Liza Bol in Roermond

Liza Bol borduurt graag merklappen, jaarlappen en levenslappen. Zij ontwerpt de lappen zelf, zoekt de motieven en kleuren van het borduurgaren erbij alvorens zij aan de slag gaat. Voor de ruim 200 lappen die klaar zijn, begint het huis te klein te worden. Geen leeg plekje aan de muur is er meer te vinden. Soms komt Liza een ‘vergeten’ lap tegen die onder een andere geborduurde lap hangt. De man van Liza is zelfs zo enthousiast dat hij een museumpje begint zodra een mooie prijs van de Staatsloterij binnenvalt. Tot die tijd worden de nieuwe borduurwerken niet meer ingelijst.

In Roermond op de Internationale handwerk- en quilttentoonstelling waren fraaie borduurwerken van Liza Bol te zien. Je hebt ze vast niet over het hoofd gezien. Twee borduurwerken van Liza fotografeerde ik. De bovenste lap is geborduurd in 1999, het jaar dat Johanna Visser 90 jaar werd. Johanna Visser was een afstammeling van Maurits die een ongehuwde relatie had met Margaretha van Mechelen (1581-1662).
Het andere borduurwerk van Liza dat ik laat zien is de jaarlap van 2003. Elk jaar maakt zij een jaarlap met gebeurtenissen uit haar omgeving en uit de wereld. Zo staat op deze lap onder andere te lezen dat op 17 mei in 2003 de glasbak 15 jaar bestond, op 1 maart brak de vogelpest uit in Barneveld, Henny van Andel, de oudste inwoonster van Nederland, werd op 29 juni 113 jaar, de reiger viste de vijver leeg, het jaar van de boerderijen, Merkwaardig bestond 15 jaar, een tentoonstelling in het Catharina Gasthuis Gouda, 13 mei kamperen bij ‘Arbeid Adelt’ in Oisterwijk en op 10 juli naar camping ‘Duinzicht’ in Julianadorp in Noord-Holland.30 gedachten over “Liza Bol in Roermond

 1. Wat leuk Berthi deze lap! Lijkt me enig om na een aantal jaren met bekenden de herinneringen adhv deze doek nog es op te halen!

 2. Juist vandaag een mailtje aan Liza gestuurd om te vragen of ze ook een boekje(net als Mevr. Jepsen) zou kunnen maken van haar lappen…want er is daar zoveel op te zien en te lezen daar moet je eens rustig voor gaan zitten.
  Piet Bol is ook een enthousiaste bewonderaar van zn eigen vrouw en haar hobby’s…kijk eens in hun “trapkast”” waar nog weer een hele andere verzameling is ondergebracht… ja dan moet je wel een beetje medewerking hebben van je echtgenoot.
  Nou zien we dat wel vaker denk maar (in Roermond )aan Fie van Dijk en aan Mevr.Stevan ….met raad en daad bijgestaan door de mannen. BRAVO !!!!!
  Lies Huizer

 3. Dit is niet zomaar even te bekijken .
  Je komt in een borduurparadijs terecht en daarvoor moet je menig maal terug komen .
  Met de neus op het scherm gedrukt en je ogen komen kijkvermogen te kort .
  Veel heel veel inspiratie voor iedereen .
  Een hoeveelheid aan steken en zijn er nog mensen die durven beweren dat borduurkunst ouwbollig is ?

 4. @Berthi, ik denk dat Lies Tilly Jepsen-Flohil bedoeld. Voor alle zekerheid, sla er oude Nieuwsbrieven van Merkwaardig op na, ze komt er elk jaar wel een keertje in voor. Ze heeft bijvoorbeeld meegedaan aan de tentoonstelling in museum De Zwarte Tulp in Lisse in 2004 met een lap met bolbloemen.
  Heel leuk om deze lappen te zien, zo zie je dat elke borduurster weer andere dingen in een merklap vastlegt en op geheel eigen wijze. En voor Lisa, ik hoop dat je de staatsloterij mag winnen!

 5. PRACHTIG !!!
  Zo leuk deze verhalende lappen, voor haar zelf maar ook voor de kijker.
  De eerste lap zo mooi al die mooie costuums uit verschillende periodes.
  *Gerrie, stukje opschuiven wil ook met mijn vergrotende ogen dicht op het beeld* ;-))

 6. Niet alleen prachtig handwerk maar ook een mooie kroniek. Nou is tegenwoordig alles wel goed vastgelegd voor het nageslacht maar deze manier is toch wel heel bijzonder.

 7. bijzonder handwerk en in een boekje gemaakt wordt het heel “aaibaar” voor iedereen, Die staatsloterij moet nu maar eens op de juiste adresen komnen.

 8. wat een mooie lappen weer eens heel iets anders…
  weet je wat me opvalt in blogland??? ik hoor nou niemand eens smeuiig vertellen over zijn/haar ultieme vakantieboek van afgelopen zomer en ik ben er zo nieuwsgierig naar….
  ik heb ook een lot gekocht,maar niet voor een museum ….voor het eerst in mijn leven ,..dus wie weet…hahahahah

 9. moet ik t zelf ook wel zeggen natuiurlijk:
  rik launspach-1953 (verfilmd als “de storm”)
  tatiana de rosnay-haar naam wa sarah
  en jullie???

 10. @Maaike, toevallig had ik vorige week het boekje Merckwaerdige Mercklappen van Museum De Zwarte Tulp in mijn handen. Ik ben toen niet naar de expositie geweest.
  Overigens kwam ik een bekende naam tegen in het boekje!:-)
  Voor het mooie voorblad zorgde Maaike!!!
  @lheurebleue, ik ga ook helemaal voor tekst en afbeelding!
  @Hilly, mooie tip van je! Een log waard!
  Ik ben een boek aan het lezen waar ik graag in verder wil, maar ja…
  Twee schitterende boeken noem jij!
  Ik ga binnenkort beslist naar de film ‘De storm”. Ik heb al korte stukjes gezien die zeer indrukwekkend waren.

 11. Is de trapkast van Piet Bol ook een inloopkast? Ik ben erg benieuwd naar deze verzameling. Op het werk dat Liza Bol maakt raak je niet uitgekeken en wat een mooie dames staan er op de eerste lap. Dit verhaal is niet op patroon te zetten. Het moet per week groeien en steeds weer een belevenis borduren.
  Wat leuk dat Maaike de omslag heeft verzorgd voor het boekje van de tentoonstelling in het Museum de Zwarte Tulp in Lisse.
  Van mijn hand was de merklap die als pakket verkocht werd op de tentoonstelling.
  Elma

 12. @Elma, ook in Lisse was jij dus actief! Waar niet zou ik zeggen! Jij bent een bezige bij die iedereen met raad en draad bijstaat!

 13. De bezige bij is een beetje erg druk. Tussen alle lessen door, het verwerken van alle producten uit de tuin staan er in mijn boekje uit Roermond nog heel wat opdrachten die afgewerkt moeten worden. Dames, u wordt niet vergeten nog even geduld het komt eraan.
  Elma

 14. Gisteren wandelde ik weer door het park om naar de kapper te gaan .
  Het lijkt een beetje topsport , maar wat is het een prachtig park geworden .
  Eerder waren op deze plek veel scholen , die zijn inmiddels verdwenen en er kwam één z.g. brede school voor terug , natuurlijk modern . Ik kan vanuit mijn keuken raam de school zien . Het leek me zo leuk om weer kinderstemmen te horen , met die school zo dicht bij , maar door het dubbele glas hoor ik nagenoeg niets . Tegenwoordig storen mensen zich zo snel aan kinder geluiden .
  Zijn ze hun eigen jeugd vergeten ?
  Soms zie ik vrouwen gehuld in lange kleding met een hoofddoek om hun hoofd geplooid .
  Wanneer ik naar buiten kijk als of ik voor het kloosterraam sta en ik de kloostertuin zie . .
  Ben blij dat ik zover gevorderd ben om nu af en toe door het park te wandelen .
  Bij de kapper duurde het niet zo lang en was er tijd genoeg over om nog wat te winkelen .
  Als laatste kwam ik bij Bruna .
  Ik keek er niet zolang rond , heel vluchtig een blik over de boeken .
  Over boeken laat ik mij inspireren op internet en hier ter plekke natuurlijk in huize Berthi .
  Er ligt nog een enorme stapel ongelezen .
  Wat zijn boeken toch een fijn bezit .
  Al ben je nog niet zover om met lezen te beginnen , ter hand nemen en natuurlijk met je handen het voelen en genieten van die buitenkant .
  Boeken zullen toch niet verdreven worden door internet ?
  Ik kwam eens jaren geleden in een boekenwinkel , een mevrouw stond haar nieuwe aankoop heerlijk te strelen je zag haar genieten , een handvol heel veel mooie spannende inhoud .
  Ik kon het niet laten om er op in te gaan , maar gewoon dit met haar mee beleven .
  Even terug naar Bruna , daar zag ik de nieuwe ANNA en de FLOW !
  Dat zou veel kijkplezier geven .
  Nog voor ik op mijn etage terug kwam , lag er in de brievenbus naast de krant en andere post het nieuwe Quiltnieuws . Gesierd met de grote ster Freek Bartels , die Jozef mag zijn in de musical en gehuld in z,n prachtige kleurrijke mantel .
  Ik las dat op de algemene Quilttentoonstelling , van het gilde deze
  maand , de jas van Jozef te bewonderen zal zijn .
  Met al deze lectuur zal ik nog menig uurtje genoeglijk mogen doorbrengen .

 15. Dit is wel heel mooi handwerk.Schitterend handwerk met een duidelijk verhaal.Als er geen plaats is aan de wand,zou je er ook altijd nog een pronkrol van maken.

 16. @Truus, ik heb Liza ook de tip gegeven om aan een pronkrol te beginnen, maar ik kreeg de indruk dat ze toch liever op dezelfde manier door wil blijven gaan.
  @Gerrie, schitterend zijn haar ontwerpen van de jaren 50 mode geworden. Ik wist dat Janet er mee bezig was.

 17. Erg leuk deze lappen! Zo kun je je lekker uitleven op zo’n lap. Misschien kan ze van de jaarlappen een boek laten maken! Er zullen ongetwijfelt voor veel mensen bekende gebeurtenissen op staan!

 18. tís net een feuilleton…met wordt vervolgd !
  Kijk in de nieuwe Merkwaardig en daar vind je het boekje van Mevr.Jepsen Flohil uit Vogelenzang (alleen die plaatsnaam al…daar zou je toch lyrisch van worden )!!
  Niet iedereen heeft oude nummers van Merkwaardig…maar ze zijn zo leuk om nog eens na te lezen. Ik hoorde pas iemand die had ze WEG GE GOOID !! onbegrijpelijk.!
  Je krijgt dan ook veel waardering voor al die “Voorttreksters”van het 1e uur die deze leuke vereniging toch maar begonnen zijn !!!! LIES HUIZER

 19. Gerrie@ fijn dat je haar nog steeds groeit. Het is een mooie gelegenheid voor een wandelingetje door het park om naar de kapper te gaan. Het geeft altijd een heerlijk gevoel om bij de kapper te zitten en je haar te laten verzorgen.
  Tijdens de les werd ik gebeld door een trouwe lezeres van Berthi’s web-log. Ze had wel een paar uurtjes over en of ze mij kon helpen met het verwerken van de oogst. Er stonden nog twee emmers appels, zoet voor de stampot Hete bliksem en zuur voor de appelmoes. Samen aan het schillen, onder een gezellig babbeltje was het zo gebeurd. Alles is al weer verwerkt en kan na afkoeling in de diepvries.
  Elma

 20. @Lies, ik heb de nieuwe Merkwaardig alleen nog maar doorgebladerd. Morgen eens lezen!
  @Elma, spontane hulp, kijk dat is nog eens leuk. Vele handen maken licht werk, en het is ook nog eens gezellig!

 21. We hebben zojuist gekeken
  en wat een leuke reactie,s
  Wat heb je dat leuk gedaan berthi
  Ik ga er van groeien.
  Geweldig.
  groetjes Liza

 22. Hallo Berthi,
  Via een tip van mijn vader op deze weblog terecht gekomen waar enkele borduurwerken van mijn moeder (Lisa Bol) te zien zijn. Dit n.a.v. de expositie in Roermond waar ze aan bijgedragen heeft en Berthi zo vriendelijk is geweest haar in het daglicht te zetten.
  Grappig om alle leuke reacties te lezen. Ik voel me trots worden op mijn moeder. Ik ken ons huis vanlieverlee en dan zie je al die werken niet meer hangen. Nu besef ik weer dat het toch heel bijzonder is wat zij al jaren aan het doen is. Ja, ik ben best trots op allebei en ik hoop dat ze het nog jaren kan blijven doen! Mijn vader fotografeerd ze dan wel weer… 🙂
  Sylvia Bol

 23. @Sylvia Bol, … en dan is het weer erg leuk dat de dochter haar moeder in het zonnetje zet! Geniet met z’n allen van die mooie borduurwerken!

 24. Ik sluit me volledig bij me zus aan,
  We zijn zo gewend aan alle borduursels van mijn moeder, dat we er eigenlijk niet meer bij stil staan dat ze toch heel bijzonder zijn. Ik ben dan ook best wel een beetje trots op mams, een dikke knuffel ma !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *