Vervolg Hongaars hemd

Naar aanleiding van deze log plaatste Hennie Stevan een reactie. Zij is in het bezit van een Hongaarse blouse die ze onlangs kocht op de verzamelaarsbeurs in Utrecht. Hennie: ‘Het viel me op dat er van die prachtige witwerktechnieken waren toegepast. De verkoopster vertelde me dat de blouse oorspronkelijk uit Hongarije kwam. Ze was nu haar verzameling aan het opruimen. De blouse is gemaakt van dik naturelkleurig katoen en is uit de 20e eeuw. Het witwerk is een samenvoeging van ajour, Engels en Frans borduurwerk, platsteken, geplooide linnen bandjes en geschulpte kantjes. De stiksels zijn machinaal. De knoopjes zijn leuk gekleurd. Het betreft hier waarschijnlijk een mannenblouse.’20 gedachten over “Vervolg Hongaars hemd

 1. wat een schitterend hemd! echt smullen om naar de details te kijken. en die kleurige knopen geven het geheel nog extra uitstraling.

 2. Dit hemd heeft dus ook de versiering van een rand aan de onderkant .
  Toch hebben dergelijke hemden wel enige overeenkomst uit verschillende landen . Vanochtend heel vroeg zat ik hier al te lezen en heb bij een kopje thee mijn Poolse boeken die over allerhande volkskunst gaan , nog weer eens bekeken . Houtsnijwerk met veel bijzondere motieven ook wel te gebruiken voor borduurwerk . Bijbelse beelden uitgevoerd in hout . Een tule bewerkte muts met lange strook lijkt toch wat op de Overijsselse en Gelderse mutsen .
  Natuurlijk ook het bekende Poolse papier knipwerk . Dat is toch ook een mooie kunst .
  Eens was ik in Madurodam en er zat een Poolse in haar prachtige costuum knipwerk te maken . Het was op dat moment een beetje stil en zo kon ik een tijdlang haar goed volgen . Ik kocht van haar een heel kleurige plaat met knipwerk en ik hoop dat ik die nog ergens terug mag vinden .
  De Bijenkorf had ook eens een aardige verkoop van echt Pools knipwerk .
  Zij brachten vaak veel volkskunst naar hier uit verschillende landen .
  Van de ideeen van knipwerk had ik op m,n werk mooie patronen voor tassen gemaakt .
  Zou nu weer een goed artikel zijn met de veelkleurige trends .
  De tassen werden veel gemaakt en soms op bestelling .
  Een heel uitgebreid artikel over alleen maar manchetten prachtig versierd met allerlei borduurwerk in wit op wit en ook met roodzwart op wit .
  Een korte vertaling in Frans en Engels zegt mij dat het om manchetten aan een vrouwenblouse gaat .
  En ik hoopte eigenlijk een heel hemd tegen te komen .
  Het heeft mij in elk geval weer eens naar deze bladen uit 1948 gebracht .
  Ze zijn op een zeer wonderbare wijze in mijn bezit gekomen . Dat zal later nog wel eens aan de orde komen .
  Dit log laat ons zien dat mensen rond de wereld dwalen en ja hun hemden welzeker meenemen als het mogelijk is en ze niet hoefden te vluchten heel onverwachts . Zo komen hemden van ver ook naar ons toe .
  En er is de handel die er graag aan verdiend en wij willen alles zo graag goed zien als het maar een stukje textiel is .

 3. Met m,n neus op het scherm gedrukt zou ik bijna denken dat de knoopjes zelf gemaakt zijn met borduurgaren een buitenste randje in festonsteek . Of zie ik het in mijn fantasie . Dergelijke knoopjes werden vroeger wel gemaakt , meestal wit .
  Nou zijn deze wel erg klein en priegelig .

 4. Mooi borduurwerk op dit hemd. Dejnoopjes lijken op de ouderwetse linnenknopen van de slopen ,en zijn nu afgewekt met een festonrandje ? fijne zondag

 5. Wat leuk de reactie van Hennie, hier zijn weer andere technieken gebruikt! Dus ook hongaars volgens de verkoopster( misschien wel dezelfde) de knoopjes op mijn hemd lijken erg veel op deze alleen in wit.

 6. Dit hemd zie ik in gedachten dragen door een man van een zigeunerorkest met het hemd over de broek en dan een gekleurde band om zijn taille geknoopt.
  Jammer dat het niet gechipt is dan konden wij het zo aflezen wie de maker was en voor welk doel.
  Elma

 7. Ik moet nog wel even iets kwijt over de mooie knoopjes.Die zijn door mij nog niet
  besproken.Ze zijn niet zelfgemaakt,maar meer
  porcelein/glasachtig.
  Voorwat de geborduurde delen betreft,zijn de
  manchetten,schouderpasdelen en de middenvoorpas gevoerd.
  De geborduurde delen van de kraag en onderkant van de blouse zijn niet gevoerd.
  Van mijn vroegere leraar, die mij attent maakte op allerlei vormen van “volkskunst”
  weet ik dat bepaalde fraai versierde onderdelen in de volksdracht zo gemaakt werden dat men ze gemakkelijk weer op een
  ander kledingstuk konden zetten.
  Hergebruik dus.

 8. Ik heb er niet zoveel verstand van, maar kom wel regelmatig in Hongarije en Roemenië. Bovenstaand hemd komt mij bekender voor dan die in de eerste log. Vooral bij feesten dragen mannen deze kleding nog. En inderdaad, bepaalde (zigeuner) muziek- en dansgroepen.
  Bij de eerste log, zat ik heel erg te twijfelen, omdat ik zo’n hemd nog nooit was tegengekomen daar. Bij dit bovenstaande hemd is dat zonder twijfel! Echt een mooi hemd! Prachtig bezit!

 9. wij hebben nog een sokkenbreimachine. Wie doet een bod.

 10. @Hennie Stevan, dank je voor de toevoeging. Ik ben nu bijna het beeldscherm ingekropen en zie wat je bedoelt. Op een beetje afstand lijken de knoopjes met borduurgaren bewerkt.
  @Gerdine, dank je voor je reactie. Zo wordt het langzaam steeds duidelijker.

 11. Gekleurde knoopjes op een wit hemd vind ik wel een hele mooie combinatie. Het is ook een mooi stuk handwerk!
  En @Cock Hoekstra: ik ken wel belangstellenden, dus neem gerust contact op. Kan wel via Berthi.

 12. Terug van even weggeweest smul ik van alle hemdenverhalen. Ha! had ik niet gezien die vrouwensluiting op het eerste hemd,maar als ik goed kijk, is dat dan bij het tweede hemd niet evenzo het geval?? Kan het niet goed zien.
  Ik heb hier mannenhemden (met inderdaad mannensluitingen) die mijn lief draagt bij feestelijke gelegenheden, van grof linnen traditioneel genaaid door Rózsa néni (néni is zoiets als tantetje)die ermee op de markt staat. Ze gebruikt antieke handgeweven lakenstof daarvoor en siert ze inderdaad op met oude stukken witwerkcombinaties zoals op het tweede hemd. Heel speels doet ze dat, vaak a-symmetrisch, op de ene mouw wel een versiering, op de andere niet. Ze maakt ze ook op maat, voor onze kleinzoon van toen 3 maakte ze er ooit een van ongebleekte katoen, compleet met pas en plooien eronder en stolpplooi achter, broekje erbij, mmmmm, schattig! Jammer dat dat grut dan zo snel groeit! Rózsa is 79 en heeft twee weken geleden staan huilen in mn armen op de markt. Haar man is overleden met wie ze sinds haar 14e, dus 65 jaar (!) was getrouwd….
  Ze barstte in tranen uit, omdat ik zag dat ze helemaal in het zwart was en haar vroeg wie er overleden was. Gelukkig heeft ze een grote familie en staat haar hard-rockstyle achterkleinzoon altijd trouw bij haar in de stand. Het mooiste hemd heb ik even niet bij de hand, tzt zal ik er een foto van maken en opsturen (als ik het niet vergeet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *