Voortborduren op Rob Scholte

De expositie Rob Scholte, Kracht naar Kruis, waar ik in deze log over schreef, werd verlengd. Vandaag was de afsluiting met een debat met Rob Scholte in Domani.

Ik las in Dagblad De Limburger: ‘… Volgens Pascalle Mansvelders, conservator bij Domani, heeft de tentoonstelling veel vragen opgeroepen. Bezoekers verwonderen zich over het gebruikte materiaal en over het feit dat Scholte de achterkanten van de borduursels laat zien. Bovendien zijn er vragen of Scholte de borduurwerkjes zelf maakt of dat ze van anderen zijn.’

Vanmiddag om drie uur zat ik in de kapel voor de uitleg van Scholte, want benieuwd was ik wel. Ik had tenslotte dezelfde vragen die in de krant vermeld stonden. Laat ik beginnen om te vertellen dat Scholte ‘zijn’ borduurwerken embroideries noemt. Veel van deze embroideries vertonen de afbeelding Het laatste avondmaal. ‘Het vertegenwoordigt wat ik in Da Vinci zie’, vertelde Scholte.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw ontstonden de kringloopwinkels. Goede gebruikte spullen werden verzameld en verkocht voor een zacht prijsje. Op dit moment weten veel mensen de weg te vinden naar deze kringloopwinkels. Zo ook Scholte. Hij zag daar borduurwerken die de oma’s maakten. Met veel liefde is zo’n borduurwerk gemaakt. De kinderen vonden er niets aan en brachten het vervolgens naar de kringloopwinkel. Scholte kan de borduurwerken voor één of twee euro kopen. Hij vond het zonde dat ze in de kringloopwinkels lagen, nam ze mee en wilde er iets mee gaan doen. Bij het bekijken van de borduurwerken vond Scholte de achterkant zo mooi. Aan de draden zie je gemak of spaarzaamheid. Hij veranderde niets aan de handwerken. Maar waarom dan de achterkant laten zien? ‘Ik draai het werk om als respect voor de maker’, vertelde Scholte. Hier moet ik even over nadenken…

Scholte koopt nog steeds dit soort borduurwerken. Volgens hem wil niemand ze meer hebben. Nou, dan is hij toch niet goed op de hoogte…

Rob Scholte: ‘Borduren is een kunstvorm.’

Foto: Rob Scholte laat de achterkant van ‘zijn’ embroideries zien. Dan is het aardig om de achterkant van Rob Scholte te fotograferen, dacht ik vanmiddag!

23 gedachten over “Voortborduren op Rob Scholte

 1. Hee interessant !!
  Ja dat ook meerderen die vraag hebben.
  Praat hij ons naar de mond !?
  Of heeft deze robuuste (soms groffe) man een teer hart, is meestal een schild hé !?
  Wanneer er tassen van worden gemaakt worden er soms ook pittige prijzen gevraagd.
  De kunstenaar brengt dit handwerk wel weer onder de aandacht.
  En deze man is in ieder geval ook zakelijk !;-)
  Zelf kijk ik ook altijd naar de achterkant/afwerking van andermans(vrouws) handwerk om te zien hoe het handwerk karakter van de maker is .
  Inderdaad zie/herken je dan veel, heel interessant.
  Ik vind het altijd mooi om werk van een ander vast te houden en te bekijken geeft een soort verbonden heid.
  Zijn achterkant is voor mij minder interessant (origineel bedacht) en ik voel niet de behoefte hem vast te houden.
  Maar dat zal vast wel wederzijds zijn !!;-))
  (offe ben ik nu té baldadig)
  Kon je hem zelf wat vragen/zeggen !!?

 2. De meeste borduurwerken zijn aan de voorkant mooier dan aan de achterkant. Voor Scholte geldt inderdaad het tegenovergestelde. Goede keus Berthi!

 3. Wat een geweldige goede inval van je Berthi…die achterkant !!!
  fijne zondag LIES

 4. Heel herkenbaar, ik kijk ook altijd naar binnen en achterkanten ook bij naaiwerk en breiwerk. De achter ne binnenkanten zijn interresant. Tien dezelfde borduur, naai of breiwerken hebben dezelfde voorkant, maar beslist niet dezelfde achterkant. Gezegde dat mijn moeder gebruikte om aan te geven dat er netjes afgewerkt moest worden is: “de binnenkant heeft ook oogjes”!
  Mijn pas affe grote borduurwerk ga ik echter wel inlijsten met de goede kant naar voren.
  Groetjes Anje.

 5. … en wat ik nu zo bijzonder vind is dat de achterkant van Rob Scholte net zo kenmerkend is als de achterkanten van de borduurwerken kenmerkend zijn voor eigenschappen van de maaksters van weleer. Mijn hart gaat uit naar een mens als Rob Scholte die de toewijding en liefde herkent van de vrouwen (en misschien mannen) die de borduurwerken maakten, het respect dat hij betoont voor dit werk doet mij heel erg goed. Het doet me ook heel erg denken aan het volgende gedicht dat ik ooit op mijn weblog plaatste:
  My life is like a weaving
  Between my God and me.
  I do not choose the colors,
  He worketh steadily.
  Sometimes He weaveth sorrow,
  And I in foolish pride
  Forget He sees the upper,
  And I the underside.
  Not till the loom is silent
  And the shuttles cease to fly,
  Will God unroll the canvas
  And explain the reason why.
  The dark threads are as needful
  In the skillful Weaver’s hand
  As the threads of gold and silver,
  In the pattern He has planned.
  (Auteur onbekend)
  Dat hij de achterkant van de borduurwerken laat zien i.p.v. de voorkant heeft misschien te maken met het feit dat de voorkant een exacte kopie is van een patroon dat al bestaat, maar dat de achterkant altijd een unieke handtekening van de maakster is, geen enkele achterkant van een borduurwerk is hetzelfde en ik denk dat een kusntenaar als Ron vooral de uniciteit van ieder werk respecteert.
  Dit is heel veel gefilosofeer, maar daar hou ik van en dit log prikkelde me om mee te denken over dit alles.
  Precies goed voor een zondagochtend ;- )

 6. VANDAAG ACHTERKANTENDAG !!!
  Ik pronk liever met voorkanten dan wat er achter zit .
  Maar natuurlijk heb ik belangstelling de achterkant te inspecteren en als er iets binnens is dan ook de binnenzijde . Alles met eigen ogen aanschouwen , er is geen scan voor nodig .
  De koffie staat koud te worden en er zijn nog programma,s die ik graag wil zien .
  Dus ik hoop later nog even verder te praten .

 7. Er zit wel iets in in dat mooie verhaal over de achterkant , het kan wel iets vertellen over de maakster.
  De zuinige/nette/snelle of de gemakkelijke borduurster.
  Ik zie ook altijd snel naar een achterkant van iemand haar borduurwerk.
  Soms vind ik het vreselijk, allemaal knoopjes en lange draden.
  En soms is het heel precies en is de achterkant bijna net zo mooi als de voorkant.

 8. Achterkanten. voorkanten, en een heleboel filisophie en dat terwijl ik koorts heb van de griepprik Ik ga naar bed, kom lster wel terug

 9. @marian’ne m, het zal zo’n twee weken geleden zijn dat ik Pascalle Mansvelders belde voor enige informatie over deze expositie. De vragen die in de krant stonden, vroeg ik aan haar. Pascalle vertelde dat Rob Scholte de borduurwerken liet maken door ‘ingehuurde’ dames. Waarop ik vroeg of Scholte deze borduurwerken niet in de kringloopwinkels kocht want hij was gesignaleerd in Heemskerk. Nou, dat moest ik hem dan maar zelf vragen, want 17 oktober zou Scholte aanwezig zijn bij de afsluiting van de tentoonstelling.
  Ik vraag me af hoeveel mensen deze vragen hadden. Het was niet echt druk gistermiddag. Circa 45 belangstellenden. Toch niet veel, voor een kunstenaar met zo’n grote naamsbekendheid.
  Ik heb zijn achterkant als grap gefotografeerd. Vond het wel een aardige vondst!:-)
  Haha, jij baldadig!!! Ik lees je reacties altijd graag met een big smile! (*_*) (*_*)
  Je kon vragen stellen. Ik had er verder geen behoefte aan. Ik had gehoord, wat ik wilde weten.
  Overigens werd er meer gesproken over ander werk dat er van hem hing.
  O ja, Scholte leest alle blogs waar over ‘zijn’ embroideries wordt geschreven!:-)
  Hij tikt zijn naam bij Google in en lezen maar!
  De achterkant is altijd interessant om te bekijken, maar of je de borduurwerken dan ook als dusdanig moet exposeren…
  Ik liet ook eens een achterkant van een merklap zien, die heel interessant is:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2006/04/friese_merklap.html
  Zoals ik bij de vorige log over Scholte schreef, wil ik (als er voldoende plaats is) in mijn nieuwe boek een achterkant van een Burgerweesmerklap laten zien.
  @Anje, wat een mooie uitdrukking!
  @Corrie, heel mooi gedicht!
  @Gerrie, fijne zondag met je favoriete programma’s!
  @elza, er zijn kunstwerkjes waarvan de achterkant identiek is aan de voorkant.
  @basje, heel vervelend dat je zo beroerd bent van de griepprik. Beterschap.

 10. Oeps 2,
  Had ik beter mijn grote mond kunnen houden. Als hij mee kijkt zou het leuk zijn als hij zijn gezicht zou laten zien !!;-))
  Hij mag zelfs firtueel komen kijken naar de achterkanten van mijn borduurwerken….. keurig !!,
  al zeg ik het zelf.
  Of zou hij dat te saai vinden !!?;-))
  Dan moet hij naar de voorkanten kijken die wél zeer afwisselend zijn !!
  hihi, het blijft intrigeren, ik ga snel weer weg >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 11. Ik had het al gehoord van Mien, dat jij de achterkant van Rob Scholte had gefotografeerd. Een geweldige vondst.
  Ja je kunt hierover blijven filosoferen maar ik kijk toch liever naar de voorkant van iets of iemand.
  Dat hebben Mien en ik vandaag dan ook heel enthousiast gedaan in Ahoy 😉

 12. Ja Ine won 2 kaartjes voor de handwerkbeurs en ik mocht mee. Lief he !

 13. @Anneke SK, misschien vraag jij, je net als ik, af in hoeverre meent hij wat hij zegt.
  Ik weet het niet. Hij kwam bij mij niet overtuigend genoeg over.
  @lheurebleue, (*_*) (*__*) (*_*)
  @marian’ne m, haha, jij samen met Rob Scholte!? Een heftig duo!:-)))) Maar van de andere kant kan het samenwerken verrassende resultaten opleveren!
  @ine, ha, gezellig dat jullie saampjes naar Rotterdam zijn geweest. Ik heb al gehoord dat er veel, heel veel te zien was. Jullie hebben voldoende inspiratie voor een jaar opgedaan!
  @Mien B, super goed idee van Ine!

 14. @Tinka, bedankt voor de link. Ik ga de tekst uitprinten en op mijn gemak doornemen.
  Ik wens je veel succes met je scriptie die over het mooie onderwerp textiel gaat!

 15. mijn moeder borduurde de mooiste tafelkleden en liet altijd vol trots ook de achterkanten zien want die verschilden haast nooit met de voorkanten zo mooi werkte ze alles af…

 16. In mijn speurtocht naar afbeeldingen ook even op jouw log beland en ik kon het toch niet laten om even te reageren. Leuk hergebruik he.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *