Nederland leest Oeroeg

Morgen gaat voor de vierde keer de landelijke campagne Nederland leest van start. Dit jaar staat het romandebuut Oeroeg uit 1948 van Hella Haasse centraal. Leden van de openbare bibliotheken krijgen het boek gratis, met de aanmoediging het te lezen en er met elkaar over te praten.

Oeroeg is het verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur op een theeonderneming in het Nederlandsch-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de jongens uit elkaar. Wanneer de ik-figuur, de Nederlandse jongen, na een studie in Delft terugkeert in het Indië dat nog net geen Indonesië is geworden, blijkt hun verwijdering uitgegroeid tot een kloof.

Morgenavond om 23.35 uur is de film Oeroeg te zien op Nederland 2.

Foto ANP: In 1948 signeert Hella Haasse Oeroeg, haar zojuist verschenen debuut. De presentatie vindt plaats in wat nu het Filmmuseum is in het Vondelpark te Amsterdam.

Heb je de trein of bus gemist? Geen probleem, vanaf morgen heb je wat te lezen. De complete tekst van Oeroeg is gedrukt op een poster en hangt in het bushokje en op het station. Nooit eerder verscheen een compleet boek op een poster.

Activiteiten met een ‘Indisch’ tintje zijn op de site van Indisch4ever te vinden.

Na Oeroeg verschenen nog vele titels waaronder Toen ik schoolging. In dit 43 pagina’s tellende boekje vertelt Hella Haasse waar de kiem ligt van haar schrijverschap. Op bladzijde 16 schrijft zij het volgende over het vak Handwerken:

Op handwerken leerde ik pannenlappen haken en sokken breien, van wit katoen, dat in mijn handen algauw een smoezelige tint aannam. Toen ik erin geslaagd was een sok af te krijgen, na eindeloos gepruts om de hiel te vormen, knipte de juffrouw een gat in het werk. Nu kwam de moeilijkste opgave, beslissend voor een voldoende op het rapport: het mazen. Ik heb dat nooit goed kunnen leren. Op het eerste gezicht aantrekkelijker, maar in de praktijk op den duur even saai, was het kruisjes borduren op de merklap: het alfabet in gewone schrijfletters en in decoratieve hoodletters, beurtelings met rood en blauw garen, en ten slotte de cijfers 1 tot 10. Ik maakte liever poppetjes van resten breikatoen.

Op deze foto zie je Hella Haasse met een borduurwerkje.

34 gedachten over “Nederland leest Oeroeg

 1. en in de boekhandel is ie gebonden erg vriendelijk geprijsd voor deze actie…eh 10 of 15 euro…ik heb t gezien ,maar niet onthouden…..

 2. la grande dame van de literatuur ,prachtig schrijft ze en heeft ze vele boeken geschreven ,heerlijk wat een kennis ,wat een verhalen!!!

 3. hahahah sorry berthi je had um nu al aan hella haasse zelf gelinkt zie ik …pfftt altijd veel te ongeduldig ,ik leer t maar niet af,maar jij bent al compleet met je info altijd………..excusez moi!!!

 4. @Hilly, aanvullende informatie is altijd welkom!
  Ik denk dat de gebonden versie in de boekhandel 10 euro kost. Dat was althans de prijs van de boeken van de voorgaande jaren.

 5. Oeroeg gaf ik ergens in de jaren 50 , mijn zus cadeau en schreef : Een verhaal uit het land van je vele vrienden .
  Het boek had ik voor mijzelf al eerder gekocht en het ligt nu ergens te rusten in een doos tussen veel andere boeken , waar het hopelijk niet al te lang meer zal blijven liggen .
  Later veel later zou Indie voor mij veel dichterbij komen .
  In de naoorlogse jaren luisterde ik veel naar Hella Haasse tijdens haar radio uitzendingen . Haar mooie stem !
  Fijn dat ze er nog is , nu al op zeer hoge leeftijd mogen we nog van haar horen .

 6. Op de een of andere manier heb ik nooit Oeroeg in m´n handen gehad. (Ik herinner me wel Marga Minco en de Herberg met het Hoefijzer, lezen voor school) Nu krijg ik dus een herkansing.

 7. @ine, dat geldt voor mij hetzelfde. Op naar de boekhandel! Ik ben geen lid van de bibliotheek!:-)

 8. Oeroeg is onlangs in Bahasa-Indonesia verschenen . Lees hier meer over . . .
  http://www.nrcboeken.nl/nieuws/naar-de-kiem-van-het-debuut
  Meer nieuws over een nieuwe uitgebreide uitgave van De Overkant van Ernst Jansz . . .
  http://www.ernstjansz.com/deoverkant2009.htm
  Over Illustrator Peter van Dongen die ook de omslagen van de boeken van Ernst Jansz verzorgde . Hij maakte een serie portretten over Nederlandse Schrijvers en zijn tekeningen over Indie , die bewonder ik enorm .
  http://www.petervdongen.nl/

 9. lezen dat prachtboek!
  en hella haasse wordt met recht de ‘grande dame’ van de nederlandse literatuur genoemd! hoe mooi was ze toen ze jong was. een tijd geleden hoorde ik haar met heimwee verzuchten dat het een (onvervulbare wens) van haar was nog eens te zwemmen in de warme indische zee …

 10. en..hoe mooi is ze nog steeds nu ze ouder is , de charme ,haar prettige manier van vertellen en haar humor!!

 11. Net als Ine en Berthi heb ik Oeroeg overgeslagen voor de boekenlijst Ik kon me als tiener niet voorstellen dat een boek met zo’n rare titel het lezen waard kon zijn! Nu dus maar eens proberen.

 12. Ik heb de reacties van 2 febr 2008 nog even na gelezen. Voor mij was het boek Oeroeg ook niet echt een uitdaging. Maar je moest een keuze maken van de boekenlijst. Toch is het verhaal me wel bijgebleven. Toevallig met de zoons over gehad. Zij hoeven amper meer een boek te lezen. Gelukkig maar voor hen anders was het een dikke onvoldoende geworden. Boeken van Hella Haasse of van Marga Minco hadden ze nooit uigekregen.

 13. Berthi, niet te snel…ik las hier in de krant dat 4havo-leerlingen Oeroeg ook krijgen uitgereikt. Wie weet heb wij er straks twéé.

 14. Heb het ook op school moeten lezen.
  Maar kon toen niet goed in het verhaal komen, terwijl ik graag las.
  Misschien was er te weinig verteld over die tijd.
  Zal aan DD doorgeven kan ze het halen in de bieb.

 15. In het logje dat je in 2008 over Hella Haasse schreef las ik diverse keren een regeltje over de MMS-opleiding. Die heb ik ook gevolgd. Een geweldige school was dat. Veel van wat we daar leerden is de basis geweest voor de interesses in m’n latere leven. Lezen, handwerken, kunst, muziek, genoten heb ik ervan: toen en nu. En we lazen veel, heel veel. Oeroeg was een extraatje. Het Woud der Verwachting las ik toen ik zestien was en ik vond het prachtig. Toen ik vijftig werd kreeg ik het boek van m’n dochter in heel mooie gebonden uitgave. Ik vond het weer mooi en nu ga ik het voor de derde keer lezen en weer zal ik er andere dingen uit halen. Dan kan alleen een groot schrijver bewerkstelligen. Al haar andere boeken zijn ook prachtig maar het “Woud” blijft voor mij haar beste boek. Veel lees- en handwerkplezier allemaal.
  Anneke SK

 16. mooie log en mooie dame en schrijfster. Oeroeg moet nog in huis zijn uit de schooltijd van de kinderen. Ik ga zoeken Jammer dat de film pas ´´s nachts draait. Veel te laat voor mij Fijn leesweekend.

 17. Ergens hier in huis ligt dit boekje… moet het toch weer eens lezen .
  @ Berthi:wat mooi je tasjes van gisteren !

 18. Ergens hier in huis ligt dit boekje… moet het toch weer eens lezen .
  @ Berthi:wat mooi je tasjesketting van gisteren !

 19. Een boek dat ik vroeger voor de boekenlijst van school heb gelezen.
  Bedankt voor de filmtip.

 20. Mieke van der Weij in haar rubriek Miekesleesclub in de NCRV Gids vertelt over het gezelschap met o.a. Willem Nijholt dat naar JAVA reisde t.g.v. de Indonesische uitgave van OEROEG .
  De Grand old lady van de literatuur ging zelf niet mee .
  “Ik ben 92 , jullie zouden alleen maar last van me hebben om me overal heen te sjouwen , op te tillen en pillen te geven . Dat wil ik jullie niet aan doen”, grapt ze . Ze zit er monter bij , op Schiphol , waar ze speciaal naar toe gekomen is om ons uit te zwaaien . Ze is welbespraakt , glashelder en formuleert trefzeker . Het kost niet veel moeite om in haar de Grace- Kelly-achtige schoonheid te zien die ze ooit was.
  Verder lezen in de NCRV gids 43 / 24-30 Oct
  2009
  http://www.miekesleesclub.nl
  Misschien voor wie graag wil luisteren :
  OEROEG , 3CD-LUISTERBOEK. Uitg.RUBINSTEIN
  14,95 Euro

 21. In Oldeslo, het verzorgingshuis waar ik werk, gaan ze het ook voorlezen, vanaf vandaag, er is veel belangstelling voor.

 22. Voor de jeugd van tegenwoordig!!!!:
  Op de MMS (eindexamen 1967) 35 boeken Nederlandse literatuur, verdeeld in 5 periodes van middeleeuwen tot nu; geen twee boeken van dezelfde schrijver! Verder 10 boeken Frans (geen vertalingen) 10 Engels (idem) en 10 Duits (idem) ook allemaal verdeeld over de hele literatuur.
  Én: uittrekselboeken waren er nog nauwelijks, zeker niet voor de vreemde talen. Voor het lezen van dat alles hadden we 2 jaar de tijd. Dan nog literatuur-geschiedenis van 4 talen, aardrijkskunde en geschiedenis. Alle bijvakken werden niet geëxamineerd: natuurkunde, scheikunde, wiskunde, biologie, pedagogiek, godsdienst, muziek, gymnastiek en handwerken (en ik ben er vast nog een vergeten!)
  Inderdaad Anneke SK, het was een prima opleiding!

 23. Berthi…geen lid van de Bieb?? je koopt natuurlijk je lievelings schrijvers !!
  Geweldige klant van de boekhandel en promotor !!
  Doe je morgen naar NIJKERK je tasje ketting om ??
  groeten van Lies

 24. Mieke S. Jij was zo’n beetje de laatste lichting denk ik. Mijn eindexamenjaar lag in 1965. Diploma ophalen in feestkleding MET handschoenen en hoge hakken. Broeken ten strenste verboden. Make-up in het laatste jaar, indien heel licht, oogluikend toegestaan. Maar ik heb dat nooit als streng of raar ervaren, het was nu eenmaal zo. En de lessen, ze waren geweldig. En vergeet niet dat tijdens de lessen Frans, Duits en Engels verwacht werd dat er in de betreffende taal gesproken werd. Een vak mis ik bij je lijstje n.l. kunstgeschiedenis. Mijn kleindochters kijken me altijd heel ongelovig aan als ik e.e.a. vertel. Maar oma had je dan nog wel tijd voor leuke dingen???? Tja….
  Anneke SK

 25. Leuke log, heb zojuist het boekje opgehaald en zal het weer lezen.
  Ik heb ook nog het oude exemplaar van de boekenweek in de kast staan.
  Geweldige schrijfster.

 26. Anneke SK: mijn zus was de laatste lichting: 1972. Dat komt omdat “onze” school niet meedeed aan de mammoetwet-experimenten, als een van de weinige in het land. De havo ging officiëel in 1968 van start en toen zat zij al 1 jaar op de MMS. Daar is ze altijd dankbaar voor geweest!
  Kunstgeschiedenis was bij ons onderdeel van geschiedenis.
  Mijn dochters (gymnasium en atheneum) houden vol dat wij vroeger niks echt goed geleerd hebben omdat we teveel vakken hadden! Daar ben ik het uiteraard niet mee eens!

 27. Ik heb gelezen dat op een middelbare school in Venlo [ Valuascollege] het boek van Oeroeg klassikaal wordt besproken.
  En recensent Koen Eykhout komt in de bibliotheek het boek Oeroeg bespreken.

 28. Mieke S. Ik sluit me helemaal bij je aan. Er zijn andere dingen die tegenwoordig geleerd worden. Leerlingen zijn beslist assertiever geworden maar wat algemene ontwikkeling en parate kennis betreft heb ik zo mijn vraagtekens. Word ik nu oud????
  Maar Hella Haasse is ook oud in jaren maar heel jong van geest. En met haar begon dit log.
  Fijn weekend
  Anneke SK

 29. @Gerrie, mooi de links! Als ik me niet vergis is Peter van Dongen de zoon van Peggy.
  Peggy heeft creatieve kinderen. Een andere zoon van haar is zeer muzikaal en is al verschillende keren op tv geweest.
  @lheurebleue, ga ik doen!
  @Hilly, zij is veel te bescheiden.
  @ine, o, nu was ik gisteren met de mannen naar de stad, ze hadden nieuwe kleren nodig! Laat op de middag liep ik zelf nog even langs de boekhandel om de prachtig gebonden uitgave van Oeroeg voor 10 euro te kopen. Ik heb het boek nu dus in huis.
  @Anneke SK, bedankt voor de tip.
  De MMS was voor mijn tijd.
  @Willy, tja, het opnemen van de film is hier helaas verkeerd gegaan.
  @Lous, prachtig!
  @Annemie F, Thijmen heeft mij er niets over verteld. Zal het eens vragen aan hem.
  @marian’ne m, ik lag al op één oor, en het opnemen is fout gegaan!
  @Anneke SK, ze hebben de computer en zoeken alles op!:-)

 30. Het is wel schitterend dat naar al die jaren een boek gelezen wordt.
  De problematiek verandert ook nooit; betreur ik hellaas.
  Kinderen voelen geen verschillen. Opeens volwassen moeten ze blijkbaar een keuze maken.
  Alle tijden zijn vreemd!!!
  Alleen kunnen we over zaken blijven nadenken en nadenken en niet in de bekende val trappen van haat of afkeer of vervreemding.

 31. Je had vroeger de Huishoudschool, maar daar zat Hella vast niet op, anders had ze nooit een boek geschreven alleen maar schoongemaakt en gebreid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *