Het pauperparadijs

Zondagochtend 8.30 uur. Volop rust in huize Smith. Geen MTV, geen regen die tegen de ruiten klettert, geen wind die om het huis raast, zelfs voor de ‘huismerel’ is het te vroeg. Peter en ik ontbijten in alle rust om daarna op de ‘vroege’ zondagochtend naar de lezing te gaan van Suzanna Jansen in Panningen.

Journaliste Suzanna Jansen wil nooit een boek schrijven. Ze is gewend om zich te richten op een beknopt verhaal. Naar gelang haar zoektocht van de familiegeschiedenis verder vordert vraagt ze bij dagblad Trouw of er belangstelling bestaat voor een artikel. Zeker! Suzanna Jansen begint aan het artikel, maar deze keer komt er geen einde aan. Het beknopte verhaal blijkt moeilijker dan anders. Uiteindelijk wordt het toch een boek: Het pauperparadijs.

Zo boeiend als Suzanna Jansen vertelt, zo boeiend beschrijft zij haar zoektocht naar haar voorouders. Drie generaties verblijven in het gesticht Veenhuizen. Het is Roza, de oma van Suzanna, die het lukt om de maatschappelijke ladder hogerop te klimmen. Haar man verspilt veel geld aan de drank, maar desondanks lukt het Roza om de kinderen goed op te voeden. Aanvankelijk woont Roza met haar gezin in Tuindorp Oostzaan, Amsterdam-Noord, een buurt waar ze niet wil wonen. Ze wil naar de overkant van het IJ verhuizen, dat haar uiteindelijk ook lukt.

Suzanna, geboren in 1964, maakt in de zesde klas van de lagere school de Citotoets. Uitslag: vwo. Maar de leerkracht vindt haar geschikt voor de mavo. Haar ouders verbreken voor het eerst het stilzwijgen en gaan hier tegenin zodat Suzanna alsnog naar een havo-vwo brugklas gaat.

Veenhuizen had een slechte naam, men sprak er liever niet over. Je kon jezelf en je gezin niet onderhouden. Zo deed bij de familie Jansen het verhaal de ronde dat een familielid van tijd tot tijd enkele jaren zomaar verdween, naar Indië werd verteld. Klopte dit verhaal? Suzanna Jansen zocht dit uit en kwam tot de conclusie dat het familielid in Veenhuizen zat. Dit verhaal zet Peter aan het denken. Zijn overgrootvader van moeders kant zou enige jaren in Indië doorgebracht hebben. Is dit waar? Wellicht zat zijn overgrootvader ook in Veenhuizen?

Helaas konden we de lezing maar bijwonen tot aan de pauze. Om 13.00 uur stond in mijn agenda een lezing met als onderwerp de lotusschoentjes gepland voor een reünie van oud-verpleegkundigen. Zeer belangstellend waren de dames en laat op de middag keerde ik zeer tevreden huiswaarts. Het was een mooie zondag.

40 gedachten over “Het pauperparadijs

 1. Het boek vond ik zeer de moeite waard. Het heeft veel weg van het boek van Judith Koelemeijer “Het zwijgen van Maria Zachea”. Beide schrijfsters zijn journalistes die onderzoek hebben gedaan naar hun familiegeschiedenis. Het is tamelijk ongewoon dat “gewone” families beschreven worden. Ook Nelleke Noordervliet heeft met “Altijd roomboter” een soortgelijke roman geschreven. En niet te vergeten het boek van Marga Kool Een kleine wereld dat helaas een onbekend pareltje is gebleven. Het valt mij op dat er de laatste jaren steeds meer belangstelling ontstaat voor het leven van de gemiddelde burger in tegenstelling tot de jaren vijftig waarin veel meer over adel en koningshuizen werd geschreven. Waar zijn de historische romans gebleven???? Ze floreren vooral in Engeland maar worden niet in het Nederlands vertaald omdat er geen belangstelling in ons taalgebied voor zou zijn. Ik verslond ze vroeger, vooral die van Jean Plaidy.
  Anneke Schoonenberg Kegel

 2. Afgelopen nazomer was er nog een mooie quiltexpositie in het gebied waar dit boek zich afspeelt.
  Prachtige omgeving. Toendertijd een prachtig initiatief om mensen verder te helpen, alleen werkte het vaak niet echt, vooral door het alcoholmisbruik. Beetje een voorloper van het micro krediet, alleen hoop ik dat ze nu bij het laatste ook de mensen persoonlijk nog begeleiding geven, zodat ze echt verder kunnen.

 3. Heerlijk als je je zondag zo enthousiast kunt benutten. Het boek spreekt me wel aan. Op de BBC wordt regelmatig een serie uit gezonden vrij vertaald “Wie denk je wel wie je bent”. Ook daar wordt uitgezocht waar de familie oorspronkelijk vandaan komt. Zeer vreemde wendingen kom je soms tegen maar wel leuk. Ik moest van weekend werken. Ondertussen werd de tas gepakt voor zoonlief. Hij is vanmorgen vertrokken naar Londen. Op de grote markten zal hij kijken naar 2e hands handwerkspulletjes. En mijn vriendin kwam afscheid nemen. Zij vertrekt naar Autralie. Zij zou kijken naar borduurboeken. Heb natuurlijk wel gezegd dat ik deze zou vergoeden maar haar reis er naar toe niet. Dat vond ze toch wel kinderachtig van mij:).

 4. Alweer een boek voor de ‘nogtelezen’-lijst.
  Ik genoot gisteren van de film ‘everlasting moments’.

 5. Dat was inderdaad een welbestede zondag Berthi! Fijn, dat Suzanna Jansen net zo boeiend vertelt als ze schrijft. Het boek gaat inmiddels in onze familie van hand tot hand….mijn overgrootvader was ‘bewaarder’ in Veenhuizen en grootvader is er geboren in 1889.

 6. Interessante zondag voor jou Berthi! Ik houd dat boek van Suzanne even in mijn achterhoofd. Deze site is een uitstekende boeken-aanraad-site! Na de Millennium trilogie ben ik nu bezig met Het Geheime Tijdschrift, ook via jouw site ontdekt. Prachtig boek. Beschrijft óók de geschiedenis van ‘gewone’ mensen, zoals Anneke SK zegt. De boeken van Jean Plaidy heb ik ook gelezen! Net zoals die van Victoria Holt (haar pseudoniem). Die gaan niet over ‘echte’ mensen maar over mensen zoals ze zouden hebben kunnen zijn.
  En vroeger op school mocht dat niet: 4 werkwoorden achter elkaar!

 7. Anneke: wat leuk we zijn fan van dezelfde boeken…allemaal verslonden ,maar nelleke wint en wat dacht je van:
  maria van der ent- in betrekking ,over een dienstmeisje in rotterdam : prachtig!!!

 8. binnenkort komt pauperparadijs voor 12.50 uit, dus als je kunt wachten……

 9. oh sorry 5 oktober 2010 pas ,ik heb het even nagekeken,….(ik zit nl in de folders van de uitgevers voor komend seizoen te neuzen)

 10. Nooit geweten dat dit in Nederland bestond.
  Inderdaad alweer een boek voor de lijst. Ik kom nog tijd te kort!!
  Donderdag naar “de Storm” geweest. Prachtige film. Gisteren wéér “op rak” 😉

 11. welbestede dag !! en dan nog zoveel leesinfo “voor ieder wat wils” wordt tijd dat ik op de tram stap met mijn breifje richting bieb.

 12. Hilly, het boek van Maria van den Ent `In betrekking`ligt al wel in de kast maar heb ik nog niet gelezen. Nog een paar aanraders voor liefhebbers van dit genre dan maar dan nu over de hogere standen.
  Anna Baronesse Bentinck geschreven door haar dochter Ursula den Tex, ook al een journaliste. In mijn herinnering handwerkt de moeder veel en komt Tesselschade Arbeid adelt, voorbij.
  Een absolute topper vond ik het boek van Ileen Montijn , ja hoor een journaliste, Leven op stand. Het is laatst nog in een goedkope herdruk verschenen. Bij tijd en wijle hilarisch is de helaas uitverkochte trilogie van Agnies Pauw van Wieldrecht, Het dialect van de adel, Grootmama mogen wij kluiven en Vin je dat we een hoed op moeten over de do´s en don´ts van de adel. En dan eindigen we bij het koninklijk huis met Dorine Hermans `Vertel dit toch aan niemand`. Nou dames dat wordt lezen voor degenen die er van houden dan. ´s Middags lees ik en de avonden zijn gereserveerd voor het handwerken. Zo komen mijn twee hobby´s beide aan de beurt.
  Anneke SK

 13. @Mieke S, leuk om te horen dat je naast het handwerken ook druk krijgt met lezen!:-)
  @Francisca R, jouw grootvader had dan gelukkig nog één van de betere banen. Ben je al naar een lezing van Suzanna Jansen geweest? Zoniet, dan moet je dat beslist doen als je de kans krijgt.
  Werd/wordt er in jouw familie gepraat over Veenhuizen?
  @Mien B, enig dat je al zo snel naar de prachtige film Everlasting moments bent geweest.
  @Hilda, lijkt me een boeiende serie. Helaas vergeet ik vaak om naar een programma te kijken of ik ben te laat als ik iets speciaals wil zien.
  Super dat je zoon voor je uitkijkt naar handwerkspulletjes en je vriendin naar borduurboeken in Australië. Spannend wat dit gaat opleveren…
  @Tijm, de opzet van Johannes van den Bosch was zo goed bedoeld, maar het project leverde niet het resultaat wat de bedoeling was.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_van_den_Bosch
  Ik wil zeker eens naar Veenhuizen gaan.
  @Anneke Schoonenberg Kegel, Het zwijgen van Maria Zachea, ook zo’n prachtig boek.
  Altijd roomboter ligt op mijn stapel om te lezen en het boek Een kleine wereld van Marga Kool zegt me jammer genoeg niets. Direct gekeken op haar website:
  http://www.margakool.nl/?ID=1
  Vorige week is het boek Een dorsvloer vol confetti verschenen:
  http://www.uitgeverijprometheus.nl/index.php?option=com_pac&view=boek_detail&isbn=9789044610239&Itemid=11
  @Hilly, ha mooi, dat je keuze op dit boek viel!

 14. Ik moet mijn reactie opsplitsen want het wordt gezien als spam!:-)
  Teveel links toegevoegd, dat zal het zijn!

 15. @Anneke Schoonenberg Kegel, Leven op stand 1890-1940, een prachtig boek. Weet je dat ik een verwijzing in mijn mangeldoekenboekje maak naar dit boek? Ileen Montijn beschrijft de pret van Mevrouw Van den Bosch-de Beaufort dat zij had toen zij als klein meisje boven op de mangel mocht zitten.
  Een van de boeken van Agnies Pauw lag een paar jaar geleden bij de Slegte, zo las ik in het NRC. Ik gebeld om een exemplaar te reserveren, maar ze waren in een mum van tijd verkocht. Dus, geen exemplaar kunnen bemachtigen.
  Jij hebt een goede verdeling, ’s middags lezen en ’s avonds handwerken, en ’s ochtends internetten…

 16. Dit boek staat al een tijd op m,n lijstje .
  Ik dacht zelfs dat ik het al gekocht had .
  Dat was toch een ander boek en ook goed om even te vermelden .
  Over ”Het pauperparadijs” heb ik al veel gehoord op TV , Suzanne Janzen was dacht ik meerdere keren op TV om over haar boek te vertellen .
  Veenhuizen was vroeger bekend om te zeggen pas maar op dat je niet in Veenhuizen komt .
  Over Veenhuizen is ook een reportage geweest , misschien in andere tijden .
  Het andere boek dat ik hier even aanhaalde is ”DE METHODE COUÉ” Een familie geschiedenis
  Geschreven door Teuntje Klinkenberg
  192 pag. ISBN 978 90 468 04681
  uitg. wwwnieuwamsterdam.nl

 17. Ik vond dit een geweldig boek om te lezen en je gaat ook meteen zoeken of er familie is die er gezeten heeft.

 18. Hallo Berthi,
  Er is ook nog een huishouden hoor. Niet meer zo uitgebreid als vroeger maar er moet toch bij tijd en wijle iets gedaan worden. De ochtenden dus. Ik voel me wel heel luxe hoor, altijd gewerkt en nu zo veel vrije tijd, dat is echt genieten. Alhoewel ook wel eens stil.Er waren altijd veel mensen om me heen en dat is er nu niet meer. En dus zijn we zo blij met internet. Toch contacten maar dan anders. En je weet jouw weblog is heerlijk om te lezen.
  Dag,
  Anneke SK

 19. @berthi: oh dat zal dan wel…centraal boekhuis zegt later, maar de uitgever zal beter op de hoogte zijn ;))
  @Anneke…ja heerlijk ,oh ook een paar niet gelezen zie ik en wat dacht je van:
  P Stokvis-gezusters van vloten (vrouwen achter F v Eeden ,wWitsen en A Verwey)
  P de Bok- Blankow (fictie en non fictie in 1, bewoners van Blankow tijdens 3e rijk in DDR
  dorinde van oort vrouw in de schaduw (hier ooit door berthi besproeken ,tsja wat niet zul je zeggen ..hahahah)
  niet zo goed geschreven vind ik maar geeft wel een goed tijdsbeeld
  en wat ik net uit heb ,ik hou van zijn stijl wouter klootwijk- een bunder land is twee pramen prut ..stadse mensen op t platteland, heerlijk!!
  steffie van den oort- eeuwelingen : prachtig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!evenals liefde in oorlogstijd

 20. ja dat boek van teuntje Z(vrouw van huub van der lubbe,zanger van de dijk ,lijkt me ook mooi ,zij is een mooi mens!!interview ooit in opzij

 21. @Anneke: bij mij mag t pas in de kast ,als het gelezen is,dus stapels ongelezenen liggen er overal (in het begin dacht ik overzicht te houden hierdoor hahahahahhahah)

 22. Wat een links….wat een titels….dank allemaal hoor! En ja, Berthi, ik ben blij dat ik mijn leesvermogen weer helemaal terug heb! Jarenlang nauwelijks gelezen, kon me niet concentreren en nu…als vanouds met een boek op schoot, heerlijk! Mede dank zij jouw blogs met interessante titels.

 23. Hilly, Ja die boeken van Steffie van Oort zijn ook heel mooi. Dat van Dorinde van Oort vond ik wat minder. En de andere, die kende ik nog niet. Dus dank, ik ga m’n best doen om ze te pakken te krijgen.
  Groetjes,
  Anneke SK

 24. Berthi,
  Het is al enige tijd geleden dat ik het “Pauperparadijs” gelezen heb. Als ik jou log lees dan hoop ik van harte dat het Pauperparadijs als luisterboek in onze bibliotheek te krijgen is.
  Als ik in mijn atelier werk is het een waar genoegen om naar een goed luisterboek te luisteren.
  Wat het boek van Judith Koelemeijer betreft; “Het zwijgen van Maria Zachea” dit is ook als luisterboek verschenen.
  Hanneke Groenteman, voegt met haar lezing een extra dimensie toe aan deze indrukwekkende familiegeschiedenis.
  Een echte aanrader.

 25. Dank!!Mensen wat weer een aanvulling voor m’n boekenlijst.Naast handwerken is ook lezen mijn hobby.Lezen doe ik meestal een uurtje voor het slapengaan.Want het handwerken moet natuurlijk ook doorgaan.Maar beginnen m’n schouders op te spelen,dan is een mooi boek een goede afleiding.

 26. Wat lijkt me dat een indrukwekkend verhaal om te lezen. Echt heel jammer dat jullie niet tot het einde konden blijven Berthi, maar het zou nog erger zijn als mensen een deel van jouw boeiende lezing hadden moeten missen.
  Mooi dat we uiteindelijk toch heel graag willen weten wie onze voorouders waren en wat ze deden, hoe ze leefden. Op de BBC is daar een mooi programma over “Who do you really think you are?” . Ik hoop dat er snel weer een nieuwe serie afleveringen van komt.

 27. Wat een spannend onderwerp, waar komen mijn voorouders vandaan? Er is altijd verteld dat de voorouders van de moeder van mijn vader uit Frankrijk kwamen met de Hugenoten.
  Ze hebben ook een Franse naam Durville
  Na wat gegoogeld te hebben ben ik bij Genlias gekomen en heb de naam van oma opgezocht waar ik ook naar vernoemd ben. De vader van mijn oma is geboren in 1853 in Groningen, dat heb ik nooit geweten. Later nog eens verder zoeken.
  Elma

 28. @ Berthi: inderdaad, de familie had het daar goed en is – doordat er ook hoger opgeleide ‘gevangenen’ waren – door gaan leren, o.a. in de muziek. Ik ging als kind met mijn ouders al naar Veenhuizen om de graven van mijn overgrootvader en een tijdens de Spaanse griep overleden oudoom te bezoeken.
  Helaas nog geen lezing bijgewoond, dat ga ik zeker doen als ik de kans krijg.
  Het is leuk om te zien dat een aantal van de kinderen van m’n zus (ik heb zelf geen kinderen; zij zitten allemaal tussen de 30 en 40 jaar) weer geinteresseerd zijn in de geschiedenis en met hún kinderen Veenhuizen bezoeken en het boek lezen.
  @ Elma: ik heb in de jaren 60/70 op de Rijks HBS in Groningen in de klas gezeten met een jongen die Durville heette, een ‘Groningse’ naam?

 29. @Anneke Schoonenberg Kegel, fijn om te horen dat je mijn blog met plezier leest. Maar daar staat tegenover dat ik al die reacties zo waardeer en graag lees.
  @Hilly, o heerlijk, wat een titels! Ik heb nog wat te zoeken op internet!:-)
  Zouden jouw stapels groter zijn dan die van mij…?:-) Ik denk het van wel, alhoewel jij meer tijd hebt/maakt om te lezen!
  @Mieke S, erg leuk om te horen!
  @Nel Tip, dank je voor deze tip. Ik verwacht dat Pauperparadijs op een gegeven moment als luisterboek te verkrijgen zal zijn. Het boek wordt zeer goed verkocht. Dus belangstelling genoeg, zou ik zo zeggen.
  @Truus, dat wordt een lange lijst om mee naar de bibliotheek te nemen!
  @Corrie, de belangstelling voor de voorouders neemt de laatste jaren toe, en al helemaal als een tv programma er over gaat.
  @Elma, interessant. Mooie naam, Durville.
  @Francisca R, heel fijn dat de nieuwe generatie ook weer belangstelling heeft voor de familiegeschiedenis.

 30. Mooi log Berthi, een aantal van de boeken hier heb ik gelezen en in de kast staan, o.a. Marga Kool, werkelijk ontroerend mooi! Het pauperparadijs vond ik ook schitterend, en zo zijn er veel mooie boeken verschenen, inderdaad ook In betrekking Prachtig stukje ‘oral history’ wat vastgelegd wordt.

 31. Mooi log Berthi, een aantal van de boeken hier heb ik gelezen en in de kast staan, o.a. Marga Kool, werkelijk ontroerend mooi! Het pauperparadijs vond ik ook schitterend, en zo zijn er veel mooie boeken verschenen, inderdaad ook In betrekking. Prachtig stukje ‘oral history’ wat vastgelegd wordt.

 32. Hallo Berthi,
  Via een leerling werd ik erop gewezen dat mijn Delftsblauw-outfit op je weblog staat.
  Leuk dat je zo enthousiast bent.
  Zou het erg leuk vinden als je mijn naam erbij wilt vermelden.
  Met vriendelijke groet,
  Trudi de Kreek (www.trudidekreek.nl)

 33. Hallo Trudi,
  Fijn dat je een reactie plaatst. Nu weet ik wie achter de fantastische Delftsblauwe-outfit zit. Natuurlijk ga ik je naam toevoegen, met een link naar je site waar ik nog meer prachtige ontwerpen tegenkwam.
  Ik wens je heel veel succes met je modevakschool,
  Berthi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *