Maarten & Reina van Bommel-van Dam

Museum van Bommel-van Dam is één van de musea in Nederland die is voortgekomen uit een particuliere collectie. Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Maarten en Reina van Bommel-van Dam ruim 1000 kunstwerken aan de gemeente Venlo schenkt, op voorwaarde dat de gemeente hun verzameling in een museum onderbrengt en huisvesting realiseert voor de stichters. In 1969 werd de overeenstemming bereikt, maar de bouw van het museum met woning laat enige tijd op zich wachten. Pas op 16 oktober 1971 werd het eerste museum voor moderne kunst in Limburg geopend.

De woning van het echtpaar Van Bommel-van Dam stond in verbinding met het museum. Meneer en mevrouw wilde graag op elk gewenst moment het museum in kunnen lopen, zelfs ’s nachts op sloffen als daar behoefte aan was. Vandaar dat de gang, grenzende aan de woning, de naam sloffengang kreeg.

Maarten en Reina kochten werk van grootheden als Armando, Edgar Fernhout en Jan Schoonhoven en aan de andere kant werk van betrekkelijk onbekende kunstenaars. Een verzameling die vooral ‘met het hart’ bijeen werd gebracht. Van de 1044 kunstwerken worden er nu zo’n 300 tentoongesteld in het museum.

Na een sluiting van ruim een week gingen de deuren van het museum vanmiddag weer open. De jubileumtentoonstelling Maarten & Reina van Bommel-van Dam werd geopend door minister Plasterk. Of Plasterk zelf ook een verzamelaar is, kwam niet aan de orde. Wel liet hij ontvallen dat zijn ouders verwoede verzamelaars waren, zijn vader ging voor de postzegels en zijn moeder voor de AH zegels! Minister Plasterk benadrukte dat het van belang is dat de jeugd naar de musea gaat. Maar goed dat Van Bommel-van Dam een projectruimte heeft ingericht waar kinderen figuurlijk bij Maarten & Reina op bezoek gaan en op speelse wijze kennismaken met ‘verzamelen’.

Er is al veel geschreven en gezegd over de hoed van Plasterk. De een vindt het charmant en de ander vindt het overdreven. Ronit Palache vertelt hier haar visie over de hoed van Plasterk. Wat maakt het eigenlijk uit wat wij ervan vinden? Zolang hijzelf er maar gelukkig mee is. Door alles wat er al over zijn hoed in de media is verschenen, let je onbewust toch op zijn hoed. Zo ook ik!

Na de opening nam ik ruimschoots de tijd voor een wandeling door de expositie. De kunstwerken zijn overzichtelijk tentoongesteld. Hier en daar treffen we de bewaarde correspondentie aan, foto’s, en krantenknipsels, waardoor je als het ware dichter bij het echtpaar Van Bommel-van Dam komt te staan. Het bankstel met de schemerlamp, en de stoelen zorgen voor de huiselijke sfeer. Het bureau van meneer vinden we eveneens terug in de expositieruimte. De documentaire die vooral ingaat op de stichters, is boeiend. Dit allemaal bij elkaar genomen, krijg je een goed beeld van de verzamelaars Maarten en Reina van Bommel-van Dam. Tot en met 25-1-2010 is de tentoonstelling te bezichtigen.

17 gedachten over “Maarten & Reina van Bommel-van Dam

 1. Veel bekende namen van kunstenaars komen er in hun collectie voor .
  Wel prachtig dat zo,n kostbare verzameling heel mooi is ondergebracht en bewonderd kan worden door een groot publiek .
  Het is toch maar een heel levenswerk geweest om dit samen te brengen . Reina van Bommel – van Dam heeft een hoge leeftijd bereikt , 96 jaar . Het geboortejaar van Maarten van Bommel staat nergens vermeld dacht ik .
  Bij het lezen van de naam van Bommel , moest ik onmiddelijk denken aan van Bommel schoenen . Ik kon het niet laten om daar ook even naar te zoeken en wat een prachtig vakwerk wat ook al zo lang bekend is .
  Ik hoorde mijn Oom altijd over van Bommel schoenen , hij verkocht ze ook .
  De zwierige flaphoed van minister Plasterk die we zomaar onder z,n stoel zien liggen , och het staat hem zou ik zeggen . Een stijf model met korte rand is ook niet zo van deze tijd . Hij heeft meen ik meerdere hoeden in andere kleuren wel hetzelfde model .
  Vroeger waren de heren meestal gehoed .
  Mijn vader ook altijd , hij had zo dagelijks graag een landelijk model groen met een veertje . En dat veertje werd altijd zelf door hem gezocht in het veld , tijdens een jacht partij .
  Ook andere geklede hoeden droeg hij en zeer voornaam ook een echte hoge hoed bij gelegenheden .
  Waar zie je die nog .
  In Wassenaar waren we jaren geleden bij vrienden tijdens een begrafenis
  Er waren nogal wat mensen uit Engeland aanwezig en wat een bolhoeden zagen we toen !
  Hoelang is meneer , meneer geweest ?
  Zolang meneer het hoedje gedragen heeft !

 2. Het is toch al laat en dan nog maar even een kleine aanvulling en verbetering mijnerzijds .
  Maarten van Bommel was bankier en kunstliefhebber . Ik was zo nieuwsgierig naar zijn ambt !
  Hij overleed in 1991 .
  Reina geboren in Voorthuizen in 1910 , overleed op 97 jarige leeftijd .
  Ik had haar een jaartje te weinig gegeven .

 3. Pas goed op je hoed, de verborgen camera is op pad. Berthi wat ziet jouw Canon toch veel leuke details.
  Elma

 4. Hoed of geen hoed: hij heeft gelijk over kinderen en musea. En kinderen kijken zo leuk: onze dochters waren gefascineerd door de pointillistische schilderijen in het Kröller-Muller. Steeds weer liepen ze van ver weg naar dichtbij en ze snapten er niks van. Vooral de jongste vond ook de damesportretten van rond de eeuwwisseling mooi.
  En Venlo is rijk gezegend met twee prachtige musea. Of zijn er nog meer?

 5. Ik ga nu zeker in de komende een keer naar Venlo. Het lijkt mij een bijzondere collectie, werk van Armando en Schoonhoven. Allemaal in Amsterdam niet meer te zien, nu het Stedelijk Museum al zo lang gesloten is voor de verbouwing.

 6. het fenomeen ‘verzamelaar’ is fascinerend. hij/zij verzamelt passioneel, een heel leven lang. en na de dood valt de verzameling vaak uiteen – verspreid over verzamelingen van andere verzamelaars. maar een paar verzamelingen blijven bij elkaar in een museum. en hier dan zelfs een museum met een sloffengang (heerlijk!) …

 7. De hoed is mooi ‘gevangen’!!
  Heb hen eerder in een documantaire gezien. Vond de gang een beetje eng, deed een beetje bunker achtig aan.
  Toen een pittig beetje fanatiek dametje !!
  mooi dat de kunst weer te zien is.
  Zoveel van onze kunst is verborgen in lades, kelders en op zolders.

 8. @Gerrie, op nachtelijk pad om informatie te vinden over Maarten en Reina… ik moet direct aan de ‘sloffengang’ denken!
  Maarten werkte bij een Twentsche bank in Amsterdam en vanaf 1944 werd er verzameld. In datzelfde jaar trouwden Maarten en Reina. Al snel traden ze naar buiten met hun verzameling.
  Reina overleed vorig jaar op 97-jarige leeftijd. Ze heeft slechts een fractie van de voorbereidingen voor deze expositie meegekregen.
  @elma, details zijn o zo leuk!:-)
  Ik had de kleine Cannon bij me die niet zo ver kan reiken. Eigenlijk zat ik iets te ver weg om goed te kunnen fotograferen met het toestel dat ik bij me had.
  Het was gistermiddag ontzettend druk!
  @mieke s, Plasterk benadrukte dat het niet zo belangrijk is dat ‘wij’, de mensen die bij de opening waren, naar het museum gaan, maar het is veel belangrijker dat de jeugd de musea bezoekt.
  En kijk om je heen, er is praktisch geen enkel museum meer dat geen educatief programma heeft voor scholieren.
  Venlo heeft twee musea die dicht bij het station liggen en op steenworp afstand van elkaar. Er wordt gesproken over een museumkwartier…
  Leuk dat jij je dochters op jonge leeftijd meenam naar een museum. Dat hebben wij ook gedaan, maar tot nu toe zetten ze weinig stappen meer in een museum. Wie weet… later?
  @Anne, dan kun je gelijk ook naar het Limburgs Museum gaan!
  Bij de expositie Maarten & Reina is een boek te koop waarin veel over de onstaansgeschiedenis is te lezen.
  @lheurebleue, als we graag willen verzamelen, bijvoorbeeld op de manier van Maarten en Reina, dan zitten er over veertig jaar honderden mensen (net als gisteren) bij de opening van ‘jouw’ expositie, zo vertelde Plasterk. Of dat opgaat, vraag ik me af. Er zijn genoeg verzamelaars die een prachtige collectie hebben en die graag bij elkaar willen houden. Helaas is dit maar in enkele gevalen haalbaar. Veel musea willen niet meer een omvangrijke collectie overnemen. De ruimte ontbreekt of het voegt te weinig toe aan hun collectie. Het klinkt allemaal erg mooi om een grote verzameling bijeen te houden. In de praktijk is het nauwelijks haalbaar waardoor uiteindelijk een collectie uiteen valt.
  @Saskia, de mens achter de verzameling interesseert mij nog meer dan de collectie zelf.
  @marian’ne m, als je een keer Reina hebt gezien, dan vergeet je haar niet meer!:-)
  Reina met haar sigaartje en Maarten met de pijp!:-)

 9. Leuk verslag en ik mag de Plasterk-hoed wel door de sloffengang naar je verzameling gaan kijken Enog ,

 10. Onze jongste dochter gaat deze week naar Parijs, herinneringen ophalen aan de herfstvakantie 1983 (ze was 14 jaar)
  Vele musea en bezienswaardig heden hebben wij toen bezocht en ze wilde graag dit nog keer zien. De andere dochter wil dit ook graag nog een keer met man en zoon gaan zien.
  Wat je ze in hun jeugd meegeeft komt er later als ze groot zijn vanzelf weer uit.
  Elma

 11. Je maakt me nieuwsgierig Berthi. Ook al heb ik niet zoveel met moderne kunst de verzamelaars, dát vind ik nou wel weer leuk!
  Verzamelen, waar zouden toch die prachtige sigarenbandjes gebleven zijn? Secuur vastgeplakt in een oud schrift. En een extra bladzijde voor die supergrote bandjes die onderin de doos lagen. Om de beurt kregen we er ieder een, want meer kapers op de kust.
  Later kwamen de postzegels, ik heb ze nóg!
  Wat voelden we ons rijk als we een heel rijtje hadden bijeengekregen.

 12. @Elma, dat gaat een mooie week voor je dochter worden!
  @Ine, je kunt twee vliegen in één klap doen. Het Limburgs Museum heeft ‘altijd’ textiel in de vaste opstelling.

 13. Weet ik Berthi. Ik heb het Limburgs museum al vaak bezocht.
  En ik mag er foto’s maken zonder flits, is ook altijd leuk. Daar heb ik een mooie merklap “gevangen”.
  Alleen bij “aangekleed gaat uit” is het wat te donker voor foto’s helaas.

 14. Beste Berthi,
  Zeer boeiend zoals jij het verhaal van Maarten & Reina hebt ervaren. Ik ben zelf als research medewerker bij MVBVD aan deze tentoonstelling verbonden geweest en als producent van de documentaire. Tevens ben ik blij dat het ons gelukt is de human interest kant aan jullie over te brengen en hiermee wellicht een aantal nieuwe ambassadeurs te hebben gevonden om het belang van deze schenking voor het erfgoed van Venlo en de regio uit te dragen. Mede namens Maarten en Reina dank ik jullie.
  Gabi Stoffels

 15. @Gabi Stoffels, leuk om hier een reactie van je te lezen. Tijdens de opening was het erg druk waardoor ik binnenkort zeker terug ga om de expositie en de documentaire goed te bekijken. En… de publicatie in te zien. Daar was ik niet aan toegekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *