Lezing voor vriendinnenclub Marans

De eerste woensdag van de maand komt vriendinnenclub Marans bij elkaar voor een activiteit. Vandaag was er gekozen voor een lezing over de lotusschoentjes. Om 10.00 uur was ik present in ’t Pelgrimshuis te Smakt om lotusschoentjes, boeken, diaprojector, en enkele geborduurde meisjesmutsen klaar te zetten. Rond de klok van half elf namen de dames plaats om aandachtig naar het verhaal over de ingebonden voetjes te luisteren. Het is een interessante geschiedenis, maar voor ons moeilijk te begrijpen dat de fraai uitgevoerde schoentjes, die een bekoorlijkheid gaven aan de misvormde voeten, mannen fascineerde!

‘In China is een vrouw niets. Na haar geboorte moet ze haar vader gehoorzamen. Als ze getrouwd is, moet ze haar echtgenoot gehoorzamen. En als ze weduwe is, moet ze haar zoon gehoorzamen.’ Zo begint het verhaal van de oudtante van Pang-Mei Chang.

Vanavond zag ik in het filmhuis, met vijf andere bioscoopbezoekers, de film Tulpan. Sergei Dvortsevoj werkte vier jaar aan deze film en komt bij de meeste recensisten goed uit de bus. Deze keer ben ik het niet helemaal eens met de beoordelingen. Ik vond de film namelijk een beetje saai. Geef mij maar een kostuumdrama, zoals The Young Victoria die ik afgelopen zondag zag.

13 gedachten over “Lezing voor vriendinnenclub Marans

 1. ]fijn dt je lezing zo in de smaak gevallen is en jammer van de filmavond, Het is (was voor mij) altijd een verrassing wat ik erva zou vinden t.o. de recencenten

 2. toch fijn dat er nog mensen zijn ,die met dit weer een bioscoop in durven pffttt mij niet gezien ,terwijl er genoeg films zijn ,die ik wil zien……
  wat leuk dat je een lezing hield ,goed bezocht?
  het boek fabrieksmeisjes moet ook zo mooi zijn ,wordt veel verkocht,was zelfs uitverkocht op een gegeven moment….
  dit boek staat op mijn lijstje to read…ooit…..hahahah

 3. Wat kom je in leuke plaatsen: Smakt…nooit van gehoord maar het klinkt naar meer! En vind je het niet heerlijk om films te kijken met maar 5 mensen in de zaal? Geen limonadeflesjesslurp geluiden, geen krakende zakjes met gruwelinhoud? Vroeger had je in Heerlen in het Royal-theater (architect Peuts) een 10 voor 10 cyclus. Voor 10 gulden kreeg je 10 films te zien op 10 zaterdagavonden vanaf een uur of 11, na de laatste reguliere voorstelling. Je mocht dan gaan zitten waar je wilde, er waren niet zo heel veel belangstellenden. De loge zat dan vol en je kreeg wat ze nu ‘filmhuisfilms’ noemen, voorgeschoteld.
  Ik kan me nog herinneren: oktober revolutie van Eisenstein, la belle et la bête van
  Cocteau, learning tree van Gordon Parks.
  Fijne tijden!

 4. Warme dag vandaag en maar geen bios .
  Waar ik wel veel kwam , was de Cineac in den Haag . Gemakkelijk je kocht een kaartje en bleef gewoon zolang jezelf wilde . Doorlopende voorstelling .
  Maar eigenlijk als je het programma een keer had gezien was het ook wel goed .
  Vaak reportage,s over koninklijke trouwerijen bijv en ander belangrijk nieuws
  Je kunt zeggen zoals tegen woordig de TV belangrijke dingen laat zien .
  Maar soms als er veel belangstelling was kon je echt lang in de rij staan voor je een kaartje had .
  En die lezing ik zag je bezig bij de dames .
  Was er voor de hele dag wel gesprek stof denk ik . Want vriendinnen komen toch niet voor een paar uurtjes samen ?
  Dat was toch zeker de hele dag ? Oh kwebbelende dames , en natuurlijk stilte voor het onderwerp .

 5. @Basje, ik had van de film meer verwacht, mede door de goede recensies. De filmopnames zijn absoluut mooi, maar het verhaal is saai. Misschien valt er ook niet meer van te maken omdat het nomadenleven in Kazachstan niet bepaald opwindend is.
  @Hilly, juist heerlijk om nu in de bioscoop te zitten!:-) Lekker koel en rustig!
  De vriendinnenclub bestaat uit 15 dames, en 13 dames kwamen naar de lezing.
  Ik ben Fabrieksmeisjes aan het lezen. Heel boeiend om te lezen. Ik zal binnenkort een logje hierover maken, als ik het boek uit heb! Vandaag weer eerst andere verplichtingen…
  @Mieke s, weet je dat ik deze plaats niet kende? Erg hè? Het is tenslotte niet zo ver van mij vandaan. Het is een toeristisch plaatsje. Veel fietsers en wandelaars houden een pauze bij ’t Pelgrimshuis. Het verraste me dat er ’s morgens vroeg al mensen neerstrijken voor een kopje koffie of een vroege lunch.
  De charme van het filmhuis is het verrassende element.
  @Gerrie, doorlopende voorstelling, ideaal zeg!
  Na mijn lezing begonnen de dames rond de klok van half twee aan een lunch. En daarna…?

 6. Oh Berthi,
  Mijn maag krimpt in elkaar als ik die kleine lotusschoentjes zie. En dan dat begin… in China is een vrouw niets enz. Ik ben elke keer weer dankbaar dat mijn wiegje in Nederland stond weet je dat?

 7. @Tineke, wij mogen van geluk spreken! En… het zou goed zijn als er minder klagers zouden zijn. Het is belangrijk dat iedereen beseft hoe goed wij het hebben.

 8. Fijn dat het een geslaagde lezing was in Smakt, weer wat geleerd over de plaatsen in ons land.
  Het was een prachtig plaatje van de film.
  Een jonge kameel in de zijspan van een motor.
  Fijn dat je voor ons bent gaan kijken, da weten wij meer van deze film. Wij wachten maar tot hij op t.v. komt.
  Elma

 9. Mooi weer wat cultuur doorgegeven, goed zo !!!;-)
  En met dit warme weer verwacht je niet veel bezoekers. Ik bioscoop niet meer(zeg ik vaker;-) inderdaad wat Mieke S zegt dat gesnoep om je heen, die geluiden en geuren, brrr .
  Aaa die kameel, doet mij weer aan de documantaire van de ‘huilende kameel’ denken. Misschien was dat ook van hem.
  Meer kijkfilms denk ik.

 10. Zo we zijn net terug. Gauw even naar boven gerend. Hebben Berthi , Marianne en marijna en de andere dames nog iets nieuws. DH en ik zijn met de boot naar Pampus geweest. Ik kan letterlijk zeggen ik lag voor pampus op Pampus. Dus voor ons geen bioscoop bezoek.
  We hebben prachtige dagen gehad. ’s Morgen in alle vroegte had je prachtige luchten. Dat is weer een voordeel als je ’s nacht regelmatig naar het toilet moet. Je ziet dan zulke mooie dingen en het geeft je zoveel rust daar kan geen film tegen op.

 11. @Hilda, jij had je eigen film, die niet te evenaren is met een bioscoopfilm!
  Op Pampus ben ik nog nooit geweest. Lijkt me erg mooi.

 12. @Berthi, Pampus vind ik tegen vallen. Maar het is wel een bijzonder monument van Nederland. je kunt trouwens ook de veerboot nemen als je zelf geen boot hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *