Gehaakte jasbeschermers

Regelmatig krijg ik de vraag of ik het patroon van de gehaakte jasbeschermer heb. Helaas! Maar Museum Boerderij Staphorst heeft op hun website een uitgebreide beschrijving staan. Met toestemming mag ik dit patroon op mijn blog plaatsen. Heel veel dank aan de medewerkers van het museum.

Gehaakte jasbeschermers

Nodig:

• Jasbeschermers (2 haken)

• Modern Cotton van Gedifra via Coats Benelux in de kleuren 50 g ecru 3225, 50 g groen 3207, 50 g turkoois 3217, 100 g antraciet 3202, 50 g bruin 3211, 100 g oranje 3221

• 1 haaknld. 3

Gebruikte steken: l. = losse, h.v. = halve vaste, v. = vaste, st. = stokje, gr. = groepje (= 2 st., 1 of 2 l. en 2 st.), volg. = volgende, vor. = vorige.

Let op: elke toer wordt met een andere kleur gehaakt, hiervoor na elke toer af­hechten. De volgende kleur aanhechten met 1 h.v. in de laatste gehaakte steek.

Werkwijze:

Met haaknld. 3 en antraciet 81 l. opzetten.

1e toer: met antraciet, 1 st. in de 4e l. vanaf de haaknld., de eerste 3 l. gelden voor het 1e st., 1 st. in elk van de volg. 2 opzetl., * 2 l., 2 opzetl. oversl., 1 st. in elk van de volg. 3 opzetl., vanaf * steeds herh. en na de laatste herh. eind. Met 2 l., 1 st. in de laatste opzetl. (= 16 groepjes van 3 st.)

Na elke toer keren.

2e toer: oranje, 3 l. voor het 1e st., 2 st. om de eerste 2 l., * 2 l., 3 st. oversl., 3 st. om de volg. 2 l., vanaf * steeds herh. en eindigen met 2 l., 1 st. in de 3e beginl. vor. toer.

3e toer: ecru, 5 l. waarvan 3 l. voor het 1e st., 3 st. om de eerste 2 l., * 2 l., 3 st. oversl., 3 st. om de volg. 2 l., vanaf * steeds herh. en eind. met 2 l., 1 st. in de 3e beginl. vor. toer.

4e toer: bruin, als 3e toer, maar nu eind. met 2 l., 3 st. om de laatste 2 l. (= 17 groep­jes van 3 st.)

5e toer: groen, 3 l. voor het 1e st., 1 st. 1 l. en 2 st. op het 1e st., * 2 l., 2 st. 1 l. en 2 st. om de volg. 2 l., vanaf * steeds herh. (18 gr.)

6e toer: antraciet, 5 l., waarvan 3 l. voor het 1e st., * 2 st., 1 l. en 2 st. om de l. tussen een gr. vor. toer, 2 l., vanaf * steeds herh. Bij de laatste herh. de laatste 2 l. laten vervallen.

7e toer: oranje, 5 l., 1 st. in de 4e l. vanaf de haaknld., 1 st. in de volg. l., 2 l., 2 st. 1 l. en 2 st. om de l. tussen een gr., * 1 l., met 1 v. de 2 l. van de onderliggende 2 toeren samen­haken, 2 l., 2 st. 1 l. en 2 st. om de l. tussen het volg. gr., vanaf * steeds herh., en eind. met 1 v. om de 2 l. van de vor. toer, 2 l., 2 st. 1 l., en 2 st. in de 3e beginl. vor. toer (19 gr.)

8e toer: turquoise, 3 l. voor het 1e st., 1 st. 1 l. en 2 st. om de l. van het 1e gr., * 2 l., 2 st. 1 l. en 2 st. om de l. van het volg. gr., vanaf * steeds herh. en eindigen met 2 l., 2 st. 1 l. en 2 st. om de 3e beginl. (20 gr.)

9e toer: ecru, als 8e toer tm. de laatste herh.

10e toer: oranje, als 7e toer, het gedeelte na de laatste herh. laten vervallen (20 gr.)

11e toer: bruin, 5 l., 1 st. in de 4e l. vanaf de haaknld., 1 st. in de volg. l., 2 l., 2 st. 2 l. en 2 st. om de l. tussen het 1e gr., * 3 l., 2 st. 2 l. en 2 st. om de l. tussen het volg. gr., vanaf * steeds herh. en eind. met 3 l., 2 st. 2 l. en 2 st. om de 3e beginl. vor. toer (21 gr.)

12e toer: antraciet, als 11e toer (22 gr.)

13e toer: oranje, als 7e toer, maar nu tussen de 2 st. 2 l. haken i.p.v. 1 l. en na het gr. 2 l. i.p.v. 1 l. haken. (23 gr.)

14e toer: groen, 7 l., 1 st. in de 4e l. vanaf de haaknld. (3 l. zijn het 1e st.), 1 st. in de volg. l., 2 l., 1 oranje st. oversl., * 1 st. op het volg. st., 1 st. op de volg l., 1 st. op het volg. st., 2 l., 1 l. oversl., 1 st. op de volg. l., 1 st. op de volg. v., 1 st. op de volg. l., 2 l., 1 st. van het volg. gr. oversl., vanaf * steeds herh. en eind. met 1 st. op het volg. st., 1 st. op de volg. l., 1 st. op het volg. st., 2 l., 1 st. op elk van de volg. 2 st., 1 st. in de 3e beginl. (47 gr. van 3 st.)

15e toer: bruin, 4 l., 1 st. in de 4e l. vanaf de haaknld. (3 l. zijn het 1e st.), 1 st. in het 1e groene st., 2 l., 3 st. om de volg. 2 l., * 2 l., 3 st. om de volg. 2 l., vanaf * steeds herh. en eindigen met 2 l., 2 st. op de 3e beginl. vor. toer (47 gr. van 3 st. en 1 van 2 st.)

16e toer: antraciet, 5 l., 3 st. om de volg. 2 l., vanaf * steeds herh., en eind. met 2 l., 1 st. in de 3e beginl. vor. toer.

17e toer: oranje, 3 l. voor het 1e st., 1 st. op elk volg. l. en elk st. en regelmatig verdeeld 6 st. meerderen (246 st.)

18e toer: turquoise,2 l. voor de 1e v., 1 v. op elk volg. st.

19e toer: oranje en wit, met oranje 3 l. voor het 1e st., 1 st. op elk van de volg. 3 v., * met wit 1 st. op elk van de volg. 3 v., met oranje 1 st. op elk van de volg. 3 v., vanaf * steeds herh. en eind. met wit 1 st. op de volg.v., 1 st. in de 2e beginl. vor. toer.

20e toer: turquoise, als 18e toer.

21e toer: oranje, 3 l., voor het 1e st., 1 st. in elk volg. v.

22e toer: in deze toer zonodig een opening haken voor het slot. antraciet, 3 l. voor het 1e st., 1 st. op elk van de volg. 2 st., * 3 l., 4 st. overslaan, 1 st. op elk van de volg. 3 st., vanaf * steeds herh. maar 6 maal regelmatig verdeeld 3 st. oversl. i.p.v. 4 st. en eind. met 3 l., 1 st. in de 3e beginl. (36 gr. van 3 st.) Tegelijk voor de opening bij het 23e groepje 3 l. haken i.p.v. 3 st. In de volg. toer de st. weer meehaken in patroon. De plaats van de opening op de eigen fiets nameten.

23e toer: bruin, 3 l. voor het 1e st, 2 st. om de eerste 3 l., * 3 l., 3 st. om de volg. 3 l., vanaf * steeds herh. en eind met 1 st. in de 3e beginl.

24e toer: groen, als 22e toer.

25e toer: oranje, 3 l. voor het 1e st., 1 st. 2 l. en 2 st. om de eerste 3 l., 4 l., * 3 st. en 3 l. overslaan, 2 st. tussen de volg. 2 st., 2 l., 2 st. tussen de volg. 2 st., 4 l., 3 l. en 3 st. oversl., 2 st. 2 l. en 2 st. om de volg. 3 l., 4 l., vanaf * tot * nog 3 maal herh., 18 maal (2 st. 2 l. en 2 st. om de volg. 3 l.), dan het gedeelte van * tot * nog 2 maal haken, maar het laatste gr. hiervan haken op de 3e beginl. vor. toer (31 gr.).

26e toer: paars, 3 l. voor het 1e st., 1 st. 2 l. en 2 st. om de 2 l. tussen de st. van het 1e gr., * 4 l., 2 st. 2 l. en 2 st. om de 2 l. tussen de st. van het volg. gr., vanaf * steeds herh.

27e toer: groen, 3 l. voor het 1e st., 1 st. 2 l. en 2 st. tussen de st. van het 1e gr., * 2 l., met 1 v. de 4 l. van de onderliggende 2 toeren samenhaken, 2 l., 2 st. 2 l. en 2 st. om de 2 l. tussen de st. van het volg. gr., vanaf * steeds herh.

De laatste 3 toeren nog 1 maal herh. achtereenvolgens met ecru, turquoise en bruin. De lengte vanaf de opzet is nu 32 cm, niet langer, zonodig de laatste 3 toeren niet herh.

Met antraciet aanhechten om de eerste 2 l. tussen de st. van de 1e gr., * 8 cm lossen haken, 1 v. om de 2 l. tussen de st. van de volg. gr., vanaf * steeds herh. Afhechten. Met antraciet aanhechten in de 1e opzetl., hier 1 v. haken, * 8 lossen haken, 2 groepjes van 3 st. oversl., 1 v. om de volg. opzetl., vanaf * steeds herh. en de laatste v. op het laatste st. haken.

Afhechten. Dit zijn de lussen waar de jas­beschermer mee vastgezet wordt. Alle draden afhechten. De zijkanten omhaken met 1 toer v. en antraciet. De andere jasbeschermer op dezelfde wijze haken, ech­ter de slotopening tegengesteld haken.

Een rouwnet (jasbeschermer) in de kleuren wit, zwart, paars, blauw en groen.

79 gedachten over “Gehaakte jasbeschermers

 1. Oooh wat leuk nu zullen er binnenkort veel fietsen door Nederland rijden met prachtige kleurrijke jasbeschermers .
  Dat maakt ons landje nog vrolijker .
  Er is weer volop kleurig garen te koop , dus dat kan geen probleem zijn .
  Wat aardig van het museum dit toe te staan voor plaatsing .
  Wij maken met z,n allen reclame voor het museum .
  Ik zet het op mijn verlanglijstje !
  En ik als oud Sallandse mag toch weleens een keertje in Staphorster richting gaan .

 2. Er is ook nog een bijpassende zadeldekje. Samen hebben ze ooit in een Ariadne gestaan. Ik weet het nog zo goed, omdat ik jaren met een zelfgehaakt zadeldekje heb gefietst 🙂 Zelfgemaakt uiteraard.

 3. @Gerrie, heel Nederland in de ban van de gehaakte jasbeschermer, dat zou toch mooi zijn.
  @Marianne, dat wist ik niet. Misschien duikt het patroon van het zadeldekje nog op.

 4. ENIG !!!
  Leuk het patroon hier.
  Zou het graag maken, toen al toen het in de Ariadne stond.
  Een keer beginnen, de opoe fiets heb ik al !!:-))

 5. Ach ja, jeugdsentiment!!
  Toevallig had ik het er laatst nog over met een breivriendin. We kwamen er op door het over dat zadeldekje te hebben wat we vroeger snel maakten in allerlei kleuren.
  Berthi en het museum, bedankt dat jullie het patroon uit de vergetelijkheid gehaald hebben!

 6. Worden ze in Staphorst nog gebruikt? Daar ben ik 2 keer geweest en heb er geen gezien. Terwijl ze toch zo mooi zijn.

 7. vrolijke fietspimper. Heb het vroeger wel gezien,maar met de rage om alles mooi te maken zal dit heus wel aanslaan. veel haakplezier voor diedegen die zich hieraan wagen,

 8. och jammer nu kan ik niet meer kijken of ik op mijn log een ander patroon had, want dat was niet van het museum……..
  erg leuk ,blijf ik verliefd op ,zo vrolijk!

 9. Deze ken ik nog uit de Ariadne. Zal eens zoeken in welke en of het zadeldekje er ook beschreven staat.
  Het ziet er zo vrolijk uit.

 10. Ook ik kan me dit patroon nog goed herinneren uit de Ariadne, ik was toen nog een klein Simoontje en kon amper haken maar had het zo graag gemaakt. Nu zijn mijn haakkunsten nog niet geweldig, ik raak altijd in de war met het aantal omslagen, maar het niet hebben van het patroon is geen excuus meer…………..

 11. Volgens mij was degene van de Ariadne eevoudiger.
  Zou je niet een vergroot/detail foto kunnen plaatsen dan kan ik beter zien hoe er gehaakt is.
  Wist dat Hilly toen ook zo’n leuke had laten zien, maar of die hetzelfde was !!?
  Beetje dom Hilly een blog sluiten !!!;-)))))

 12. Net ben ik bij de fiets wezen kijken. Het haken is niet het probleem. Maar hoe bevestig je het gehaakte aan je spatbord?
  Heeft iemand daar ervaring mee. De fiets slopen en in het spatbord gaatjes boren lijkt mij ook niet een goed idee.
  Elma

 13. “Gehaakt fietsnet”
  In het boek Önze klederdrachten” door Constance Nieuwhoff,uitgegeven in l975
  staat een volledig haakpatroon van een
  gekleurd fietsnet uit Staphorst.
  Het zal een kleurige fietstocht worden,
  b.v. langs “De Blauwe Stad”.

 14. Niet iedereen heeft deze oude boeken. Waarom nog verder zoeken als Berthi dit goede patroon vandaag plaatst. Het is een duidelijk patroon met erg mooie kleuren en goedgekeurd door het museum in Staphorst.
  Elma

 15. marianne m : niet zo streng he, ik heb mezelf al genoeg gekweld hihi

 16. elma: sommigen haken ook een tussenstuk hoor, over het spatbord….

 17. t,Zal nog effe duren eer menigeen rond kan fietsen met kleurrijke jasbeschermers .
  Maar t,zal goed komen , dat geloof ik zeker .

 18. Grappig, deze gehaakte jasbeschermers.
  Ik kan ze mij heel goed herinneren uit de jaren 40-50… De dames van de duitse kant fietsen er mee… de nederlandse niet.. Dat ze dan wel in Staphorst voorkomen…heel apart, mogelijk omdat daar lange rokken gedragen worden??
  (De duitse kant zoals dat aan de grens tussen Nl en Dl werd gezegd).
  Voor diegene die hem gaat maken..wens je heel veel succes en veel bekijks naar je opgepimpte fiets.
  Cath

 19. Dat boek wat Hennie noemt heb ik, maar ook dat geeft dezelfde aanduiding van hoe het vast te maken. Ik zou het denk ik gewoon met extra lossen over het spatbord vastmaken aan het andere net.
  Maar bij mij zou je er niet veel van zien >>>> fietstassen aan elke kant!!

 20. @Tijm, juist omdat ik regelmatig vragen krijg naar dit patroon heb ik toestemming gevraagd om het te mogen plaatsen. Wie weet zien we behalve in Staphorst ook in andere dorpen en steden deze kleurrijke jasbeschermers.
  @Mieke S, Staphorst is de plaats waar je deze jasbeschermers in ‘grote getale’ kunt aantreffen.
  Een bezoek aan Staphorst staat al jaren op mijn lijstje, maar een jaar is zo voorbij en dan is het weer niet gelukt. Ik blijf hoop houden, eens komt het ervan!:-)
  @Basje, jij gaat ze niet maken, begrijp ik uit je woorden. Misschien heeft een kleinkind toch wel interesse? Of gaan ze liever voor je prachtige quilts?
  @Hilly, je had nooit je blog plotsklaps moeten verwijderen. Jammer, jammer, jammer!
  @Martine, ik vermoed dat ik deze ariadne niet heb.
  @Simone, al zo vroeg belangstelling voor deze jasbeschermers, dan moet het er nu toch maar eens van komen om ze te gaan maken!
  @Elza Nak, tijdens de sombere donkere dagen geven deze jasbeschermers extra kleur aan de dag.
  @marian’ne m, ik kan geen grotere foto plaatsen omdat deze foto niet groter staat afgebeeld in de Nationale Beeldbank. Jammer. Als ik in Staphorst ben, dan blijf ik daar net zo lang totdat ik een goede foto heb gemaakt van een gehaakte jasbeschermer!:-))) Een beetje geduld dus… maar dat ben je inmiddels wel gewend van mij!:-))))
  @Elma, ik dacht het boek te hebben dat Hennie Stevan noemt, maar kan het niet vinden. Wel het boek: Klederdrachten uitgegeven in 1984 door Elsevier. Op pagina 46 staan twee foto’s van fietsnetten (jasbeschermers) afgebeeld. Een foto laat hetzelfde kleurrijke gehaakte fietsnet zien die je in mijn blog ziet, op de andere foto staat een rouwnet in de kleuren wit, zwart, paars, blauw en groen uitgevoerd in eenvoudige haaksteken.
  Op deze twee foto’s uit het boek zie je dat er gaatjes zijn geboord in het spatbord om de gehaakte jasbeschermer te kunnen bevestigen. Ik zal proberen om hier een goede foto van te maken.
  @Hilly, ik vraag me af of het goed blijft zitten als je een tussenstuk haakt voor over het spatbord?
  @Gerrie, misschien de volgende zomer…
  @Cathrina, grappig verhaal dat bij mij onbekend was.
  @Ine, toch vraag ik me af of dat blijft zitten. Het beste is beginnen en uitproberen!

 21. Gehaakte Jasbeschermers.
  Voor mensen die met historische gebruiken
  bezig zijn, is het altijd prettig om de
  bronvermelding er bij te vermelden of te vinden.Dat maakt het alleen maar vollediger.
  Hennie

 22. Alle boeken met gehaakte jasbeschermers nog eens bekeken en je ziet duidelijk dat het gespannen is aan het spatbord. Wat doe je dan: Je belt rijwielzaak Pot in Staphorst en vraagt naar een spatbord met gaatjes. Wij zijn uitverkocht maar vraag het maar bij Meesters, die heeft ze vast nog wel. Het was na 6 uur, de winkel was al gesloten, dus morgen weer een poging om er achter te komen.
  In mijn boek Klederdrachten in Overijssel zit een los patroon van het Museum Staphorst van de JASBESCHERMER.
  Elma

 23. Ook ik heb al mijn boeken doorgespit en gegoogled .
  Zag inderdaad gaatjes spatborden.
  Ik vind het altijd leuk om meerdere patronen te zoeken om met elkaar te kunnen vergelijken zodat ik het zelf kan samenstellen naar mijn mogelijkheden.
  Zag 1 dame die een witte had gehaakt en later zwart heeft geverft.
  Vond een mooi duidelijke(r) foto op internet om de steken een beetje te kunnen bekijken.
  Zag ook een foto met de draadjes over het spatbord.
  Ook de medeling dat dit van oorsprong een duits gebruik is.
  Nooit gedacht maar ik denk wel dat daar kant en klare gaatjes spatborden te koop zijn, grappig.

 24. O ja, op de libelle site is het patroon niet meer te vinden.
  Nog niet zo lang geleden had jij hem nog genoemd Berthi, dacht ik.
  Dacht dat dat een eenvoudiger patroon was.
  De oude Ariadne nog niet terug gevonden, zal in 1975 zijn geweest. In die van ’74 staan de andere klederdracht plaatsen.

 25. @Elma, tja, we zullen naar Staphorst moeten voor een spatbord met gaatjes!:-)
  Wat een werk heb je gedaan om je boeken uit de kast te halen voor de gehaakte jasbeschermers, net als Maria’n’ne m.
  Grappig dat je het patroon van het museum tegenkwam in het boek over de klederdrachten van Overijssel.
  @marian’ne m, ik heb inderdaad een poosje geleden de link naar de site van Libelle gegeven waar het patroon op te vinden was. “Jij hebt echt een ijzeren geheugen”!!!
  Toentertijd heb ik een mail naar Libelle gestuurd met de vraag of ik het patroon op mijn blog mocht plaatsen. Nooit antwoord gekregen. Jammer! En nu hebben ze het patroon verwijderd van hun site. Gelukkig kreeg ik van het museum in Staphorst direct een positieve reactie.
  De link (laat ik staan hoor) die je geeft laat een perfecte afbeelding zien.
  Vandaag heb ik foto’s genomen uit het boek dat ik hierboven noem. Zometeen ga ik kijken of het iets is geworden.

 26. @Marianne m, wat een mooie link, hier kun je duidelijk de gaatjes zien. Dus eerst een nieuw spatbord en dan aan het haken.
  Elma

 27. Bedenk mij opeens dat je vroeger de jasbeschermers sowieso met draadjes (dus door de gaatjes) vastzette !!
  Net als de kettingkast.
  In het boek wat jij noemt kon ik het moeilijk zien zelfs met zaklamp en vergrootglas !!;-) Het was nacht !!
  In het boek dat Hennie noemt alleen een zwart wit foto, maar wel het patroon van hierboven met de bloem.
  De in de rouw beschermer heeft geen bloemen.
  Leuk zo’n zoektocht, ligt een stapel folklore boeken voor mij, kga nog even bladeren !!

 28. @marian’ne m, … zo goed ben ik nu ook weer niet op de hoogte van jasbeschermers!:-)))
  O, ik vond juist dat je op de foto uit het boek het beter kon zien dan de foto die ik heb geplaatst. Moet nog gaan kijken of de foto’s een beetje fatsoenlijk zijn geworden. Ik heb eerst de nieuwe log gedaan.
  Ik heb ook een foto gemaakt van de rouwfietsnet. Inderdaad zonder bloemen.
  Eigenlijk is er bijzonder weinig te vinden van de ‘beroemde’ gehaakte jasbeschermer.
  Geweldige links!!! Het verbaast me dat de draden op zijn plaats blijven zitten als je ze over het spatbord spant.

 29. De spatborden met gaatjes zijn niet meer leverbaar, de gaatjes moeten er met de hand ingeboord worden. Dat is de informatie die ik van de rijwielhandelaren uit Staphorst heb gekregen.
  Dus na het haken, boren maar.
  Of over het spatbord spannen.
  Elma

 30. @Elma, wat ben je actief! Dankjewel voor de moeite.
  Toch blijf ik nog met een vraag zitten: Gaat het spatbord niet snel roesten nadat je er gaatjes in hebt geboord? Het alternatief om over het spatbord te spannen moet ik echt zien.
  Toch proberen om een dagje Staphorst te plannen…

 31. hallo dames
  ik vond dit net die jasbeschermers
  ik wilwel fotos maken ik komelkeweek welin staphorst dan vraag ik wel of ik voor jullie wat duidelkijke fotos mag maken van de jas beschermers als jullie daar belang bij hebben
  gr tina

 32. @tina, heel graag! Je kunt me een mail sturen via het mailformulier. Ik stuur je een mail terug zodat je mijn mailadres dan hebt!

 33. Hoi hoi, wat leuk om te zien die jasbeschermers
  ik als geboren staphorster geniet hiervan jeugdsentimant he
  ik was wel 2 toen we naar Meppel gingen maar goed…
  staphorst heeft gewoon een zwak plekkie bij me…

 34. Hallo Berthi,
  Wat leuk om het fietsnet patroon weer eens te zien. Ik weet nog dat mijn moeder er een voor mij had gemaakt toen ik nog naar school fietste. Ik heb gisteren meteen de garens besteld bij http://www.hobbygigant.nl en ga er mee aan de slag.
  Mijn man wil geen gaatjes in het spatbord boren want dat zou gaan roesten. ;( Ik ga nu met zwarte draadjes over het spatbord heen en zet het met elastiek vast.
  Bedankt en ik stuur je een foto als het klaar is.
  Annette

 35. Ik heb het patroon uit de libelle al jaren bewaard en de laatste maanden al veelvuldig aan mensen doorgestuurd. Volgens mij is het hetzelfde patroon als dit, ik heb er echter geen foto van.
  Iedereen heel veel succes ermee.

 36. Ik wil graag een jasbeschermer haken in de kleuren Bordeaux, Ecru en Antraciet.
  Waar in Amsterdam is dit haakgaren te koop?

 37. Dit is geweldig….nooit gezien….maar echt heel erg leuk!
  Zal ik mij daaraan wagen?
  hummmmmm…….

 38. Ik kwam toevallig hier terecht omdat ik naar jasbeschermers zocht!
  ong. 15 jaar geleden waren we een dagje uit in Staphorst en ik heb toen voor 100 gulden een 2de handse set gekocht, de speciale spatborden waren toen ook te koop voor 100 gulden, maar dat vond ik té duur worden, wel kregen we garen en uitleg erbij om het thuis zelf vast te maken…
  mijn man heeft toen om de zoveel cm een gaatje geboord en op een speciale manier bevestigd! zoals op die ene foto goed te zien is (http://moontjesfoto.web-log.nl/.shared/image.html?/photos/uncategorized/pict0557.JPG)
  Ik fiets er nog steeds op rond, Ik ben de enige in ons dorp, en krijg vaak leuke reacties…
  en die gaatjes zijn nog steeds niet verroest hoor…
  Ik moet wel bij zeggen dat mijn fiets nooit in de regen staat!
  gr. Anna

 39. @anna, best veel geld voor 15 jaar geleden, maar het was het waard want je fietst nog steeds rond met deze jasbeschermers. En dan is 100 gulden weer niet veel.

 40. Ik heb er geen moment spijt van gehad, terwijl ik wel even moest slikken toen ik de prijs hoorde…
  maar nu zijn ze 100euro ofzo?!

 41. Om eerlijk te zijn : die machinaal gemaakte jasbeschermers zijn wel heel erg nep.Zelf maken is natuurlijk veel mooier.
  In het blad Naober heeft een heel artikel gestaan over Ali Mijnheer-Visscher uit Rouveen, die maakt deze jasbeschermers ook.

 42. Ben ik het helemaal mee eens…. Zelf de kleuren die je mooi vindt uitzoeken en de jasbeschermers haken is het allerleukste! Maar voor degene die daar geen tijd voor hebben of niet kunnen haken zijn de Simeli jasbeschermers een mooi alternatief…. De jasbeschermers van Simeli zijn overigens niet machinaal gehaakt. Voor zover ik weet bestaat er nog steeds geen machine waarmee je dit soort haakwerk kan maken.

 43. Ik ben de jasbeschermer aan het haken, volgens mij is het patroon die hierboven staat jasbeschermer (het rouwnet). Heb je ook de jasbeschermer met de bloemen zoals de foto die bovenaan staat? Vind die echt mooi.

 44. Ik heb het haakwerk gewoon in het metalen frame gehaakt waar ik het plastic voorzichtig uit gesneden heb. werkt prima

 45. CLIPJES IN DE VORM VAN EEN BLOEMETJE OM GEHAAKTE JASBESCHERMERS TE BEVESTIGEN AAN HET SPATBORD…….
  Simeli heeft speciale clipjes ontworpen om gehaakte jasbeschermers te bevestigen aan het spatbord van een fiets.
  Voor mensen die zelf graag jasbeschermers willen haken zijn de clipjes ook los te bestellen.
  Neem eens een kijkje op de website van Simeli bij ‘Clips’.
  http://www.simeli.nl

 46. Wat leuk om dit allemaal te lezen!
  Ik zelf woon in staphorst en mijn buurvrouw haakt al jaren voor de fietsenmaker op bestelling. Ze dacht dat het een uitstervend beroep zou zijn maar de fietsenmaker hier bouwt nu ook staphorsterfietsen om naar fietsen met een electromotor. De vraag naar de netten neemt weer toe dus ze is weer druk aan het haken.

 47. @Danielle, dat is mooi, een ervaren haakster van de jasbeschermers! De kleurrijke jasbeschermers zorgen voor een vrolijk straatbeeld.

 48. kan het kloppen dat toer 14 aan het einede niet klopt?
  ik ben deze jasbeschermer aan het haken maar ik blijf bij het einde dan toer 14 steken dan kom ik niet uit?
  ik hoor graag van u

 49. @nia, tot nu toe heeft hier niemand een melding van gemaakt. Ik neem dus aan dat de beschrijving klopt.

 50. Ik ben aan het haken en bij toer 24 lijkt er toch iets fout te gaan.die moet overeen komen met toer 22, maar de voorgaande toeren van het werk verschillen dusdanig dat het niet kan kloppen. Ook klopt de kleurstelling, dat laatste is wel overkomelijk, maar heeft iemand ervaring met dit probleem?

 51. Een goeie tip om het fietsnet mee vast te zetten zijn de zogenaamde foldback’s of binderclips.

 52. Goedemiddag allemaal,

  Ik heb het patroon opgevraagd en gekregen vanuit het Staphorster Museum, dit is hetzelfde patroon als wat hierboven omschreven staat; van de rouw-jasbeschermers (de onderste foto die jij Berthi ook geplaatst hebt op deze site).
  Helaas wordt op internet veelvuldig foto’s getoond van fleurige jasbeschermers met hierin 1 of 2 rijen “bloemenpatronen”.
  Is er iemand die dit patroon heeft voor mij?… Of mij kan vertellen hoe ik deze moet haken?….
  Ik hoop dat ik mijn jasbeschermers af kan haken MET de ingewerkte bloemenrijen.
  Groetjes en alvast bedankt!

 53. Weet iemand ook waar ik het garen kan bestellen voor deze jas beschermers. Of welke anders het meest geschikt is?

  Groetjes Wilja

 54. Hi, I hope you can read my english. I love your skirt guard and wonder if you could convert it to english so I can make it for my bicycle.
  Thank you so much, Anna-Marie

 55. Are you still knitting dress guards for bicycles? I live in New York and it is impossible to find dress guards even online it is a challenge. Please let me know if you are willing to make a custom guard and ship to the US?

 56. Are you still knitting dress guards for bicycles? I live in New York and it is impossible to find dress guards even online it is a challenge. Unfortunately, I do not knit nor crochet but truly admire the guards and would love to purchase a custom guard. Please let me know if you are willing to make a custom guard and ship to the US?

 57. Ik ga deze zeker haken – maar dan als versiering van een fietsvelg – als herinnering aan mijn overleden man en zijn ouders die uit Staphorst kwamen.
  Groet, Gosina

 58. Ik ben wel benieuwd uit welk jaar dit patroon komt of in welke periode dit voor het eerst werd gebruikt. Weet iemand dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *