Vervolg gehaakte jasbeschermers

In deze log vind je het patroon van de gehaakte jasbeschermer zoals je die in Staphorst tegenkomt. Elma wilde graag weten of het spatbord met gaatjes, voor het bevestigen van het gehaakte fietsnet, te koop is bij een rijwielzaak in Staphorst. Ze belde Pot in Staphorst. ‘Wij zijn uitverkocht maar vraag het maar bij Meesters, die heeft ze vast nog wel.’ Het was na zes uur, de winkel was al gesloten, dus de volgende dag werd een poging gedaan om er achter te komen. Elma: ‘De spatborden met gaatjes zijn niet meer leverbaar, de gaatjes moeten er met de hand ingeboord worden. Dat is de informatie die ik van de rijwielhandelaren uit Staphorst heb gekregen. Dus na het haken, boren maar. Of over het spatbord spannen.’

Ook Tina, die een reactie plaatste bij dit onderwerp, ging informeren. Tina: ‘Ik heb even geïnformeerd naar de jasbeschermers hier, achter ons zit een fietsenzaak. Als je het goede garen wilt aanschaffen ben je ongeveer 400 tot 500 (?) euro kwijt. Ze hebben ze ook kant en klaar te koop voor 100 euro per twee, wat je ook nodig hebt. Er zijn geen spatborden met gaatjes erin te koop, en als je zelf handig bent moet je eerst het spatbord goed schuren en dan gaatjes boren op de goede plaats en aan de andere kant hetzelfde. Het aanzetten is een preciese werk, zij besteden het uit aan een Staphorster die het heel goed kan. Het echte garen verkleurt haast niet, daarom is het zo duur.’

We zijn er nog niet. Als je nu zelf niet handig bent met haken en toch graag deze vrolijke jasbeschermers wilt hebben, wat dan? Deze vraag kwam van Annemarieke via de mail bij mij binnen.

Simone las de log over de gehaakte jasbeschermer en stuurde mij de volgende mail: ‘Februari dit jaar werd mijn contract niet verlengd en toen ben ik gaan haken; jasbeschermers in allerlei kleuren… Zelf fietste ik al vijf jaar rond met een door mijn moeder gehaakte jasbeschermer op mijn fiets en kreeg daar altijd zulke leuke reacties op en als ik naar de supermarkt was geweest en zag mijn fiets tussen de andere fietsen staan, werd ik daar altijd vrolijk van. Ik had opeens tijd en ben voor mijn dochters jasbeschermers gaan haken en van het een kwam het ander… Patroon aangepast en een systeem bedacht om de jasbeschermers op een eenvoudige manier te kunnen bevestigen. En sinds kort verkoop ik de jasbeschermers op mijn website.’

Voor 56 euro krijg je bij Simone een set jasbeschermers, clips en een gebruiksaanwijzing.

20 gedachten over “Vervolg gehaakte jasbeschermers

 1. Vandaag met z,n allen op toer door Staphorst met eem mooi aangeklede fiets .
  Wat een fleurige jasbeschermers zo klaar voor de volgende koninginnedag .
  Mijn fiets kan niet meer aangekleed worden die is al heel lang geleden weg gedaan .
  En ja zo dacht ik toch weer even terug aan mijn fiets , die heeft zijn laatste dagen gesleten warempel helemaal in Limburg heus waar . . !
  Een nichtje kwam hem halen samen met haar man stond ze met een heerlijke echte Limburgse vlaai voor de deur .
  Dat was het einde van mijn fiets .
  Het was mij ook veel te druk overal .
  Veel mensen fietsen nog dapper rond al zijn ze ver in de tachtig , maar ook velen willen of kunnen dat niet meer .
  Leuk dat hier een ijverige haakster in ons midden is die er haar werk van maakt om nog menige fiets op z,n Staphorst aan te kleden .
  Tring, Tringgggg opzij opzij , want ik moet voorbij . . ..

 2. Volgens mij kijkt Tina niet op een nulletje,
  400 á 500 euro lijkt mij wel een beetje veel.
  Elma

 3. Volgens mij worden de jasbeschermers dan net zo duur als een fiets, maar mooi is het wél!

 4. Wat een goed idee van Simone om met dit bedrijfje te beginnen. Ziet er schitterend uit en die clips is een vondst. Erg veel succes gewenst met je jasbeschermerhaakbedijf.
  Elma

 5. Ze zijn heel leuk en zo’n oude fiets staat hier nog in de schuur maar daar zitten grote fietstassen aan en zou het grootste deel erachter verdwijnen.
  Een heel leuk bedrijf.
  Succes Simone.

 6. Mieke@ twee zielen één gedachte. Vind je het ook zo leuk dat je nu de vele personen kent achter de reacties. In gedachten zie ik je nog voorbij rennen om gauw nog even iets van de tentoonstelling te zien om dan weer snel in de winkel van Sabine te verdwijnen.
  Elma

 7. Elma, ik heb veel positieve reacties op jouw bolletje gehad! Spijt natuurlijk, dat ik er niet meer heb gekocht. Nu heb ik de beschrijving (in HKH) opgezocht en ga proberen er zelf een te maken. Dank voor je inspiratie!

 8. Saskia@ dan heb ik mijn doel bereikt, je moet ze zelf gaan maken.
  Dat is mijn vak, het laten maken.
  Wel vond ik het erg leuk om hier mee naar Roermond te gaan.
  Praten, rijgen en genieten.
  Elma

 9. Leuk verhaal en succes met de “jasbeschermers”website Simone.

 10. @Gerrie, mijn moeder is bijna 80 jaar en fietst elke week vele kilometers, maar zij kan weer niet met de computer omgaan!
  In Limburg maken ze heel lekkere vlaaien!:-)
  @Saskia, de oplossing met de clips vind ik geniaal!
  @elma, erg veel geld! Zou Tina een nulletje teveel hebben getikt?
  Vandaag hing jouw mooie bolletje om mijn nek!
  @ine, vandaag was ik in Amersfoort waar mij de vele kleurrijke fietstassen opviel.
  In Amersfoort maakte ik uiteraard foto’s die later in een log komen. Geen fietstassen!:-)

 11. Nog een reactie, die ik per mail binnen kreeg. In het dorp waar Nieske woont fiets een dame al jaren met een gehaakte jasbeschermer, die ze vastgezet heeft op het oude frame van haar jasbeschermer waar ze het plastic van af gehaald heeft. Je hebt dan de juiste maat en kunt de jasbeschermer zo weer bevestigen.
  Elma

 12. @Hergebruiken noemen we zo iets Elma. Of zouden ze dat tegenwoordig oppimpen noemen. Dat vind ik ook zo leuk dat tijdens het lezen gezichten nu bij je opdoeken.

 13. Waarom alleen op een oma fiets?
  Ik zelf rijd op een bafiets rond met een zelfgehaakte jasbeschermer en heb hem vastgezet met een rij gehaakte lossen kruislings over het spatbord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *