Coby Lange

Van Coby Lange hingen drie embellished quilts op de expositie in Roermond. Een van de quilts is geïnspireerd op het schilderij Goldfish 1901-1902 van Gustav Klimt. Klimt heeft meerdere malen vrouwen geassocieerd met vissen of waterslangen en in stromend water en glinsterende siervlakken gecomponeerd. Door de schijnbaar toevallige oversnijdingen door de rand, overgenomen van de Japanse houtsnede, wordt een voortdurend verschijnen en weer verdwijnen van de gestalten teweeggebracht, symbool voor het ondoorzichtige spel van de raadselachtige vrouw met de man. De tussen de figuren uitgespaarde ruimte bezit een eigen waarde: zij kan als de vorm van een vis worden geduid, en verwijst daardoor opnieuw naar het leidende motief van het schilderij. Van oudsher gelden vissen als sexuele symbolen uit de wereld van de droom.

Coby neemt een lap zijde en gaat met gutta het motief erop tekenen. Hierna wordt de zijde handbeschilderd, vervolgens komt het stoomfixeren aan bod en als laatste gaat Coby de lap met de hand quilten. Voor de achterkant van de quilt gebruikt Coby een eenvoudige lap stof.

14 gedachten over “Coby Lange

 1. Leuk dat ik nu bij jou quilts zie, die ik (geheel ten onrechte) niet heb opgemerkt. Er was ook zoveel moois …

 2. @Saskia, toen ik maandagmorgen in Roermond kwam om de mangeldoeken mee op te hangen, was Coby al druk bezig met haar quilts. De quilts vielen mij direct op door het mooie kleurgebruik, het vrije werk en het verhaal achter de eerste quilt.
  Maar goed dat ik deze foto’s heb gemaakt!:-)

 3. @Saskia jij bent niet de enige die dit heeft. Ik had ook al “hing deze er dan ook”. De tweede quilt had ik wel gezien. Er hing ook zoveel werkstukken. Onze hardeschijf kon dit niet allemaal verwerken. Ik denk dat we onze werkgeheugen toch maar moeten uitbreiden.

 4. Berthi, wat fijn dat je het goede licht voor het maken van deze foto’s toch nog gevonden hebt.

 5. @mieke s, ik maak altijd veel foto’s, in de hoop dat er eentje goedgekeurd wordt voor de blog!:-) Het merendeel verdwijnt in de prullenbak!:-)
  Geweldig die digitale camera’s! We kunnen niet meer zonder.

 6. Prachtige foto’s. Helemaal mee eens ik zou niet weten wat ik zonder mijn kameraadje moest beginnen. Zit altijd in mijn tas.
  Deze heb ik ook gemist, zal wel door al dat kletsen onder lopen komen. Heerlijk zo krijg ik mijn verzameling foto’s toch bij elkaar !!
  Een hoop gezien, en toch ben ik deze kwijt in mijn geheugen.
  Zie je ik had toch langer moeten blijven alle dagen, weer wat anders in mijn geheugen moeten opnemen. Heerlijk Berthi ga je nog even door over Roermond hier foto’s plaatsen. Zie ik straks
  toch nog alles. Maar mijn vriendin Jenny heeft meer dan 359 foto’s. Ik kom na volgende week woensdag ook nog hier op terug.
  Dan heb ik haar foto binnen, dan zie ik haar!!.
  En daar ben ik dan toch reuze blij mee. Kan nog heel lang na genieten. Ik maak een foto boek !!

 7. Met ons allen samen krijgen we toch een compleet beeld van wat er in Roermond allemaal te zien was.
  Ook ik heb deze gemist. Zo jammer!

 8. En om alles tot in details te zien en in je op te nemen is zelfs 3 dagen niet genoeg !

 9. Ben nog alle foto’s aan het bekijken en iedere keer geniet ik weer van al het moois het was bijzonder om dit mee te mogen maken.
  Annemieke

 10. Hallo Berthi, Fijn dat je mijn quilt op je blok hebt geplaatst. Heel mooi dat verhaal erbij over Klimt nu kun je dus heel goed herkennen dat mijn werk is gemaakt naar aanleiding van zijn schilderij. Fijn dat je dat alles opgezocht hebt. Bedankt en ik hoop je weer ergens te ontmoeten.
  Coby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *