Breiseizoen

Het breiseizoen is aangebroken. De breinaalden worden van hun stof ontdaan, mooie breiwol wordt gekocht en de lange avonden kunnen al tikkend doorgebracht worden. De fanatieke breisters breien het hele jaar door. Voor hun geen speciaal breiseizoen.

Het breien beleeft de laatste jaren een enorme opleving. Internet en de Stitch ’n Bitch-groepen dragen hun steentje hieraan bij. De media valt de explosieve groei van breisters op, zij berichten hier regelmatig over. Zo meldt Dagblad De Limburger dat de parochianen van de Theresiaparochie in Boukoul druk doende zijn om geld bijeen te brengen voor de vervanging van de kaduke verwarming van de Theresiakerk. Dat doen ze onder andere door een meterslange sjaal te breien die bij wijze van ludieke actie rond de toren van de kerk gedrapeerd zal worden. Het AD brengt breien onder de aandacht met een artikel als titel Breien is trendy door crisis. ‘De laatste jaren werd breien steeds populairder, maar door de crisis krijgt dit plots een serieuze boost. Tal van breiliefhebbende celebs bewijzen dat deze hobby niet langer enkel voor grootmoeders is. De verkoop van wol nam sinds vorige herfst met 30 procent toe. Ook steeg de interesse voor breikringen, waarbij leden wol en patronen met elkaar ruilen. De hobbywinkelketen Hobby-Craft zegt dat ze het afgelopen jaar meer dan een miljoen bollen wol verkochten.’

Aanstaande zaterdag ligt het magazine Vrouw in de winkel met een artikel over breien, Niks om aan te trekken? Brei-het-zelf!

De ontwerpers van de HEMA houden de trends goed in de gaten. Zij laten ons weten dat de woontrend van 2009 de gebreide poef is. Handgemaakt van stevig kleurecht katoen.

De etaleurs van Vero Moda kiezen voor de herfst ook voor breiwerk. Vrolijke, fleurige gebreide bollen zien we in de etalage.

Volgende week vrijdag, zaterdag en zondag vindt de Handwerkbeurs plaats in de AHOY te Rotterdam. Het breien komt ruimschoots aan bod. Op het breiplein staan de theemutsen van Charlotte Hensen te bewonderen. Renske Versluijs presenteert haar werk tijdens een mini expositie. Haar ontwerpen bestaan grotendeels uit breisels. Een aantal accessoires en kledingstukken zullen te koop zijn. Ben je verslaafd aan sokken breien, ga dan naar de sokkentafel. The Dutch Knitters organiseren een gezellig Dutch Knitters Café op de beurs. Henny, Anke en Connie zijn er met hun Gelderse gebreide mutsjes. De mensen achter Zokje zijn aanwezig om hun gebreide Zokken te promoten. Met de opbrengst worden verschillende projecten in Afrika gefinancierd. Zokken worden gebreid voor electronische gadgets zoals iPod, iPhone en mobieltjes.

De Handwerkbeurs is op vrijdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Entree € 8,-.

12 gedachten over “Breiseizoen

 1. Hihi, toevallig vanmiddag de breinaalden weer ter hand genomen.
  En de Hema poef heb ik van de week even geaaid, niet zo groot maar wel heel leuk.
  de rest lees ik morgen…welterusten !!;-)

 2. In het voorjaar bij een winkel voor in Harderwijk al grote poeven gezien. Deze waren gebreid met heel dun garen. De voorbeelden waren gemaakt ten grote van een tennisbal. Alle kleuren en patronen waren er. Maar zeer duur.
  Ik heb net mofjes gebreid (patroon van Marian’ne) en ben nu druk bezig met een sjaal in ajour.

 3. Ik brei het hele jaar door, al heb ik mezelf nooit als een fanaticus beschouwd!
  De Dutch Knitters hebben een heel interessante cursus voor gevorderde breisters: Het Betere Breien. Op hun site leggen ze het wat en hoe daarvan uit. Jammer dat het vanuit Sittard haast niet te doen is om daar aan deel te nemen. Zijn er geen mensen uit de zuidelijke helft van het land die daar interesse in hebben? Carla Meissen en Hilly van de Sluis willen dan best wel iets organiseren!

 4. @Hilda, conclusie: De gebreide poef is deze winter dus helemaal hot!
  @marian’ne m, ben je al bij de kaakchirurg geweest? Viel het mee?
  @Mieke S, Carla en Hilly reizen overal heen. Ze vinden het veel te leuk om hun kennis over te dragen. Dus…

 5. Breien is niet echt mijn ding, maar toen ik deze week de rode poef bij de Hema tegenkwam, ging het toch wel kriebelen. Met de dikke wol en breinaalden van nu moet het toch wel mogelijk zijn iets leuks te breien.
  Breien is echt in. Zelfs dick bruna laat nijntje breien. In zijn nieuwste boekje “een cadeau voor opa pluis” breit nijntje een wollen das voor haar jarige opa.

 6. hoihoi
  ben ook druk bezig en mijn idee was ook om een poef te maken maar…. waar vullen jullie deze dingen mee want met kussenvulsel zakt hij nogal snel inelkaar.

 7. Nou inderdaad die rode poef bij de hema is super gaaf zou er wel 1 willen breien waar vullen ze die poefen mee op.

 8. Als vulling zou je een donzen dekbed kunnen gebruiken. Evt. een hoes maken van een hoeslaken in dezelfde kleur als de poef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *