Pronkjournaal XIII

Vandaag komt de pronkkist van Gerrie aan bod. Elma geeft uitleg.

PRONKKIST VOOR ROL

Gerrie liet vol trots haar pronkrol in wording aan haar zuster en zwager zien. Prachtig, zei Jenny, hoe bewaar je die rol nu, zei Jan. Hennie heeft de rol in een kistje. (het rode kistje) Jan bood meteen aan om voor Gerrie ook een kistje te maken. Inmiddels ligt de rol al in het kistje. 5 meter zit er op geregen en de rest van de lapjes is in bewerking.

Jan is uitleg komen geven hoe het kistje ontworpen en gemaakt is. De 10 meter groene rol werd om een bezemsteel gerold om de maat te bepalen. De rol werd 16 cm dik, dat was de maat waar Jan mee aan de slag ging. Als rustend aannemer tekende hij een bestek om de maten te bepalen. Nadat de maten bekend waren werd de tekening van de motieven vergroot tot het juiste formaat. Voorkant, achterkant, zijkanten en deksel werden met houtsnijwerk versierd. De plankjes lindehout werden op de juiste maat gezaagd.

De tekeningen worden met een stevig behangerslijm op het hout geplakt. Dan kan het snijwerk beginnen. Er wordt gewerkt met een Stanleymes en zo worden alle delen volgens patroon uitgesneden.De resten van het papier worden er afgeschuurd en de plankjes worden eenmaal gelakt. Alle delen worden in verstek gezaagd en het kistje wordt in elkaar gezet. Dan wordt het geheel doorgezaagd zodat de deksel precies past. Binnenin wordt groen fluweel geplakt en de rollen worden geplaatst waar de stof om zit en overheen loopt. De slinger kan in het kistje opgeborgen worden als hij gesloten is, een houten dopje dekt het gat dan weer af. Na steeds weer licht te schuren wordt het kistje in totaal zesmaal gelakt. Je raakt niet uitgekeken op dit kistje.

Als het kistje open gaat is er ook heel wat te pronken.

De rol komt uit het kistje. Het geborduurde hart is een patroon van Just Nan.

Een geklost kantje in combinatie met borduren. Dit patroon komt uit de map DE LINNENKAST. Eeuwenoude kanten uit Noord-Nederland uitgegeven door de OIDFA.

Een borduurpatroon van à mon ami Pierre JARDIN D‘AMAP wat Gerrie als souvenir meebracht van een vakantie. De lap was te lang voor de pronkrol en werd in twee delen geborduurd en samengevoegd met een Milanees geklost kantje.

Het kistje is gesloten. 5 meter zit al op de groene voering geregen. Tussen twee lapjes zit een 4 cm breed donkergroen satijnlint waar de gekloste kantjes op worden genaaid.

Jan heeft met zijn handwerk enorm bijgedragen aan de waarde van deze pronkrol. Ook de twee kleindochters krijgen een naaidoos, één werd er al getoond en van de tweede was een gedeelte van het snijwerk al klaar.

49 gedachten over “Pronkjournaal XIII

 1. WAUW, wat is dit ontzettend mooooooooooooooi! Het wordt nu pronken met de rol en het kistje! Op beiden raak je niet uitgekeken!
  Leuk om het bekende hart van Just Nan weer tegen te komen!

 2. Dankzij het hartenproject zul je heel wat harten in de pronkrollen tegenkomen, eerst naar de tentoonstelling en toen in de rol.
  Elma

 3. ik hoor het muziekje van de oude “grolschreclame”hierachter :
  “vakmanschap is meesterschap ,wat een prachtige samenwerking!!
  Is dit ‘onze “Gerrie??helemaal leuk en prachtig, wat een werk is er verzet, mooi!!

 4. Nee Hilly, dit is de Groningse Gerrie.
  Met de Utrechtse houtsnijder.
  Elma

 5. SUPER! Kist én borduurwerk.
  Voor zo’n kistje zou ik al aan een pronkrol beginnen!!
  Ik heb een uiltje op een stok van hetzelfde houtsnijwerk.
  Mooi dat ik nu kan zien hoe dat men te werk gaat.
  Gerrie komt er nu ook een uiltje op je pronkrol?

 6. Berthi..wat hebben we weer veel gezien op je laatste logs…klederdrachten enz. heel mooi..ik vind de links met terugblik altijd zo fijn…zo word je log een echt naslagwerk, ik kijk graag.. en vaak even terug.
  Vandaag de “Schatkist”” ongelofelijk mooi zowel de Kist als de inhoud !!
  groetjes van Lies

 7. p.s. ik vergat nog….t lijkt wel een klein draaiorgeltje !! vroeger had je ook de toverlantaarn…nou dit is een toverdoos !!

 8. Ine je brengt mij op een idee, een uil, woensdagmorgen als Gerrie op les komt liggen er twee patronen klaar in twee technieken.
  Elma

 9. Dit is weer een zondagavond verrassing !
  En prachtig de uitleg over het kistje . De bekleding van binnen in mooi groen . Het ziet er perfect uit .
  En het prachtige borduurwerk de rol die nu helemaal pronkbaar is .
  De houtsnijwerk-motieven zullen ook nog wel weer in borduurwerk omgezet worden denk ik .
  Het zwengeltje is helemaal super bedacht en ja als je goed luistert klinkt er al een deuntje , ik hoor het wel tenminste .
  En geef vooral een dikke pluim aan de bedenker en maker van het wonderschone kistje .
  Maar de borduurster verdient natuurlijk ook minstens zo,n mooie pluim .
  Ik zal de komende dagen nog vele keren hier even langs wandelen . Nou nee niet zomaar doorlopen er weer bij stil staan en er van genieten .

 10. Zo’n prachtige pronkrol is toch ook zeker een bijzonder kistje waard.
  Er zullen maar weinig pronkrollen zijn die zo mooi opgeborgen worden.

 11. *S*C*H*I*T*T*E*R*E*N*D* !!!!!!
  Wat een vakmanschap, toch wat fijner werk dan dat meneer gewoon was.
  Ik herken er het Frieze houtsnijwerk in.
  Mooi symbool dé uil(en) !!
  En binnenin ook nog eens minstens zo mooi afgewerkt.
  Heel inginieus.
  Een workshop hiervan zou wel eens heel gewenst kunnen zijn !!?;-)
  Ook het handwerk laat vakman(vrouw) schap zien, een genot om naar te kijken.
  Net als Gerrie kom ik keer op keer terug om te bewonderen en genieten !!;-))!!

 12. Gerrie, wat een prachtige kist is dit!! En erg bijzonder hboe de rol er in zit en eruit gehaald kan worden!Je zwager kan er wat van!! iK moet telkens weer op nieuw naar al de foto’s kijken. Prachtig al dat borduurwerk.

 13. Wat ongelooflijk mooi, erg leuk om ook te zien hoe dat werkt op het hout, om er zo iets moois van te maken.

 14. Dit is een kistje om van te houden, wat mooi gemaakt om verliefd op te word. Prachtig dat iemand dit kan. Fie misschien een tip voor jou man. En dan zo’n mooie pronkrol hier in opbergen en bewaren.
  En af en toe openen en weer bekijken en draaien en maar draaien heerlijk om dit te zien Berthi. Lies stuurde mij naar jou log. Super Lies!! Dank je wel voor je bericht..

 15. Wat een mooi kistje, en dan ook nog met een draaimechanisme. En de inhoud is ook een lust voor het oog.

 16. Dit pronkt van binnen en van buiten, van achter en van voor!
  Iets om trots op te zijn en op een mooie plek te laten pronken!

 17. Wat een mooi kistje zo’n kistje zou ik ook wel willen hebben voor mijn pronkrol.
  Maar mschien mag ik hem wel een keer van dichtbij bewonderen .
  Fijne dag,
  Groetjes Elly Smith

 18. Wat geweldig mooi! Ik ben van beide zowel de pronkrol als het kistje onder de indruk. Voor de beide makers neem ik mijn pet af.

 19. Gerrie en echtgenoot, wat een prachtig kistje en pronkrol, wat een vakmanschap! Elma wat heerlijk dat je dit kunt laten zien en het verhaal er achter met ons kunt delen! Berthi top!

 20. Wat is dit prachtig, het moet heerlijk zijn om zo’n handige man te hebben, die van mij kan nog geen spijker in de muur slaan, maar hij is wel erg lief, ik heb hem daarom ook maar niet ingeruild voor een handiger exemplaar. ;-))
  Groetjes
  Ines

 21. Dames, jullie moeten goed lezen. Ik vertel, Gerrie liet het kistje aan zuster en zwager zien. Dus Jan is de zwager van Gerrie.
  Elma

 22. Geweldig wat mooi is dit geworden, de rol is super maar ook het kistje is het helemaal.
  Wat mooi dat wij dit allemaal kunnen zien en er van mee kunnen genieten.

 23. Ik ben zo vrolijk, zo vrolijk. Wat mooi wat prachtig. Gerrie en zwager dit hebben jullie moi doan. Met mijn borduurbril op mijn neus heb ik stief tegen het beeldbuis aangezeten. Kan er niet genoeg van krijgen. Ze zeggen wel van het eten of een engeltje over te tong …… Volgens mij staan er wel 10 Engeltjes bij mij.

 24. Prachtig! Zowel het houtwerk als de rol natuurlijk, maar het leukst voor mij is in dit verhaal, dat ik nu eindelijk weet hoe de snijders zo’n kerfpatroon zo strak op/in het hout krijgen! “Gewoon”met papier en behangerslijm…enig om te weten! Weer wat geleerd….dank! En nogmaals complimenten!

 25. hier word je toch werkelijk helemaal stil van. zoveel vakmanschap en zoveel uren geconcentreerd werk voor zowel het kistje als voor de inhoud. een echt museumstuk. hier zullen nog generaties mensen van genieten – en paf van staan!

 26. wat een moois was er te zien,. Ik was onder de indruk van de handen die het snojwerk maakten, Prachtige foto. en wat een kist om trots op te zijn Het machaniek is verbluffend,

 27. Gerrie wat een pronkstuk voor je prokrol.Een prachtstukje huisvlijt.Jan kan er wel patent op nemmen.Vele handige mannen kunnen dit misschien wel namaken voor hun pronkrollende dames.Petje af!! Zowel voor de kist als de rol.

 28. Wat een pronkstuk, daar zou je heel jaloers van worden. Vooral ook dat zwengeltje aan dat prachtige kistje! Fantastisch dat iemand zo iets voor je kan maken. En de inhoud verdient echt zo’n mooie verpakking!

 29. wat ontzettend mooi het handwerk en het kistje ,je zal maar zo,n zwager hebben!

 30. ik had al veel gehoord over dit inmiddels beroemde kistje, erg leuk om het dan ook eens te kunnen zien. Een prachtig geheel!

 31. Gerrie
  Jan zal wel trots zijn op zijn werk maar wat jij gedaan hebt vinden wim en ik prachtig ga zo door gr uit H>I>Ambacht

 32. wat een succes! jouw pronkrol op de weblog en het kistje van Jan!! Hij is er trots op ,hoor!! Elma, bedankt voor dit mooie initiatief. Jennie ,in Larsheim ( naam uit de 19e eeuw net als de pronkrol)

 33. Gerrie, wat een succes! jouw pronkrol op de weblog en het kistje van Jan!! Hij is er trots op ,hoor!! Elma, bedankt voor dit mooie initiatief. Jennie ,in Larsheim ( naam uit de 19e eeuw net als de pronkrol)

 34. Gerrie! Wat een succes.Jouw pronkrol op de weblog en het kistje van Jan! Hij is er trots op,hoor.Elma, bedankt voor dit mooie initiatief!!

 35. Beste mensen,ik wil jullie hartelijk bedanken voor de bewondering en waardering van de pronkrolkist,die ik voor Gerrie met veel plezier gemaakt heb, en nu ik de complimenten lees,loop ik gedurig naast mijn schoenen.Erg leuk om jullie reacties te lezen. Blijf zelf ook genieten van de kist en het prachtige borduurwerk van Gerrie,als wij bij haar logeren.

 36. Jan ,ik geniet nog elke dag van de pronkkist op de glazen tafel.Een waar pronkstuk voor de pronkrol.En wie is de aanstichster van dit mooie werk? Onze ELma, een kei van een vrouw Zij is werkelijk op alle markten thuis,inzonderheid op alle mogelijke handwerkgebieden.Jan in Leersum en Elma in het noorden heel hartelijk bedankt!!!!!!

 37. Wat leuk Wim en Jo dat jullie deze site ook gevonden hebben. Straks op 30juli een mooie dag toegewenst. 5o jaar ,waar blijft de tijd!!
  hart.groeten,Gerrie

 38. Wat leuk Wim en Jo dat jullie deze site ook gevonden hebben. Straks op 30juli een mooie dag toegewenst. 5o jaar ,waar blijft de tijd!!
  hart.groeten,Gerrie

 39. @Gerrie, Elma is onmisbaar! Zij zorgt voor de beste ideetjes en kan alle handwerktechnieken overbrengen. Elma is een echte handwerkjuf! En een zeer goede!
  Jan, leuk om hier een reactie van je te lezen. We genieten allemaal van de pronkkist en natuurlijk van de pronkrol van Gerrie.

 40. Mijn roots liggen in Friesland.Vanmorgen had ik iemand op bezoek die bezig met zijn stamboom,zo kwam hij toevallig mijn meisjesnaam tegen “Schoffelmeer”al pratende kwam bij de herinnering aan een houten kruis met het typische friese houtsnijwerk.Helaas is het kruis bij schoomfamilie terecht gekomen.Ik vraag mij af of het mogelijk is om een dagje in de leer te gaan om dit mooie snijwerk te leren.Ik ben wel niet zo jong meer maar wel creatief op allerlei gebied.Groetjes Elly Philips-Schoffelmeer.

 41. Elly@ ik zal houtsnijder Jan op de hoogte brengen voor de belangstelling voor zijn werk. Hij woont in het midden van het land.

 42. Beste Elly,U plaatste een oproep op 1 maart 2011 om met mij in contact te komen
  Ik,Jan de houtsnijder,ben wel genegen om met u in overleg te gaan aangaande het houtsnijwerk.Als u contact opneemt met Elma,zij weet mijn adres en telefoonnummer en mag dit aan u doorgeven.
  Van 15 tot 23 april zijn wij niet bereikbaar. Ik ben in afwachting van uw telefoon. Jan de houtsnijder.

 43. Zondag 14 april is de heer Jan Legemaat overleden.

  Het kistje van Gerrie met de uitgesneden uil is helemaal gevuld met haar pronkrol. Het kistje staat op een prachtig tafeltje te pronken in de kamer.

  “Houtsnijder” je mag nu rusten.

 44. @Elma, heel triest. Gerrie heeft een prachtige herinnering aan Jan. Het kistje is nu vast nog dierbaarder geworden voor haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *