Contente mens

In Eersel op de markt tref je het beeld aan van de Contente Mens. Het beeld is het symbool geworden voor de Kempische volksaard. De Kempenaar moest vroeger hard werken voor weinig geld. Hij klaagde echter niet, was tevreden met het weinige wat men had en nam het leven zoals het was. Nog steeds geniet men in de Kempen van al de goede dingen des levens en is men uitermate ‘content’.

Op menig ansichtkaart komt men de volgende tekst tegen:


De Contente Mens


Hij is niet tegen het nieuwe,

niet tegen de vooruitgang,

niet tegen de aardse geneugten

doch is tegelijk levenswijs.

Het leven zowel als zijn aard maakte

hem enigermate filosofisch berustend.

Hij laat zich niets wijsmaken,

verwacht niet te veel,

doch verheugt zich over het goede om hem heen

en dat alles vormt zijn tevreden zijn, zijn content zijn.


Zo content als de Kempenaar is en Anke tijdens het familie uitstapje, zo content ben ik van de afgelopen drie dagen in Roermond. Ontroerend, overweldigend, vele warme ontmoetingen, mooie verhalen, nieuwe ontmoetingen met bloglezers, bekende gezichten, in één woord samengevat: FANTASTISCH! Dank je wel voor jullie belangstelling en de vele, vele waarderingen voor mijn blog. Het meest ontroerende vond ik toch wel de enorme afstanden die velen hebben afgelegd om naar de expositie in Roermond te komen. Ik kijk terug op drie dagen die omgeven zijn met een gouden randje waar ik met heel veel plezier aan terug zal denken en niet zal vergeten. Daar heb jij voor gezorgd.

Voor foto’s van de tentoonstelling moet je nog even geduld hebben, maar gelukkig kan ik je alvast twee foto’s laten zien die Ine maakte.

Ine: ‘Jeanny geeft uitleg, gelukkig zijn de pronkrollen beschermd, want o wat is dit mooi.’

Ine: ‘Elma en haar bolletjes, en een prachtig verhaal hoe ze eraan is gekomen. Maar dat mag Elma zelf vertellen. Mien en ik lagen in ieder geval in een deuk!’

22 gedachten over “Contente mens

 1. Hoi Berthi, wat fijn dat het een geslaagde tentoonstelling was en dat er zovelen hebben kunnen genieten van dit alles.
  Ik ben helaas niet geweest. Zat vanmorgen nog heel erg te twijfelen, wel of niet, maar ik moest gewoon een rustig dagje hebben voor de drukke dagen die er aan staan te komen ivm voorbereiding vakantie.
  Verheug me op de foto’s. Deze zijn al mooi.
  groetjes Willy

 2. Roermond was geweldig. De locatie voor de tentoonstelling maakte me sprakeloos. Diegenen die er geweest zijn zullen dat beamen. En wat een aardige mensen heb ik daar ontmoet. Hilda je hebt je trein dus niet gemist en bent net als ik weer veilig thuisgekomen. Wat zijn we toch zelfstandig als het gaat om reizen per openbaar vervoer!
  Mien B wat toevallig dat ik je zaterdagmorgen nog even trof bij de bushalte en wat leuk om bij je berichtjes ook te weten welk gezicht erbij hoort.
  1 dag Roermond was tekort. Donderdag op tijd aangekomen maar de temperatuur (38 graden) was niet echt een stuimulans een wandeling te maken om Roermond uitgebreid te bekijken en te fotograferen. Vrijdag wel de gelegenheid om de tentoonstelling te zien. Sorry Jeanny dat ik niet de hele tijd bij mijn pronkrol aanwezig was maar ik wilde zoveel mogelijk in 1 dag proppen. Bedankt dat mijn pronkrol onder jouw plastic mocht liggen. Voor vandaag van harte gefeliciteerd. Maak er maar een fijne dag van al zul je denk ik even moeten afkicken.
  Ik vond het heel bijzonder om met mijn pronkrol vanuit het noorden en de pronkrol (kunstwerk) van Jeanny de afstand tussen noord en zuid te verkorten. Ben heel nieuwsgierig naar de foto’s die Berthi (ook in het echt gezien)binnenkort plaatst.
  Het was al met al de lange reis meer dan de moeite waard.
  Wil

 3. Zo te horen een zeer geslaagde tentoonstelling. Ik zal het met de foto´s en reportages moeten doen, helaas, ik was graag gekomen. Ik ben benieuwd welke nieuwe projecten nu weer zullen volgen.

 4. Hallo Berthi,
  Wat fijn, dat de expositie zo’n succes is geweest. Door je blogs heb ik altijd het idee, dat ik je ken Ik had er in Roermond daarom dolgraag bij willen zijn om de mangeldoeken en al het moois van de andere bloggers eens van heel dichtbij te bekijken.
  Door 2 verjaardagen hier thuis lukte dat helaas niet. Voorlopig blijf ik daarom gewoon genieten van alle blogs, die je ons elke dag weer voorschotelt. groetjes Wijni

 5. Afkicken….inderdaad. Het lijkt wel alsof het leven verdeeld is in een gedeelte vóór en een gedeelte ná de tentoonstelling. Het eerste hebben we gehad, het tweede begint begint over een paar dagen. Wat er nu is? In ieder geval een leuk artikel in de Limburger in het kader van de saaiheidsbestrijding. Berthi, heb je dat gezien??

 6. Hallo Berthi wat was het top, ik heb er van genoten. En vele bekende gezichten gezien heerlijk. Je verhaal van de Mangel doek super!!
  Je boekje ga ik is op mijn gemak door lezen.
  En het verhaal van Jeanny haar pronkrol, wat heb ik hier van genoten. Wat kan zij er verrukkelijk over vertellen. Als het niet zo ver was, dan was ik zondag graag nog een keer langs gekomen.
  Mijn vriendin heeft veel van haar op de foto gezet, dit zal beslist nog op mijn log komen. Inderdaad was het met een gouden randje.

 7. Het waren 3 heerlijke dagen daar in Roermond! Wat heb ik genoten van de prachtige locatie,de tentoonstelling, maar vooral van al die ontmoetingen in het ECHT met mensen waarvan je alleen een naam wist.
  Maar nu zoals Mieke zegt afkicken !
  ’tja Elma dat wordt dan vandaag o.a.een emmer bonen op het aanrecht !

 8. @ Wil ik ben inderdaad veilig thuis aangekomen. De trein vanaf Utrecht moest ik binnen 2 minuten halen. En dat is gelukt. De trein zat tjokvol. Allemaal bezoekers voor Almere-strand. Mensen zaten letterlijk boven op elkaar.In en uit stappen was een ware kunst. Gelukkig na Almere strand was het heerlijk rustig in de trein. Om 13.30 was ik thuis. Dus al met al is de reis goed verlopen. We worden nog wel eens echte wereldreizigers.
  Gisteren op het water heb ik de geurzakjes klaar gemaakt.Ik wilde dat in Roermond doen maar ik had ’s avonds geen puf meer om mijn brillen te verwisselen. Als ik mijn ogen dicht deed zag ik allemaal mooie werkstukken en nog zoveel dingen die ik ook graag wil maken.

 9. Zojuist een mailtje gehad dat de geborduurde Afghaanse vierkantjes en het BOEK van Pascale Goldenberg over dit project ook te koop zal zijn op de tentoonstelling van het Quiltersgilde in Alkmaar van 25 t/m 30 september.

 10. Wat een prachtige tentoonstelling!
  Een enorme prestatie van alle vrijwilligers, waarvoor dank!
  Ik heb vooral bewondering voor Sabine, die zich, ondanks dat haar man in het ziekenhuis ligt, fulltime met de organisatie heeft beziggehouden.

 11. Blij dat iedereen content naar huis is gekeerd . Dat uitgebeeld met een tevreden man en de lachende Anke , wat is ze groter gegroeid . Want natuurlijk ging ik even terug kijken naar haar foto van eerder .
  Drie mooie dagen met veel tijd van voorbereiding en dan is het voorbij .
  Ik geloof dat er niemand kan zeggen dat het maar niks was . Alleen vrolijke verhalen over al het moois wat er te bewonderen was en dan de ontmoetingen !
  Heel veel voorpret is er al geweest en ook daar kun je van genieten .
  Zoveel dames zoveel uren gebogen over hun handwerken . Er werd misschien wel eens gepuzzeld hoe moet het verder , of welke kleuren . Er komt heel wat kijken eer er iets geheel af is .
  De grote bekroning van al het werk zijn toch de drie dagen in Roermond .
  En vergeet niet er is altijd een reuze napret . De foto,s die er aankomen en later nog veel later kun je er over blijven praten .
  Berthi , je hebt drie mooie dagen beleefd en dat is voor jou een dubbele bekroning voor al de aandacht die je geeft over alles van textiel en handwerken .
  Je laat het handwerken weer volop bloeien !
  En daar zijn we dankbaar voor !

 12. Lieve Berthi, Wij komen dan wel niet uit de Kempen maar voelen ons “” Een Contente Mens”‘ wat was dat fijn….nog nooit Zo’n ontspannen tentoonstelling zonder geduw en gedrang , zo ruim opgezet, zo gezellig en zoveel “”oude bekenden””
  ontmoet.!! ik hou er over op maar hoop van ganser harte dat dit blijft bestaan en over een paar jaar eens herhaald gaat worden….nu we het eenmaal meegemaakt hebben lijkt het een prima idee om rond die tijd een vakantie in Limburg te plannen zodat je meerdere keren kan gaan.
  Allemaal Hartelijk bedankt die dit mogelijk hebben gemaakt.

 13. Wat een geweldige tentoonstelling en wat een werk is er verzet en zo prachtig allemaal voor elk wat wils ik heb van dat alles genoten en Berthi ik vond het erg leuk om jou te ontmoeten om te zien wie er achter de weblog zit sabine en alle vrijwilligers bedankt dat julli dit mogelijk hebben gemaakt.We kunnen op de weblogs nog nagenieten van de foto`s en wat de mensen ervaren hebben

 14. Lieve Berthi, in jou wil ik eenieder bedanken. Het was in één woord: GEWELDIG!
  Bij binnenkomst direct al een tas vol aardigheidjes! Een tafel vol breinaalden en wol, met dames die je het breien weer even voordeden. De koffie die werd geschonken door een heer in een prachtig geborduurde blouse. En dan de expositie – van wat met grote liefde gemaakt is – alles zo mooi tentoongesteld! Daar kunnen jullie allemaal erg trots op zijn! Ook dank aan allen die hun moois ingeleverd hadden om dit met ons te delen. Het was de reis vanuit Utrecht( ik ben vrijdag geweest) meer dan waard.En jouw mangeldoeken zijn ook pronkstukken! Door de verhalen hierbij komt het verleden weer tot leven. Nogmaals hartelijk dank en ik blijf uiteraard je weblog volgen om de foto’s van al het moois te zien. P.S.: De pronkrol is te mooi voor woorden, extra hulde voor Jeanny!

 15. Sorry,was mijn naam vergeten bij bovenstaand bericht! Anja

 16. @Willy, soms vallen verschillende activiteiten samen, daar doe je helaas niets aan. Vakantie die al gepland staat, ga je niet veranderen. Je rust is erg belangrijk en moet je ook nemen. Ga na alle voorbereidingen genieten van je welverdiende vakantie!
  @Wil, fijn om te lezen dat de terugreis goed is verlopen. Ik heb geprobeerd om tussendoor zoveel mogelijk van de expositie te zien, maar ik ben ervan overtuigd dat ik het een en ander gemist heb. Ik heb een aantal foto’s gemaakt. Geen idee of deze gelukt zijn. Vandaag kom ik ook nog niet toe aan de foto’s. Dat zal morgen pas zijn.
  Vandaag moeten er eerst andere klusjes voorrang krijgen.
  Ik heb geen foto’s van de pronkrollen genomen omdat het merendeel terug te vinden is via de pronkjournaals.
  @marcella, nieuwe projecten? Wellicht geborduurde mangeldoeken.
  Enkele dames hebben bij mij een mangeldoek van 3 m gekocht, met de bedoeling om deze vol te gaan borduren. Ik ben benieuwd.
  @Wijni, nog gefeliciteerd met de jarigen en er komt vast een andere gelegenheid om elkaar te zien.
  @Mieke S, spannend! Ik heb het artikel nog niet gezien. Vanavond krijg ik de Dagblad De Limburger van de buren, en zij krijgen de NRC van ons.
  @José, net als de andere dames straalde jij de hele dag.
  @Mien B, vandaag heeft Elma nog een dagje vrij, maar… vanaf morgen staat de emmer met bonen op tafel!:-))))
  Geweldig dat het boek en de Afghaanse vierkantjes te koop zijn in Alkmaar. Super goed geregeld, Mien!
  @Hilda, ik dacht dat je al een wereldreiziger was!?
  Tja, dat is een ‘nadeel’ van een expositie, je hoofd loopt over en zou ‘alles’ wel willen maken.
  @Saskia, het was een hele klus voor Sabine. Gelukkig is alles goed verlopen en heeft ze vanaf vandaag ‘alle’ tijd voor haar man.
  @Gerrie, het heeft me enorm verrast dat zoveel bloglezers uit alle hoeken van ons landje naar Roermond zijn gekomen. Heel, heel erg hartverwarmend!
  En ook heel fijn om te horen dat de lezers de logs erg waarderen.
  Morgen worden de mangeldoeken weer opgeborgen om ze voorlopig niet meer tevoorschijn te halen. Al mijn aandacht ga ik richten op de merklappen.
  @Licia Huizer, in Limburg is het goed vertoeven. Het is een mooi idee om een mini-vakantie ervan te maken. Hopelijk kan dat weer over drie jaar.
  @Yvonne, voor mij ook heerlijk om kennis te maken met veel bloglezers.
  @Anja, ja, mooi hè de geborduurde blouse van die aardige meneer. Zo zie je maar dat ik ook dingen vergeet te vertellen!

 17. Ook ik heb genoten van de tentoonstelling in Roermond, en wat een leuke ontmoetingen daar,met Jeanny, alsnog proficiat met je verjaardag vandaag, Saskia die haar welkomslap op de tentoonstelling hing, Berthi haar uitleg over de mangeldoeken waren ontzettend leuk, ze gingen leven voor je.
  Ontzettend bedankt en natuurlijk ook de organisatie.

 18. Even wil ik laten weten, dat ik ontzettend genoten heb van de tentoonstelling. Leuk om zoveel mensen te ontmoeten en de gezichten te leren kennen achter de namen.
  Bedankt voor alle felicitaties gisteren.

 19. De Handwerk- en Quilttentoonstelling 2009 van 21 t/m 23 augustus j.l. in Roermond was weer een succes. Wij bedanken alle lieve mensen, die onze stand hebben bezocht om een praatje te maken of ons te complimenteren voor het nieuwe boek over de souvenirrollen. De drie dagen in de sfeervolle gangen van de Caroluskapel zijn dankzij U onvergetelijk geworden. Tevens bedanken we organisatrice Sabine de Bruin van Naald en Draad en haar groep vrijwilligers. Zij hebben gezorgd dat deze dagen vlekkeloos zijn verlopen.
  Hennie en Sjoerd Stevan
  Museum voor Naaldkunst Winschoten

 20. Hallo, ook ik ben vanuit Enschede naar Roermond afgereisd om al dat mooie handwerk te bekijken. Het is inderdaad een dag met een gouden randje geworden.Een grote pluim voor alle mensen die dit mogelijk hebben gemaakt. Wat een prachtige dingen waren er te zien, en wat leuk om de mensen van “die weblogs” nu eens “live” te zien.En je pronkrol was echt geweldig om te zien, wat kun jij netjes werken, geweldig !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *