Teylers Museum

Ik sta op de Nieuwe Gracht in Haarlem. Wat doe ik, ga ik rechtdoor naar het centrum of volg ik de bordjes Teylers Museum? Ik kies voor het laatste. Twee uurtjes heb ik de tijd om kennis te maken met het Teylers Museum.

Omdat ik een bordje mis, kom ik via een kleine omweg bij het Teylers Museum. Het is genoemd naar Pieter Teyler (1702-1778), een rijke bankier en koopman die zijn geld naliet ter bevordering van kunst en wetenschap. Jaarlijks weten veel bezoekers de weg te vinden naar het museum, en dat al 225 jaar lang.

Tot en met 17 januari 2010 zijn er werken van Anton Mauve (1838-1888) te zien, een van de groten van de Haagse School. Rond 1900 waren Mauves werken enorm gewild, zeker in Amerika. Vandaar dat ze al snel werden geĆ«xporteerd. Deze werken zijn daarom vaak onbekend gebleven bij het publiek. Teylers Museum en Singer Laren zijn erin geslaagd om een aantal van deze ‘vergeten’ schilderijen, aquarellen en tekeningen bij musea en particulieren in de Verenigde Staten op te sporen. Meer dan 200 werken worden gepresenteerd.

Ook nu is Mauve nog geliefd bij de mensen als ik zie hoe druk het was op een gewone werkdag. Veel landschappen: bossen, weiden en heidevelden met schapen zag ik. En koeien. Met zijn familie maak ik kennis in een afgezonderd hoekje van de tentoonstellingszaal. Een mooi schilderij heeft de titel Rit langs het Scheveningse strand, 1876.

De paardenvijgen op de voorgrond zijn overgeschilderd geweest. Bij restauratie kwamen ze tevoorschijn. Eerdere bezitters van dit schilderij vonden het wellicht niet chic om de paardenvijgen te tonen.

Anton Mauve schreef tot twee maal toe zijn naam in het gastenboek van het museum, in 1857 en in 1862. Vermoedelijk is hij wel vaker in het Teylers Museum geweest. Het museum verzamelde toen ‘moderne’ schilderijen. Foto: Gastenboek uit de periode 1854-1871.

Vincent van Gogh was de beroemste leerling van Anton Mauve. In een aparte tentoonstellingszaal wordt hier aandacht aan besteed. Toen Van Gogh in 1881 contact zocht met Mauve had hij alleen figuurtekeningen gemaakt, lees ik op de expositie. Mauve zette hem echter aan het aquarelleren. Van Gogh schreef aan zijn broer Theo dat Mauve hem hierbij af en toe hielp. Gezien de vloeiende tekenstijl is het waarschijnlijk dat dit ook bij de aquarel Het Schevenings naaistertje, december 1881 gebeurde, volgens de kenners.

26 gedachten over “Teylers Museum

 1. Dit is weer een terugblik voor mij aan een fijn dagje Haarlem . Een stad waar we veel herinneringen hadden en graag naar toe gingen . Het Teyler Museum is zo prachtig wat er aan getoonde techtniek te zien , zeer oude instrumenten . Wat een mooi gebouw zowel van buiten en binnen de indeling , een indrukwekkende bibliotheek .
  Het oudste museum dat we hebben in ons land . De kunst , prenten van Rembradt heel zorgvuldig en zeer zuinig in een speciale ruimte waar het getoond wordt en geen daglicht er enig invloed op kan hebben .
  De tentoonstelling van Mauve , die je zag de paarden aan het strand , ik zag het onlangs ook in een kunstuitzending .
  Wat ben ik blij met dit verhaal om er op deze manier weer even te zijn .
  Een echte aanrader voor allen die dit museum nog nooit gezien hebben , dit mag niemand missen .
  Jammer dat voor velen de drempel naar een museum nog veel te hoog is .

 2. En het naaistertje naait maar door , ze is er nog niet klaar mee . Als haar werkje gedaan is staat er zeker nog meer voor haar te doen . Een vrouw is nooit klaar met haar huishouden , zeker niet in vroeger dagen .
  Dit is zo,n bekend plaatje , het zal vroeger wel op een koekblik hebben gestaan daar waren soms ook leuke oude tafrelen uit onze kunst te zien .

 3. Ik vind Mauve een schitterende schilder. Ik ben er ook een beetje mee opgegroeid, want ik kom oorspronkelijk uit Laren. Ik heb nog een weekendbaantje gehad in het Singer museum toen ik op de middelbare school zat.
  Binnenkort ga ik in het Singer de tentoonstelling bekijken.

 4. mooie foto zeg…nog nooit geweest>>>>>>>>>>
  nog zoveeeeel te doen ,te zien…te lezen…mmmmm …..heerrrrlijk

 5. Prachtige schilderijen heeft hij gemaakt. Helemaal naar mijn smaak. Kan me niet herinderen ooit in Haarlem geweest te zijn. Komt ook op mijn lijstje.

 6. Het zijn zulke mooie, stille schilderijen.
  Haarlem is een mooie stad om je te ‘verlopen’! Toen mijn zus er nog woonde hebben we daar eens een hofjeswandeling gemaakt. Een aanrader.

 7. Het was wel een mooi dagje om in Haarlem te lopen denk ik, mooie herfstkleuren en dan ook nog mooie schilderijen, jij hebt genoten!

 8. WAT EEN HEERLIJKE DAG , FIJN VOOR JE hAD JE GENOEG AAN DE 2 UUR?? KAN IK ME NIET VOORSTELLEN. Ik was hier telkens weer teruggekomen om iets nog eens te bekijken.

 9. @Gerrie, omdat ik het Teylers Museum nog niet kende, gaf dit voor mij de doorslag om hier naar toe te gaan.
  Het is een indrukwekkend gebouw, zowel van buiten als van binnen. Veel oude instrumenten die ik in een flits aan me voorbij zag gaan. Ik had weinig tijd en kwam voor Mauve. En twee uurtjes zijn super snel voorbij.
  Ik ga beslist nog eens terug.
  Het gebouw heb ik gedeeltelijk op de foto staan. Kreeg het niet helemaal erop, ik kon niet ver genoeg naar achteren. Ik moest oppassen om niet in het water terecht te komen. Tijd om via de brug naar de overkant te gaan, was er niet meer. Een volgende keer.
  Het beeld van de eerste foto krijg je te zien vanuit het museum.
  Via je link krijg ik geen afbeelding te zien. Zal later op de dag verder zoeken.
  Het portret van het naaistertje is vrijwel bij iedereen bekend. Wat ik niets wist, was dat Van Gogh leerling is geweest van Mauve.
  @Annelies, dan zie jij veel schilderijen uit de periode dat Mauve in Laren woonde.
  Het Singer Museum staat op mijn lijstje om eens te bezoeken.
  Mauve ging in 1885 in villa Ariƫtte wonen, tegenover het huidige museum. Tot zijn dood in 1888 maakte Mauve vele schilderijen en aquarellen van de omgeving.
  @Hilly, haha, heb jij tijd tekort?:-)
  Haarlem is een schitterende stad. Een onderneming waard! Enne… ze hebben er vast goede boekhandels!:-)
  @Hilda, misschien nu een reden om een dagje af te reizen naar Haarlem.
  @Mieke S, o, ik heb slechts een fractie van Haarlem gezien.
  @Lous, omdat het zo mooi weer was twijfelde ik om naar het museum te gaan, uiteindelijk toch gedaan via een mooie wandeling.
  @Basje, nee, twee uur was veel te kort, maar deze keer had ik niet meer tijd tot mijn beschikkking. Een reden om terug te gaan.

 10. Haarlem, heerlijke stad om lekker te wandelen. Vooral de hofjeswandeling is zeer de moeite waard. Afgelopen week was ik in Amsterdam in het Van Goghmuseum. Ik was er om de tentoonstelling van Alfred Stevens te zien. Hij is een tijdgenoot van Mauve. Stevens, een Belg, leefde in Parijs en was zeer beroemd en dus rijk. Hij schilderde vooral vrouwen. Vrouwen uit de hogere stand met prachtige jurken, De stofweergave is fenomenaal. Maar de schilderijen (of de vrouwen erop) hebben tegelijkertijd iets zielloos. Hun enige doel in het leven is mooi zijn en als ze geluk hebben het strikken van een man voor ze hun schoonheid kwijt zijn. Die vrouwen verkleedden zich soms wel 8 keer per dag. Voor iedere gelegenheid een andere jurk. Onze eigen Couperus heeft in Eline Vere dat lege bestaan beschreven. Ik was niet onder de indruk van de schilderijen van Stevens. Knap maar leeg en veel herhalingen van hetzelfde. Hij mist iets. Iets wat je b.v. bij Israels, die ook dergelijke vrouwen schilderde, wel terug vindt. Maar Amsterdam was met de stralende zon over de grachten en de volle terrassen weer heerlijk.
  Anneke SK

 11. Het Teylers Museum staat ook op mijn verlanglijstje. Het gebouw op zich schijnt al een bezoek waard te zijn.
  Het Naaistertje is prachtig. En ik kende dit niet, zeker niet dat het van Van Gogh is.

 12. Haarlem is zo,n prachtige stad , de vele hofjes en Het Frans Hals Museum , dat in vroeger tijden een weeshuis was . Voor de Quiltsters mooi om naar het Frans Hals Museum te gaan , want een bekende Quiltwinkel Sampler ligt er vlak naast . De buurt is zo bijzonder je ervaart er een leven van heel vroeger .

 13. Wel een beetje laat op de dag , toch zal ik nog even uitleggen hoe ik de site met een prachtige foto heb gevonden van de voorgevel van het museum .
  En tevens van de beeldengroep er boven .
  Ik dacht dat gaat zo als je in de nachtelijke uurtjes bezig bent gaat het mis .
  Ik ging bij google.nl intikken Teyler Museum en dan krijg je veel informatie en het meeste met de site van het museum zelf .
  Uit het rijtje aanwijzingen klikte ik bij Wikipedia aan en als het goed is moet het lukken om een prachtige foto tevoorschijn te toveren evenals de beeldengroep . De foto,s zijn ook aan klikbaar om ze prachtig uitvergroot te kunnen zien .
  Ik hoop dat het nu mag lukken wel een omslachtige beschrijving .
  Het is echt de moeite waard ga eens kijken .
  Maar ondertussen ben ik wel erg blij dat Berthi geen poging heeft ondernomen om een dergelijke foto te maken , want voor je het weet lig je in het Spaarne .
  Jammer wel dat de weg niet wat breder is om goed alles te kunnen bekijken als je ervoor staat .

 14. Het is een heel mooi museum Berthi, maar met deze prachtige expositie wil ik er graag weer naar toe en mijn vriendin woont er vlakbij, dus samen koffie, lunch en museum lijkt me een heerlijk dagje uit!

 15. Wat weer een schitterde foto’s. Als ik het schilderij zie van het paard dat op het strand gaat rijden, dan moet ik altijd denken aan mijn dromen in de tijd dat ik paardrijles had. Stijf van de spierpijn lag ik in bed en droomde dat ik op het strand met Eos (een grote zwarte Fries) gallopeerde.
  Zo ver ben ik nooit gekomen, de spierpijn is nooit over gegaan en op advies van de dokter ben ik maar gestopt.
  Het schilderij van het naaistertje vind ik altijd erg mooi en kijk er nog steeds met plezier naar.
  Is het Teylerhuis niet het oudste museum van Nederland? Of heb ik dat ook gedroomd.
  Elma

 16. Elma, het is inderdaad het eerste en oudste museum van Nederland al sinds 1784.

 17. @Corrie, zeker doen! Dat gaat een heerlijk dagje worden voor jou en je vriendin.
  @Elma, mijn kinderen mochten van alles proberen, behalve… paardrijden!
  @eva.b, daarom zal regelmatig onderhoud noodzakelijk zijn. Nu waren ze binnen met een renovatie bezig.

 18. @Elma, vergeet ik te zeggen dat je toch helemaal geen tijd hebt om paard te rijden? Al je tijd besteed je aan handwerken en bloggen!:-)

 19. Berthi@ Ik spreek nu over heel wat jaartjes geleden, onze kinderen kregen een pony (1980) en om ook met die dieren goed om te kunnen gaan zijn Ton en ik ook rijles gaan nemen. Na het paardrijavontuur ben ik maar gaan kantklossen, wel zo veilig.
  Elma

 20. na jullie verhalen ben ik geneigd “spooslags” naar Haarlem af te reizen !!
  Helaas is het regenachtig vandaag….maar zodra er weer een stralende najaarsdag komt……dan ga ik !!
  groeten Lies

 21. @Lies Huizer, erg leuk dat jij door alle verhalen gestimuleerd bent om een reis richting Haarlem te ondernemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *