Gekantklost hekwerk

Demakersvan wonnen onlangs de Toon van Tuijl Designprijs voor een gekantklost hekwerk.

Vijf jaar geleden voltooide Jeroen en Joep Verhoeven, en Judith Graauw een studie aan de Design Academy in Eindhoven en startte ‘Demakersvan’. Afstudeerproject Lace Fence, een gekantklost hekwerk met molens en bloemen, doet het heel goed. Zo goed dat ze op zoek gingen naar manieren om het op grotere schaal te produceren. Demakersvan richtte een fabriek op in India voor de productie van Lace Fence. Momenteel zijn er 75 werknemers in dienst. De werknemers worden goed betaald, hebben pensioen en een zorgverzekering.

De jury is van mening dat Demakersvan van een heel functioneel basismateriaal een zeer bijzondere designvormgeving hebben weten te realiseren. Dit is echt design. Het bijzondere is dat de toepassing een sociale impact heeft. Hekken doen denken aan gevangenissen en afscheiding. Dit hekwerk geeft juist een transparantie en doorbloeding naar de buitenwereld.

Bron: Algemeen Dagblad

21 gedachten over “Gekantklost hekwerk

  1. Wat ziet dat er gewéliog mooi uit! Ik volgde bij BBC2 de wedstrijd voor jonge Engelse ontwerpers bij Philip Starck en ik besef nu pas hoe ontzettend veel werk eraan te pas komt om een echt goed ontwerp te ontwikkelen.Petje af voor zoiets als dit, ik denk dat Starck hier ook enthousiast over zou zijn.

  2. Het ziet er uit als kant en heel soepel maar is dus echt ijzerwerk en heel stevig. Ik vind het heel mooi.

  3. @Saskia, het maakt de wereld op twee manieren mooier; voor ons, de toeschouwers, en voor de mensen in India die in de fabriek mogen werken.

  4. wat is dat mooi zeg: een vleugje poezie ipv koele ijzerdraad. en nog extra mooi dat het met respect voor de verwerkers wordt gemaakt!

  5. Wat je al niet kunt bereiken met draaien en kruisen. En dan ook op deze manier mensen in India aan het werk houden. Het hek van 1200 meter wat in de A’dam Zuidoost komt is ook prachtig.
    Elma

  6. Ik vind het geweldig als mensen van iets nuttigs,maar lelijks een mooiere uitvoering maken…en bovendien dan voor werk zorgen in India,erg mooi,ikzag ook het hekwerk met een molen,erg leuk verzonnen…

  7. hahaha ..ik reageer altijd eerst en ga dan pas alle links bekijken, maar ik zie dat je de molen er ook bij hebt,erg leuke links allemaal.Jammer dat ik dat bbc programma miste wat Corrie noemde…

  8. prima hekje !!!!!!En dan zo goed voor het arme India Hoe de mensen daar leven werken en wonen, Wij zitten in de Hof van Eden daarmee vergeleken

  9. Zo’n hekwerk zouden meerder mensen wel in de tuin willen hebben. Ziet er beeldig uit. Kom maar op zo’n idee.

  10. Toch geweldig dat Dutch Design het steeds zo goed doet. Geruime tijd geleden heeft in Kantbrief een heel artikel gestaan over hóe je op deze manier kunt klossen. Dat gaat natuurlijk niet met speldjes! De kantklos-vakmensen hebben daar pionierswerk verricht. Niet tevergeefs zo te zien!

  11. Ik vind het schitterend !!
    Leuk dat jonge mensen zo geinspireerd zijn en er ook nog op een goede manier aan gewerkt wordt.
    Jij hebt eens eerder een mooi hek laten zien en ik heb mij suf gegoogled om zoiets terug te vinden voor een logje. Maar nu zie ik dus de engelse naam voor dit werk.
    Was ik nog niet opgekomen !!;-))

  12. Zeer bijzonder !!!!
    Zaterdagmiddag geboeid gekeken naar de uitzending over de Designweek.

  13. Dit is prachtig en ik meen dit al eens gezien te hebben in een kunstprogramma .
    Ik vind het geweldig dat Nederland een goede opleiding biedt aan jonge designers .
    Ze hebben een goede naam in de wereld .
    We mogen trots op ze zijn !

  14. Ik had dit bericht in mijn eigen krant (Trouw) ook al gelezen en naar aanleiding daarvan op internet gekeken. Ik vond het n.l prachtig en hoopte al dat je er aandacht aan zou besteden.
    Howel er in India hele goede vakmensen rondlopen is het tóch niet eenvoudig ze echt te laten maken wat jij wilt dat ze maken en dat hen dat zo goed lukt is ook een prestatie. Ze moeten niet alleen goede ontwerpers zijn, maar ook hele goede werkgevers!

  15. Nynke@ als je weet wat draaien en kruisen is kun je het hek klossen. Ik zoek nog een oplossing op welke klosjes wij het ijzerdraad kunnen winden, daar komt vanzelf een oplossing voor.
    Elma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *