Kinderboekenweek 2009

In deze log vertelt Hilly dat haar ultieme vakantieboek van dit jaar is: 1953 van Rik Launspach en Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay.

ps… leg je een zakdoek op de stapel bij het boek Haar naam was Sarah? Deze zin van Hilly inspireerde mij tot het borduren van een zakdoekje. Een geborduurde letter is 2 bij 1,5 mm groot.

Je weet dat Hilly altijd op de hoogte is van de allerlaatste nieuwtjes op boekengebied. Vandaag vertelt ze graag over de kinderboekenweek, met als thema Aan tafel! – Eten en snoepen in kinderboeken, die vanavond van start gaat.

Hilly: ‘Vandaag is een leuke dag, niet alleen omdat ik jarig ben, maar ook een gastlog mag schrijven bij Berthi over de kinderboekenweek, die vanavond voor de 55e keer van start gaat…

Van 7 tot 17 oktober gonst het thema “Aan tafel! – Eten en snoepen in kinderboeken” na in elke hoek van boekenwinkels, buurthuizen en bibliotheken. Bij besteding van tien euro aan kinderboeken krijg je het geschenk, geschreven door Jean Paul Schutten – De wraak van het spruitje.

Ook is dan het leuke prentenboek van Sieb Posthuma – Koekjes te koop voor slechts € 5,-. Sieb Posthuma won al een Gouden Penseel met “mijn” favoriete kinderboek van dit jaar Boven in een groene linde zat een moddervette haan (de 75 mooiste wereldfabels op rijm met prachtige grappige illustraties!).

Op 7 oktober zijn de originele illustraties van dit boek te bekijken in het Rijksmuseum, evenals de andere door de penseeljury bekroonde boeken.

Bij de opening vanavond van de kinderboekenweek wordt ook de winnaar van de Gouden Griffel bekend gemaakt, dat wordt één van deze Zilveren Griffel winnaars.

Zelf schaf ik dit jaar met veel plezier een boek aan, waarvoor veel werk verricht is door Abdelkader Benali – De Nederlandse kinderliteratuur in 100 en enige verhalen.

Hij maakte in navolging van Komrij – De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten, een keuze uit allerlei prachtige kinderboeken. Hiervoor kon je vanaf april dit jaar een eigen bijdrage leveren op zijn weblog bij het NRC Handelsblad.

Hiervoor maakte hij gebruik van de omvangrijke Koninklijke Bibliotheek collectie, waar de presentatie van zijn boek dan ook op 12 oktober plaats zal vinden. Als 4-jarig Marokkaans jongetje kwam hij naar Nederland en verslond hij kinderboeken. Hij is bekend als schrijver en marathonloper, waarover hij ook schreef…

Als je benieuwd bent naar zijn werkkamer, kijk dan hier.

De Bijenkorf komt dit jaar met een exclusieve uitgave in samenwerking met het Kinderkookcafé Amsterdam, het heet Kookologie en is een kijk/knutsel- en kookboek voor kinderen voor slechts € 7,50.

Ook uitgeverij Muntinga is met een prachtige nieuwe reeks gekomen, die heet Rainbow Jeugd.

Rainbow Jeugd ziet er zo mooi uit, gebonden, leuk om cadeau te geven… en de prijs is oké, € 6,95. Ik genoot net van “Voor altijd samen, amen” van Guus Kuijer, hier kreeg hij ooit een prijs voor en het boekje van Toon Tellegen – Bijna iedereen kon omvallen, is zo grappig, dat ik er hardop om moest lachen.

Wat je ook leest/aanschaft deze kinderboekenweek… Vergeet dan niet iets lekkers erbij te eten… want dat is nu eenmaal het thema!!! Veel plezier met lezen…’

40 gedachten over “Kinderboekenweek 2009

 1. Zo leuk jouw verjaardagscadeautje , ik wa er erg blij mee, als ik nu een ontroerend boek lees, kan ik in stijl mijn tranen drogen!!!
  En nog leuker dat ik een gastlogje mocht schrijven vandaag over de kinderboekenweek ,dankjewel ,kan ik toch een beetj mijn ei kwijt……hahahahah

 2. Vandaag hoorde ik op radio2 een interview van Frits Spits met Pierre Wind over kinderen en eten ivm de kinderboekenweek. Wat kan die man er smakelijk over vertellen!

 3. peter Verhelst won de gouden griffel met het geheim van de keel van de nachtegaal….ook zo’n mooi vormgegeven en verteld!!!

 4. @Hilly, en… heb jij veel lekkers gegeten vandaag?:-)
  Je hebt veel mooie links gegeven die ik nu net op mijn gemak aan het bekijken was. Het boek van Benali lijkt me ook erg leuk.
  En wat worden er tegenwoordig toch veel mooie kinderboeken geschreven met prachtige illustraties. Iedereen op naar de boekwinkel!

 5. @Hilly, wat een schitterende recensie van het boek van Peter Verhelst. Volgens mij heb jij mij al eerder attent gemaakt op dit mooie boek.

 6. Hilly ook hier even mijn felicitaties.
  Volgens mij had je dit zakdoekje wel nodig bij “haar naam was Sarah”.
  Ik ga dit boek zeker ook lezen. En ook 1953 staat op mijn lijstje.
  Dus dank jullie wel voor deze tips.

 7. ja ik was al weg van peter verhelst zijn boek, jij onthoudt ook alles :)))wel duur 24,95
  @Ine bedankt, mooi he die zakdoek van Berthi?

 8. ps André kwam erachter dat je in die 360 graden ook naar Benali boekenkamer kon….heerlijk!!nog een veel grotere verzameling/zooi dan hier hahahahahahah

 9. @Hilly, haha, ik zou wel graag willen dat alles op mijn harde schijf blijft staan! Maar zo’n mooi boek vergeet je niet snel. Waarom moeten kinderboeken soms zo duur zijn?

 10. @Hilly, jazeker, met je muis door de kamer zwieren! Heerlijk!:-)
  Ik kan me bijna niet voorstellen dat zijn verzameling nog groter is. Jij hebt zo’n grote collectie boeken! Heb je al een index op de pc aangelegd?

 11. hahah hij heeft naast zijn woonkamer ook een boekenkamer he ,zag je die ook ?????
  nee ga ik niet doen hoor op de computer ,ik lees liever jullie logjes ;))))

 12. @Hilly, ja erg leuk! Ik zie dat het bij de Slegte ligt/lag. De volgende keer bij de Slegte kijken of het er nog is.

 13. Hilly van harte gefeliciteerd. Mooi logje. Ik ben de komende dagen zeker te vinden in de boekhandel.
  Berthi wat een leuk geborduurd zakdoekje.

 14. Hilly, van harte hoor en bedankt voor je mooie log!
  Vrijdag ga ik met kleinzoon van 4 naar de boekhandel. Dan mag hij iets voor zichzelf en zijn broertjes van nog geen 3 jaar boeken uitkiezen. Daar verheug ik me al maanden op. Zelf koop ik dan: Er ligt een krokodil onder mijn bed. Sorry, weet geen schrijver. Gezien het thema (bang in het donker voor enge beesten) is dat boek op dit moment uitermate geschikt. Ik heb het vroeger aan onze dochtertjes voorgelezen en dat was een groot succes toen.

 15. Ik ben helemaal weg van de mooie letters op het zakdoekje…zijn jullie ook lid van de Hankie club ??(zie Needless4all)
  Moet nu weg…vanavond ga ik al die links over de kinderboeken bekijken. Bedankt !! LIES

 16. Weet je waar ik ook zo blij van werd ,een berichtje in de krant vorige week ofzo: Bulkboek is terug!!!
  kennen jullie dat nog van de middelbare school ,boeken op krantformaat, leest lekker weg en was spotgoedkoop.Ik heb nu maar weer een abonnement genomen ,om dit goeie initiatief te ondersteunen!!
  http://www.bulkboek.nl/

 17. Heerlijk die boekenweken ik keek er vroeger naar uit , want dan lekker een boek kopen en er weer een leuke bij cadeau krijgen.
  Ik zou gaan voor het kinderkookboek.

 18. Hillie van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Deze zakdoek is te mooi om hier je tranen mee weg te vegen tijdens het lezen van een verdrietige passage.
  Soms is er zo’n moment dan vloeien de tranen en kun je haast niet meer ophouden.
  Elma

 19. vervolg:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2008/05/kamp-vught.html
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2005/08/herinneringszak.html
  @Hilly, Platvoetje en Monkie van Ingrid en Dieter Schubert zijn ook zo mooi.
  Zeer goed initiatief, zeker voor scholieren.
  Prima prijs!
  Weet je wat ik maandag in de boekwinkel zag liggen? De dwarsligger, de nieuwe rage???
  http://www.dwarsligger.nl/
  Ik heb een exemplaar in mijn handen genomen en ben nog niet onder de indruk. Erg dun papier, vergelijkbaar met het papier van de kerkboekjes waardoor misschien wel weer sterk. Helaas heb je snel vouwen in de bladzijden. Of een dwarsligger prettig leest…

 20. Hilly van harte gefeliciteerd met verjaardag en dat er nog vele creatieve erbij mogen komen. Ik ga van de week ook nog even snuffelen in de boekenwinkel. Misschien zie ik nog een mooi boek die bij mijn past. Ik hou nl meer van misdaadromans.

 21. Hille meisje, van harte gefeliciteerd!!
  Heel leuk je log over kinderboeken, dat wordt weer een bezoekje aan de boekenwinkel met Donna. Het boek ‘haar naam was Sarah’, is echt prachtig, dus misschien toch ook maar een zakdoekje borduren!

 22. Dag boekenkoningin , ik wil je graag van harte feliciteren met je verjaardag .
  Ik zie veel gasten binnenkomen met een verdacht formaat pakje onder de arm .
  Rechthoekig van vorm en mooi ingepakt , zoals het hoort , voor een jarige doe je dat op deze wijze .
  Een feestelijke dag en ik wens je van harte toe dat je nog vele keren je verjaardag vieren mag .
  Dat er jaren mogen volgen met veel boeken om je heen , al had je die nog niet . . .
  De verzameling wordt steeds groter en als je jaren later weer eens voor je boekenkast staat kun je nog eens opnieuw van wellicht een mooie inhoud genieten .
  Een heel fijne dag vandaag , die alweer voor een groot gedeelte is om gevlogen .
  En wat leuk dat je speciaal vandaag dit logje mocht besturen met zoveel aanwijzingen over boeken , om te strelen en te bekijken en er in te lezen .
  Het boek moet blijven en mag niet in een andere vorm op internet of van een ander leesaparaatje te lezen zijn .

 23. Een sprekend zakdoekje met mooie letters , wat kunnen zakdoekjes zo veel vertellen .

 24. lieve gerrie ,dankjewel ,je/u begrijpt t helemaal!!!
  @berthi: een dwarsligger is fijn voor in de bus of metro ,kun je in 1 hand vasthouden!!!!
  of op een ligstoel ,niet zo zwaar en toch een heel boek ,kan in het kleinste handtasje:)))))

 25. Hilly, je hebt helemaal gelijk. Dat zakdoekje van Berthi is schitterend en verdiend een compliment aan de maakster.
  Dwarsliggers, jeetje die ken ik nog niet. Mijn familie zou zeggen: “nét iets voor ons ien”
  Tja wat zouden ze dáár nou mee insinueren ;-))

 26. hihi ine t zal ook niet voor niks zijn dat ik meteen “om”was voor de dwarsligger..ook leuk dat “bijbelpapier”eens voor iets anders wordt gebruikt….

 27. @Hilly, … en je hebt er nog geen vouwtjes in gemaakt?:-) Is de belangstelling groot voor de nieuwe dwarsligger?
  @ine, zeker gaan kijken naar de dwarsligger en misschien een exemplaar kopen?

 28. Berthi ,Mooi zakdoekje,. Hilly, gelukgewent, en bedankt voor de nieuwtjes , Sara hen ik achterelkaar uitgelezen. en de 100 kinderberhalen ga ik denk wel aanschaffen, Heb ook veelpret vet de l00 kinderversjes

 29. Ha Berthi en Hilly,
  Wat een leuk logje! Hilly nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag en wat heb je ons getrakteerd op leuke linkjes en weetjes! Laatst heb ik een dwarsligger geprobeerd, ik heb er een tegenstrijdig gevoel over: mooi formaat, handig lezen, maar kleine lettertjes…
  Over Ingrid en Dieter Schubert heb ik al eens een logje gemaakt, ze zijn geweldig en ik heb veel van de prentenboeken in de kast staan.
  Berthi, wat een origineel kadootje heb je gemaakt voor Hilly, superleuk!
  Fijne dag dames!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *