Het geheime tijdschrift

‘Ze beschouwden zichzelf als een soort familie, de Britse huisvrouwen die elkaar 55 jaar lang in wisselende samenstelling schreven over hun wel en wee. Hun gebundelde brieven vormden tot 1990 een tweewekelijks geheim tijdschrift, de Cooperative Correspondence Club‘, lees ik in Opzij. Jenna Bailey vond het terug in een archief. ‘Veel vrouwen hadden hun baan moeten opgeven toen ze trouwden en verveelden zich dood. Voor hen was CCC van levensbelang.’

In Engeland werd het boek Can Any Mother Help Me? (2007) van Jenna Bailey een bestseller. Er werd zelfs een toneelversie van gemaakt. Hoe begon het? Ik lees in Opzij: ‘Bailey studeerde geschiedenis in Brighton, toen ze gefascineerd raakte door brieven en dagboeken, vooral door die van Britse vrouwen uit de twintigste eeuw. Op een dag, tijdens een seminar, liet een archivaris iets interessants vallen: “Ze had het over een collectie brieven van een schrijfclubje van vrouwen.” Bailey ging op onderzoek uit in het Mass Observation Archive en stuitte op een zooitje losse brieven van doodnormale Britse vrouwen, een verzameling die ooit, van 1935 tot 1990, een geheim tijdschrift vormde en die door een van de leden aan het archief gedoneerd was. Dat tijdschrift heette de Cooperative Correspondence Club. Het werd gemaakt door een twintigtal Britse vrouwen en verscheen twee keer per maand, alleen voor de leden zelf.

Het tijdschrift ontstond in juli 1935 na publicatie van een ingezonden brief van ene Ubique in het destijds onder huisvrouwen populaire blad The Nursery World. Ubique, die net als alle latere leden van de CCC een pseudoniem gebruikt omdat dat haar volledige vrijheid geeft, schrijft daarin dat ze een afgezonderd lezen leidt in Ierland en zich ondanks de zorg voor haar kinderen letterlijk doodverveelt. Kan iemand een hobby verzinnen misschien? Can any mother help me? vraagt ze wanhopig.
Als de vrouwen die op die oproep reageren elkaar brieven beginnen te sturen met goedbedoelde adviezen, ziet CCC het levenslicht. Bailey, die nog levende leden opspoorde en kinderen van overleden vrouwen sprak, weet dit “geheime tijdschrift” voorgoed aan de vergetelheid te ontrukken.’

Het geheime tijdschrift. De verborgen geschiedenis van een levenslange vriendschap, Jenna Bailey, is vanaf 24 september te koop.

De afbeelding is van Kieke Schaaper. De CCC had geborduurde omslagen waarin de bijdragen van de leden werden gebundeld.

21 gedachten over “Het geheime tijdschrift

 1. Dit gaat op mijn verlanglijst! Wat heerlijk dat je ons hier attent op gemaakt hebt.

 2. Wat leuk Berthi, deze komt ook op mijn verlanglijst. Dan weet ik een leuk en mooi boek te vragen !! Leuk voor de feestdagen.

 3. Lijkt me een heerlijk boekje om mee op de bank te zitten, Leuk initiatief van de dames en dan zelf maken en uitgeven, dan kom je toch tijd te kort en vervelen?…. geen meoment. fijn weekend

 4. Dit lijkt mij ook een enig boek. Vervelen doe ik me niet maar ik wilde nadat de kinderen waren geboren ook wel iets anders. Voor mij was het toen ook verplicht stoppen met mijn werk. Het werk was niet te combineren en mijn lichaam liet mij in de steek. Ik heb ook wel eens willen gillen en de muren kwamen op mij af. Gelukkig kwam ik later mensen tegen waar ik een lieve band mee opgebouwd heb.
  Hebben jullie de nieuwe Anna al bekeken. Daar staat een leuk stuk over sierbandjes in.

 5. Leuke tip Berthi, bedankt!
  Gisteren zag ik “de weduwen van elf september” (een poema pocket) en die is ook op m’n stapeltje gekomen.
  Hilda, dat artikel over de Bänderei Kafka??
  Mooi hè!!

 6. Hai Berthi, begrijp ik goed dat dit boek een vertaling is van: can any mother help me? Ik had er nog nooit van gehoord, maar ga het nu zeker lezen. Lijkt me heel leuk.

 7. Lijkt me iets voor mijn vrouwenboekenplank en om in één adem uit te lezen. Mijn ontslag omdat ik een kindje verwachtte zit me nog steeds niet lekker, maar wat verveling is weet ik niet!
  Groetjes Anje.

 8. Wat is vervelen? Nog nooit last van gehad.
  Wel spannend een geheim tijdschrift en dat later toch uitgegeven is, niks meer geheim. Onze dagelijkse reacties bij Berthi worden in de 4 jaar ook een heel boekwerk. Zou dat ook nog eens uitgegeven worden? De reacties op een bepaald artikel worden nog dagelijks aangevuld, dus het boek is nooit klaar.
  Elma

 9. @Hilda, fijn dat je lieve mensen hebt leren kennen. Een beetje te vergelijken met de dames van CCC.
  De nieuwe Anna heb ik nog niet gezien. Ga volgende week bij de Readshop neuzen.
  @ine, ik wist niet van het bestaan van het boek: http://www.bol.com/nl/p/boeken/de-weduwen-van-11-september/1001004006435892/index.html
  @josefien, klopt, het is een vertaling van Can any mother help me.
  @anje, bah, vervelende ervaring die je nooit meer vergeet.
  @Elma, mijn bedoeling is om al mijn logs t.z.t. een boek te maken, via Blurb. Dat zullen waarschijnlijk meerdere boeken worden.
  Ik was nog vergeten een link te geven. Deze: http://www.opzij.nl/opzij/show/id=52905
  Opzij verloot 10 exemplaren van dit boek. Wil je meedoen, vul dan je gegevens in.

 10. Dagdromen is ook een bezigheid
  En . . .
  Schrijven
  Lange brieven vol
  Veel mooie woorden
  samen voegen
  op prachtig postpapier
  Je geheimen
  toevertrouwen
  aan papier
  En dat papier
  zo vol geschreven
  toevertrouwen
  Aan je beste vriend,vriendin
  Het couvert
  wordt als
  een lichtverend kussentje
  Het voelt zo zacht
  van vele blaadjes volgeschreven
  Gezegeld en wel
  dit kostbaar geschrevene
  zomaar laten glijden
  in de smalle gleuf
  van de rode brievenbus
  Je gaat weer naar huis
  en er blijft een stille hoop
  dat deze kostbare woorden
  hun weg mogen volgen
  Dat dit iemand mag verblijden
  Er zullen vele
  schrijfsels gewisseld worden
  totdat het stapeltjes zijn
  Mooie dierbare woorden
  en elk die dit verzameld
  zal als de stapel
  groter wordt
  Met een zijden lint
  dit alles samen binden .
  Het mag rusten
  in een extra
  mandje op een plankje
  in de kast
  met geuren van lavendel
  Misschien
  wordt het daar
  nog eens gevonden
  zijn al de geheime woorden
  heel misschien
  een wegwijs voor velen
  Om zich nooit meer te vervelen .

 11. Berthi…wat een heerlijke log vandaag…tís dat die vrouwen toen nog geen computer hadden…anders !!
  Wat jammer dat Gerrie niet in Ridderkerk woont er is hier net een dichtersclub van start gegaan. Voor de Liefhebsters kijk op http://www.deridderdichters.nl
  En Elma als je Tineke soms ontmoet doe haar mijn hartelijke groeten en vertel dat de foto’s van haar werkstukken in een apart albumpje zitten en hier regelmatig op tafel komen als er Quiltsters of Borduursters op bezoek komen. LiesHuizer

 12. @Gerrie, heeeeeeeeeeeeel moooooooooooooi!
  Fijn dat jouw vertels zo snel op het scherm te lezen staan. Wij hoeven niet te wachten tot de postbode zijn ronde doet. Alhoewel het ook erg leuk is om af en toe een kaartje of briefje op de deurmat te vinden.
  @Lies, tja, daar zeg je me wat!:-)
  De link van de dichters zal ik aanklikbaar maken:
  http://www.deridderdichters.nl/

 13. Lies Huizer , dank je voor je mooie tip .
  Ik zal gewoon thuis blijven en zo maar schrijven . Ik las al de gedichten op de site die je doorgaf .
  Heb er van genoten en was er wel even mee bezig .

 14. @Gerrie, ik heb ‘slechts’ enkele gedichten gelezen, want er staan er zoveel op. Het is een mooi initiatief, en zo zie je dat veel mensen creatief bezig zijn met de pen.
  Ik begin steeds meer overtuigd te worden dat internet een positieve invloed heeft op de creativiteit van de mensen.

 15. Berthi , waar zou ik zijn zonder internet . . . ?????
  Het geeft toch het gevoel in gesprek te zijn en beluisterd worden .
  Zoveel ideeen hier en overal , ik zou meer willen dan ik kan .
  Maar gewoon doorgaan praat ik mijzelf steeds voor .
  Een mens moet ook naar zichzelf luisteren !
  Ik heb mijzelf best nog wel veel te vertellen , gelukkig .

 16. @Gerrie, het is zo knap wat jij allemaal doet, weet, en de belangstelling voor hebt! Petje af! Blijf vooral zo doorgaan. En ja, je bent in gesprek waardoor je de andere mensen een beetje leert kennen. Internet is prachtig!

 17. Nog even een nagekomen reactie op het log van 28 augustus:
  omdat het boek een vertaling is heb ik heel goedkoop en via internet de Engelse versie gekocht. Ik heb het nu een paar dagen in huis en het is niet alleen leuk, maar ook heel interessant. Het is niet zomaar een clubje vrouwen, ze hebben de leden heel zorgvuldig samengesteld omdat het zo divers mogelijk moest zijn. Het geeft mede daardoor een prachtig tijdbeeld. Een aanrader, dus bedankt voor de tip!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *