en hoop de jas nog vele jaren te dragen.
  Elma

 3. Niet alleen zijn principe maar ook zijn stofontwerpen zijn mooi. Reden om weer eens naar Tilburg te gaan.

 4. ziet er erg leuk uit ga nu eens even naar Tilburg kijken fijne zondag

 5. Ziet er inderdaad mooi uit.
  Ik zag op de site dat de ontwerpen ook in het zuiden bij Cobramode in Den Bosch verkocht worden.

 6. Grappig dat een Japanner een Finse naam aan neemt!! De stoffen vind ik prachtig, maar de ontwerpen van de kleding nog al lijzig! Dat hij voor duurzaamheid kiest vind ik wel wat hebben in deze weggooi maatschappij!!

 7. @Tilleke, goed om van je te horen dat het een erg mooie expositie is. Waarschijnlijk kom ik voor 28 februari 2010 nog in Tilburg en wil dan beslist naar het Textielmuseum gaan.
  Heb je gezien dat op deze jas allemaal bollen wol staan afgebeeld?
  Hier een link met een grotere foto:
  http://www.ts.fi/teemat/tyyli/65645_515h.jpg
  @Elma, uiteindelijk is je jas dus een koopje!
  Ik hoop dat je je geliefde jas nog lang kunt dragen.
  @Jenny, op de website van Cobramode
  http://www.cobramode.nl/ zie ik Minä Perhonen niet staan. Misschien hebben ze sinds kort dit label toegevoegd.
  @Frederike, helemaal mee eens!

 8. Om heel eerlijk te zijn vind ik deze jas minder. In het ED stond een jas van een lichte kleur die ik mooier vond. Ook stoor het me een beetje dat de jas niet recht hangt. Voor hoger waardoor de rok eronderuit komt. En dat voor een ontwerper, die zou daar toch aandacht voor moeten hebben.
  Of ben ik nou een zeur 🙂

 9. Wat leuk om te lezen dat deze Japanse ontwerper zich verbonden voelt met de Finse vormgevers, ik begrijp dat heel goed, ze hebben beiden een eenvoud die schoonheid sterk naar voren haalt. Het geeft zoveel ruimte als je ernaar kijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *