Pronkjournaal XVI

Elma: ‘Voordat ik de koffer pak voor de tentoonstelling van Naald & Draad in Roermond eerst nog een pronkjournaal (PJ). Dit keer niet alleen kijken maar ook doen. In PJ VIII op de derde foto kun je al een gedeelte zien van het patroon van de verbonden ringen.

Nu zie je op de drie foto’s de uitwerking van dit patroon en de resultaten van Wil, Martha en Gerrie. Je ziet dat ieder zijn eigen kleuren kiest en de uitwerking is ook naar ieders keuze. De fijnheid van de stof bepaalt ook het aantal ringen dat je kunt borduren.

Van de randjes die je in de ringen borduurt is een aantal voorbeelden gegeven. Dit zijn kruissteekranden, een andere techniek is ook mogelijk.

Hier kun je mee aan de slag, heb je nog vragen of ideeën, die zijn altijd welkom.’

Het patroon is geïnspireerd op de prachtige quilt die bij Elma al jaren thuis hangt te pronken. Elma: ‘Bij ons in de gang hangt al jaren een enorme grote patchworkdeken. Gemaakt als groepswerkstuk voor de jaarlijkse tentoonstelling van amateurkunst uit de regio. Tijdens een saaie vergadering zat ik wat in mijn agenda te tekenen en kwam tot dit ontwerp. In de pauze naar huis gegaan om het verder uit te werken. De 120 blokken zijn met de naaimachine gemaakt door 25 dames. De ondergrondstof wit/blauwe bloemen was gekocht in Staphorst en bedoeld voor een dekbedhoes, maar deze stof paste prima bij ons doel en kreeg dus een andere bestemming. Ieder zocht in zijn lappenmand naar stofjes met bloemen, dat was ons thema. Vele middagen is er met enorm veel plezier aan gewerkt. Tijdens de tentoonstelling op de Borg Verhildersum was de deken te bewonderen.’

Saskia is zo enthousiast over dit patroon dat ze direct aan de slag is gegaan en een leuke tip heeft: ‘Misschien dat iemand het leuk vindt om een jaartal ergens in het cirkelpatroon te zetten. Voor snelle borduursters 2009 en voor de wat langzamere 2010.’

25 gedachten over “Pronkjournaal XVI

 1. Dank voor dit leuke patroon!
  Meteen uitgeprint voor tzt.
  De randjes kunnen trouwens altijd wel ergens van pas komen.

 2. Vergeet ik nog de maaksters te complimenteren met hun verschiillende resultaten!
  Erg leuk om te zien hoe zo’n patroon kan “uitpakken”!

 3. wat een mooi patroon is dit!
  even een vraagje: mijn moeder en ik komen zaterdag naar Naald en Draad in Roermond, is er op deze dag ook iemand die advies kan geven over twee antieke merklapjes die mijn moeder heeft? Het ene lapje is ingelijst en vertoont gaatjes het andere wil ze graag ingelijst hebben en ze zou graag advies hebben over hoe ze dat het beste zou kunnen doen.

 4. @Saskia, dank je voor deze leuke tip en voor het snelle patroon. Jij gaat voor het jaartal 2009!:-)
  @Noor, ga je nu zaterdag naar Roermond, naar de zaak Naald en Draad? Of kom je naar de expositie die van 21 tot en met 23 augustus in de Caroluskerk is?
  Zaterdag ben ik niet in Roermond, maar wel ben ik drie dagen op de expositie. Als je dus naar de expositie komt, dan wil ik graag naar de merklapjes van je moeder kijken.

 5. Drie jaar geleden was de winkel van Naald en Draad gesloten tijdens de tentoonstelling. ( Bijna de hele winkel was in een zijruimte van de kapel uitgestald)
  Grappig, ik had niet direkt in de gaten dat het ringen waren 😉
  Een heel bijzonder effect!!
  En wij houden van patroontjes.

 6. Mooi, mooi, mooi !!
  Een driewerf MOOIII !!
  Wat grappig dit patroon wel eerder bij quilts gezien.
  Leuk hoe ieder haar eigen invulling er aan heeft gegeven.
  En leuk de patroontjes mét aanvulling van Saskia !!

 7. We worden hier werkelijk getracteerd op patronen .
  Wat een leuke resultaten zijn er al te zien met zeer verschillende invullingen .
  Het is letterlijk spelen met patronen en met kleuren .
  De fase van het spelen is zo heerlijk alles begint al in je hoofd te borrelen .
  Soms als zoiets nog wel eens in de nacht opkomt als toch niet zomaar iedereen in een diepe slaap is gedoken , dan zou je zo je benen buiten bed willen gooien en naar papier grijpen en een goed potlood pakken en schets maar aan .
  Tegenwoordig wil men natuurlijk achter de computer kruipen on zo,n klusje te klaren .
  Ik houd zo van gewoon papier . . .
  Het doorgeven van mooie patronen daar genieten we hier vandaag weer van .
  Dan juich ik natuurlijk wel even hoerah dat er internet is .
  We kijken nu al naar het 16e pronkjournaal , dat is ook niet niks , zoveel wordt ons hier geboden .
  Weer heel veel dank aan Berthi die dit mogelijk maakt en Elma nog snel even alles voor ons doorgeeft . Saskia die een toevoeging geeft . Wat zijn de randjes ook prachtig , je kunt er zo aan beginnen .
  De geschakelde ringen zijn een variatie op de Double Wedding ring die zo bekend is van het Quiltwerk .
  Hulde aan de maaksters van al dit moois .
  Het zal hier vandaag weer druk worden om alles te komen bewonderen .

 8. Wat een prachtig patroon is dit. Ook als quilter zou je er iets mee kunnen.
  Mooie geborduurde uitwerkingen !

 9. Berthi, ik kom natuurlijk naar de expositie, heb het niet zo duidelijk aangegeven. Het zou fijn zijn als je zaterdag de 22ste naar de merklapjes wil kijken Berthi!

 10. @Saskia, wat een verrassing dat je een patroon van de jaartallen stuurt. Dit is nu net de bedoeling, dat wij allemaal meedenken en ideeën aandragen. Het PJ is van ons allen en Berthi plaats het.
  @Annelies, in mijn gang hangt een grote quilt, gemaakt als groepswerkstuk met deze verbonden ringen. Dat was het voorbeeld voor dit borduurwerk.
  @Gerrie, in de nacht wakker worden en niet meer kunnen slapen (hoofd vol ideeën), mijn gedachten waren bij het mooie naamkaartje van Berthi. Tegen mijn gewoonte in ben ik uit bed gegaan en heb op de computer mijn naamkaartje gemaakt voor Roermond. Ik heb het net opgespeld om te testen of het opvalt.
  Elma

 11. Een ontzettend leuk patroon waar, zoals hier al te zien is, heel veel verschillende resultaten uit kunnen voortkomen.
  Wie weet nog eens een mini-lapje voor in een mini-pronkrolletje ????

 12. Prachtig deze patronen. En je ziet weer hoe kleuren de eindresultaten beinvloeden. Keurig gedaan dames. Mijn complimenten.
  @ Gerry een stukje papier om ideeen uit te werken doe ik nog steeds ondanks dat ik leuke programma’s er voor heb.’s Nachts wakker worden er snel nog je ideeen opschrijven/tekenen. Dat is wat minder geworden.
  Ik ken ook mensen die ’s nachts laat met hun werk in slaap vallen en die je ’s morgens wakker maakt. Ja, sommige mensen weten niet van ophouden. Gelukkig worden deze mensen ook wat ouder en “verstandiger” en gaan ze nu wat eerder naar bed. We noemen geen namen hoor Elma.

 13. @Elma, het zal een heel mooi ontworpen naamkaartje zijn!
  In Roermond hebben we straks nog een expositie erbij… de naambadges!:-)

 14. Mooi patroon om te borduren. Bij Annelies zag ik de “Quilters Blessings” op deze manier in elkaar gezet.

 15. Elma.Zie nu toch dat het borduurwerkje binnen in de ringen een prachtig effect geeft.Dus de ringen gaan mee op vacantie.
  Dames m,n complimenten!!Prachtig handwerk.

 16. Hallo
  Ik wil even zeggen dat de zaak aan de Neerstraat tijdens de tentoonstelling gesloten is. Het hele assortiment is dan bij de tentoonsteling.
  Hoop jullie allemaal te ontmoeten Annemieke

 17. Verschrikkelijk: de verbinding met het net viel plotseling weg en zodoende moest ik mijn enthousiasme de hele godsganselijke maandagpoetsmorgen voor me houden! Maar nu lukt het weer. Zoals ik al bij pronkjournaal 8 schreef: spannend! En wat het geworden is overtreft mijn stoutste verwachtingen. Prachtig allemaal. De blauwgroene heeft mijn voorkeur wat betreft kleur, maar verder zijn het alle drie meesterwerken! Dames, wees er trots op en Elma, ga s.v.p. door met verzinnen en aanreiken van nieuwe dingen en technieken! Jammer dat er geen nobelprijs voor handwerken bestaat. Daar mochten jullie om vechten!

 18. Wat ziet dat er aantrekkelijk uit! Het is dat ik morgen voor drie dagen naar de Spinners in Den Haag ga om te weven maar anders had ik een lapje uit de voorraad gepakt met de doos dmc erbij. Heerlijk.

 19. Oh ik ben zo verliefd op die mooie randjes , het is dat ik al van plan ben om Torchonnetjes te gaan maken [wanneer komt dat boek nou eens????] , want anders had ik mezelf echt laten verleiden om die mooie randjes te gaan maken!!!!
  Marlies

 20. Afgelopen weekend waren we in Groningen. Natuurlijk ook even langs Verhildersum waar Elma schilderachtig gekleed de stoplap aan het borduren was. Het zag er mooi uit. Ik las hierboven een vraag waar het boek met Torchons toch bleef. Bij Annemiek van de Handwerkboetiek in Roden heb ik een boek gekocht dat Dentelles, Galons et Rubans heet. Het is geschreven door Anne van Damme. Hier staan o.a. de patroontjes van 12 torchons in. En nog een heleboel meer moois.
  Anneke SK

 21. @Anneke, de ontmoeting op Verhildersum was erg mooi. Daar zit Elma van Berthi te stoppen. Herkenning van het logje. Alleen de lichte knopen zijn vervangen door zwarte.
  Het boek van Anne van Damme is een kruissteekboek met geborduurde kanten, een erg mooi boek.
  Ik dacht dat Marlies gekloste kant bedoelde, daar wordt aan gewerkt.
  Tot ziens in Roermond dan heb ik geen mutsje maar een naamkaartje.
  Elma

 22. Wouwww, dat is een mooi patroon! Dat vraagt erom om gelijk mee te beginnen! Leuk dat Saskia er een ontwerpje bij heeft gedaan.

 23. Hello again Berthi … Following my previous comment, I now see this journal !!! I think it will be nice if you could contact me … Thank you, Pelin Tezer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *