Leids Wevershuis

Ine: ‘Het zat me niet mee vandaag (zondag 9 augustus). En ik dacht het nog wel zo goed voor mekaar te hebben. Vandaag ging ik naar Leiden om een bezoek te brengen aan het Leids Wevershuis. Daar loopt momenteel de tentoonstelling De Pilgrims in de Leidse textielwereld, 1609-1620. Maar helaas, om onbekende reden was het museum gesloten. En op de website geen info hierover. In Leiden zijn nog wel meer sporen te vinden van de Pilgrims, maar ik kwam toch voor die tentoonstelling. Dus dan maar een flinke stadswandeling en vroeger naar huis dan gedacht.’

Ine stuurde een e-mail naar het museum met haar verhaal. Ze kreeg een keurig antwoord terug en vonden het vreselijk dat Ine voor een gesloten deur had gestaan. Misverstand bij een van de vrijwilligers. Ine krijgt haar reiskosten vergoed zodat ze opnieuw een reisje naar Leiden kan ondernemen.

Ine: ‘Ik ben deze week nóg een keer op stap geweest. En wel naar
St. Oedenrode. Daar, in bejaardenhuis Odendael, exposeert Wies Scheutjens (lid van Merkwaardig) zo’n 20 merklappen. Zij is duidelijk geïnspireerd door Jan Houtman maar heeft er toch een eigen draai aan gegeven. Ook haar kleurgebruik is verrassend. Tevens exposeren Josien en Wout van Dijck borduurwerk en naald- en kloskant. Het is een kleine tentoonstelling, maar als je in de buurt bent echt wel de moeite waard om even binnen te lopen.’18 gedachten over “Leids Wevershuis

 1. jammer van de reis naar Leiden. Ine kan nog een keertje gaan Netjes opgelost.
  en was st ]Oedenrode dichterbij dan ging k zekker kijken Zier er zo mooi uit.

 2. Wat een verrassende tentoonstelling in Odendeal, prachtige merklappen en mooie kleuren.
  Ben je in het mooie Brabantse land met vakantie dan is een bezoek aan Meijel (net Limburg) zeker de moeite waard. In de gangen van het Zorgcentrum Sint Jozef in Meijel is een expositie van modern kantkloswerk onder de titel ‘Peel-Kant’ te zien t/m 25 augustus.
  De kantwerkstukken zijn gemaakt door Leny Hendriks en Lo Wilms beiden uit Deurne.
  In hun moderne kantkloswerk passen zij de traditionele technieken toe in combinatie met vrije vormen en diverse materialen als halfedelstenen, acryl en emaille. Zeker een bezoek waard.
  Ben je dan toch op weg ook nog even langs de kantfabriek in Horst. In de vitrine ligt een pronkrol uit Grubbenvorst een erg mooie aanwinst voor dit museum.
  Elma

 3. Ine, zo te zien heb je toch een mooie week gehad!
  Elma, wat leuk dat jij als inwoner van Groningen, mij als Limburgse de tips geeft voor uitstapjes in mijn eigen provincie!

 4. Wat een mooie lappen en inderdaad is er wel een beetje Jan Houtman in te herkennen.
  Jammer dat het museum in Leiden gesloten was maar het is wel netjes opgelost.

 5. Wat mooi handwerk.Het kleurgebruik is schitterend.Dit is het helemaal voor mij.Hier geniet ik echt van.Bedankt Berthi voor het laten zien in jou blog.

 6. Wat aardig opgelost door “het Wevershuisje”!
  Wat kunnen kleine plaatselijke exposities toch een verrassing opleveren…. Jouw aanbeveling is er zeker één van!

 7. Wat leuk Elma, je vermelding. Deze dames hebben hun werk ook laten zien vorig jaar in het gemeentehuis van Deurne. En later nog eens in het ziekenhuis te Helmond. Toen jij het had over halfedelstenen ging er een belletje rinkelen.
  Maar het mooiste vind ik wel dat wat Mieke ook zegt: dat jij als Groningse dit weet en ik niet.

 8. Nog een anvulling. De tweede lap, met die grote letters. Hierin heeft Wies alle letters van het gezin verwerkt. Is weer eens wat anders als een stamboom. Op de foto is het niet te zien maar hier heeft ze ook gouddraad in verwerkt.

 9. INE, wat een leuke uitstappen maak jij elke keer.
  Leuk hier je belevenissen te lezen.
  Jammer dat het dicht was.
  Dit is ook leuk, herkende inderdaad Jan Houtman.
  Die met de letters vind ik een leuk idee.
  Ook mooi om andere materialen te verwerken.

 10. Complimenten voor Wies Scheutjens, het verdient alle credits als je zo iets eigens kunt maken, wat leuk dat we dit via Ine komen te weten!

 11. Ik ben het roerend eens met Maaike, dit idee van Wies zal ik goed onthouden om nog eens door te geven. Letters opa en oma groot, kinderen klein, kleinkinderen nog kleiner.
  Elma

 12. Ik loop een beetje achter met reageren maar ik heb dan ook een echt excuse. Het werk is begonnen, de tuin moet gedaan worden, de laatste bezoekjes naar de familie en alles regelen voor volgende week.
  Wat zijn dit prachtige borduurwerken. Ik had ze toegeschreven aan Jan Houtman. Het idee van letters borduren zoals de Maaike en Elma al aangaven is zeer origineel. Je moet er maar op komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *