Kunstkabinet in het Vrouwenhuis

In deze log lees je over de activiteiten in het Vrouwenhuis tijdens de Week van de Geschiedenis. Ben je in het Vrouwenhuis vergeet dan niet om het kunstkabinet te bekijken. Saskia Zwiers, de maakster en tevens directrice van het Vrouwenhuis kan er alles over vertellen.

Het Vrouwenhuis werd in 1742 gesticht door de welgestelde Aleida Greve, die bij testament had bepaald dat na haar dood haar woonhuis tot een (Oude) Vrouwenhuis moest worden gesticht. Vanaf 1742 tot het vertrek van de laatste bewoonster in 1984 heeft het huis deze functie als hofje van liefdadigheid voor bejaarde vrouwen vervuld. Een deel wordt nu nog bewoond, de benedenverdieping is tegenwoordig een museum en voor het publiek opengesteld.

Op 17 april j.l. werd in museum Het Vrouwenhuis door wethouder Monumentenzorg Zwolle dhr. S.J.C. Cnossen het kleinste monument van Zwolle geopend.
Het is een kunstkabinet, een soort pronkpoppenhuis, en stelt het pand van het Vrouwenhuis anno 1690 voor toen het nog werd bewoond door de Zwolse burgemeester Pieter Soury, zijn vrouw Aleijda Wolfsen en hun vele kinderen. Het huis bevat voor meneer een comptoir (kantoor) voor zijn zakelijke aangelegenheden, en voor mevrouw, schilderes, een atelier en een kraamkamer. Aleijda Wolfsen overleed in 1692 in het kraambed van haar 15de kind. Voor hun vele kinderen werd een kinderkamer en een aparte slaapkamer met bedstedenwand ingericht. In de kookkeuken wordt het eten bereid en in de eetzaal gegeten. De zolder is ingericht als kleerzolder voor de was waar het personeel kon mangelen en strijken, maar heeft ook een dienstbodenkamer en een turfopslag. In een kelder is zowel een beerput als een opslag voor voedsel met wildkroon en biertonnen te zien. Het uitzicht uit het voorhuis (de huidige Stenen Kamer) laat de stadsmuur met de Rode toren, de toegang tot het havengebied van Zwolle, zien.

In de 17de en 18de eeuw werden door rijke dames dit soort pronkpoppenhuizen ingericht. Zij gaven daarvoor opdrachten aan zilversmeden, meubelmakers, handwerkers en schilders. Er staan er twee in het Rijksmuseum in Amsterdam maar de mooiste staat in het Centraal Museum in Utrecht.
Het boek van Jet Pijzel-Dommisse, ‘Het Hollandse pronkpoppenhuis. Interieur en huishouden in de 17de en 18de eeuw’ uit 2000 geeft daarover zeer waardevolle informatie.
Ook de tekeningen uit de 17de eeuw van de Zwolse schilderes Gesina ter Borch, zuster van de bekende schilder Gerard ter Borch jr., laten goed zien hoe het leven van welgestelde Zwolse burgers eruit zag.

Dit kunstkabinet werd gemaakt door Saskia Zwiers, beeldend kunstenaar en kunsthistoricus, en tevens directrice van het Vrouwenhuis. De kast zelf komt uit de kringloopwinkel. De interieurs en inboedel werden zoveel mogelijk zelf gemaakt, al of niet uit oud materiaal, en wordt daarom door de maakster ‘een Hollands prutspoppenhuis’ genoemd. Aan het ‘prutspoppenhuis’ werd tot nu toe meer dan 7 jaar gewerkt. Soms komen er nog weer nieuwe details bij. Zo moet de Grote Sael nog een pronkkabinet met linnenuitzet en de kraamkamer een luiermandkast krijgen… De laatste aanwinst is een kinderkakstoel zoals op een tekening uit 1669 van Gesina ter Borch te zien is.

Een groot deel van de interieurs van het kunstkabinet valt overigens nog steeds in het Vrouwenhuis in werkelijkheid te bewonderen. Voor meer informatie kun je kijken op de website of een folder of meer informatie aanvragen op tel.nr. 038-4224823.

Het schilderij in wording op de ezel hangt in voltooide staat tegenover de kast… Het is een van de laatste schilderijen van de schilderes Aleijda Wolfsen (niet te verwarren met Aleida Greve, de stichteres van het Vrouwenhuis die ook schilderde).

15 gedachten over “Kunstkabinet in het Vrouwenhuis

 1. Schitterend hè, Marijna! Een log die helemaal in jouw straatje past.
  Als ik de volgende keer in Zwolle ben, ga ik beslist naar het Vrouwenhuis. De geschiedenis is zo interessant.

 2. Hier kunnen de poppenhuismaaksters hun hart ophalen. Doordat het gemaakt is door de directrice van het Vrouwenhuis en het tentoongesteld wordt in het Museum kunnen veel mensen hier van genieten. Wij als lezers van deze web-log kunnen thuis alles bewonderen. Ik maak nog steeds mini merklapjes (afgedrukt op fotopapier) voor in het poppenhuis.
  Elma

 3. OOOOOOOO….
  En komend weekend is in de Rijnhal in Arnhem de poppenhuis- en miniaturenbeurs.
  Dit is dubbel genieten.

 4. wat is het toch steeds smullen zo’n pronkpoppenhuis. ik vind foto’s ook altijd zo leuk: dan verlies je de verhoudingen uit het oog en lijkt het net de ‘echte wereld’.

 5. Alles even in in telegramstijl .
  Prachtig poppenhuis !
  Hier erg druk en straks visite en verder de hele week veel om handen . . .
  Groetjes , GERRIE

 6. Prachtig poppenhuis, daar kun je uren naar kijken, maar hoe is het met het prachtige poppenhuis van je dochter. Is de inrichting al iets gevorderd?

 7. Een reactie van mij kan natuurlijk niet uitblijven he Berthi. Wat leuk een poppenhuis in zo’n mooi kabinet. Al zijn poppenhuismakers over het algemeen heel inventief in het gebruik van oude materialen. Kappen van oude naaimachines worden b.v. veel gebruikt om winkeltjes in te maken. Zelf ben ik net terug van een van de grote beurzen in Engeland: de Miniatura in Birmingham. Wat je daar ziet, zo prachtig, zo verfijnd en het pond staat laag dus oh oh wat een verleiding. En, helaas, wat dit betreft behoor ik nou eenmaal niet tot de categorie rijke dames zoals de poppenhuisbezitsters vroeger waren. Het is dus heel veel kijken en voorzichtig kopen. Mooie borduurpakketjes heb ik natuurlijk meegenomen. Kijk maar eens op de site van Nicola Mascall. Voor dat borduurwerk heb ik twee louppes nodig. Een op m’n bril en dan nog turen door de daglichtlouppe. Het staat reuze charmant maar tja een mens moet wat. Zaterdag Arnhem, een begrip in poppenhuisland. Volgend voorjaar komt er in Arnhem een beurs in de Eusebiuskerk. De bedoeling is dat daar alleen de toppers van de wereld????? komen exposeren en verkopen.
  Groetjes,
  Anneke SK

 8. @mieke s, ha, dan weten wij waar we je het komende weekend moeten zoeken!
  @Gerrie, rustig aan!
  @Willy, nadat ik de foto’s maakte voor de log, heb ik het poppenhuis heel goed ingepakt en staat het voorlopig op een veilige plaats totdat er tijd voor is. Eline is druk met haar studie en ik heb ook de tijd niet.
  @Anneke SK, een reactie van jouw kant kan inderdaad niet missen nu jullie zo druk bezig zijn met een poppenhuis.
  Enig dat jullie naar zo’n grote beurs in Engeland zijn geweest. Er is vast veel inspiratie opgedaan.
  De site van Nicola Mascall:
  http://www.nicolamascallminiatures.co.uk/index.php
  Wat een verfijnde borduurwerkjes!
  Jullie hebben iets om naar uit te kijken in 2010. Maar eerst de beurs van aanstaande zaterdag.
  Heb je wel eens een luiermandkast gezien? Ik niet, maar op Marktplaats staat een voorbeeld:
  http://www.marktplaats.nl/index.php?sref=http%3A//www.google.nl/search%3Fhl%3Dnl%26q%3Dluiermandkast%26meta%3D&url=http%3A//antiek-kunst.marktplaats.nl/antiek-overige/262596416-eikenkast.html%3Fxref%3D1

 9. Anneke SK: wat geweldig dat je dat kunt!
  Berthi: tot ziens in Nijkerk!

 10. wat een idee om zo’n kastje als poppenhuis in te richten, geweldig. Erg leuk om naar voorbeeld je poppenhuis aan te kleden. Het is prachtig gedaan

 11. Nee Berthi van een luiermandkast had ik nog nooit gehoord. Een kraamkamer is wel vaak aanwezig in een antiek poppenhuis. Baren was natuurlijk een belangrijke bezigheid zo niet De Belangrijkste Bezigheid van vrouwen.
  Luiermanden en een vuur waarbij de luiers en doeken gedroogd werden zijn bekend. Vandaar de uitdrukking te heet gebakerd zijn. Als de luiers te dicht bij het vuur gehouden waren en dus bloedheet waren zette de baby het natuurlijk op een krijsen. Ach die arme schaapjes en hun arme moeders. Nee de 21e eeuw is zo gek nog niet.
  Anneke SK

 12. Saskia Zwiers !!
  Geweldig een waar K-unststuk(je), knap/mooi gedaan !!!
  Leuk om al die details te zien.
  En ja ik zou er ook in willen kruipen.
  Zo’n zolder vind ik altijd zo gezellig.
  Leuk om de ouderwetse gewoonten te leren op deze manier.

 13. Tjee, Aleijda Wolfsen had nog tijd en zin om te schilderen met 14 kinderen om zich heen??!!??
  Verbazingwekkend!
  Maar het is een prachtig ingerichte kast!
  Poppenhuizen blijven volgens mij altijd leuk en inspirerend.
  Heel mooi, dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *