Alleen maar nette mensen

We blijven nog een log bij de boeken. Mieke S. las het boek Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje en vertelt het volgende erover: ‘Als ik me goed herinner was het in Tijd voor Twee (radioprogramma op Radio 2 van Frits Spits) dat ik een interview hoorde met Robert Vuijsje. Het gesprek ging over zijn debuutroman “Alleen maar nette mensen”. Deze titel was opgenomen in de shortlist voor de Libris literatuurlijst. Het gesprek boeide me en ik kocht het boek. En zoals dat bij mij vaker gaat: Het duurde maanden voordat ik ertoe kwam om het te lezen. Nu heb ik het uit, één van de beste boeken die ik ooit gelezen heb.

De achterflap: “Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Noami, een meisje dat precies zo was als hij: brave conversatie op de champagnefeesten van de elite in Oud-Zuid. Nu is David 21 en op zoek. Hij is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. Hoort hij bij de Hollanders of bij de mensen die ze allochtonen noemen? Wordt David gelukkig van Rowanda, de Bijlmer-queen die met twee gouden tanden bijna zijn oor eraf bijt, of moet hij met Naomi zijn?”
Deze tekst doet het boek geen recht. De Volkskrant recenseert: “Naast een confronterende inhoud heeft dit boek nog een verrassing. Het is opvallend goed geschreven.”

Het boek begint met drie pagina’s vooroordelen van en over Nederlanders, Hollanders, Turken, Marokkanen, Surinamers, Antillianen, Israëli’s en nog meer bevolkingsgroepen. De roman is bij vlagen zeer humoristisch – op het hilarische af geschreven en bij vlagen zó triest dat je er tranen van in je ogen krijgt. En soms ronduit cynisch. Vuijsje houdt de inwoners van ons land een spiegel voor, zonder belerend te zijn en hij doet dat op een meestal humoristische wijze, met een open kijk op de voors en tegens van onze samenleving. Een integer boek dat ik ga bewaren om nog eens te lezen. Ik zou erg graag wat citaten geven maar ik kan niet kiezen!

En voor wie er nu ook zin in krijgt: heel veel leesplezier!’

Kijk hier voor een korte presentatie van het boek Alleen maar nette mensen door Robert Vuijsje.

12 gedachten over “Alleen maar nette mensen

 1. wat een boekenverhalen ben net door dat van disdag heen en zocht naar ëën van de links , bij het terugzetten kwam je alweer voorbij Ga je nu vroeg naar bed met een “dwarsligger” ?

 2. Dat zou nou een mooie promotie slagzin zijn !!
  Ga eens met een “dwarsligger”naar bed.
  Ik zou hem naar de uitgever sturen als ik jullie was.
  veel plezier…Lies

 3. Na een paar dagen oppassen is er heel wat bij te lezen.
  Dank voor alle boekentips !

 4. Wat zijn “nette mensen” het lijkt mij geen ontspanning om dit boek te lezen.
  In het Duits zijn Nette mensen, leuke mensen en daar houden wij het maar op.
  Lies Huizer: de groeten van Tineke, ze was weer op les, haar pronkrol wordt erg mooi en lang.
  Elma

 5. Elma, het begrip “nette mensen” wordt door Robert Vuijsje in het boek goed uitgelegd. Het vertelt er ook over in de trailer waar Berthi de link voor geeft. Het Duitse woord ‘nett’ betekent ook ‘keurig’ en dat is wat Vuijsje hier bedoelt.
  Ik lees echt niet alleen voor de ontspanning hoor maar dit boek viel wél onder deze noemer!
  Berthi, dank voor de link die je er nog bij gezet hebt. Nu ik Vuijsje gezien heb snap ik het boek nog beter!

 6. @mieke s, ik heb het boek nog niet gelezen, maar nadat jij je verhaal stuurde ben ik wel meteen gaan surfen op internet omdat ik er meer van wilde weten en kwam o.a. bij deze link terecht.
  @basje, idee van Lies… stuur je mooie zin over de dwarsligger naar de uitgever!?
  @Mien B, jij als boekenliefhebber zult de komende dagen vast een keertje binnenlopen in een boekwinkel.

 7. Ben al naar de boekhandel geweest voor “Boven in een groene linde zat een moddervette haan”.De start voor de sinterklaasinkopen !

 8. Kom net terug van de bieb.Heb de verdronkene
  terug gebracht.1953 lag klaar en Haar naam is Sara heb ik aangevraagd.Jammer dat ik deze log niet voor m’n bezoek aan de bieb heb gelezen,dan had ik deze er aan toe kunnen voegen.
  Dus conclusie via Berthi kom ik aan goede tips voor een goed boek.Bedankt.

 9. @Mien B, de illustrator Sieb Posthuma heeft gisteren de Gouden Penseel gekregen voor de prachtige tekeningen in ‘Boven in een groene linde zat een moddervette haan’.
  Hilly heeft een goede neus voor de mooiste boeken.
  @Truus,… op je lijstje schrijven voor je volgende bezoek aan de bieb!

 10. toen ik in juni in suriname was, begreep men daar niet waarom er in nederland zoveel commotie rond dit boek was geweest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *