Sokkenbreimachine WikunaElma: ‘Tijdens de zomermaanden geeft Matty Baron uit Emmen demonstraties op haar Wikuna sokkenbreimachine. In het Veenmuseum en ook op de Historische dagen in de borg Verhildersum. Tijdens deze demonstratie kwam er uit haar Wikuna sokkenbreimachine een paar sokken Van Regia Flusie een 4-draads color sokkengaren, door het snel wisselen van de kleur is het uitmate geschikt voor kindersokken.’Terwijl Matty aan het werk was, maakte Elma drie korte filmpjes.De sok zoals die van de machine komt en waar de opening bij de teen is dichtgemaasd.Elma: ‘Tijdens de pauze verrast Matty de bezoekers op een vrolijk stukje muziek uit haar trekzak Harmonica.’

Wil je meer weten over deze Wikuna sokkenbreimachine, kijk in Handwerken zonder Grenzen februari 1/1986, daar staat een uitgebreid verslag.

66 gedachten over “Sokkenbreimachine Wikuna

 1. Berthi en Elma wat leuk om een sokkenbreimachine in werking te zien.Ik wist niet dat het bestond. In Zweden heb ik wel een automatische sokkenbreimachine gezien, maar dit is leuker om te zien.

 2. Geweldig idee van Elma om dit te filmen! Ik ken het verhaal uit HZG, maar niet eerder zag ik een sokkenbreimachine in werking!

 3. Elna leuke filmpjes en verhalm Berthi dank voor de publicatie. Goed begiin van de dag

 4. Dank je Elma! Op youtube zijn ook filmpjes te vinden.
  Overigens: ik brei als het moet toch echt in een week een paar sokken hoor!

 5. Wat is dit leuk om te zien, op de derde foto zien jullie op de achtergrond de keuken van de borg Verhildersum.
  Eindelijk hebben wij Wil ook op de foto, alleen is de foto wat te laag genomen, zodat je alleen haar voetjes ziet.
  Mieke weet je waar je de filmpjes bij youtube kunt vinden, wij willen alles zien en weten als het over handwerken gaat.
  Elma

 6. Wat leuk!
  wij hebben het gezien met handschoenen breien in Tilburg in het museum 2jaar geleden je mocht zelf ook draaien en ik heb nog gratis een paar handschoenen gekregen bedankt voor je mooie dingen die je telkens weer laat zien vr groet Henny

 7. dag berthi
  ik ben pas begonnen met sokken breien, en kijk regelmatig op je byzondere site.
  deze sokmachine is een snelle oplossing.
  laatst heb ik voor 50 cent een “rota pin” gekocht, weet je daar ook iets van????
  groeten ton

 8. Wat leuk Elma. Ik wist dat deze sokkenbreimachine bestonden. Mijn oom ook uit Emmen breide op deze manier ook sokken in huis. Helaas kan ik mij er maar weinig van herinneren.
  @ Elma dat boekje waar ik over schreef heeft een blauw voorfrontje.

 9. fascinerend! maar je moet er toch ook de nodige handigheid voor bezitten. het doet mij ook altijd plezier hoeveel aandacht vroeger besteed werd aan de esthetiek van machines …

 10. Wat leuk!! En wat fijn dat dit nu is vastgelegd. dank je wel Elma en Matty.
  haha en de voetjes van Wil :-)))

 11. Heb met verbazing naar mijn eigen voeten (jes) zitten kijken. Ze zijn bijzonder fotogeniek! Echt van iemand die op kleine voet leeft (37) maar met een gat in haar hand (soms in allebei).

 12. De gaten in Wil haar handen worden gevuld met de mooiste handwerken. De keuze om haar voetjes voetjes op de foto te zetten komt omdat ze maat 37 heeft. Onder de lessen loerde ik onder de tafel, wie past erin. Het was net de prins die met het glazen muiltje van assepoester op stap was. Wie de sok past trekke hem aan.
  Elma

 13. Hennie ik ben zeer benieuwd naar de handschoenen die in het textielmuseum worden gebreid. Zitter er ook vingers aan of bedoel je rubberen werkhanschoenen met een gebreid boord?
  Elma

 14. Hallo Bethi,
  Ik wil graag een paar foto’s van een Hongaars hemd op je web-log zetten. Hoe moet ik handelen?
  hartelijke groet,
  Hennie

 15. Een sokken breimachine , waar zag ik nog niet zolang geleden ook een rondbreimachine ?
  In een kunstprogramma , jonge kunstenaars in opleiding die hun ontwerpen mochten tonen . En jawel een studente die bezig was een rondbreimachine te installeren die aangedreven werd door de wind .
  De windmolen werd aangebracht aan de rand van een dak en daar gingen de wieken in het klein zoals je de moderne windmasten ziet .
  Ik vond het toch heel bijzonder dat jonge mensen met zoiets tevoorschijn komen .
  Ik had de uitzending al een keer eerder gezien en met de vele herhalingen in de zomermaanden kon ik er nog eens van genieten . Het was in het programma kunstuur .
  Bovenstaand apparaat zou ik best wel eens in werking willen zien , oh de filmpjes daar moet ik even tijd voor nemen .
  Natuurlijk ken ik de werking van een rondbreimachine , maar niet verder dan een afbeelding en uitleg in het boek van textielwarenkennis .
  Ik kan mij ook niet herinneren dat dit een thuisbezigheid was .
  Wel de gewone breimachines die opdoken , daar werd veel gebruik van gemaakt .
  Die waren toendertijd niet zo goedkoop en werden wel eens aangeschaft met enkele dames en of familieleden samen en dan konden ze om beurt een tijdje de machine gebruiken .
  Mooie foto,s zijn er gemaakt .
  En de twee mensen zo samen nog met een deuntje uit de goede oude tijd op de trekharmonica .
  De keuken met stoelen van vroeger met een rieten zitting .
  Zie ik op de tafel een roodwollen kleed met bloempatronen in zwart ?
  Dat had bijna ieder gezin op tafel en als middelpunt een potje met fijn groen , onder het bloempotje een ronde spiegelonderzetter met prachtig geslepen randen .
  Wat een sfeer , de mooie bolpoten van de tafel .
  Het was zeer de moeite waard om hier wat rond te dolen .
  Hilda haar Oom die sokken breide op zo,n breimachine in Emmen dat moet het begin zijn geweest van de tricotage fabriek in Emmen . Kan niet zo snel op de naam van het bedrijf komen , ik dacht dat het helaas uit Emmen moest verdwijnen . . . . ENKA !
  Misschien was Oom wel in dienst van de fabriek als thuiswerker ?

 16. Elma, ik zie dat jouw vraag al door Berthi beantwoord is. Ik zat vandaag bij de kleinzonen en daarna bij de pronkrollers. Als je op youtube intikt sock knitting machine dan krijg je diverse filmpjes. Leuk!

 17. Wat leuk, of ik oma zie breien. Zij had een kousen winkeltje en een sokken machine.
  Dank je wel.

 18. Nog een aanvulling van Matty.
  De sokkenfabriek in Emmen was van de fam. Keldermans.
  De 87 jarige tante van Matty gebruikt nog steeds haar sokkenbreimachientje uit die fabriek en heeft het er nog steeds erg druk mee.
  Elma

 19. Wie in Bruinisse het Visserijmuseum “BRUSEA” bezoekt kan daar ook een sokkenbreimachientje zien.
  Elma

 20. Heerlijke machine. Ik heb er ook eentje. Een Duits model. Ruim tien jaar geleden gekocht. Een tijdlang (na wat mislukte pogingen en te weinig tijd door kinderen en werk enz.) heeft de machine alleen maar staan te pronken in de kamer. Twee weken geleden (na een schoonmaakbeurt en met nieuwe naalden uit de VS) werkte hij eindelijk naar het zin. Ik kan nu gaan ‘produceren’ (de familie zal het merken) maar vooral: genieten.
  In de VS zijn er nog veel mensen die met de sokkenbreimachine werken. Zij komen regelmatig bij elkaar. Je kunt ook googelen op CSM (circular sock machine). Op Yahoo-groups is een groep verenigd als ‘sockknittingmachines’. Wie er nu lid van wordt zal zien dat ze bezig zijn het artikel over de Wikuna uit Handwerken zonder Grenzen 1/86 te vertalen. Toen ik de naalden in de VS had besteld, kwam ik in (mail)contact met de groep en heb ik het artikel voor ze gescand. Met toestemming van uitgever Henriette Beukers en auteur Sietske de Ruiter – v.d. Ley (bereikt via bemiddeling van Berthi) kunnen ze straks in de VS ook van dat interessante artikel genieten.
  Wat ik nog leuk vind om te vermelden is dat mijn vaders eerste baantje was: het ophalen van op de sokkenbreimachine thuisgebreide sokken en de dames het eerlijk verdiende loon uit te betalen. Als ik weer eens bij hem ben ga ik hem er weer eens naar vragen.
  In Nieuw Zeeland worden de CSM’s weer nieuw geproduceerd (New Zealand Autoknitter).

 21. Berthi, misschien wil je je mailadres nog even doorgeven. Er zijn wat mailadressen gewist, helaas.
  Alvast bedankt.
  Hennie

 22. @Hennie Stevan, je kunt het beste een kort berichtje naar mij sturen via het mailformulier (linksboven op mijn blog te vinden) waarop ik dan reageer, vervolgens heb je mijn mailadres weer.

 23. @Mariet, dank voor de aanvullende informatie.
  Ontzettend leuk dat er in Amerika zoveel belangstelling is voor de sokkenbreimachine en dat het artikel uit HZG vertaald mag worden in het Engels.
  Nu begrijp ik je enthousiasme voor de sokkenbreimachine nog beter.
  Overigens heb ik nooit geweten dat zo’n baan als je vader had, bestond.

 24. Berthi,
  Als ik zit te ‘stoeien’ met de machine en bedenk dat die vast wel duur is geweest in die tijd, kan ik mij voorstellen dat dat vaak spanningen gegeven zal hebben in gezinnen waar de vrouwen deze taak op zich genomen hebben. Het kost gewoon even tijd voordat je het proces onder de knie hebt. Hopelijk hadden ze een lieve man…

 25. Elma het zijn handschoenen met vingers er aan oud rose vr groet Henny

 26. Elma het zijn handschoenen met vingers er aan oud rose vr groet Henny

 27. @Gerrie, wat weet jij toch veel, door eigen ervaring ofwel door al die boeiende tv-programma’s waar je naar kijkt!
  @Mariet, en de meeste vrouwen moesten ook voor een (groot) gezin zorgen. Nooit even stilzitten, altijd nuttig bezig zijn.

 28. @ Gerry . De sokken, kousen fabriek heette Danlon. Mijn Tante zat daar op kantoor. Wij kregen daar de kniekousen van . Als ik me goed herinnerd waren dat bix kniekousen. Deze gingen bijna niet af.

 29. @ Gerry ik zat nog even na te denken De aku ( nu Enka) maakte wel garens maar of ze ook sokken maakten weet ik niet meer.
  Zo nu gauw de laatste dingen pakken voor de grote reis. Vanmiddag/avond moet ik nog werken.

 30. Heel inginieus, nooit gezien.
  Jew hebt er wel een curses voor nodig om te bedienen.
  Een mooie(?) bijverdienste voor de mensen toen.
  Maar zelf maak ik ze liever met ’t handje !!;-)

 31. Het is een beetje een verslaving om op zo’n machientje te werken. Ik heb er zelf ook één en (grappig toeval) heb een ander exemplaar ooit aan Matty verkocht, die er toen nog geen had. Zij heeft het breien er op leuk gecultiveerd.
  Daar kan ik wel van genieten.
  Leuk, die filmpjes!

 32. Het lijken me dezelfde naalden als op de oude enkelbed Passap breimachine die ik heb staan. Niet rond dus maar vlakke lappen breien. Als tiener was ik er heel behendig in: Meerderen en minderen, kabeltjes en andere mooie versierselen. Ooit wil ik het weer eens opnieuw gaan uitdokteren.
  Maar zo’n sokkenbreimachientje lijkt me ook wel wat.

 33. @Saskia. Ik heb de passat donker rood en nog een paar groene breimachines er staan. De groene heb ik van mijn tante gekregen nadat ze overleden is. Dat is al meer dan 13 jaar geleden. Helaas heb ik er nog weinig mee gedaan. Dit komt ook door mijn stofallergie. De donker rode heb ik met behulp van andere oude stukke passatten weer hersteld. Ik heb er nog een oud breiboekje ervan liggen . Mocht je weer aan de slag willen laat het mij horen dan maak ik er wel kopie van.

 34. Hilda, dank voor je aanbod. Maar de Passap die ik heb, is begin zestiger jaren door mijn moeder gekocht. Ik heb er de beschrijving en twee jaargangen patronenboekjes bijgekregen.

 35. Hoi Mariet,
  Kun je mij vertellen hoe je aan die naalden voor de sokken breimachine komt? Ik heb een Wikuna machine maar er ontbreken 2 naalden.
  Ik hoop dat jij me verder kunt helpen.
  Weet iemand het adres van het adres van Matty Baron, die weet misschien ook wel hoe je aan de naalden komt.
  Alvast bedankt voor jullie hulp.
  Marie

 36. Hallo,
  Sokken breien met zo’n maschine lijkt mij ook leuk en ben van plan er een aan te schaffen. Wie kan mij vertellen waar ik op moet letten? Het lijkt mij ook belangrijk dat je wat extra naalden kan bij bestellen. Waar kun je dit doen?
  Alvast bedankt.

 37. Hallo Berthi,
  Ik ben in het bezit van een nieuwe NZAK uit New Zeeland gekocht van Jaquie Gtant, het is een mooie machine maar na een paar maanden geprobeerd te hebben te breien lukt het me nog niet zo goed, graag zou ik het adres van Matty Baron willen hebben misschien kan die mij wat uitleg geven.Groet Marijke.

 38. hey allemaal,
  ik heb ook een nzak van Jacquie gekocht in december 2009 en heb al vele mooie sokken gebreid, heb nu ook een oudje legare 400 uit Canada laten komen,
  er is een goeie helpgroep op yahoo: sockmachinefriends en die zijn heel behulpzaam
  het is vooral door deze blog dat ik ben beginnen zoeken naar zo’n machientje, het is een verslaving geworden – jammer dat ik nog fulltime moet werken

 39. Danlon in Emmen maakte (in ieder geval na de grote brand in de jaren ’60) panties.
  De sokkenfabriek (aan de Weerdingerstraat) heette aanvankelijk Textielindustrie Emmen en werd overgenomen door dhr. Keldermans, verhuisde naar Klazienaveen en heette Kousenfabriek Keldermans. Mijn vader was er bedrijfsleider en ik heb er ook gewerkt.
  Leuk die memories!
  Sir.

 40. Jenny, ik heb belangstelling voor een sokkenbreimachine. Heb jij er één te koop?
  Je kunt me mailen, mijn mailadres is:
  ecvanderleij@gmail.com
  Hartelijke groeten, Elsa

 41. Hallo Elma,
  Het is al weer een tijdje geleden dat ik deze web-log bekeek,en een vraag heb gesteld over het breien op een CSM,
  Elma bedankt voor de reactie op mijn vraag, het gaat vast goed komen,Groet Marijke Wouda.

 42. hallo ik heb nog een husqvarna sokkenmachine
  staan met bouwjaar 1896 weet daar iemand raad mee?

 43. hoi,ik wist dat je geantwoord heb via mail
  maar eerder toevallig erop gekomen nu het is er nog een van mijn vader z’n familie m’n ma heef er nog een sok op gezet om dit te proberen en is nog aardig gelukt hij staat al 20 jaar op m’n zolder compleet met naalden in reserve, gewichten’iets om de bobijnen op te spoelen’2 houten beenvormen echt een antieke spul bij een antwoord mijn e-mail adres: info@lievenshenk.be

 44. hallo
  wie kan mij vertellen waar je nog een rondbreimachine kan kopen
  mvg eric

 45. Hallo,

  GEZOCHT SOKKENBREIMACHINE

  Kan iemand mij nog helpen aan een sokkenbreimachine?
  Ik zie er hierboven verschillende aangeboden worden,maar ik weet niet of ze nog vrij zijn.U kunt mij bereiken onder het volgende emailadres:udbulten (at)gmail (punt) com. Allemaal achter elkaar plakken.Hartelijk dank!

 46. Goedendag
  Door een toeval ben ik aan een wikuna sokkenbrei machine gekomen.
  Ik mis alleen een paar onder delen. Een draad spanner, gewichten en een soort netje. Ook is er geen gebruiksaanwijzing bij. Nu is mijn vraag of ik via jullie aan het leerboek van de wikuna kan komen, al is het maar een kopie.
  Ik heb de hele machine van roest en vuil gereinigd en nieuwe naalden gekocht via Amerika. En nu zou ik er best op willen breien.
  Lisa

 47. Ik heb een kopie Wikuna handleiding bij Bertus van Manen (Barneveld)vandaan.
  Hij restaureert deze mooie machines.Misschien kan hij je verder helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *