Expositie de Merkster

Ine: ‘Gistermiddag (zondag 11 oktober) hing ik mijn staptas weer om voor een (kort) ritje naar Eindhoven.
Daar, in de Matteuskerk exposeert deze maand de Merkster.
Vier vriendinnen, Ria van Doorn, Joke Jenniskens, Riet Spitters en Nel Sterenberg hebben hun handjes flink laten wapperen. Prachtige vriendschapslappen, gelegenheidslappen, mailart en nog veel meer is het resultaat. En let ook eens op de “raklapjes” van Ria, waarop te lezen valt wat ze in een jaar heeft gedaan. (Rakken is synoniem voor op stap gaan/de hort op zijn… is dus ook op mij van toepassing). Ook laten ze enkele erfstukken zien waaronder een hele mooie pronkrol. De door hen gemaakte jaarlap voor Merkwaardig was natuurlijk ook weer te bewonderen. Ria, Joke, Riet en Nel konden gisteren vele bezoekers verwelkomen die, ondanks de stremmingen door de marathon, hun weg naar de Suikerpeerstraat toch hadden gevonden en voor een hele gezellige sfeer zorgden.

Op 18 en 25 oktober is deze tentoonstelling nog te bewonderen van 15.00-17.00 uur. Matteuskerk, Suikerpeerstraat 1 te Eindhoven.’18 gedachten over “Expositie de Merkster

 1. Hee Ine dat was weer een heerlijk uitstapje, ik geniet mee.
  Mooie handwerken.
  Hee een paar namen ken ik, door deze jugendstil lap ben ik geinspireerd om de mijne te maken.

 2. @marian’ne m, toen ik die Jugendstillap zag, moest ik aan je denken!
  De sierlijke lijnen zijn zeer fraai, die zie je ook weer terug op de mangeldoeken.

 3. Weer een mooi verslag en prachtige foto,s .
  Mooie onderwerpen over vriendschapslappen , dat geeft toch aan dat er meer is en heel veel meer met handwerken .
  We leren er veel van en steeds weer andere uitdrukkingen . Ine je staptas , ik zie je gaan . Zeker met een losse binnentas om diverse belangrijke zaken snel te kunnen overhevelen .
  De Jugendstil zo mooi sierlijk en in fijne kleuren .
  De doorstop is ook een echt juweel .
  Al het moois en de nieuwe woorden raklapjes en dan allemaal richting suikerpeerstraat , dat doet me denken aan een lekker fruitje voor toe .
  Veel dank voor de mooie uitleg !

 4. Ine je laat ons weer prachtige foto’s zien van je uitstapje. Heb jij dat ook, het liefst maak je alle merklappen die er hangen. Als je dit ziet krijg je een heerlijk gevoel in je buik. Prettig weekend iedereen gewenst.
  Mijn jongste zoon is terug van Londen. Helaas heeeft hij geen handwerkspulletjes kunnen vinden. Maar hij heeft het wel erg leuk gehad. Dat is tenslotte het belangrijkste.
  Ik heb in Elburg nog wel een borduurboek gekocht nl Les belles Lettres d’Alexandre van Veronique Maillard. En heb nog een leuk vooruitzichtje. Ik had namelijk een 18 jaar geleden een broche met een groot stuk barnsteen gekregen. Het was helemaal niet mijn smaak en de barnsteen was veel te zwaar voor een broche. Weg doen vond ik ook niet netjes. Nu liepen we in Elburg tegen een juwelier aan die schitterende sieraden maakt met natuurstenen.De barnsteen wordt nu als centrumpunt gebruikt met aronskelken er om heen en het wordt nu een armband. Ik denk dat dit wel een geslaagde herindering wordt aan Polen.

 5. Weer een mooie dag voor jou Ine. Dank je wel dat we mogen meegenieten!

 6. Vannacht was ik erg kort van stof want deze dames verdienen meer.
  Mooie lappen, zo leuk de teksten in die kadertjes. Mooie herinneringen.
  De stop lap is ook zo mooi, leuk deze breedte maat van lijst, heel origineel.
  Heb even de H z G opgezocht waardoor ik kennis maakte met deze Jugendstil lap en een paar van de dames. In dat artikel staan meer “vriendschap” lappen, en erg inspirerend allemaal.
  Ik correspondeerde toen met hen over de patronen. Dat ging nog zo voor de PC, ‘snail mail’ zou Saskia zeggen 🙂
  Maar leuke én behulpvaardige contacten door ontstaan en mooie patronen. En mooie foto’s van hun werk die ik spaar. Met kerst komt er van Ria nog steeds een leuke kaart van eigen werk.
  Wat Hilda zegt wanneer je zulke mooie lappen ziet krijg je de kriebels, in haar geval in haar buik, ik in de vingers !!;-)
  Lang geleden dat ik aan mijn lappen heb gewerkt. Wordt ook zóo afgeleid door ander spul !!;-))
  HzG nr: 1-99

 7. Mooi Ine dat je hier over verteld en de foto’s van de prachtige borduurwerken laat zien. Dat smaakt naar meer.
  Berthi, al is het nu al wel twee dagen te laat, ik wil je nog van harte feliciteren.
  De handschoenen zijn prachtig.

 8. Ik ben zondag met lies naar de expositie van de merkster geweest ,wat een bewondering heb ik voor al dat prachtige werk de jugendstil vond ik erg prachtig ook de kleurencombinatie maar er was ook heel fijn werk bij over 1 draadje en heel fijn
  in één woord prachtig. klasse dames van de merkster.

 9. Ja deze expositie had een hoog “dat wil ik ook nog” gehalte.
  Die Jugendstil is prachtig. En ook dat doorstoppen, zo mooi samengesteld op deze manier.
  Mijn wensenlijstje is weer langer geworden 😉
  @Hilda, jammer dat je zoon niets vond. Mijn zoon vertrekt morgen naar Londen met school. Hij mag best iets meebrengen, maar ik denk dat ik meer kans van slagen heb morgen in Rotterdam.
  @Yvonne B, en nu vraag ik me af welke van de dames jullie waren, Lies en jij. Samen in de bus??

 10. Ik wil me ook graag aansluiten bij Marian’ne, hulde aan de dames van Merkster, prachtige lappen! Ik vind het heel leuk dat zij als team werken en hun werk tentoonstellen zodat wij er van mogen genieten. En Berthi, dank dat jij zorgt voor het podium waarop dit nog meer bekendheid krijgt, het wordt gewaardeerd!

 11. ja hoor Ine goed geraden dat waren wij….vrijdag waren we weer in Ahoij ook veel mooie gezien maar toch anders
  Eindhoven was meer ontspannen en genieten. groeten van Lies

 12. @Hilda, jammer dat je zoon niets op handwerkgebied heeft gevonden. Dichter bij huis had je meer succes. Een prachtig boek kwam in je handen terecht en je hebt een magnifieke oplossing gevonden voor de barnsteen.
  @Marian’ne m, ik zie het HZG-nummer voor me met de prachtige lappen.
  Jij bent nu helemaal in de ban van ander handwerk, wat ik allemaal heel vrolijk en fleurig vind. De tijd komt vast weer dat je de draad oppakt voor de merklap. Juist de afwisseling is leuk.
  @Yvonne B, leuk om een reactie van je te lezen. Ik weet dat jullie vaak samen op stap gaan en er een gezellig uitje van maken.
  @Willy, dank je!
  @Ine, een fijne dag morgen!
  @Maaike, en ze gaan inmiddels al heel wat jaartjes als de Merkster door het leven. De jaarlap voor Merkwaardig is ook zo mooi!
  @Saskia, maar jij hebt altijd wel iets onder handen!:-)

 13. @ Ine des te meer voor mij een reden om zelfs eens naar Londen te gaan. DS is naar een musical geweest van We will rock you. Hij heeft daar genoten, zal hem altijd wel bij blijven.
  @ Berthi ben zelf heel benieuwd hoe mijn armband nu straks in het echt word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *