Tasjesketting

Monique is een vaste bezoekster van mijn blog en las van de expositie in Roermond. Ze ondernam, samen met haar vriendinnen, een lange reis om alle mooie handwerken in het zuiden van het land te kunnen bewonderen. Monique: ‘We hadden via jouw weblog alles over de pronkrollen gevolgd, maar we waren heel blij dat we alles nu in het echt gezien hebben plus de personen die al dat moois gemaakt hebben. Dan gaat alles nog meer leven.’ Toen Monique bij de mangeldoeken een kijkje kwam nemen viel mijn blik direct op de aparte ketting die ze droeg. Ze beloofde mij foto’s te sturen voor een log.

Monique: ‘Je blik viel op mijn ketting, die gemaakt is door mijn vriendin Hannie. Wat haar ogen zien kunnen haar handen maken en ik ben haar “showmodel”. Ze zag een foto van deze ketting en prompt aan het breien gegaan, knoopjes uit de knopendoos, veters aan elkaar geknoopt en toen de kleine tasjes gevuld met spreukjes, gelukspopje, engelbewaarder, veiligheidspeld, knikker. En ik maar pronken!’

35 gedachten over “Tasjesketting

 1. Wat een schitterend idee. En waarom heb ik dit niet gezien; waarom is mij dat niet opgevallen. Was of had ik het te druk????

 2. Grappig idee! En een leuk resultaat.
  Tja Jeanny, dat heb ik nou ook 😉

 3. Ook ik had dit niet gezien! Maar het is als een stukje chocola na de koffie: extra lekker – goed in dit geval. De inhoud van de tasjes…..wat leuk om met geheimpjes rond te lopen!

 4. Erg leuk. Hoe simpel kan iets zijn. Deze ketting gaan meer mensen maken. Let op. Maar ik wil ook nog steeds die gebreide kettingen maken die op jouw weblog staan. Plaats het op mijn lijstje todo.

 5. geweldig leuk idee fijn dat je ons via jou bloc mee laat genieten fijne dag Henny

 6. Jaa!! Wat een leuke ketting! Ik zag hem in Staphorst toen Monique daar was en wilde er ook een logje aan wijden. Jammer, net te laat! 😉 Maar ik ben hem ook aan het maken hoor! In het paars natuurlijk.:)

 7. Oooooo ik had dus ook op de bezoekers moeten letten………Wat een leuk idee !

 8. Wat enig. je kunt in elk tasje iets leuks instoppen. Zoals een muntstuk of een stukje chocolade. Dan moet het natuurlijk niet te warm worden. Maar het iedee is leuk.

 9. Is dat dezelfde MoniqueB als van Mistress of Lace en Kantwerk.nl?
  Waaaw!

 10. Ook mij is dit ontgaan, anders had ik er zeker wat van gezegd, wat is dit leuk.
  Elma

 11. Moet nu toch even reageren. Enig die reacties. Mijn vriendin Hannie was er gewoon verlegen mee. In de Seasons van juli stond een plaatje van deze ketting.

 12. Monique en Hannie enig !! Wat een leuk idee en dan maakt ze dit voor een ander. Ik heb dit ook niet gezien maar zeker de eerste dag geweest.Wij hebben op zaterdag rond gelopen. Ja ik weet het er gaat nog een hoop langs je heen. Jullie zijn niet alleen hoor! Jeanny en MIenB
  Ik ben ook zo een die dan niet alles ziet. Maar hij is schattig. Als ik mij verveel misschien een idee. Maar dit zal niet gebeuren hoor. Ik kom tijd te kort.
  Berthi zijn de foto’s nog aan gekomen !!

 13. Sorry hoor, hoe ik nou bij MoniqueB kom???? Senior moment zullen we maar zeggen. Monique K het is een enige ketting. Leuk, zo’n vriendin.

 14. Even iets héél anders.
  Ik las zojuist bij Needleprint http://needleprint.blogspot.com/
  dat M.G.A.Schippers- van Lottum is overleden op 82 jarige leeftijd.
  Jullie hebben vast en zeker haar boek “over merklappen gesproken” in de kast staan.
  Of een van haar andere uitgaves.
  Dit boek was mijn eerste aankoop op merklappen-gebied, en ik ben er niet meer van losgekomen.
  Haar onderzoek en boeken zijn een mooie herinnering aan haar.

 15. Leuk bedacht.Zo komt er ook weer eens ruimte in de knopendoos + restjes garen,die bij mij in een melkbus zitten .Dat van het geheimpje erin,heb ik ook wel eens toegepast,in een gebreide kralentasje,die past aan een 2,5 cm beugeltje.

 16. Enige ketting, heel origineel vooral nog met de geheimpjes daarin.
  Ook dapper om te dragen want het is een echte blikvanger !!;-)
  In de biscornu wordt dat ook wel eens gedaan las ik pas.

 17. Ine, wat een sneu bericht.
  eerlijk gezegd wist ik niet dat ze nog leefde.
  Jammer dat we de laatste tijd niets over haar gehoord hebben.
  Ook ik heb dat boek als één van mijn eerste borduurboeken gekocht, en waardeer het nog steeds zeer.
  In de Ariadne heeft eens een mooi groot artikel van haar gestaan over de merklap.
  Met veel foto’s, voor mij toen heel waardevol want internet had ik toen nog niet.

 18. Leuke ketting!
  En met het overlijden van mevr. Schipper verliezen we iemand die echt iets heeft betekend in de ontwikkeling van de kennis, die we nu gezamenlijk hebben, over merk- en stoplappen.
  Enkele jaren geleden heb ik bij iemand een plastic tasje met oude merklappen vandaan meegenomen. Toen ik het openmaakte kwamen er ook een aantal velletjes papier uitrollen.
  Het bleken teksten te zijn van mevr. Schipper-van Lottum, die de merk- en stoplappen ooit had bekeken, en gedateerd.
  (Eén ervan staat ook in haar boek)
  Alle velletjes waren keurig door haar met de hand geschreven, gedateerd 1977.
  Uiteraard heb ik het zuinig bewaard.

 19. De tasjes ketting voor geheimpjes en andere kleinigheden die een mooi plekje verdienen .
  Het deed mij ook weer denken aan een medaillon waarin je een foto van een dierbare bewaard .
  Er is aleens eerder zo,n minitasjesketting rage geweest !
  In het kader van opruimen en wat zou ik wel eens weg kunnen geven , kwam ik gisteren een klein gehaakt veelkleurig buideltje tegen in Handwerken uit het huis van Margriet , dat werd later Steek .
  Maandblad nr.-7-1977
  Ik herinner mij ook nog een minitasje van fijne kraaltjes gemaakt , met onderlangs een kralenfranje en gesloten met een klepje , dat heb ik ooit gemaakt , maar is denk ik al weggeven .
  Vanmiddag heb ik de Haagsche Bee overhoop gehaald , ik hoorde eens een verhaal over kleine halstasjes toen een groep dames op weg naar een Quilt expo allemaal een minihalstasje kregen . Omdat een van de leden door omstandigheden niet mee kon kreeg ze later van alle damens een eigen gemaakt tasje . En ik meen mij te herinneren dat het iets Hongaars was om zo,n halstasje cadeau te doen , welke betekenis er bij hoorde is mij ontgaan . Misschien is er iemand die weet waar ik het over heb en of mijn verhaal klopt , want ik was er niet zelf bij . Ik dacht het te kunnen lezen in het archief van de Haagsche Bee . Wel veel moois gezien .
  Aan Mevrouw Schippers – van Lottum heb ik goede herinneringen toen ik op een merklappen tentoonstelling was die werd gehouden in het Museum Bredius toen gevestigd aan de grote marktstraat in een pracht oud pand in den Haag . Nadat we een rondgang hadden gemaakt sleepten we samen stoelen naar een van de stijlkamers en schaarden we ons gezeliig rond Mw .Schippers van Lottum waarna ze ons uitleg gaf .
  Vanmiddag was ik van 14.00-14.45 uur in China en zag er een prachtig reportage . Het is een 5-delige serie , waarvan vandaag het 2e deel werd uitgezonden op ARTE . Veel kleurige kleding en dames waren bezig met hun borduurwerk .
  Het ging over de Tee-route van Yunnan in ZW China tot in de Tibethaanse hoofdstad Lhasa een 4ooo km lange route . De komende dag zijn de volgende uitzending , om de zelfde tijd .
  Berthi , ik dacht aan je , je zou er van genoten hebben .
  En ik dacht ook aan Peggie , hoor je nog wel eens iets . We zagen toen zo mooi haar verhalen en foto,s
  Of is ze a.s.Zondag misschien met Chinese spullen in Rijswijk aanwezig ???

 20. @Gerrie, kleine tasjes zijn altijd handig en leuk. Vele variaties zullen er al gemaakt zijn. Deze tasjesketting met schoenveters is vernieuwend en grappig om te zien. Zo leuk dat er telkens een nieuwe variant wordt bedacht.
  Mooie herinnering aan Bix Schipper!
  Ontzettend jammer dat ik ARTE niet kan ontvangen. Het zal zeker een boeiende serie zijn.
  Ik heb al lang niets meer gehoord van Peggy. Ik weet wel van anderen dat ze nogal uithuizig is. Ik verwacht niet dat ze zondag in Rijswijk zal zijn.

 21. Oh wat een enig idee om zo’n ketting te maken! Er zal zeker gevraagd worden hoe je eraan komt als je zoiets draagt en dan kun je heerlijk gaan vertellen over de mooie herinneringsvoorwerpjes die je in de tasjes bewaart. Ik vind het een heel erg mooi idee.

 22. Hallo medebreisters,
  ik was hier al een tijdje niet meer maar het bezoekje van vandaag was weer een enorme opsteker voor me. WAT een KNALGOED idee! Hier kun je echt iets persoonlijks van maken, en in die tasjes kunnen bijv. ook briefjes met goede wensen of kleine speciale voorwerpjes gestopt worden. Deze ga ik zeker in de collectie opnemen! Ook fantastisch om aan iemand kado te doen.
  Zo krijgt breien iets aantoonbaar spiritueels. Het doet me een beetje denken aan een zweethutritueel (naar oud-Indiaanse traditie) waaraan ik eens deelnam: op zeker ogenblik moesten we lapjes in verschillende kleuren vullen met een beetje tabak, deze dichtknopen en terwijl je dat deed kon je er een goede wens of intentie voor een voor jou speciaal iemand aan verbinden, al was dat meer in the mind. Nu kun je zoiets daadwerkelijk opschrijven.
  Bedankt lieve medebreisters, dit heeft me weer enorm geïnspireerd!

 23. @BeB de Breier, ja leuk hè! Je kunt er alle kanten mee uit. Ik heb voor mezelf een korte tasjesketting die ik een dezer dagen zal laten zien op mijn blog.
  Inderdaad erg leuk om cadeau te geven. Met briefjes of kleine attenties in de tasjes wordt de ketting helemaal speciaal.

 24. Berthi: wat een leuk idee van die tasjesketting!
  Grappig te weten is dat ik vroeger voor de jarige vriendinnetjes van Noortje en Kiki kleine tasjes haakte en daar nog een presentje in stopte en meegaf voor het feestje! Nu zie ik ze heel klein aan een ketting, wat origineel weer!
  Zelf had ik nog iets leuks bedacht voor Sinterklaas 2009: Knuffeldekentjes!Ik kan je er beter een toe sturen want foto’s meezenden…..??
  Dag Berthi! Maja.

 25. @Maja van Benthem-Berkel, je maakt me nieuwsgierig naar je knuffeldekentjes! Als je digitale foto’s hebt, dan kun je die naar mijn e-mailadres sturen. Zou dat lukken?
  Bij een reactie kun je geen foto’s plaatsen.

 26. Hee, leuk idee deze ketting.
  Ik ga er ook een proberen te maken!

 27. Dag dag
  wat een leuke stukjes allemaal. Ik kwam heel toevallig, op zoek naar iets heel afwijkends, op deze blog en heb genoten van alle stukjes en foto’s.
  Ik heb heel lang geleden voor mijn dochters verjaardag ook eens tasjes gemaakt vol pepernoten en met een pietenkopje als verjaardagstraktatie in de klas. Onlangs vertelde een oud klasgenootje van haar dat ze dat nog wist en dat de pepernoten niet meer te eten waren tegen de tijd dat ze het tasje open maakte.
  groetjes
  Jenny

 28. @Jenny Stolk, erg leuk om je reactie te lezen. En wat een leuke herinnering van die tasjes gevuld met pepernoten.

 29. wat een leuke ketting/idee. En wat fijn dat je blog -zij het in een andere vorm- weer in de lucht is. Kunnen we weer lekker snuffelen.

 30. @betty, mijn blog is nieuw, maar heeft toch ook veel vertrouwds. Ik hoop dat mijn lezers deze plek snel gaan vinden. Jij hebt hem in ieder geval al gevonden! Heel fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *