De verbonden ringen van Hanneke

Afgelopen zaterdag zag ik Hanneke, samen met haar moeder, in Nijkerk. Enthousiast liet ze me haar borduurwerk van de verbonden ringen zien. Dit is het patroon dat Elma maakte aan de hand van de quilt die al jaren bij haar in de gang hangt.

Hanneke: ‘Eind september/begin oktober ben ik een weekje naar Mallorca geweest voor een training. Dit was het vierde jaar dat ik deze mooie plek op Mallorca bezocht. Vorig jaar heb ik daar heerlijk gewerkt aan een rood merklapje uit een borduurpakket. Dit jaar had ik alleen een omgezoomd lapje, vier kleuren borduurgaren en een printje van de patronen uit jouw weblog (Pronkjournaal XVI) meegenomen. En al snel werd de training steeds minder belangrijk, want zodra het licht goed was, dat wil zeggen de zon in mijn kamer scheen, moest er weer geborduurd worden. Eenmaal thuis ook nog veel avonduurtjes doorgewerkt. Het lapje is nog niet af, maar vordert gestaag.’

19 gedachten over “De verbonden ringen van Hanneke

 1. Prachtig Hanneke! Het is zo leuk om de verbonden ringen in andere kleuren te zien. En de verschillende randen er omheen, heb je goed gekozen. Erg mooi!

 2. Hanneke@ wat een verrassing dat je op je training op Mallorca dit borduurwerk meeneemt en er toch je eigen verhaal van gemaakt hebt, erg mooi.
  Elma

 3. Heel mooi, en dan ook nog in een van mijn favoriete kleurencombinaties! Maar dat kon jij niet weten natuurlijk!

 4. mooie ringen hanneke, en gelukkig hebben we Berthi om ons te laten genieten.

 5. Liefelijke kleuren , het is natuurlijk ook belangrijk de combinatie van kleuren .
  Elma strooit zo haar patronen over het land en dan zijn er genoeg borduursters die er hun eigen kleurige steekwerk van maken .
  Het verhaal hoe het totstand komt geeft er nog meer fleur aan en voor jezelf Hanneke je eigen herinneringen .
  Fijn dat we dit hier weer mochten bewonderen !

 6. De ringen verbinden niet alleen elkaar maar ook Mallorca en pronkjournaal. Wat kan het leven toch heerlijk in elkaar overvloeien.

 7. Mooie kleuren en evenwichtig verdeeld over je lap, Hanneke! Jammer dat ik jou en je lap niet heb opgemerkt zaterdag.

 8. Hanneke wat mooi!
  Ik krijg ineens een idee…deze ringen zijn ook leuk voor een familielap. Van wie kan ik wat tijd kopen ;-))

 9. Hanneke prachtig.
  En leuk dat je er zo’n plezier in had.
  Lijkt mij leuk de ringen te borduren.
  Nu het vlak nog invullen.
  Dat is een mooi motief maar saaier om aan te werken hé.

 10. Soms wil je door allerlei omstandigheden wel eens weten, wanneer was dat ook al weer. Zo was ik ook zeer benieuwd hoe lang de lappendeken met de verbonden ringen al in de gang hing.
  Aaf de Museum assistente van de borg Verhildersum dook in de archieven en vond de juiste informatie.
  LAPPENDEKEN:
  Deze lappendeken is een groepswerkstuk:
  van de afdeling Kantklossen van de Creativiteitsclub “ULRUM”.
  Het idee is ontstaan door het samengaan van veel losse gedachten. 1. Iets maken met bloemen voor de tentoonstelling 1989 in het Koetshuis bij de borg Verhildersum
  2.De Gemeentelijke herindeling ( geen subsidie meer )
  3. Na 13 jaar creativiteitsclub samen iets maken als afsluiting.
  Het onderwerp had als gedachten: Samenwerking, je hebt de ander nodig, wie naast je komt kun je niet kiezen. Samen wordt het toch één geheel. Tijdens de gezellige middagen, ontdekte men steeds meer woorden die betrekking hebben op de patchworkdeken en die je ook op mensen kunt toepassen.
  Er komen randfiguren in voor, zakkenvullers, lijntrekkers, tekenaars, snijders, strijkers, stiksters en figuren die wegvallen en figuren die er uit springen.
  30 personen werkten er aan mee. 146 soorten gebloemde stof, 120 blokken .
  400 uur werd er aan gewerkt, de afmeting is 2.20m x 2.60 meter.
  Dit schreef ik 20 jaar geleden als afsluiting, het is wel wat anders gelopen en nu ben ik nog steeds met heel veel plezier bezig. Het patroon van de quilt was de basis van de verbonden ringen die nu door de web-log van Berthi door het hele land borduursters inspiratie geeft.
  Elma

 11. Hanneke, het ziet er fantastisch uit en ik zie het al voor me hoe je tijd maakte voor te borduren. Als een patroon je te pakken heeft, dan…………..

 12. Dank jullie wel voor jullie lieve reacties. Het borduurwerk is alweer een heel stuk verder. De heerlijke dag in Nijkerk heeft voor veel nieuwe inspiratie gezorgd en dus voor veel uurtjes borduurpret.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *