Pronkjournaal XIV

Mieke S: ‘Een pronkjournaal anders dan anders.

Mijn man en ik zijn beginnende poppenhuisliefhebbers en daarom hebben we een abonnement op Dolls House Nederland. Hier kunnen we ons maandelijks verlekkeren aan al het moois dat we nog kunnen maken (of kopen).

Tot mijn grote (blijde) verrassing gaat ook de poppenhuiswereld mee met de trend van het moment in handwerkend Nederland: de pronkrol. Ik heb een scan gemaakt van het eerste in een reeks van maar liefst vier artikelen over de pronkrol in het poppenhuis. Ik hoop dat jullie er net zoveel plezier aan beleven als ik.

De huisjes die als patroon voor het vrij borduren zijn gegeven zijn op ware grootte. Dat geeft een beetje aan hoe knap dit werk is!

Het tijdschrift is overigens in iedere goede tijdschriftenhandel te koop.’

Klik op de foto’s voor een vergroting!

36 gedachten over “Pronkjournaal XIV

 1. Ohhh, wat super Berthi!! Een van de maaksters ken ik. Ik ga even jou link aan haar mailen!! Leuk, leuk, leuk!!!

 2. Dit is niet meer normaal. Enkele dagen geleden (ik was met iets heel erg ‘miniatuurs’ bezig) zei ik voor de grap tegen mijn man, dat mijn volgende rol een minipronkrol zou worden…..
  Mieke en nu kom jij met dit geweldige bericht.

 3. @Marijna, ik denk dat jij heel veel mensen uit de poppenhuiswereld kent.
  Erg leuk dat jij nu één van je bekenden hier tegenkomt!
  @Jeanny, toen Mieke dit stuurde dacht ik ook direct aan jou. Een spannend nieuw project voor jullie!

 4. We liggen nu voor anker in Vollehove en wat blijkt je kunt hier internetten. Dat is wel aan mijn oren besteed. Gelijk even bij Berthi kijken natuurlijk. Wat leuk die minipronkrol. Misschien ook iets voor mij. Ik heb geprobeert om met mijn letterlap verder te gaan maar het waaide te hard.Gelukkig had ik mijn geurzakjes meegenomen dat ging prima. Alleen in Balk haden ze 4210 niet meer daarom maar 4235 meegenomen. Deze kleur blauw is ook erg mooi.Groetjes vanaf ons boot Avalon.

 5. @Hilda, dat is toch helemaal mooi. Zit je op de boot, heb je zomaar internet en dan kom je meteen gezellig op bezoek!
  Nog een fijne vakantie, en wie weet horen/lezen we weer van je!

 6. Ik vroeg me gisteren nog af op mijn blog of ik me zou gaan vervelen nu mijn Hedebo’tje klaar is, maar er gloort hoop zie ik 😉
  wat een leuk idee is dit!

 7. Om deze pronkrol zou je een poppenhuis gaan maken.
  Mieke brei je ook een GAAA 1:12 ?
  Elma

 8. Zou het niet leuk zijn als via Marijna de echte maaksters aan het woord komen hier?
  Elma: onder geen enkele voorwaarde! Alhoewel……

 9. Hallo Berthi
  Wat leuk dat je aandacht besteed aan onze pronkrol. We (Dineke van Tilburg en ik) zijn er aan begonnen nadat we een grote 1:1 pronkrol hadden gezien tijdens een expositie in Diepenveen. Het was erg leuk werk om te doen en dat vooral omdat we beiden met dezelfde techniek aan het werk gingen en daarbij zo’n verschillend resultaat kregen.
  Marianne

 10. Hallo Berthi
  Ik heb van Marijna je weblog doorgekregen.Ik was blij verrast dat je ook aandacht aan onze mini pronkrol geeft.Marianne en ik hebben met veel plezier de pronkrollen gemaakt en de grote handwerken in mini omgezet.Tijdens het zoeken naar gegevens op het internet over pronkrollen was ik al op je weblog gekomen en heb er veel aan gehad. Erg leuk dat je ook met miniaturen bezig bent.
  groeten Dineke

 11. Enig, ben helaas geen lid meer.
  Maar ga zo naar de stad en zal het blad kopen, want dit willen we niet missen.
  Het is sowieso een heerlijk uitgebreid blad, klein maar fijn !!
  Dames een prachtige prestatie.
  Hihi Marcella, dát is wat voor jou, lekker inimini priegelen.

 12. Hallo Marianne en Dineke,
  Leuk dat jullie zelf reageren op deze log. Het zijn schitterende pronkrolletjes geworden en voor ons een mooi pronkjournaal. Het is een idee dat zeker opgevolgd zal worden. Ik kijk nu al uit naar al die mini pronkrollen!

 13. Wat leuk! Vooral ook die foto met de twee pronkrollen naast elkaar. Kunnen we makkelijk vergelijken. Waar zit wat en zo.
  Maar wat een werk! 4 á 5 cm. breed.

 14. Dames,wat vind ik dit leuk om te zien.Wat een gepriegel.Op hoeveel draadjes per cm hebben jullie gewerkt?Het ziet er schitterend uit.

 15. Heb het blad kunnen kopeh, viel nog niet mee.
  Enig en er komt in de vervolg nr’s nog meer uitleg over et hoe te maken !!

 16. @mm, dan is het nu tijd om in een luie tuinstoel in het zonnetje van het blad te gaan genieten!:-)

 17. Daar ik een 1:18 tje heb moet ik alles nog kleiner maken. Maar wat is het toch leuk om te doen. Succes!
  Minigroet van huis tot huis, Anje.

 18. We borduurden op 20 draads linnen. Voornamelijk met 1 draad YLI zijde garen over 1 weefseldraadje.
  Af en toe gebruikten we ook ongebleekte katoen van IKEA. Dat heeft bosjes van 2 draadjes en je kunt er mooi op borduren. En heel goedkoop natuurlijk.

 19. Marianne, leuk gelijk een weblog !!!
  Kan iedereen lekker meekijken.
  Heb vaker gehoord over dat Ikea katoen, toch eens kijken daar.
  Dan kan je op een meter heel wat mini lapjes maken !;-)

 20. Hoi Dineke en Marianne
  ik was blij verrast toen ik de pronkrol in de DHN zag. Ik ben metteen begonnen.
  Ioevallig heb ik ook het boek van het museum voor de naaldkunst. Ik vind de rollen prachtig en nu gemotiveerd om er ook een voor het poppenhuis te maken.
  Over een breirol gesproken, ik heb al eens een poging gewaagd, maar het blijft steeds liggen. Misschien, die ook weer eens oppakken.
  Heel erg bedankt voor de pronkrol
  ziggy (Dineke ,je kent me wel, Saskia)

 21. Hier kan ik niet met een iniminibewondering aankomen , dat past zeker niet .
  Want het is een prachtig stukje werk zo mooi en fijn .
  Daarvoor heb ik een hemels-brede bewondering voor jullie prachtige project in mini .
  Het zal een mens gelukkig maken om zo iets te kunnen maken en wij gelukkig om het hier te mogen bewonderen .
  Voor dat alles heel veel dank !

 22. Ha Dineke, je hebt het vast tegen een andere Saskia, want ik ben en zal niet aan een (mini-)pronkrol beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *