Vakantietijd is ook puzzeltijdKomt deze klomp je bekend voor?

Na alle leuke reacties en enkele goede oplossingen gelezen te hebben komt hier mijn verhaal over deze klomp. Op 1 augustus vond het jaarlijkse familie uitstapje plaats. Deze keer was het de beurt aan mijn oudste broer om de invulling voor deze dag te regelen. Het werd Eersel. Een rondleiding was geregeld, plus een bezoek aan het Streekmuseum De Acht Zaligheden en ’s avonds een etentje. En in het streekmuseum hoort deze smokkelklomp uit circa 1920-1930. De smokkelklomp was een klomp met aan de onderzijde een omgedraaide hak en zool. Op die manier brachten de smokkelaars de komiezen (douaniers) op het verkeerde been. Luister hier naar het verhaal over de smokkelklomp. Streekmuseum De Acht Zaligheden organiseert avond-smokkelwandelingen. De gids kan je spannende smokkelverhalen vertellen.

32 gedachten over “Vakantietijd is ook puzzeltijd

 1. Berthi is dit je rechter tuinklomp die in tweeën is gebroken.
  Misschien kun je de klomp nog gebruiken om er de walnoten in te leggen voor de eekhoornfamilie.
  In Groningen heb je de Eenrummer klompen die over de voet een leertje hebben, als je de klompen koopt wordt het leertje op maakt gemaakt.
  Elma

 2. @Saskia, (*_*) (*_*) (*_*)
  @Elma, ik ben helemaal weg van de fleurige klompen. Lijkt me handig zo’n leertje.

 3. Mijn opa was klompenmaker. Je had daagse en zondagse klompen. Daagse klompen ging het hout helemaal over je wreef heen zoals hier boven af gebeeld. Zondaagse klompen hadden een leren riem over de wreef. Zie bij Eenrumer klompen. Je boven voet werd ook eerder vuil.Ik heb leren lopen op klompen. En mijn kinderen op klompsloffen. Leren slofjes met een riempje om hun enkels. Later kregen ze ook klompen. Zowel de slofjes als de klompen kocht ik in Eenrum. Nu hangen de klompen aan de muur. Maatje 23 en maat 48 geschilderd met staphorster stippen erop. En bij de voordeur knalrode eenrumer klompen in het klompenrek.

 4. Elma, wat leuk Eenrumer klompen, ik kende de website niet, de makers van de klompen wel.
  Berthi deze klomp komt me niet bekend voor.

 5. @Hilda, ik begin me af te vragen of de kinderen in het noorden van het land tot ver in de vorige eeuw werden grootgebracht met klompen. In het zuiden zag ik in mijn jeugd de kinderen niet met klompen lopen.
  Leuk dat je de kleine klompjes bewaard hebt. Ik heb de eerste schoenen van de kinderen bewaard.
  @Margriet, ik had gedacht dat bij de klompenkenners uit het noorden van het land deze klomp min of meer bekend voor komt…

 6. Klompertje klomp . . .
  Was dat niet een jongetje uit een verhaaltje . . . ?
  In de oorlog wilden we ook klompen en ik zou er ook op lopen . Het is me gelukt al ging het niet zo geweldig .
  Ik had blauwe klompen met een bloemetje , dat waren meestal plakplaatjes .
  En met de trein naar Zwolle met m,n klompen aan , gewoon om erbij te horen . Moeilijk opstappen in de trein met die smalle opstap treetjes . Het hoefde eigenlijk niet , want mijn Oom had nog wel schoenen voor mij in z,n winkel . Al werd dat later wel schaars . Hij maakte wel voor mij de leren slofjes om in de klompen te dragen , dat maakte alles wat makkelijker aan de voeten . We droegen ook klompschoenen zoals ze genoemd werden , houten zool met riempjes erover .
  De boeren kindren uit de klas ( Wim Sonneveld ik hoor hem zingen ! ), die kwamen wel op school met hun klompen . De lage modellen met een riempje over de voet werden meen ik veel door vrouwen gedragen . Er zijn mooi blank geschuurde en de gele geschilderde ook met verschillende motieven
  En nu kom ik weer even bij de klompenmaker in het dorp . Een klein winkeltje , waar ik ook wel eens melk moest halen . Wanneer de winkel gesloten was ging ik via de klompenmakerij .
  Ik zie nog de oude Opa daar aan het werk en zijn zoon . Maar de kleinzoon kwam niet in het bedrijf , maar werd een bank-meneer . Wel heel wat anders .
  Later zouden we meerdere keren klompen naar Amerika sturen , voor m,n nichtje en andere mensen die het leuk vonden .
  Toen had ik zo maar een idee om een paar kinder klompen in de kamer te zetten . Ik ben helemaal hoteldebotel als ik lieve kinderschoentjes zie , zo ook kinderklomkens . Kan soms lange tijd voor een etalage staan dit kleins te bewonderen . Dan zie ik daar al een paar kleine kindervoetjes in stappen . Ik maakte er gelijk een verhaal van en zei gewoon dat zijn de klompjes van Jantje . Ze hebben er jaren gestaan en dan ga je toch wel eens wat veranderen en verdwenen ze in een kast . Jantje was ook al groter gegroeid . . . Ik zou de klompjes niet wegdoen , maar of ze mee zijn verhuisd . . ? Dat weet ik niet helemaal zeker .
  Berthi,s klompen zijn wel heel antiek en van bijzonder model . Heb je weer in de tuin gewerkt ?
  Ik zet nu de klompen allemaal opzij en hoop nog een tijdje in slaap te geraken . Eerst nog een lekker kopje thee .
  Ik zal het stilletjes doen zodat niemand hier wakker schrikt .

 7. Vandaag , 15 Augustus
  INDIE HERDENKING
  Uitzending bij het Indie monument in den Haag Nederland 1 Nos 12.20 – 14.00 uur
  MARION BLOEM zal tijdens de plechtigheid de herdenkingsrede houden .
  Na afloop gesprek met Margriet Vroomans en Marion Bloem en schrijver Wim Willems .
  Willems schreef biografie Tjalie Robinson .
  14.00 uur MARKANT – Rob Nieuwenhuis Schrijver over Indie en foto boeken .
  Terugblik Indie herdenking :
  Nederland 2 18.30 – 19.00 uur

 8. Dit lijkt me een klomp om mensen voor de gek te houden.
  Je gaat namelijk naar een kant, maar je klompafdrukken geven de suggestie dat je juist de andere kant opgelopen hebt.
  Waar kwam je deze tegen??

 9. Ben het met Mien eens: smokkelaarsklomp!
  Om nog even in te gaan op de kinderen in het noorden: mijn man (‘bouwjaar’ 1950) heeft als kind altijd klompen gedragen (behalve ’s zondags: zondagse kleren en schoenen aan naar de kerk).
  Hij is opgegroeid in een klein dorp ten westen van de stad Groningen en ging een dorp verder naar de kleuter- en lagere school: 4 x per dag op de step een aantal kilometers. Daardoor was één klompje altijd veel sneller versleten!
  Nu nog gaan thuis de schoenen uit en de klompen aan, rond ons huisje staan een heel regiment versleten klompen van de afgelopen 20 jaar die we hier wonen. Toevallig heeft hij gisteren van een dikke envelop zooltjes geknipt voor in de klompen die hij nu draagt, kunnen ze nog een paar weken mee…..want afscheid nemen van klompen…..dat is zoooo moeilijk.
  En over een paar weken, als er nieuwe klompen gekocht zijn, gaan ze mee op kampeervakantie in Schotland en Engeland – niets is zo handig en warm en droog aan de voeten volgens hem (en ondertussen worstel ik met laarzen, want klompen….ik kan er geen stap op lopen!)

 10. Als ik inlog op deze site verschijnt die van onder in mijn scherm naar boven. Zo zie ik eerst berthi weblog, de datum en de kop van het artikel. Vandaag dus vakantietijd is ook puzzeltijd. In de korte tijdspanne die dan volgt tot het hele artikel verschijnt, dacht ik: hè dat is ook toevallig, gister een legpuzzel gekocht van 1500 stukjes omdat het weer zo heet gaat worden en nu heeft Berthi ook iets met puzzelen! Mijn puzzel heet Toy shop van Anton Pieck. Past toch wel bij jouw klomp!

 11. ik ga voor de smokkelaarsklomp. was deze week in Smokkelaarshoek,

 12. Berthi…waar jouw web-log allemaal goed voor is !! ben gelijk in de boekenkast gedoken en jawel hoor ROB Nieuwenhuys “Het laat je niet los”verhalen van nederl.schrijvers over Indonesie. uitg. Querido
  Ooit voor een kwartje meegenomen toen de Bibliotheek aan het opruimen was…hoe bestaat het ..dat ze zoiets wegdoen…maar ja///”ze groeien ook vast en tal en last” zullen we maar zeggen.
  Ik leg het nu naast mn bed want dat zijn echt zo van die stukjes om nog even bij weg te mijmeren.
  Fijne dag en tot Roermond.

 13. Het raadsel oplossen? Ik niet…maar ik word wel helemaal lyrisch van de Eenrumer klompen.
  Onze kinderen liepen er altijd op en onze kleinkinderen nu ook weer en de klompsokjes van leer dragen/droegen ze ook in de klompjes en bij het in huis komen schopten ze de klompjes uit en hadden gewoon direct hun slofjes dus aan. Ideaal! Ik zelf heb inmiddels drie paar Eenrumers versleten en dat in 40 jaar.Het eerste paar was een huwelijksgeschenk van onze buren in Feerwerd. Ze gaan geweldig lang mee dus! Want ik droeg ze heel veel. Hier in Hongarije gebruik ik ze ook nog steeds tot groot plezier van de mensen in het dorp. Die horen me altijd aankomen op die manier en snappen maar niet dat ik er zo makkelijk op loop (op blote voeten zelfs). Zij kennen alleen de hongaarse klompen en die zijn verschrikkelijk om te dragen, een marteling!
  Eenrumers gingen ook altijd mee op onze kano-tochten in welk land dan ook. Had je kouwe voeten gekregen van het stilzitten in de kano? 5 minuten op de klompen lopen en ze waren weer warm. Gingen ze overboord? Geen probleem, ze blijven drijven toch? Jullie zien het, voor ons alleen maar Eenrumer tripklompen, die met het leertje dus…kapklompen halen het er niet bij! Groeten uit Hongarije!

 14. Vandaag is het 15 augustus. De vlag hangt uit. Formeel de dag van einde WOII. Ik denk dat deze klomp iets te maken heeft met WOII. Een afdruk laat de tegengestelde looprichting zien – misleidend. Maar verder kom ik niet. Ben benieuwd!

 15. Het voordeel van wat later reageren is dat je behalve het verhaal van jou Berthi ook alle reacties tot nu toe kunt lezen. En daar geniet ik ook ontzettend van. Zo roept het ene verhaal op tot nieuwe verhalen. Heerlijk. Mijn broertje loopt in zijn vrije tijd ook op klompen, gewoon omdat hij dat fijn vindt.Hij woont in een streek waar veel molens staan en boten met vooral Japanners, Chinezen en Amerikanen langsvaren. Vooral de reactie van de Japanners en Chinezen als ze mijn broertje zien is fantastisch! Hoeveel foto’s er inmiddels van zijn voeten met klompen genomen zijn, ik zou het niet weten. Het moeten er duizenden zijn…

 16. Het bovenste deel is van een rechterklomp en het onderstel zal ik maar zeggen is de onderkant van een linker klomp .
  Ra ra raaaaah . . .
  Je was eens in je tuin en gebruikte deze klompen , toen nog een gewoon paar en opeens was het veranderd en kon je er maar niet aan toe komen de delen weg te doen . Toen werd het een puzzel en mogen wij hier raden .
  Nu ga ik op deze dag mijn eigen puzzel oplossen . Er staan hier vier dozen niet erg groot en niet erg klein, ra ra ra wat zou dat zijn . . . ?
  Nog geen verhuisdozen om maar weer van hier te vertrekken .
  Allen die dit raden zijn erge bollebozen .
  Ik zal nu mijn raadsel niet langer rekken .

 17. Ooit een paar klompen met naaldhak gezien? Kijk dan op Scherjons Klompenmakerij. Zelfs Victor en Rolf weten dit adres te vinden. En Eenrum is niet uniek want in Friesland hebben we de fryske learkeklompen. Ook met een op maat gemaakt bandje over de voet en prachtig beschilderd.

 18. @willy, klopt helemaal! Ik zal zometeen aan de log toevoegen waar ik deze klomp zag.
  @Gerrie, klaarwakker midden in de nacht en dan achter de pc kruipen. Ik hoop dat je nog enkele uurtje rust hebt gehad.
  Ik heb niet in de tuin gewerkt, en het is geen klomp van mij. Hij behoort aan een museum.
  O, Ik heb de uitzending gemist. Veel boodschappen gedaan vanmiddag.
  @Tijm, je uitleg klopt en deze klomp behoort aan een museum. Ik zal het zo toevoegen aan de log.
  @Mien B, YES!!!
  @Francisca R, zie je, de klompen is toch meer voor het noorden van het land!
  Je man zal veel aandacht krijgen in Schotland en Engeland!
  @Mieke S, grappig! Toevallig dachten we allebei hetzelfde: puzzeltijd!
  Mooie puzzel heb je gekocht, waar je volgens mij wel eventjes zoet mee bent. Of ben jij een gedreven puzzelaarster die in één dag zo’n grote puzzel legt?
  @basje, mooie combinatie!
  @Lies Huizer, grappig dat deze log je naar de boekenkast lokt!
  Leuk om je te zien in Roermond.
  @Frouke, enig om je verhaal over de Eenrumer klompen te lezen. Het moeten dan toch wel heel erg degelijke en goede klompen zijn, als ik ook de andere enthousiaste reacties lees. Alleen maar voordelen.
  Als ik wat groter was geweest, ging ik direct deze klomp uitproberen, maar zoals je weet wil ik het liefste een schoen met een hakje!:-)
  @Tineke, van al die foto’s zou je een mooie collage kunnen maken.
  @Gerrie, tja, wat zou dat zijn…

 19. Vanochtend zou ik op tijd willen zijn voor de herdenking .
  Vlug even een kopje senseo maken en dan valt mijn kopje , net voordat het apparaat het kopje zal vullen .
  Jammer het was een fijn kopje . Daar ligt het niet geheel in stukken , maar wel geschonden . Het oortje ligt in kleine stukjes onder de tafel in mijn kleine keukentje .
  Scherven , dat is geluk gaat er door mij heen . Mag ik een wens doen?
  Dan wens ik dat ik nog een tijdje verder mag gaan om alles wat wij samen hadden mooi af te mogen ronden in woorden veel herinneringen samen brengen en dat ik net op deze dag van herdenken deze wens mag uitspreken . Het kopje dat nu stuk is was het eerste dat ik kocht nadat ik alleen kwam . Samen met de jongste van mijn oudste zwager . En ik in tranen uitbarste , toen wij de winkel binnen gingen , want alles werd anders . Zomaar weer in het winkelcentrum zijn en de drie kopjes die ik toen kocht zijn nu allemaal stuk in scherven en al opgeruimd .
  Toen het laatste kopje er nog was , ging ik op internet kopjes bestellen .
  Vanochtend kwam het bericht dat alles was verstuurd en ik verwachtte vandaag wel de postbode met een pak .
  Ik hoopte dat hij niet zou komen net tijdens de plechtigheid .
  Wanneer het voorbij is en ik er erg door geroerd ben , dommel ik in slaap . Opeens de bel , ik ga kijken , de postbode met een stapel dozen , het is niet zwaar .
  Ik bedank hem vriendelijk , tenslotte komt hij op een dag dat velen vrij zijn . Ik vertel nog snel dat er kopjes inzitten en ik net een kopje brak .
  Geluk mevrouw , was zijn antwoord .
  Vandaag een moeilijke en wonderlijke dag .
  Zal het geluk mij de tijd geven om mijn werk te voltooien ?
  Ik vertrouw er op .

 20. @Gerrie, zeer bijzondere dag voor je. Nu weten we wat er in de dozen zat, mooie kopjes voor je. Het heeft zo moeten zijn dat vandaag het laatste kopje uit de serie van drie brak. Een teken van geluk, zeggen we. Jij krijgt het geluk om je werk te voltooien, en het vertrouwen van je is het allerbelangrijkste. Het komt goed, Gerrie!

 21. aaa Berthi, je zegt het liefffff.
  Gerrie, wij drinken graag een kopje met je mee uit deze bijzondere kopjes, met een verhaal, op deze memorabele dag.

 22. Geweldig verhaal Berthi. En nee ik zou er niet op gekomen zijn. Ook al ben ik enkele jaren geleden nog in de Acht Zaligheden geweest. ( heb je er ook die schitterende merklap boven de schouw zien hangen? en die pronkrol???)
  Dat was toen in het jaar van de textiel.

 23. Het jaar van de textiel was in 2000 zie ik nu, dat is dus al efkes geleden!

 24. @ine, jaja, zowel de merklap als de pronkrol gezien. Het lukte me niet om foto’s te maken. Beide handwerken waren ingelijst, maar… ik heb wel andere foto’s gemaakt. Wordt vervolgd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *