Pronkjournaal XVII

Jeanny: ‘Reeds een tijdje geleden heb ik beloofd om een Bulgaars borduurwerk te laten zien van Nelly uit onze groep. Nelly heeft in 1985 van een patroon uit HZG een groot tafelkleed geborduurd en vond het leuk om voor haar pronkrol ook een lapje te borduren van dit Bulgaars borduurwerk.Aangespoord door Nelly en nadat ik van haar een kopie van het artikel had gekregen, heb ik er het volgende lapje van gemaakt.

Zoals ik al meerdere keren heb vermeld, heb ik iets met linnen bandjes. In dit geval kwam het heel goed uit dat ik diverse kleuren had en op deze manier kon ik de nodige naadverbindingen maken met tekst erbij (dat vind ik heel er leuk om te doen).

Weer op een linnen band! Na het bekijken van map twee van Het Komplete Handwerken is dit lapje spontaan ontstaan. Ja, dat kan ook!

In mijn rol miste ik nog ‘open randen’. Uit het boek Les Jours brodés van Jacqueline Clech heb ik enkele randen gebruikt. Uit het Spaanse tijdschrift Vainicas 2 heb ik ook nog enkele randen toegevoegd.
(Ik durf het haast niet te zeggen: Hier is ook weer een linnen band voor gebruikt.)

Dit zijn de laatste beschrijvingen van lapjes die in mijn bordeauxrode pronkrol zijn verwerkt. Mijn rol is nu helemaal af, rolt zich om een prachtig kussen en wordt bijeen gehouden door een mooie kanten strik.

Wie de pronkrol in ‘levende lijve’ wilt komen zien, nodig ik uit om naar de Handwerktentoonstelling in Roermond te komen op 21, 22 en 23 augustus.’

21 gedachten over “Pronkjournaal XVII

 1. De foto’s zijn al prachtig, maar dit moet je in het echt gaan zien, schitterende werkstukken ook het borduurwerk van Nellie is prachtig. Vrijdag, zaterdag en zondag hoop ik jullie allemaal te ontmoeten.
  Kijk naar het naamkaartje ELMA

 2. De foto’s zijn al prachtig, maar dit moet je in het echt gaan zien, schitterende werkstukken ook het borduurwerk van Nellie is prachtig. Vrijdag, zaterdag en zondag hoop ik jullie allemaal te ontmoeten.
  Kijk naar het naamkaartje ELMA

 3. Wat ziet mijn oog . . . ?
  Komt er weer zoveel moois voorbij rollen .
  Het Bulgaars komt me erg bekend voor , althans de kleuren en motieven . Dat brengt mij weer bij een Bulgaars kleedje waar nog steeds geen rand om heen is gemaakt .
  Het was zo leuk werken toen met die speciale steek .
  Nou ga ik natuurlijk weer op zoek en waarschuw mijzelf om het toch eens af te maken . Hier wordt het jaar 1985 genoemd , dat zal wel het nummer zijn waar ik ook uit gewerkt heb .
  Zal ik mijzelf maar niet zenuwachtig maken , want ik wil nog zoveel .
  Maar afmaken dat kan alleen niet zo snel , ik mag geduld hebben . En er komt al een beetje slaap om de hoek kijken .
  Gelukkig dat er nog voldoende tijd is om hier terug te komen en weer alles beter bewonderen .
  Alvast klein Roermond !
  Jeanny ja ik herkende je direct in al deze werkstukken .
  Prachtig , prachtig en nog eens vele malen prachtig !

 4. Hoeveel fotograven gaan er naar Roermond ?
  De mensen die zelf in een stand staan komen er misschien niet erg aan toe.
  Dus bij deze een oproep uit naam van de thuisblijvers .
  Met dank voor Uw medewerking !
  Gerrie

 5. Jeanny, prachtig weer jou pronklap maaksels!! Het brabants bontje, ruit veranderen heet dat toch?Enig, ziet het er uit. En dan die Bulgaarse…prachtig.Maar de anderen zijn ook erg mooi. Jammer, maar ik kom niet naar Roermond. Ik hoop veel foto’s te zien op de webloggen. Jij veel plezier daar en de anderen ook natuurlijk die er heen gaan.

 6. @Elma, ik kijk met een ‘scherp’ oog naar je naamkaartje!:-)
  @Gerrie, ik ga proberen om toch enkele foto’s te maken!
  @Jeanny, nadat al je schitterende pronkwerkjes hier voorbij zijn gekomen, wil ik nu eindelijk je pronkrol wel eens in het echt zien!
  Je hebt de laatste tijd ontzettend hard gewerkt want je wilde o zo graag dat de pronkrol kant en klaar in Roermond zou liggen. En natuurlijk zou dat lukken, ik twijfelde er geen moment aan. Mijn complimenten!!!

 7. Ooh Jeanny , je mag het best hard op zeggen dat je alweer een linnenband hebt gebruikt , het is toch heel mooi !
  De naturel kleur is prachtig met het rood van de rand .
  De open randjes heel fijntjes .
  Nu ga ik van onder naar boven , want het rode ruitje is zo erg lief .
  En dan de tekstrandjes !
  Nog even een vraagje , heb je de steken voor je tekst eerst uitgetekend , of zo al bordurende ? Het is een keurig handborduurschrift !

 8. Weer prachtige handwerk dames.
  Dat Bulgaarse is zo mooi sprekend. Bewerkelijk met de steekjes er om heen.
  Is dit met de vlechtsteek(?) gedaan !!!
  Het linnen is prachtig,
  mooie tussenrandjes, letters en open naden.
  Hoe kom je aan zoveel smal(?) band.
  Ruitveranderen veranderd ook nooit, maar dit is wel heel origineel zo.

 9. Wat een plezier om al dit mooie werk in de vroege ochtend te zien. En wat kan er veel met linnen bandjes.

 10. Wat zal die pronkrol (in het echt ) bewonderd gaan worden in Roermond !!!!!!!

 11. Prachtig en nogmaals prachtig. Dat wordt straks, met onze neusen boven op het werk, alles nogmaals goed bekijken in Roermond. We zullen onze neusen eerst goed snuiten en onze handen op de rug houden.Jeanne je verontschuldig je steeds voor linnen banden maar het is toch hardstikke mooi en je ziet het zo weinig.

 12. @ Elma, nog 3 nachtjes slapen en dan……
  @ Marijna, dat zinnetje van ‘ruitveranderen’ heeft er gestaan, maar is om een of andere reden uit mijn tekst verdwenen.
  @Berthi, dank je voor de complimenten. De rol is zelfs al een maand klaar! Weet je: hierna viel ik in een gat! Dus daar moeten jullie mij komend weekend uithalen, haha.
  @Marlies c, leuk tot komend weekend.
  @Gerrie, de tekst teken ik niet uit, die ontstaat tijdens het borduren.
  @marian’ne m, het is de Bulgaarse steek. Het speelse van deze steek is het resultaat, als je zoals hier een vierkant maakt en je de bovenste lange steek per hoek naar één richting borduurt. Dit geeft een prachtig glanseffect.
  De (meeste)smalle bandjes en alle andere linnen banden heb ik bij Naald & Draad gekocht.

 13. Prachtig om dit allemaal te zien. Wat zijn er veel mogelijkheden voor steken. De bandjes met naadverbindingen zijn zo mooi verwerkt tot een geheel.

 14. Ik heb altijd het voorrecht om hier al het prachtigs te zien wat ik in het echt al gezien heb. Het heeft dus toch voordelen om in Limburg te wonen 😉
  Nellie, als je dit leest: geef eens een beschrijving van de Bulgaarse steek. Hij is zo mooi en je zegt altijd dat hij makkelijk is. Er zullen vast méér mensen zijn die hem willen leren en/of doen!

 15. Schitterend! Ook zo mooi om hetzelfde motief 2x anders te zien.
  Wat een vondst die naadverbindingen zo weergegeven. Ik haal de steken nog wel eens door elkaar.
  Alles wat foto’s kan maken gaat mee naar Roermond, daar ben ik zeker van.
  Dus Gerrie ook jij zit er met je neus bovenop 😉

 16. wat leuk dat Bulgaarse werk. Ik heb volgens mij een zakdoekje met die motieven en anders lijkt het er wel heel erg veel op. Straks eens even zoeken en vergelijken. Fijn dat er ook fotografen naar Roermond gaan 😉 Dat is fijn voor de thuisblijvers. Heel veel succes daar Jeanny

 17. Prachtig wat mooi allemaal, fijn dat we hier weer van mogen meegenieten.
  Roermond lukt helaas echt niet, teveel kilometers.
  We blijven jullie volgen.
  Groeten ELza.

 18. Prachtig is dit.
  Zie ook allerlei steken langskomen die ik van mijn handwerkjuf geleerd heb. Als puber waardeerden we haar niet maar achteraf heb ik er toch veel van geleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *