Soroptimistclub Fossa Eugeniana Venlo

Via Dagblad De Limburger maak ik kennis met Soroptimistclub Fossa Eugeniana Venlo. Wie zijn de soroptimisten en wat doen zij? Zusters (sorores) die het beste (optimum) nastreven. Ofwel vakvrouwen voor vrouwen. De Soroptimisten zijn werkende dames die zich inzetten voor vrouwen in een achterstandspositie en kinderen. Venlo is de 98e Soroptimistclub van Nederland. Vandaag vond de inauguratie plaats in het monumentale stadhuis van Venlo.

De eerste Soroptimistenclub werd opgericht in 1921 in Californië door de directrice van een stadhuis die op basis van haar geslacht geweigerd werd bij een mannen-Rotaryclub. Zes jaar later kwam in Den Haag de eerste Nederlandse tak. De Nederlandse Unie telt ruim 3300 leden, verdeeld over bijna 100 clubs. Wereldwijd heeft de organisatie Soroptimist International 90.000 leden, verspreid over 125 landen. De doelstellingen van het Soroptimisme worden vertaald in het werken aan projecten. Van 2007-2011 staat het project Verborgen schatten centraal. In samenwerking met de Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF worden gevluchte vakvrouwen in Nederland verder geholpen.

Vrouwen in alle leeftijdscategorieën kunnen lid worden. Van elke beroepsgroep wordt maar één vertegenwoordiger toegelaten. Op deze manier wil men een zo breed mogelijke expertise in huis hebben voor de uitvoering van projecten. Teveel vrouwen met hetzelfde beroep zou als nadeel hebben dat het steeds daarover gaat.

Waar komt de naam Fossa Eugeniana vandaan? In 1626 werd het nooit afgemaakte kanaal tussen Rijn en Maas aangelegd onder de Spaanse regentes Isabella Clara Eugenia. Een vrouw dus.

Citaat van de Soroptimisten:’Voor veel Soroptimisten zijn de contacten, de mogelijkheid tot netwerken met andere Soroptimisten, bijzonder uitdagend. De vriendschap dichtbij met leden van de eigen club, maar ook de mogelijkheid tot contact met Soroptimisten uit heel andere culturen, maken het Soroptimist-zijn tot iets bijzonders.’

Bij Soroptimistclub Fossa Eugeniana Venlo moet natuurlijk geld in het laatje komen. Het idee om placemats met teksten te gaan ontwerpen en verkopen ontstond tijdens een etentje met alle clubleden. Inmiddels is aan het assortiment een tafellaken, gemaakt in het Textielmuseum, toegevoegd. Allerhande teksten en spreuken komen aan je voorbij. Zoals: ‘Vrouwen zijn er om bemind te worden en niet om begrepen te worden’ (Oscar Wilde), of ‘Met denken kom je van A naar B, met intuïtie kom je overal’ (Albert Einstein). Gespreksstof genoeg tijdens een etentje.

Ik mis de servetten bij het tafellaken. Bij zo’n mooi tafellaken ga je toch geen papieren servetten gebruiken? En worden placemats nog gebruikt? Door mij in ieder geval niet. Al mijn placemats zijn in de container verdwenen. Naar het tafellaken ben ik zeer nieuwsgierig, en wie weet komen de servetten er binnenkort aan…

16 gedachten over “Soroptimistclub Fossa Eugeniana Venlo

 1. Goeden morgen , wat is het hier rustig .
  Er is veel te lezen en ik was hier gistereavond al even , heel vluchtig alles gelezen en had geen moed om te reageren .
  Dat kan soms zo op een dag dat er veel negatieve dingen op je af komen .
  De maand van herdenken , September 1944 , is aangebroken .
  TV Gelderland heeft er veel over te vertellen .
  Over de Soroptimisten had ik al eens het een en ander gelezen .
  Mijn gedachten waren , wat hebben vrouwen toch altijd moeten knokken .
  En . . . we blijven immers knokken !
  Eerst maar eens een ontbijtje , de dag is nog lang en toch vaak te kort .
  Een dag van rust en nadenken en misschien tref ik nog enkelen thuis voor een praatje . Zoals ze in Twente zeggen langs de kuierdroad .
  Berthi wil graag servetten , natuurlijk je kunt niet zonder bij een etentje .
  Och een placemat kan makkelijk zijn voor zo maar even . Maar een mooi gedekte tafel is toch meer .
  En oh , zoals tegenwoordig zo veel gebeurd met het bord op schoot .
  Dat is toch geen maaltijd genieten , maar alleen naar binnenwerken met het zicht op het scherm . . .
  Ik wens iedereen een goede Zondag toe met een gezellige maatijd aan een mooi gedekte tafel .

 2. heel bijzonder zo;n club …alleen geen bestelformulier of prijs te zien op die site….voor hen hopelijk een succes dan?

 3. enne berthi …voor ons zijn stoffen place- mats in verschillende vrolijke kleuren net even het makkelijke lokkertje van bank/bord op schoot naar even”aan tafel”eten…dus wij zijn er blij mee!!

 4. Ik heb van alles in huis. Van tafelkleed, zwilk en place-mats. Eerder gebruikte ik elke dag een tafelkleed. Dat hield in 7 kleden per week wassen en strijken. Dus vrij snel werd de tafelzwilk gekocht. Deze wordt vaak gebruik als er meerder personen aan tafel zitten. Geen angst voor de mee-eters als de lasagne of de tomaten soep over tafel gaat. Een gezellig gedekte tafel vind ik ook prachtig. Een engels servies en kristallen glazen op tafel dat heeft toch wel wat. Maar laten we eerlijk zijn stampot eten met je vrienden bij een boerentafel, dus geen luxe of franjes is mooiste wat er is. Eet smakelijk.

 5. Ik gebruik dagelijks placemats. Als er iemand knoeit hoeft er maar een in de was.

 6. Wij kiezen voor een houten tafel die 1x per week afgeboend wordt met groene zeep met een scheutje ammonia, dan ruikt het weer zo lekker fris en alle vlekjes zijn weer verwijderd. De oude tafel wordt in de loop der jaren steeds maar mooier en mag van de kinderen ook niet vervangen worden. Die tafel hoort bij hun herinneringen aan het ouderlijk huis. Vroeger gebruikte ik ook wel een zwilkje (de vertaling is tafelzeil)
  Vandaag was ik op de Vakbeurs Creatief & Hobby in Arnhem. Daar is nog het mooiste tafelgoed te koop om te borduren, voorgedrukt of telpatronen.
  Bij Niti Design waren naast de schitterende garencollectie als nieuw product kralen toegevoegd. Ik toonde mijn kralenballetje wat om mijn hals hing en het duurde maar even of er werden naalden en garen gepakt en ik was aan het balletjes rijgen.
  Deze kralen waren niet alleen geschikt voor de hals, maar ook erg mooi als decoratie. Het bevorderde de verkoop van de kralen. Ton die mij op kwam halen is een hele tijd aan het zoeken geweest en verwachte mij niet aan een tafel om kralenballetjes te maken.
  Elma

 7. @Gerrie, elke avond eten wij aan tafel waar een alledaags eenvoudig tafelkleed op komt liggen want hier wil nog wel eensgeknoeid worden! Dus, geen placemats!
  Bij een mooi tafelkleed horen óók mooie servetten.
  @Hilly, de website is onvolledig! Jammer! Het was beter geweest als ze voor de inauguratie een goede website hadden. Enkele afbeeldingen zijn niet te zien, de prijs staat niet vermeld en het bestelformulier ontbreekt.
  Overigens vraag ik me af of het stoffen servetten zijn.
  @Hilda, hier zeggen ze allemaal dat een tafelkleed op tafel ligt voor het knoeien! Het mag dus geen ramp zijn als tomatensaus of satesaus het tafellaken siert!
  Een boerentafel, heerlijk! Eenvoudig, zonder poespas. Op en top genieten!
  @Jenny, mijn tafelkleed gaat niet meteen de was in als er een klein vlekje op is gekomen!:-) Even wachten totdat er meerdere vlekken het tafellaken sieren!:-)
  @Elma, vandaag kwam ik in de stad een bekende tegen, en wat droeg zij… juist, een mooi kralenbolletje! Bij de juwelier gekocht! Ineens zie ik overal kralenbolletjes! Hoe zou dat toch komen?:-)

 8. Leuk om er eens meer over te lezen Berthi! Hier in de buurt zit ook zo’n club.
  Maar geen placemats? Ik wel hoor!Ideaal zijn ze,ik heb ze in soorten en maten,van stof maar ook een soort rieten matjes,staat erg gezellig!

 9. Ik zou graag de 16 place mats bestellen bij uw organisatie. M.vr.groet else koster

  Adres: Prinses Christinastraat 48
  8331 GB Steenwijk
  tel. 0521 521350

 10. Ik zou graag de 16 placemats bij uw organisatie bestellen. M.vr.groet Else Koster

  Prinses Christinastraat 48
  8331 GB Steenwijk
  tel. 0521 521350

 11. @Mw.E.M.A. Koster, ik zie dat diverse links niet meer werken. Ik heb dan ook geen idee of de Soroptimistclub Venlo nog bestaat. U kunt het beste contact opnemen met de landelijke Soroptimistclub tel nr: 020-6922921
  of met de ontwerpster Rose-Marie Kaanen:
  Maliebaan 35
  Arcen
  tel: 077 473 90 62 of
  tel: 06 532 92 387

 12. Graag wil ik van u weten hoe ik in contact kan komen met de soroptimistenclub Venlo

 13. Graag wil ik de papieren placemats bestellen (prachtig zijn ze) maar kan via de site geen bestelling doorgeven. Hopenlijk lukt het nu wel.
  BVD Ellie

 14. @Ellie Cortenbach, op de website staat een telefoonnummer:
  Tel +31(20) 6922921 dat je het beste kunt bellen. Via dit blog kun je de placemats niet bestellen. Je moet echt bij de soroptimisten vereniging zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *