Handwerkbeurs in Rotterdam

Correspondent Lies uit het westen van het land zorgt vandaag voor de verslaggeving en foto’s van haar bezoek aan de Handwerkbeurs in Rotterdam. Lies: ‘Vandaag (vrijdag) was het een gezellige dag in Ahoy. In een van de andere hallen was het Stoffenspektakel. Dat namen veel vrouwen gelijk erbij. Je zag ze met hun quiltpatronen bijpassende stof uitzoeken. En hoe vind je dat Delfts Blauwe Outfit? Het lijfje was helemaal van stukjes tegel gemaakt.’

Lies: ‘In stand 140 was Modevakschool Trudi de Kreek te vinden, die dit Delfts Blauwe Outfit liet zien.’Lies: ‘Wim Kaars won onlangs de derde prijs met het spinnen van de dunste draad.’

Lies: ‘Mijn vriendin Hannelore, die vaak aan spinwedstrijden meedoet, zat te demonstreren en gaf gelijk een les aan een jonge onderwijzeres die wilde gaan spinnen op haar school.’

24 gedachten over “Handwerkbeurs in Rotterdam

 1. Ik ben helemaal weg van het Delfs Blauwe Pak. Magnifiek!!! Het lijfje van stukjes tegel is prachtig gevonden. Het lijkt me niet prettig dragen, maar dat zal in dit geval ook niet de bedoeling zijn.
  Schattig hoe die twee meisjes bezig zijn.
  Wim Kaars heeft al zijn aandacht voor zijn breiwerk.
  Heel goed dat deze jonge onderwijzers gaat spinnen in de klas. Ik ben wel benieuwd wat voor effect het heeft op de kinderen.
  Mooi hartenstofje!
  Rotterdam zat er niet in voor mij. Donderdagavond was ik erg laat thuis, en dan op vrijdag vroeg op pad te gaan… Gisteren was ik bij het debat van Rob Scholte en vanmiddag was ik eventjes op pad om foto’s te maken:
  http://www.venlose-sv.nl/foto_pagina.php?subdir=LiSB%20competitie%2018-10-2009&h=0&max=11

 2. Lies super!!!!!
  Mien en ik hebben dit setje ook staan te bewonderen. Zo leuk dit jasje met al die hollandse spreuken erop. Nét iets voor MM zei ik nog 😉
  En bijpassende schoentjes erbij ook met stukjes tegel in de hak. Ik had meteen spijt dat ik m’n camera thuis had gelaten.
  En die tegelranden onder aan het jasje zijn geborduurd!!
  Berthi, jij hebt schitterende foto’s gemaakt vandaag. Serieuze zaak dat schaken. Alleen Thijmen miste ik wel. Speelde hij niet vandaag?

 3. Wat een concentratie bij die venlose-sv !! prachtige portretten !!
  Maar die ene met dat pilsje valt wel op dat is zeker een amateur ?
  groetjes Lies.
  Maar wie is nu Thijmen ?/ de eerste foto??

 4. Hee er is weer aan mij gedacht vandaag, ik voel het !!
  Mooie tentoonstelling, en ja Holland hoort daar tegenwoordig bij !!
  Leuk, al zal ik het niet gaan dragen hoor !!;-)
  Die meneer zijn we al vaker tegen gekomen hier hé.
  En leuk de jonge mensen ook interesse in handwerk.
  Dus er werd weer geschaakt.
  Ik dacht bij eerste foto, hee wat is Thijmen veranderd, zag hem ook niet !!?
  Mooie foto’s, het contrast van jong en oud vond ik mooi.

 5. Thijmen speelt in het eerste team van Venlo en die spelen KNSB competitie (landelijk), op de zaterdag. Vandaag werd er gespeeld voor de Limburgse competitie. Thijmen kom je dus niet tegen op de foto’s. Wel zie je Peter, die zeer fanatiek is geworden met schaken, op de foto! Zoek een persoon die een shirt draagt in een ‘geliefde’ kleur!:-)
  Lies, je ziet twee heren met een pilsje in hun hand!:-)

 6. Mooie reportage uit Rotterdam .
  Was zeker een hele drukte in Ahoy , dan denk ik maar goed dat ik er niet was .
  En wat wil je nu we hier zo fijn kunnen meegenieten en in de beschrijving voel je iets van de sfeer .
  Het Hollandpak is mooi voor een buitenlandsreisje , om te laten zien waar je vandaan komt . Toch een heel aardig idee . De breiende meiskes en het spinnen .
  Al het oude komt gelukkig terug en laat het door enkelen nog als tuttig genoemd worden , gewoon door gaan en zoals met deze grote dagen komen er steeds meer mensen met al de technieken in aanraking .
  De prachtige hartjesstof doet mij onmiddelijk denken aan knipwerk .
  Dank dat we een vleugje mochten meekijken !

 7. De schakende familie Smith was in beeld !
  En als ik toch eenmaal wakker ben dan ga ik gewoon verder speuren . Zo leuk om Thijmen te zien een en al ernst .
  En dan opeens daar zie ik Berthi zitten en het kan bijna niet missen wie er naast haar zit . De namen Smith komen heel wat keertjes langs , leuk dat iedereen zo actief z,n aandeel heeft .
  Berthi ik kwam je nog nooit echt tegen maar ken je wel en kan je zo maar vinden , dat is zo bijzonder met internet . Het heeft ons zoveel te bieden , ik zou het niet graag meer willen missen . En ook leuk dat we met het schaken op de hoogte blijven . Nou ja ik heb er niks mee , ik denk al zoveel zonder schaken . . . !
  Maar eens mocht ik een schaakcomputer van een Russische jeugdkampioenschaker bewaken .
  Deze Rus met zijn ouders ooit naar Amerika gekomen zou in Nederland mee doen met een jeugdschaaktournooi .
  Ik hoefde dus alleen maar onderdak te verlenen aan z,n computer .
  Toen hij op een middag kwam om de computer te brengen , vroeg hij te mogen bellen naar z,n moeder , nou dan zit je met die jongen aan tafel en dat wordt dan een gesprek in rap en onverstaanbaar Russisch .
  Zijn moeder die een goede vriendin is van mijn zus had een mooie set placemats meegegeven . Dat was mijn beloning voor het enige wat ik ooit op schaakgebied deed .
  Nou ja het was niet echt schaken natuurlijk maar bewakers moeten er ook zijn . . . !
  Ik las in het schaakblad zoeven over het levensgrote schaakbord en de bijbehorende schaak-hoofdbedekkingen .
  Kijk daar zijn wij hier ook van op de hoogte , dat liet je ons al eens zien .
  De Russische jeugdschaker heeft inmiddels een eigen gezin en is vader van enkele kinderen .
  Zal nog eens informeren of er nog steeds geschaakt wordt .

 8. Lies dankjewel nu hebben Ine en ik via jou (en Berthi)toch foto’s van dit prachtige delfts blauwe pak .

 9. lies , fijn dat je voor mij ,en anderen, naar rotterdam ben geweest. Ik vond het bekijken van als dar moois en geineterseerde mensen die er rond lopen altijd heel gezellig.schakende families , enig.

 10. Niemand heeft het over HET grote nadeel van handwerkbeurzen: ze zijn SLECHT voor je portemonnee :)) Ik bezoek altijd de beurs in Zwolle. Weet iemand welke beurs de meeste standhouders heeft?
  Berthi wat maak je toch schitterende foto’s. Prachtig, die concentratie op de gezichten.
  Het spreuken op het delftsblauwe pak doen me denken aan de Karstenhoeve in Ruinen. Medewerkers Hennie Buld en Jeannet Boverhof hebben een boekje uitgegeven: Boeiende bakerpraat en hete hangijzers, meer dan 50 hedendaagse uitdrukkingen in een onverwacht historisch perspectief. Hierin worden uitdrukkingen en gezegden op een leuke en vlotte manier verklaard. Een heel leuk boekje dat goed naast

 11. oeps….daar ging iets mis.
  Een heel leuk boekje dus dat goed naast het delftsblauwe pak zou passen.

 12. Mieke S…als je je portemonaie wilt ontzien..bezoek dan tentoonstellingen.
  zoals in Eindhoven de Merkster (op 25-10 )
  daar is helemaal niets te koop….maar MOOI !!! en gratis entree !
  en in het Streekmuseum in Kr.a.d.IJssel iedere middag behalve maandag laatste dag 31 okt.dan is gelijk de veiling van de getoonde stukken.
  En zo zijn er vaak in iedere provincie tentoonstellingen b.v. van VROUWEN VAN NU.
  Het leuke is dat je zulke bjzondere mensen tegenkomt en leuke gesprekken hebt !! gewoon even gaan zitten met een handwerkje en je hebt zo maar kontakt. groeten van LIES

 13. OO nu zie ik het, de meneer hierboven was derde !!
  Ja, de hele (bijna) familie gezien !!
  Weet nu van wie thijmen de mooie donkere wenkbrouwen heeft.
  En Matthijs heeft de mooie site gebouwd.

 14. Ik kan me voorstellen dat het prachtige delfts blauwe pak veel bekijks trekt.
  Leuk al die bezige mensen.

 15. Leuk om hier toch een blik(je) op de Handwerkbeurs te kunnen werpen.
  Ik vond het eerst jammer dat ik er niet heen kon. Toen hoorde ik dat er toch voornamelijk quiltkramen stonden en weinig borduurwerk te zien was. Minder spijt. Nu zie ik hier dat mooie Delfts-blauwe pak, en de spijt wordt weer groter.
  Maar ja, je kan niet alles gaan zien wat er op handwerkgebied getoond wordt. Dus keuzes maken, hoe pijlijk dat soms ook is.

 16. Als je een weekend op familie bezoek bent geweest ben je gelijk een paar dagen achter met een reactie te geven.
  En dan te bedenken dat waar, wat en hoe Berthi op stap is wij elke dag weer een log hebben, fantastisch.
  Nog een paar reacties op de vorige logjes.
  Het woord “rakken” is mij niet bekend. Wel werd er gebruikt de uitdrukking. Ine had het pad weer tussen de benen. In Eindhoven heeft ze weer heel wat moois gezien, wat een mooi borduurwerk. Doordat ik wat vluchtig las zag ik staan de Suikerpeerstraat. Ik dacht meteen aan het boek “De ware geschiedenis van Zoetje Suikerpeer” waar ik als kind al erg van genoot. Dit boek was uitgegeven door De Arnhem, Levensverzekerings Maatschappij.
  Mijn oudtante werkte daar en ik keek plaatjes in dit boek bij mijn overgrootmoeder. Later bij het opruimen van de boeken is dit in mijn bezit gekomen.
  Dit had dus niks te maken met de vrucht Suikerpeer waar de straat naar genoemd is.
  Op 17 oktober kwam Berthi in contact met Rob Scholte, waar ze heel toepasselijk de achterkant van heeft laten zien. Het roept nog steeds veel vragen op en je kunt er ook je eigen gedachte aan geven, wat misschien ook wel de bedoeling is.
  Lies was voor ons op pad naar Rotterdam en liet ons genieten van de Delfstblauwe jas.
  Deze motieven zijn weer erg in de mode in de stoffen en bandjes.
  Heerlijk die breiende kindjes, dat beloofd wat voor de toekomst.
  Leuk dat deze juf leert spinnen en ik hoop dat ze het ook in de klas kan laten zien.
  Zo nu ben ik weer bij en hoop morgen weer te kunnen reageren op een nieuw onderwerp.
  Elma

 17. @Elma, op rak gaan is misschien wel een Brabantse uitdrukking. Ik ken hem namelijk ook. Bij mij thuis werd vaak gezegd als je op pad ging: Ga je weer op rak?
  De uitdrukking die jij noemt, ken ik weer niet.

 18. oh leuk de jas van de modevakschool staat erop…..die zou ik wel willen dragen zo mooi uitgevoerd!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *