Mangeldoeken in Roermond

Het zal je niet ontgaan zijn dat er enkele mangeldoeken uit mijn collectie te bewonderen waren op de Internationale handwerk- en quilttentoonstelling te Roermond. Het was geweldig om aan veel belangstellenden het verhaal over de mangeldoek en het mangelen te kunnen vertellen. Aan de hand van een miniatuuruitvoering van een bakmangel wordt het gebruik van de mangeldoek voor iedereen duidelijk.

Voor diegenen die helaas niet konden komen wil ik door middel van enkele foto’s een indruk geven. Zoals je ziet kwamen de mangeldoeken erg goed tot zijn recht in de Caroluskapel.

Enkele dames kochten bij mij een mangeldoek van 90 x 300 cm. Het is zeer fijn en mooi linnen waar goed op geborduurd kan worden. Lies Huizer is al enthousiast begonnen. Zij borduurde een spreuk die ze ooit op een pinkeep kreeg van Lina: I cannot count my day Til needle, thread and fabric meet. Lies: ‘De letters doe ik met donkergrijs en de plaatjes met rood. “Zijn de patatten nog niet gaar… dan kunnen de gasten alvast lezen!”, maar dat zal nog wel even duren voor alles erop staat… maar zo tussen de bedrijven iedere keer een klein dingetje dat moet toch kunnen!’

Vrijdagmidddag verraste Annemie F. mij met een leuke attentie die thuis nog steeds ingepakt op tafel staat vanwege het mooie papier. Het kruissteekpapier is te koop bij Action als kaftpapier.

21 gedachten over “Mangeldoeken in Roermond

 1. PRACHTIG !!!
  Het gebouw is zó mooi voor dit hé !!!
  Leuk om de doeken te gebruiken om te borduren.
  zag vanavond een pakje van maxima wat wel op een mangeldoek leek(of postzak).
  Hee dit papier heb ik juist afgelopen week gekocht.
  En ze heeft er een leuke kaart bij gemaakt !!!?

 2. erg mooi inderdaad, zelf ga ik toch altijd voor de roden…..
  je ziet steeds meer kruissteekjes overal,jammer dat de meeste handwerkzaken er nog steeds zo oubollig uit zien, terwijl er op internet zoveel moois overal te zien is.
  ze zouden moeten beseffen dat er niks mis is met klassiek en als je dan iets “moderns”wil ,doe het dan ook met de juiste materialen….

 3. Elly, Berthi kan heel boeiend vertellen over mangeldoeken en ze heeft daar een leuk boekje over geschreven waarin je alles nog eens kunt nalezen. Ze verkoopt het boekje zelf en ik vind het een echte aanrader. Er staan ook detailfoto’s in.

 4. De doeken hagen er zo mooi ,. met al die witte muren Als ik dt allemaal zie besef ik iets gemist te hebben. Wat leuk om je gasten te vermaken met spreuken, Goed idee Lina

 5. o wat hangen ze daar mooi! de witte muren, de ruimte, de zoninval. bijna zonde om ze weg te halen. nu pas realiseer ik mij dat ik al wel mangeldoeken te koop heb gezien – ik wist nooit wat die grote linnen lappen waren ….
  prachtig toch dat pure, dichtgeweven linnen.

 6. He eindelijk !! ik dacht al waar blijven de doeken…al veel foto’s gezien..maar gelukkig vandaag komen ze dan te voorschijn… t’was ook een speciaal hoekje daar in Roermond…ben er nog steeds helemaal weg van . LIES

 7. Afgelopen week bij de action een rolletje gekocht met hetzelfde doel. Cadeaupapier. Ik wist dat ik het ergens had gezien maar waar…………..totdat ik je foto’s zag Berthi. Op mijn zoveelste rondje door de kruisgang om je prachtige mangeldoeken te bewonderen viel mijn oog op een cadeautje dat bij je stond. Dat is nog eens leuk papier om iets in te verpakken. Elke keer als ik het rolletje zag liggen dacht ik waar heb ik het toch eerder gezien. Je hebt mijn probleem opgelost.

 8. Met een beetje heimwee kijk ik naar de prachtige foto’s, wat was het allemaal prachtig. Je ziet hier een stukje van de gangen en dat 4 x 125 meter = 500 meter
  Dus je kunt wel bedenken hoe veel moois hier te zien was.
  Elma

 9. Net weer terug van vakantie ,heb ik de bloggen van de afgelopen 14 dagen gelezen en bekeken.Allemensen wat was er veel te lezen en te zien.Krijg nu echt het gevoel dat ik wat gemist heb.De artikelen over Roermond,hadden natuurlijk mijn voorkeur.Wat een mooie lokatie voor zoveel mooie dingen.Van pronkrollen naar mangeldoeken en als toetje het kralenbolletje van Elma.Degene die er geweest zijn zullen gesmult hebben.
  Mijn vakantie bestond natuurlijk zo als gewoonlijk uit veel borduren.Ook hebben we natuurlijk heel mooi weer gehad.Dus het werd borduren in de buitenlucht.Ook hebben we prachtige toeristiche routes gereden.
  Berthi en alle andere medewerkers bedankt dat ik via deze blog op de hoogte ben gebleven van jullie belevenis in Roermond,De details hoor ik dinsdag wel bij Elma

 10. Zover jou kennende was het tot in de puntjes goed verzorgd 😉 De mangeldoeken hangen daar inderdaad prachtig!

 11. Prachtige locatie voor je mangeldoeken .
  Zo,n klooster heeft toch een bijzondere sfeer . Vanochtend snelde ik even naar de Duitse zender ZDF om iets mee te beleven van de Eucharistieviering in een klooster , Kloster Mallersdorf bij Straubing . Er was nergens gewoon volk te zien , behalve de camera mensen ,
  Ik heb nog nooit zoveel nonnen bij elkaar gezien . Het was een heel mooie dienst met prachtige gezangen .
  En bij het zien van je mangeldoeken in die lange gang komen zo de rijmregelwoorden naar boven , in de kloostergang klonk een
  mooi gezang . . .
  En als je bij meneer google vraagt naar mangeldoeken , dan geeft hij antwoord bijna in één woord , Berthi en mangeldoeken het is gewoon een eenheid geworden .
  Er is toch niemand die jaloers wordt thuis . . . ??????????
  Ik gelóof wanneer je eenmaal iets op je pad gekregen hebt en je er in verdiept dat het steeds meer gaat leven .
  Mooi om er over te vertellen . Wij luisteren met open oor !
  De wasrekjes die ik zie en ergens een mand , ik snuffel goed rond en ben niet zo snel uitgekeken .
  Wat een plek hier om zoveel mee te beleven , ook al waren we er niet allemaal bij . En velen gelukkig om het nogmaals te mogen bewonderen als een uitzending gemist .

 12. Ik ook Lies, een speciaal hoekje voor Berthi. En je kon zo heerlijk even op het trapje zitten uitrusten. Dat werd dus gedaan.
  Er was veel belangstelling voor haar MANGELDOEKEN. Ik ben blij dat ik er een mee naar huis genomen heb. En nu nog verzinnen wat er op komt !!

 13. Dat ik dáár nou niet aan gedacht heb. je kunt natuurlijk ook bordúren op zo’n lap.
  Het was een prachtige hoek. Met een beetje fantasie zag je de nonnekes met opgestroopte mouwen met de was bezig.
  O nee, het is een broederklooster, geen nonnen dus!

 14. Wat een prachtige plek voor je mangeldoeken.
  Als je de wasrekjes wegdenkt is het alsof ze daar altijd gehangen hebben.

 15. @Elly, een mangeldoek is een beschermingsdoek voor het mooie linnengoed dat gemangeld werd. Er valt veel te vertellen over de mangeldoek.
  @Hilly, op internet kom je heel veel moois tegen. Het houdt maar niet op. Je verdwaalt van de ene site in de andere.
  @mieke s, dank je!
  @basje, dit wordt een prachtige geborduurde pronklap van Lies.
  @lheurebleue, vanaf nu herken je een mangeldoek!
  @Lies Huizer, volgens Jeanny had ik het mooiste plekje!:-)
  @wil, dat overkomt mij nu regelmatig!:-)
  @Elma, mooie afstand!
  @Truus, welkom thuis! Zo te lezen heb je een fijne vakantie gehad met veel borduurplezier.
  @Tineke, het was een perfecte lokatie.
  @Marianne, ik doe mijn best!
  @Gerrie, wat weet je dat weer schitterend te vertellen. Het mooiste vind ik wel ‘uitzending gemist’.
  @José, dat komt helemaal goed met de mangeldoek.
  @Annelies, inderdaad!
  @Ine, nou ja zeg, was ik vergeten om dit tegen je te vertellen!?
  @martine, het was ook een beetje saai toen de mangeldoeken er weer af waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *