Everlasting moments

Het was begin juli toen ik las over Everlasting moments. Een film die ik graag wilde zien, besliste ik op dat moment. Tot 2 oktober moest ik wachten.

Het verhaal speelt zich begin 20e eeuw af in Zweden. De van oorsprong Finse Maria is getrouwd met Sigge Larsson. Samen hebben ze een groot gezin. Sigge werkt hard, maar drinkt teveel en verkeert graag in gezelschap van vrouwen. De alcohol heeft een slechte invloed op hem. Hij slaat zijn vrouw en kinderen. Laat hij de drank staan, dan kan hij ook aardig zijn. Helaas komt dit weinig voor. Meerdere keren beland Sigge in de gevangenis. Maria doet haar uiterste best om voor het gezin te zorgen. Om wat bij te verdienen naait ze kleding voor anderen. Ze haalt de camera uit de kast, die ze heeft gewonnen, om deze te verkopen aan fotograaf Sebastian Pedersen. Sebastian neemt de camera niet aan. Hij gelooft in Maria. Ze gaat foto’s maken en wordt door anderen gevraagd zodat er extra inkomsten komen, dat niet op prijs wordt gesteld door haar man.

In een prachtige scène fotografeert Maria het jong gestorven dochtertje van een buurvrouw. Ze zoekt naar de beste manier om het meisje te fotograferen en maakt voor de zekerheid twee foto’s. Op één daarvan zie je nieuwsgierige kinderen die met hun neus tegen de ramen staan gedrukt.

Het familieverhaal wordt verteld door dochter Maja. Zij vraagt zich af waarom haar moeder bij haar vader is gebleven. Was er toch liefde? Voor de kinderen? Of zijn het woorden van haar vader die Maria met zich meedraagt: Wat God heeft verbonden mag een mens niet scheiden.

De 77-jarige regisseur Jan Troell heeft een fraai historisch drama neergezet. Hij baseerde dit verhaal op de geschiedenis van een tante van zijn vrouw. Vandaar dat de foto’s in de film authentiek zijn, ze komen uit het familie-album. Everlasting moments kreeg dit jaar de Golden Globe voor de beste buitenlandse speelfilm en een Guldbagge, de Zweedse Oscar, voor beste film, beste vrouwelijke hoofdrol, beste mannelijke hoofdrol, beste mannelijke bijrol, voor de muziek in de film.

In de bioscoopzaal waren welgeteld acht mensen. Jammer, erg jammer dat zo’n fraai gemaakte film veel te weinig mensen bereikt via het filmhuis. Bekijk hier de trailer.

10 gedachten over “Everlasting moments

 1. Wat kom je in een hel terecht wanneer je man een dronkaard is .
  Je kunt het bijna niet bevatten hoe een vrouw dan staande blijft om voor haar gezin te zorgen .
  Hoe is het mogelijk zo weinig belangstelling voor deze film .
  Hoe wel ik ook niet meer films bekijk , een heel enkele keer op TV dan wil het soms dat ik blijf kijken .
  Maar nooit zo,n druk gedoe , met veel bewegende beelden zodat je bijna niet weet wat je eigenlijk ziet . Ook tegenwoordig is het teveel lawaaierig .
  T, Is te merken dat ik een beetje oud word .
  En foto,s maken van een overledene dat vind ik verschrikkelijk .
  Die beelden vergeet je toch nooit , hoeft niet nog eens op een foto, die je dan natuurlijk weer vaak in de hand neemt of nooit meer er naar kijkt .
  Dat er weinig mensen de film gingen bekijken is misschien dat het tegenwoordig gauw ouwbollig wordt gevonden .

 2. Het lijkt me een prachtige film. Nu maar hopen dat hij een keer op tv wordt vertoond, zodat we er allemaal van kunnen genieten.

 3. Ik weet het niet hoor Berthi! Een film kan prachtig gemaakt zijn. Dat geloof ik direct. De Zweden kunnen er wat van. Ik stel me voor: lange shots, veel stiltes, scherpe dialogen heel to the point, weinig onnodige muzikale omlijsting, mooie kleuren. Maar eerlijk gezegd hoef ik niet steeds weer de ellende verfilmd te zien! Die lees ik in de krant, zie ik in tv-journaals. Misschien is dat wel de reden waarom er zo weinig mensen in de zaal zaten?
  Jouw voorliefde voor kostuumfilms kennende: BBC 1 zond afgelopen zondag deel 1 uit van Emma (Jane Austen) volgende delen volgende zondagen 22.00 uur. Smullen!
  PS Deel 3 van de Millennium trilogie: ben bijna op de helft. Wordt steeds beter!

 4. kan niet tegen die ellende ,maar net als mieke s denk ik dat t mooi verfilmd is ,zeker als jij er bent geweest…maar huiselijk geweld ..no thanks!

 5. wat een mooie beelden in de trailer, en wat een verhaal all in all ,Drank is toch iets verschrikkelijks en dan te bedenkendat de jeugd zoveel drinkt maakt me wel bedroefd Maar deze vrouw vond een ¨prachtige uitweg,

 6. heel hartelijk dank voor het vertellen van het verhaal ik ga die film zeker zien!! groet Elly

 7. Wat een aangrijpend verhaal, hier wordt je niet vrolijk van.
  Wat een kracht heeft deze vrouw om zich staande te houden.
  Drank maakt zo veel kapot en je hoopt maar dat de jeugd die zo veel drinkt op tijd tot inkeer komt.
  Elma

 8. Wat een sterke vrouw! Zo’n film zou meer aandacht moeten krijgen, maar had er in de krant niets over gezien.
  Gelukkig hebben we Berthi die ons er opmerkzaam op maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *