Miet van Puijenbroek

Op Internationale Vrouwendag 2009 is het beeld Miet van Puijenbroek (1914-1999) onthuld. Het beeld dat uit één stuk wit marmer is gemaakt door Margot Homan staat bij de ingang van het Audax Textielmuseum.

Miet van Puijenbroek is van 1928 tot 1955 werkzaam geweest in de textielwereld bij acht verschillende bedrijven. In 1928 begint ze op 14-jarige leeftijd als stopster bij Van Dooren & Dams. Bij dit bedrijf heeft Miet zich als actieve vakbondsvrouw kunnen ontwikkelen. Ze krijgt bekendheid als eerste vrouwelijke wethouder (1978-1982) van Tilburg. Ze is veertien jaar lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant. In de wandelgangen wordt ze ‘Rooie Miet’ genoemd. Ze strijdt onvermoeibaar voor de rechten van de gewone man én vrouw. Een jaar na haar dood wordt ze uitgeroepen tot Tilburger van de 20e eeuw.

Margot Homan bracht in de zijkanten twee reliëfs aan. Eentje met een voorstelling van spinsters, verwijzend naar de drie Griekse schikgodinnen die de levensdraad en daarmee het lot in handen hebben. Aan de andere zijkant zie je een eenvoudig jasje hangend aan een spijker.

Margot Homan had het geluk een prachtig blok madre cava te kunnen bemachtigen. Margot laat Miet van Puijenbroek bewust voor tweederde uitkomen. ‘Het is een sterke vrouw. Met al haar kracht stapt ze uit dat ruwe blok steen’, vertelt Homan in een interview voor Kunstbeeld.

Het Textielweekend in Tilburg staat weer voor de deur. Drie dagen (2, 3 en 4 oktober) zijn er veel activiteiten die te maken hebben met textiel. Informatie is te vinden op de website.

13 gedachten over “Miet van Puijenbroek

 1. Als echte Tilburgse vind ik het heel leuk dat je een stukje schrijft over Miet van Puijenbroek,Ik heb haar niet persoonlijk gekend maar wel van bevriende kunstenaars verhalen over haar gehoord.Ze had een sterk rechtvaardigheidsgevoel en liet niet met zich spotten.Het was een struise vrouw,net zoals het beeld weergeeft,ik vind het beeld heel goed lijken.
  En het Textielweekend is altijd een aanrader
  met een vol programma,ik heb er in ieder geval veel zin in.
  Groetjes Lia

 2. Zeer mooi beeld en dat om een vrouw te eren die zo een voudig tussen textieldraden haar werk al op jonge leeftijd is begonnen .
  Wat heeft ze een belangrijk werk verricht .
  Prachtig Berthi om hier aandacht aan te besteden .
  Wat was ze een sterke vrouw en strijdlustig .
  Zie hoe kordaat ze achter het spreekgestoelte stond .
  http://www.historietilburg.nl/tijdschrift/15/454/htm

 3. Ergens bij Historie Tilburg las ik :
  ZE WAS GEEN MIN VROUWKE MEE AFHANGENDE SCHOUDERS .
  Het lukt niet om regelrecht naar genoemde pagina te linken . Het is best een interessante site om er even door te wandelen .
  Gewoon zo naar historie Tilburg en dan in tikken Miet Puijenbroek , rechts bovenaan .
  http://www.historietilburg.nl

 4. Jammer dat ik dit jaar niet naar het textielweekend kan. Dit krachtige beeld van Miet wil ik zeker nog eens gaan bekijken.
  Er zijn zo weinig bekende historische vrouwen. Goed dat er door dit beeld weer eens een bijkomt. Zo te lezen heeft ze het wel verdiend!

 5. Sterk materiaal voor dit prachtige beeld van een sterke vrouw.En ga allemaal genieten va al die leuke werksops en markten.

 6. T.g.v. 900 jaar Hertogdom Brabant werd een boekje samengesteld over 900 jaar spraakmakende brabantse vrouwen. Helaas zijn ze deze sterke vrouw vergeten.
  Mooi dat we nu via jou, Berthi toch van haar horen.
  Het beeld is prachtig.
  Margot Homan laat meer mooi werk zien!
  Zaterdag niet teveel feesten, dan kan ik zondag naar Tilburg 🙂

 7. Wat heeft Margot Hermans die vrouw prachig uitgebeeld. Als wij met ons breien, haken en borduren een foutje maken halen wij het uit en nemen een nieuw draadje. Dat is voor een beeldhouder niet mogelijk, alles moet meteen goed wat weg is kun je niet meer herstellen. Allen die naar Tilburg gaan een fijne dag toegewenst.
  Elma

 8. @Lia, dit beeld is absoluut een aanwinst voor de stad Tilburg.
  Het textielweekend is zeker een aanrader. Jammer dat ik niet kan gaan.
  @Gerrie, dank je voor de link. Ik heb gisteravond op diverse sites veel gelezen over deze boeiende vrouw. Terecht dat zij een schitterend beeld heeft gekregen.
  @Ine, fijne dag in Tilburg, enne… morgen niet teveel feesten!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *