Pagode-speldenkussen

Pascale Goldenberg heeft een borduurproject opgezet om vrouwen in Afghanistan financieel te ondersteunen. De Afghaanse vrouwen borduren vierkantjes van acht bij acht centimeter. Deze geborduurde vierkantjes kunnen door Europese vrouwen gekocht worden. Vanaf het prille begin is Mien B. begaan met dit project. Ze koopt vele vierkantjes en laat de borduurwerkjes aan zoveel mogelijk handwerksters zien met het doel dat zij enthousiast worden en vierkantjes gaan bestellen bij Pascale Goldenberg (goldenberg-freiburg@t-online.de). Mien B. is zeer royaal en geeft aan bekenden een vierkantje cadeau. Zo mochten in Roermond een aantal dames een mooi vierkantje bij haar uitzoeken. Jeanny koos onder andere een borduurwerkje met een hond en inmiddels heeft zij dit verwerkt in een pagode-speldenkussen.

Jeanny: ‘Tijdens de tentoonstelling in Roermond mocht ik van Mien B. twee van die ‘Afghaantjes’ uitzoeken. Een superlief gebaar. Het gevolg hiervan is geweest, dat ik ook het boekje heb besteld en nog een aantal vierkantjes met vogeltjes. Meestal worden deze vierkantjes in quilts verwerkt. Ik ben geen quiltster. Al zoekende tussen mijn borduurstofjes en DMC-garen heb ik getracht dezelfde kleuren te vinden, die ook in het Afghaanse vierkantje gebruikt zijn, om zo één geheel te kunnen maken, maar wat?
Plots kreeg ik het idee om de tip te gebruiken die een aardige mevrouw Bep v. B. uit Zuid-Holland mij een tijdje geleden gaf: een pagode-speldenkussen. Qua model kon ik mijn Afghaantje hiervoor goed gebruiken.
Rondom mijn borduurlapje heb ik eerst platsteken gemaakt in de kleuren, die ook in het Afghaantje voorkomen en deze afgewerkt met zwarte stiksteekjes. Op alle hoeken heb ik met enige fantasie mijn eigen invulling gegeven. De hond op het ‘Afghaantje’ staat te blaffen (zo zie ik dat). De hondjes, die ik heb geborduurd, willen hem geruststellen.’

Je herinnert je vast de log van 17 augustus 2009. Hierin vertelt Mien B. over de wedstrijd van de tulpenvierkantjes. Je maakte een ontwerp waarin het tulpenvierkantje verwerkt was. De ingezonden ontwerpen waren te zien op de Algemene Tentoonstelling Quiltersgilde te Alkmaar van 25 tot en met 30 september 2009. Mien B. zorgde er mede voor dat er die dagen voldoende vierkantjes te koop zouden zijn, en het boekje Fäden verbinden. Nog beter, Mien B. boekte een hotelletje en ging tijdens de expositie twee dagen helpen. Zo enthousiast en begaan is Mien B. met dit borduurproject.

Mien B. bleef niet achter en deed mee met de tulpenwedstrijd. In deze log zie je haar mooie resultaat. Ze zou haar quiltje in Alkmaar zien. Maar wat gebeurde er? Mien B.: ‘Oo wat baal ik hiervan… maar ook goed nieuws. Vrijdag op naar Alkmaar naar de tentoonstelling van het quitersgilde waar ook de 48 “tulpenquiltjes” met de geborduurde Afghaanse tulpjes hangen en de jas van Joseph te zien is. Voor vrijdag en zaterdag had ik me aangemeld om te helpen in het standje bij de “tulpenquiltjes” voor de verkoop van de Afghaanse borduurvierkantjes en het boekje van Pascale Goldenberg. Omdat ik zelf ook een quiltje had gemaakt was ik heel benieuwd. Maar… mijn quiltje hangt er NIET. Het is niet bij de organisatie aangekomen. Nu denk ik, natuurlijk had ik het toch maar aangetekend verzonden, maar ik had nooit verwacht dat het in de post verloren zou gaan. Dat is dus BALEN!!!
Ik hoop wel dat het alsnog opduikt en ik het terug krijg, maar dat is afwachten. Dat de post er zo’n potje van kan maken. Het goede nieuws. De verkoop van de geborduurde vierkantjes (en het promoten van het project) liep als een trein. Het was een feest om hieraan te mogen helpen.’

23 gedachten over “Pagode-speldenkussen

 1. Tot nu toe zagen we vooral quilts waarin een Afghaans vierkantje was verwerkt en nu kom jij, Jeanny, met een heel verrrassend ontwerp. Super leuk gedaan. Knap dat je ook dezelfde kleuren borduurgaren hebt kunnen vinden. Dit is een idee waar anderen zeker mee aan de slag zullen gaan.
  @Mien B, jij promoot dit borduurproject met zoveel enthousiasme en dat nu net jouw tulpenquiltje zoek raakt bij de post. Hoe is het mogelijk. Dat is echt vreselijk BALEN! Ik hoop dat het quiltje alsnog boven water komt.

 2. Jeanny, wat een schitterend resultaat! Het is één geheel geworden.
  Ook ik ga borduren met mijn vierkantje. Ik heb al een ideetje. T.z.t laat ik het jullie zien.
  Ondertussen hoop ik dat Mien´s quiltje weer gevonden wordt.

 3. Jeanny wat een prachtig resultaat. Smullen om dit te zien.
  Wat een mooie kleuren hierbij gevonden. De hondjes hier bij enig !!
  Dit kan je aan jou wel overlaten super !!
  MIEN B geweldig dit project !! Ik heb er een in Alkmaar kunnen kopen en ook op mijn reis naar St.Marie-aux -Mines daar hadden ze ook dit project. Super internationaal zijn ze hier mee bezig.
  MIEN B ik hoop dat jou quilt terecht komt. Ik duim voor jou.
  Dit mag toch niet gebeuren, Wie o wie is er met jou quilt vandoor.
  Lieve Groetjes Mien van mij dikke kus José.Ik hoop dat hij terecht komt.

 4. Mien ik maak straks een troostprijs voor je klaar.(terwijl je met je hulp de hoofdprijs verdient) Gelukkig hebben wij een foto van je tulpenquilt en is de opsporing misschien makkelijker.
  Jammer dat de quilt niet aangekomen is, gelukkig is het mij nog nooit overkomen dat een zending niet aangekomen is. Er wordt hier nog al wat verstuurd per post. Donderdag had ik bezoek van mijn vriendinnen van de kantopleiding uit Amsterdam. De eerste die een beetje haastig vertrok om de bus te halen vergat een klosje garen wat ze erg graag zaterdag wilde gebruiken. Gauw het adres geschreven en voor 5 uur op de bus gedaan. Vrijdagmorgen belde ze mij al, het was al aangekomen. Haar man plaatste de opmerking: En dat uit zo’n gat.
  Maar vandaag kan met het garen gaan klossen.
  Nu over de Pagode, weer een voorbeeld dat Jeanny groot is in het maken van kleine kunstwerkjes.
  Elma

 5. P.S. Hier ligt ook nog een Afghaans vierkantje, ook een cadeautje van Mien, wat ook vraagt om verwerking.????????????????
  Elma

 6. Ik kocht het laatste Afghaanse borduurtje in Alkmaar. Er zijn er nog wel steeds te bestellen hoor. Het is gemaakt door een jong meisje en geen vierkantje, maar dat maakt me niet uit.
  Het speldenkussentje ziet er schitterend uit.

 7. Mien ik vind het heel erg sneu dat je quilt verdwenen is. Ik hoop samen met de anderen dat het snel weer boven water komt. Je krijgt van mij ook nog een dikke zoen voor het afghaanse vierkantje maar ook nog voor de hartelijke begroeting in Roermond. Ik had een gevoel dat we druk bezig waren met een familie reunie. Dat geld ook voor Ine. Nu moet ik alleen nog bedenken hoe ik het vierkantje ga verwerken.

 8. Tjee, wat mooi is dit!
  En wat een geweldig project, dat natuurlijk alle steun verdiend.
  Negatieve ervaringen met de post? Ik kan er over meepraten. Het is mij in de afgelopen twee jaar al vier keer gebeurd dat er iets zoek raakte en maar één van de pakjes kwam weer boven water, na diverse mailtjes en telefoontjes. Ik hoop dat dus dat dit goed af loopt…..

 9. Mien, wat verschrikkelijk!
  Ine, ik ben benieuwd naar jouw idee voor het lapje. Ik heb er ook een en kan wel wat inspiratie gebruiken.
  Even een “oude” blog oppakken: Ik heb deel 1 van de Millennium trilogie uitgelezen in Drenthe. Ik vind het ongelofelijk! Kan me niet herinneren ooit zo’n goede detective gelezen te hebben. Bedankt voor de tip.

 10. Oude blog , Ik las Haar naam was Sara in een adem uit, en heb nu een elmcreek quiltersboek gekregen.
  Het afghaantje is zo leuk geworden, Wat een fantasie, maar ik zou in zoiets moois geen speld kunnen prikken.
  Lieve Mien Ik hoop dat je quiltje weer bove water komt.ben er verdrietig van

 11. Mien, jouw afghaantje en dat wat ik in Alkmaar gekocht heb, worden tzt in tassen verwerkt.
  Ik hoop ook zo, dat je quiltje terecht komt!
  Zoals Elma al zei: jij hebt eigenlijk de hoofdprijs verdient!
  Jeanny, je hebt weer inspiratie gegeven met je pagodespeldenkussen.
  En degene die niet in Alkmaar is wezen kijken, heeft echt iets gemist. Ik (niet-quiltster) heb enorm genoten van de parchtige kunststukken die er te zien waren.

 12. Ach wat jammer van je quiltje Mien, maar houdt goede moed, hier was laatst ook een quilt van één van de quiltvriendinnnen in de post verdwenen en na lang zeuren bij de post kwam kreeg ze hem uiteindelijk na vele weken toch nog terug.

 13. Weer een mooi werkstukje te bewonderen van Jeanny .
  Wat een prachtig kunststukje is het geworden , mooie kleuren en een heel bijzondere vorm .
  Over de verdwijning van het Quiltje van Mien B had ik op het Quilt-prikbord al gelezen en daarna was het overal stil en hoopte ik dat alles inmiddels terecht was gekomen .
  De berichten op het prikbord opnieuw nog eens uitgespit en kon het niet terug vinden . Nu hier het bericht dat het nog steeds niet terecht is .
  Lange tijd geleden is mij iets dergelijks gebeurd , mijn werkstuk had ik gezien op de jaarbeurs bij een tentoonstelling van Ariadne . Na afloop kwam het maar niet terug en is het nooit meer terug gekomen .
  Natuurlijk heb ik actie ondernomen , opnieuw stof gekocht en hetzelfde gemaakt . Hoe een mens zich voelt als een werkstuk verloren gaat waar je zoveel uren aan gewerkt hebt .
  Een groot pakket met ook borduurwerk opweg naar Amerika is in de Oceaan verdwenen .
  Het schip brak in midden en de containers kwamen in zee en zullen daar nog liggen op de bodem .
  Een pakketje met een kraamcadeautje ook gehandwerkt kwam nooit aan in Amerika , is waarschijnlijk gestolen door Mexicanen .
  Het is een schrale troost voor je Mien B , maar soms gebeuren die dingen . Tegenwoordig ben ik met elk besteld pakje van hier of van overzee nu dubbel gelukkig als ik het ontvangen heb .
  Het kan ook zoek raken door de moderne manier van sorteren alles snel langs een lopende band en er hoeft maar iets te blijven haken dan is er al een ernstige vertraging en krijgt het een speciale bewerking die meer tijd vraagt .
  Wij blijven met je hopen dat het alsnog terecht komt .
  Op sommige web-logs waren foto,s geplaatst van de tulpen Quiltjes en daar miste ik al jouw tulpjes .

 14. Jeanny, nu zit ik met open mond te kijken naar dit bijzonder mooie werkstukje.
  Ook ik heb indertijd 20 van die prachtige vierkantjes uit Afghanistan gekocht en dat allemaal door het enthousiastme van ons aller Mien. Een aantal heb ik al weg gegeven, maar er liggen er nog genoeg om iets moois van te maken, toch zou ik nooit op het idee gekomen zijn om er zoiets prachtigs van te maken, ik heb ook nog nooit zo’n model gezien.
  Fantastisch zoals je de kleuren erbij hebt weten te vinden en de geruststellende hondjes vind ik geweldig!
  MIEN, wat vreselijk jammer dat ik niet wist dat je twee dagen in Alkmaar aanwezig was, ik woon zo dichtbij en ook al was ik de maandag bij de expositie met José, ik zou graag even gedag zijn komen zeggen aan jou op een andere dag. Ik vind het vreselijk jammer dat jouw quiltje nu juist moest ontbreken en ik hoop van harte dat het alsnog terecht komt, maar het succes van de verkoop is zeer groot, want er was bijna niets meer over toen José en ik er waren. We zijn blij met je en in Afghanistan al helemaal!

 15. Ik heb mijn Afghaans vierkantje, dat ik van Mien kreeg, opgeborgen in mijn textielboek:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2006/03/textielboek.html
  Nu was ik vergeten om de link te plaatsen waar de foto’s van de tulpenquiltjes te zien zijn. Hierbij alsnog de link:
  http://picasaweb.google.com/tulpactie/DropBox?feat=email#5386549427369735586
  @Mieke S, gezellig dat je er weer bent. Fijne vakantie gehad? Leuk om te horen dat het boek van Stieg Larsson je zo goed is bevallen.
  @Ine, we kijken uit naar je idee!
  @Gerrie, altijd heel naar als een pakketje niet aankomt bij de juiste persoon. Zeker als je iets persoonlijks hebt gemaakt.

 16. Mien, ik had zó gehoopt, dat je quiltje alsnog op de proppen zou zijn gekomen na het vorige weekend. Maar wie weet….

 17. Allemaal dank voor jullie ’troost’.
  Het ingevulde formulier met foto is naar tntpost.Hopelijk heeft hun zoektocht resultaat en wordt mijn quiltje weer gevonden.
  @ Jeanny; Prachtig zoals jij het “afghaantje”met exact de kleuren hebt verwerkt!
  @Mieke;ik heb de (zeer spannende)millennium -trilogie achter elkaar uitgelezen en meteen ook maar naar de film van deel 1.
  @ Corrie en Jose; ik was op maandag ook nog in Alkmaar om met een vriendin de tentoonstelling te bekijken.Jammer dat ik jullie niet gezien heb.
  Op vrijdag en zaterdag hadden we het razend druk met de verkoop van de “afghaantjes”.Alle borduurtjes zijn verkocht en ook nog wat boeken.Dat gaf een heel goed gevoel.We hebben het project goed onder de aandacht kunnen brengen.Graag gedaan voor Pascale.
  @Ine; heel benieuwd wat jij ervan gaat maken.

 18. Mien wat erg dat je quilt verdwenen is.
  Mijn ervaring is dat sinds onze vertrouwde tante Post de brieven en pakketten niet meer verzorgd er heel veel niet de plaats van bestemming bereikt.
  Hele pakketten raken kwijt en zijn niet meer te traceren.
  Ik heb twee pakketten verzonden die in eerste instantie niet aangekomen zijn, echter 1 pakje kwam na een half jaar op het adres aan, dus houd moed, wie weet.

 19. @Henny, je vraagt je af of men tegenwoordig slordiger met de pakketten omgaat? Of, moet het allemaal sneller? Er worden vandaag de dag wel veel meer pakjes verstuurd dan een aantal jaren geleden. Het is interessant om te weten hoe de verhouding van nu is ten opzichte van een aantal jaren geleden.
  Gelukkig dat er tenminste nog één pakje terecht is gekomen. Je geduld wordt wel op de proef gesteld.

 20. Dat pakketten soms niet meer aankomen op de plek van bestemming heeft ook te maken dat de postbodes geen vaste routes meer hebben. Vroeger kende de postbode bijna iedereen. Tegen woordig is alles veel anoniemer. 2o jaar geleden stuurde iemand ons iets met de post. Daar stond alleen onze voornamen en de plaatsnaam op en het kwam ook nog aan. Ik denk dat zulke dingen nu niet meer gedaan kan worden.
  Voor Miep blijven we hopen.

 21. Over de post gesproken.Nichtje in Amerika had een baby gekregen.Gauw iets leuks gekocht en verzonden.Al gauw kwam ik er achter dat ik per abuis het oude adres er opgeschreven had.Aan de achterkant schrijf ik altijd alleen de postcode met ons huisnr.
  Dus gauw nog maar een kadootje gekocht en opgestuurd,want ik dacht dat komt niet meer terug.Maar toch na enkele maanden,had ik m,n pakje terug,dus zo kan het ook.Dus Mien
  misschien komt jouw Quilt ook nog wel weer boven water.
  Over water gesproken ben het boek van Margriet De Moor aan het lezen en 1953 aangevraagd bij de bieb.
  Dus Berthi je zorgt niet alleen voor handwerk ideen,maar ook voor heerlijk leesuren.
  Jeanny wat heb je weer wat moois gemaakt van de 2 bestaande lapjes,de juiste kleuren maken er een prachtig geheel van.
  Jeanny wat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *