Suske en Wiske in het Limburgs Museum

Suske en Wiske zijn jarig. Nou ja, bijna dan. In 2010 worden ze 65 jaar. Ze hebben absoluut niet het plan om met pensioen te gaan. Zij blijven eeuwig jong. Hun avonturen spreken steeds opnieuw jonge lezers aan. Maar om deze mijlpaal een feestelijk tintje te geven, heeft het Limburgs Museum een expositie ingericht: Suske en Wiske, de fantasievolle vertellers. Op 15 oktober was de opening.

Zoals het gebruikelijk is bij een opening wordt er een woordje gesproken door menigeen. De huidige tekenaar (Luc Morjaeu) en scenarioschrijver (Peter Van Gucht) van de strip Suske en Wiske stalen de show met hun humoristische toespraak.

We gaan terug naar het begin. Nadat België in 1944 was bevrijd, vond Vandersteen dat de lezers tijdens de moeilijke wederopbouw wel wat luchtigs in de krant konden gebruiken. Zo verscheen op 30 maart 1945 de eerste strip van Willy Vandersteen in de krant De Nieuwe Standaard. De strip heette echter niet Suske en Wiske, maar De avonturen van Rikki en Wiske. De uitgever had, aldus Vandersteen, op eigen houtje Suske in Rikki veranderd. Vandersteen was daar niet gelukkig mee. In het tweede verhaal (Op het eiland Amoras) komt Rikki niet meer voor, maar ontmoet Wiske haar nieuwe tegenspeler Suske.

Tot op de dag van vandaag worden vrijwel alle nieuwe Suske en Wiske-verhalen eerst voorgepubliceerd in de krant, waarna ze in album verschijnen. Vanaf de jaren vijftig werd de oplage steeds groter. Inmiddels zijn er 200 miljoen Suske en Wiske-albums verkocht. En wist je dat Suske en Wiske in Nederland populairder zijn dan in België? Daarom zullen zij zich ook zeker thuis voelen in het Limburgs Museum.

Toen Vandersteen in 1972 met Robert en Bertrand startte, wilde hij al zijn energie in deze nieuwe serie stoppen en besloot de verantwoordelijkheid voor Suske en Wiske over te dragen aan zijn medewerker Paul Geerts.

Het eerste album dat helemaal van Paul Geerts was, heet De gekke gokker (1972). Zoals bij de studio gebruikelijk was, stond zijn naam niet op het album vermeld. Pas vanaf De krachtige krans (1989) heeft Geerts de erkenning gekregen die hij verdient en staat zijn naam op het titelblad van het album. In 2001 besluit Geerts het rustiger aan te gaan doen. Marc Verhaegen is dan al jaren assistent van Geerts en neemt het stokje over.

Het eerste verhaal waar Marc Verhaegen de gehele verantwoordelijkheid voor draagt, is De krakende Carcas (1993). Toch gebeurt dit alles tot 2001 onder toeziend oog van Paul Geerts. Verhaegen bleef hoofdtekenaar van Suske en Wiske tot mei 2005. Het laatste verhaal van zijn hand is De formidable fantast.

Peter Van Gucht, tweede foto, is sinds 2003 verbonden aan de studio en is scenarioschrijver. Zijn eerste verhaal is De flierende fluiter (2004/2005). Luc Morjaeu, eerste foto, werd in 2005 tegelijk met Peter Van Gucht benoemd als eindverantwoordelijke van Suske en Wiske.

Half november komt de eerste Suske en Wiske met Sinterklaas als thema. ‘Wij zijn soms ook niet vies van opportunisme, Sinterklaas is zowel bij ons als bij jullie razend populair. Alleen is het bij ons puur een pakjesfestijn voor kinderen. Jullie maken surprises en gedichten en nemen elkaar op de hak. Om het voor beide landen herkenbaar te houden, hebben we de kerk in het midden gelaten’, vertelt Van Gucht in een interview voor Dagblad de Limburger.

Suske en Wiske, de fantasievolle vertellers is te zien tot en met 19 september 2010 in het Limburgs Museum te Venlo. Bij de tentoonstelling verschijnt een informatieve gids die ik liet signeren door de tekenaar en de schrijver.

11 gedachten over “Suske en Wiske in het Limburgs Museum

 1. Leuk Berthi, alle twee een log over het Limburgs museum gemaakt!! Toen wij er waren was de Suske en Wiske tentoonstelling nog niet geopend. Wel lagen er artikelen te koop in de winkel. Mijn logje gaat dus niet daar over, maar over het ontstaan van Limburg!

 2. leuke verhalen. Is goede lectuur voor kinderen als ze lange autoreizen moeten maken, Er waren altijd exemplaren in de auto
  Den Haag Groningen en terug op l dag is veel voor kinders van 5 en 8 jaar, Meer auto als iets anders zo een dag.

 3. Suske en Wiske, tante Sydonia en het leuke popje Schanulleke. Tijdloze boeken worden nu al door 3 generaties gelezen.
  Dat was voor Berthi erg leuk bij deze opening aanwezig te zijn en te luisteren naar deze heren.
  Elma

 4. en om suske & wiske beter te verkopen in NL begonnen ze ineens anders te praten en werd tante sidonie ineens tante sidonia en schalulleke (een schalukke is een bosuitje) schanulleke …

 5. Als kind gek opS & W.
  Jerommeke was mijn favo, om zó met je driewieler over de heuvels te scheuren dat de molens er van gingen draaien.
  Elke kerst kreeg ik er 1 bij mijn Huizer grootmoeder onder de kerstbooom mét een échte Huizer speculaas erbij !!-))
  Door S&W heb ik veel kennis van culturen op gedaan.
  Het verhaal over Egypte en de Sfinxen vond ik geweldig.
  Hoopte er ooit heen te gaan, toen wilde ik de wereld om/doorreizen (nu niet meer ;-)) .

 6. Berthi, kben jaloers 😉 je was erbij!!
  De nieuwsbrief van het Limburgs Museum heb ik donderdag gehad. Dus ik kom weer een keertje naar Venlo. Was jaren fan, en verzamelde de strips. Rikki is het broertje van Wiske en een bokser. In dat eerste verhaal komt Jerommeke ook nog niet voor. En Wiske heeft daar krulletjes!
  Ik zal naar de zolder moeten, maar Schalulleke kan ik me niet herinneren wél Schabolleke. Maar of dat ook zo is….

 7. De doos met S&W’s is met de verbouwing van zolder gekomen en staat nu klaar voor de kleinkinderen om te lezen.Zijn ze weer even zoet!

 8. Suske en Wiske heb ik eigenlijk nooit leren kennen . Heb ik dan wat gemist , nou ik dacht het niet .
  Er zijn zoveel andere dingen al bij mij langs gekomen .
  Natuurlijk hoorde ik wel de namen van de twee en verder weet ik het niet .
  Wat er wel bij me boven komt iets over de bedenker van dit alles .
  Ik weet niet of ik het nu bij het rechtereind heb , dus ga misschien nog even zoeken hier of daar .
  Maar iedereen veel genoegen met deze poppekens , of mag ik ze zo niet noemen .

 9. Er is zoveel tevinden over al zijn boekjes , en eigenlijk niet wat ik zocht .
  De heer van der Steen is overleden op 28 Augustus 1990 .
  Ik meen te weten dat hij al eens schijndood geweest is .
  Ik herinner mij zoiets van een uitzending .
  Dat was natuurlijk een heel drama . En toch gebeurd dat wel eens vaker .
  Ik hoop dat ik jullie blijheid over de twee met dit verhaal niet heb bedorven .
  Het is tenslotte al zolang geleden , dus genieten jullie maar en haal samen mooie herinneringen op .

 10. Suske en Wiske ken ik al van jongs af aan (ik ben van juni 1975). Mijn eerste album was De Zingende Zwammen; van mijn ome kreeg ik ca. 1981 De Poezelige Poes. Iets later kwam de Charmante Koffiepot; die heb ik helemaal blauw gelezen!!!
  Maar op de absolute nummer 1 staat bij mij al sedert de uitgave in 1984:
  ANGST OP DE AMSTERDAM (album 202)!!!!
  Mijn hele leven hou ik al erg van geschiedenis en dit album omtrent een VOC – schip vond ik toen (en nog steeds) helemaal te gek!!!
  De nieuwste albums vind ik helaas een stuk minder; ik ga voor de oude garde!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *