Pronkjournaal XX

FEEST! Het pronkjournaal viert vandaag haar eerste verjaardag en Elma trakteert op nieuwe ideetjes en patronen waar iedereen mee aan de slag kan.

Elma: ‘Op verzoek laten we hier een stukje breiwerk zien dat verwerkt is in de pronkrol van Wil. (Op de vrijdag in Roermond was dit daar te zien.) Het is gewerkt met perlégaren nr. 8 en breinaalden nr. 1,5. Het breiwerk wordt opgespannen voordat het in de rol wordt genaaid. Het kan dus als tussenstukje dienen maar ook als een heel vlak.

Ook is het een leuk werkje als afscheiding tussen twee lapjes. De randjes zijn geborduurd op aidaband in verschillende breedtes. Dit werkt lekker snel en geeft een heel mooi resultaat. Het is ook een goed idee voor de trein- en busborduursters onder ons.

Het aantal meters pronkrol groeit maar door. Steeds op zoek naar nieuwe stoffen en patronen. Dit keer is het een geruite Hardangerstof. Deze stof heeft een panamabinding met een ingeweven draad in blauw, rood of bruin. Het blokje tussen twee draden telt 19 draden, dat niet deelbaar is door twee of drie. Dus maar zelf iets bedacht. De lapjes van Gea, Jannie, Nel en Nieske zijn ingevuld met kleine rijg- of stiksteekjes in de kleur gekozen bij de voeringstof. Wie niet gebruikmaakt van de bestaande stof heeft de 20ste draad vervangen door een gekleurde draad. De stof en nog meer patronen zijn te bestellen bij: elma.hoog@gmail.com

Hierbij een voorbeeld hoe de steekjes worden gewerkt.’31 gedachten over “Pronkjournaal XX

 1. Alle pronkrolsters wil ik van harte feliciteren met het geweldige resultaat dat er binnen een jaar bereikt is. Elma die voor veel patronen, ideetjes, foto’s etc. zorgde. Jeanny werkte keihard om haar super lange pronkrol van 10 m voor de expositie in Roermond klaar te hebben en net als Elma vele pronkjournaals maakte. Mieke maakte ook enkele journaals. Dan niet te vergeten alle cursisten die bij Elma op les zijn en al fraaie pronkrollen klaar hadden voordat het pronkjournaal van start ging.
  Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik bij Elma thuis enkele schitterende pronkrollen met eigen ogen mocht bewonderen. Wat heb ik genoten. Ik zie de rollen zo voor me.
  Het afgelopen jaar kwamen dan nog eens mooie kistjes voorbij, waarin de pronkrol bewaard kan worden.
  De pronkrol is zo populair dat zelfs het blad Dolls House Nederland aandacht besteedt aan een mini-pronkrol.
  De lijn van noord naar zuid is een jaar geleden gelegd. Later werd er een lijntje naar het westen getrokken, want ook daar heerst de pronkrollenkoorts.
  Dit is in vogelvlucht de pronkjournaals van het afgelopen jaar. Veel, heel veel moois is van de grond gekomen dat gedeeld wordt met veel handwerksters zodat zij inspiratie krijgen voor hun eigen pronkrol.
  Heel, heel veel dank allemaal! Op naar de tweede verjaardag…

 2. Van Harte gefeliciteerd Mensen!!
  Ooit ga ik ook een pronkrol maken. Ben nog steeds alle informatie hierover aan het verzamelen. Nu nog veel tijd verzamelen.

 3. Wat enig, weer een aflevering van de pronkrol. Hoewel ik zelf nooit verder ben gekomen dan een piepklein alfabetje, ingenaaid op een linnen lapje uit Marken, is het een groot plezier om al dat moois te zien. Gefeliciteerd en bedankt.

 4. Elma, wat laat je weer mooie dingen zien. En nog steeds bewonder ik mensen die het klaarspelen om jaren door te werken met hetzelfde doel voor ogen. Mij is dat niet gelukt. Mijn lapjes hangen aan de wilgen! Misschien later nog eens maar dan beslist op een andere manier.
  Voor alle rollers: veel succes.
  De rol van Marcella krijgt extra aandacht komend voorjaar in de Lier. In haar blog is daarover al iets te lezen. Dat wordt smullen.

 5. Mieke@ het wordt tijd dat je uit de wilgen klimt. In het volgende pronkjournaal krijg je ideeën wat je met je lapjes kunt doen als je niet aan de rol wilt.
  Elma

 6. Al weer een jaar.
  En dan met al die prachtige resultaten en hier de mooie informatieve journaals.
  Een paar jaar geleden kondigde ik heel enthousiast, in de nieuwsbief van merkwaardig, aan dat ik er ook 1 ging maken.
  Veel verder ben ik (nog) niet gekomen.
  Maar ik handwerk elke dag met veel plezier aan andere ‘dingen’ dus… daar gaat het om hé.
  En wie weet OOIT !!?;-))

 7. Elma bedankt, weer een mooi journaal.
  Mooie voorbeelden en ideetjes.
  Prettig gevoel dat we bij jou om materialen terecht kunnen.
  Lieve fijne patroontjes, ook leuk voor bv (kerst) ornamentjes !!?

 8. Afgelopen week heb ik nogal wat rond gekeken hier bij Berthi .
  Er is zoveel moois te zien en zelfs als je snel doorschrolt je komt ogen tekort van zoveel mooi borduurwerk en andere handwerken . Dan nog de vele onderwerpen zeer gevarieerd er ontspinnen zich soms uitgebreide discussies .
  Het is hier een zeer waardevolle plek om er dagelijks langs te gaan .
  En nu alweer een jaar lang de pronkrollen , wat een prachtige uitdaging van allen die er aan mee doen met aan het roer Elma en Jeanny . ik wil jullie van harte feliciteren met dit mooie succes , dat nu al z,n eerste verjaardag mag vieren .
  Elke donderdagmiddag bel ik de groenteboer om mijn bestelling groente en fruit op te geven . Gisteravond was ik net even te laat en kreeg ik geen gehoor .
  Mijn briefje lag klaar en zo was ik net al om acht uur aan het bellen voor mijn boodschappen .
  Ik kreeg de vrouw van de groenteman aan de lijn en na het oplezen van mij lijstje kwam internet ter sprake . Soms vertel ik er dan wel eens iets over . Maar ik zou eigenlijk lange tijd nodig hebben om uitvoerig mijn verhaal te doen .
  Ik ben zeer dankbaar dat ik deze ervaringen allemaal mag meemaken en dat Berthi ons allen zoveel ruimte geeft en een luisterend oor voor iedereen .
  Zal ik hier gaan staan met een mandje pluimen en die uitdelen . . .
  Elma strooit haar patronen uit naar alle kant de mooiste ideeen en over kleuren hoeft niemand in te zitten , er komt een oplossing .
  Wil haar kantstukje in luchtig patroontje gebreid .
  De geborduurde bandjes met liefelijke bloem patroontjes en andere vormen .
  Goed plan om het als reiswerkje te maken .
  Dus een tjoeketjoekbandjesborduurwerkje of bussteekjesplan , maar een waarschuwing bij het laatste denk om de bocht , dan wel voorzichtig zijn !!!!
  Als ik de geruite hardangerstof zie dan denk ik dat zal ik ook nog hebben . . .
  Wat een fijne patroontjes kun je er op strooien en zie er liggen al een paar blaadjes vol met patroontjes klaar , we kunnen zo maar gaan grabbelen hier .
  Dit is weer een prachtig begin van een nieuwe dag .
  Veel succes gewenst met nog veel meer !
  Dank jullie wel !

 9. @Elma, jij denkt ook overal aan, zelfs aan de personen die hun lapjes uiteindelijk niet verwerken in een rol!
  @Marian’ne m, ik herinner me het stukje van je in de nieuwsbrief nog heel goed.
  Jammer dat je geen lid meer bent van Merkwaardig.
  @Gerrie, het is een stralende dag!
  @lheurebleue, proost!!!:-)

 10. Elma Gefeliciteerd !!
  bedankt dat je steeds zulke mooie dingen laat zien.
  Ik geniet er met volle teugen van.
  Annemieke

 11. Elma, een mooi jubileum pronkjournaal, hier kunnen mede pronkrollers ook nog iets van maken.

 12. Elma van harte gefeliciteerd met het behalen van je eerste mijlpaal van het pronkjournaal.
  Toch moet ik iets vervelend hier van zeggen namelijk. Onze dagen en nachten zijn veel te kort geworden. Onze huishouding staat op een laag pitje. Huisgenoten lijden honger. Het liefst willen we alles maken wat in het pronkjournaal aan de orde komt maar helaas het is niet te doen.

 13. Hilda in jouw tekst kan ik mij op het ogenblik hjelemaal vinden.Heb 4 lapjes in de la liggen die nog niet af zijn.En een patroontje klaar liggen voor een volgende lapje.Het is en blijft leuk werk om te doen,maar de tijd,waar halen we die vandaan.
  Als je je huishouding een beetje op rolletjes wilt laten lopen en ook de dagelijkse bloggen wilt bijhouden is de dag al een heel eind gevuld.
  Maar ik begin nu,na ik op de toets plaatsen heb gedruk, met frisse moed.

 14. Mooi!
  Berthi, Elma, gefeliciteerd en bedankt.
  Ooit heb ik vast ook wel eens tijd voor zulke dingen. Juist omdat ik dat niet heb is het heel fijn om te zien wat (andere) mensenhanden allemaal maken!

 15. Ik ben al twee jaar bezig, en het schiet maar niet op met mijn pronkrol. Nu eerst verhuizen, dus Elma je ziet het, ik kan voorlopig geen huiswerk maken en ga dus maar even een poosje spijbelen, helaas.
  Maar gefeliciteerd met 1 jaar pronkjournaal. Mooie randjes overigens.
  Groet Margriet

 16. @Truus, ik ben niet bezig met een pronkrol, en toch kom ik veel tijd tekort!:-)
  @Josefien, de pronkjournaals blijven online staan. Je kunt op elk moment beginnen.
  @Margriet, succes met je verhuizing!

 17. ooohhh wat een schattige rozenrandjes!!!!!!!!!!!!!en t breisel is ook prachtig…

 18. Wat een mooie werkjes weer. Dat blote-truitjes-breisel vind ik prachtig! Maar het kan natuurlijk ook in een pronkrol 😉
  Pronkrollen, een jaar al! Gefeliciteerd dames.
  Zoveel prachtigs hebben wij hier mogen zien. En het is méér. Het is ook een blijk van vriendschap door digitale draadjes met elkaar verbonden zijn. En door dezelfde gedachte: Handwerken en de mooie resultaten daarvan. En het willen delen met elkaar.

 19. Ik ben het helemaal met Hilda en Truus eens.
  Mijn houdhouding loopt al jaren op tandwielen dus bij lange na geen rolletjes.
  Maar niemand moppert ik denk dat het gaat wennen. Ik kijk tegenwoordig maar niet te veel blogs na anders kan ik helemaal geen keuze maken voor het handwerk dat ik wil doen. Maar de blog van berthi slaan we natuurlijk nooit over. Dat is een sociaal gebeuren.

 20. Margriet@ voor een verhuizing staat een half jaar en die tijd krijg je van mij. Wil je ons graag eerder zien, er is altijd een bezoekregeling mogelijk. Heel veel succes met je prachtige nieuwe woning.
  Elma

 21. @Hilly, en de gestileerde patronen vind ik ook zo mooi!
  @Ine, jij ook nog gefeliciteerd met DH.
  @Henny, leuk om een reactie van je te lezen en om te horen dat je een vaste bezoekster bent.
  @Elma, de deur staat altijd bij je open, echt voor iedereen. Jij bent zo gastvrij!

 22. Elma, je blijft maar mooie dingen maken voor de pronkrol. En ons dan mee laten genieten en patronen door geven ook! Geweldig mooie maaksels laat je elke keer zien!

 23. Elma,wij hebben samen al een stukje geschiedenis die langer teruggaat dan je jubileum met het Pronkjournaal.Ik weet nog,dat ik voor de eerste keer bij jou door de voor mij al bekende deur van de voormalige pastorie naar binnenging. Als ik bij je ben kijk ik altijd even naar de overkant van de straat waar het huis van mijn grootvader stond. Proficiat met je jubileum en nog veel handwerkplezier toegewenst.

 24. Wat een prachtige dingen zie ik steeds op deze site. Net als in Roermond :schitterend.
  Maar hoe kom je aan al die patroontjes? Zoals nu dit breiwerkje prachtig.

 25. Elma voordat ik je bel kijk ik even naar het pronkjournaal. Dat is mijn geluk! Nu weet ik tenminste waar ik je mee feliciteren kan.Herinner je je nog de eerste pronkrol die je zag? Als je binnenkort naar De Lier komt voor de tentoonstelling in de Timmerwerf zal ik de rol weer eens voor je uitrollen. Zo langzamerhand mag ik de loper wel voor je uitrollen. Wat een ideeën! En ik die mee aan het begin van de rol stond kan alleen maar kijken en genieten van wat anderen maken. Ik ben echt een verzamelaar. Tot zo, Trijnie

 26. Net terug van een heerlijke studie-reis naar Marokko.Ja,met Handwerken zonder Grenzen.Een schitterende textielreis.Hier hebben we weer veel indrukken opgedaan.Wat is er in dat land veel gedaan aan Volkskunst.Teveel om op te noemen.Allerlei
  handwerktechnieken zouden niet misstaan in
  een internationale pronkrol.Zou dat nog eens te realiseren zijn?
  Als reactie op het door ons uitgegeven boek
  over de pronkrollen,kregen we uit Amerika en
  Turkije het verzoek om ons boek in het Engels uit te geven.
  Maar voor ons als particuliere verzamelaars
  is dat geen haalbare kaart.
  Misschien staat er nog eens iemand op om dit
  te verwezenlijken.
  Veel succes allemaal!
  Hennie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *