Van Staphorst naar Marken

Van Staphorst naar Marken. Het is een afstand van slechts enkele tientallen kilometers. Toch zien we qua levensstijl een groot verschil. Als voorbeeld neem ik de klederdracht. Staphorst: sober en donker. Marken: kleurrijk met veel borduurwerk. Het is tevens een ingewikkelde dracht doordat er zoveel verschillende onderdelen gemaakt zijn voor diverse gelegenheden. De kunstenaars/ontwerpers laten zich graag inspireren door tradities. In het themanummer Interieur van Elsevier (april 2009) komt de herboren folklore aan bod. Jonge mensen poseren in de Markerdracht met een design ontwerp in hun handen.

Jacqueline Zeeman (20) in daagse dracht. In haar handen heeft zij een vaas van keramiek en eikenhout van Dick van Hoff voor Koninklijke Tichelaar Makkum gebaseerd op de traditionele emmer. Op de achtergrond geborduurd linnen Samos van Vaughan.

Wessel Zwiers (16) in daagse dracht. In zijn handen heeft hij de lamp August, een variant op de olielamp, met een ledtechnologie (traploos dimbaar) van het Zweedse duo Broberg en Ridderstråle voor Littala, bij Mek. Op de achtergrond geborduurd linnen Milas van Vaughan.

Tinie Uithuisje (21) in daagse dracht. In haar handen heeft zij een vaas van Marcel Wanders voor Moooi. Op de achtergrond stof Benvarden van Osborne & Little.

15 gedachten over “Van Staphorst naar Marken

 1. Begin ik eerst met een lachbui om Tinie Uithuisje ! Dan mag ik wel de naam dragen Altijdthuisinhuisje .
  Ben ik uitgelachen kan ik zeggen dat ik de drie foto,s prachtig vind . Er wordt zo goed gebruik gemaakt van de nog bestaande oude klederdrachten .
  En de ontwerpen die ze mogen tonen zijn ook niet mis . Je komt toch veel design tegen zo nieuw en toch heel mooi .
  De onderste vaas doet me denken aan de bekende Delftsblauwe tulpenvazen even anders gekeerd en met minder tuiten om bloemen in te steken .
  Dan maar naar de middelste jongeman met de prachtige Ledlamp . Ook weer zo,n ontwerp met een knipoog naar het oude .
  Het eerste model vaas keramiek gecombineerd met hout , heel mooi .
  Ik zou zo de drie modellen straks in m,n opgeknapte flatje willen hebben .
  De achtergronden stof vind ik ook prachtig . Drie mooie plaatjes .

 2. Grappig dat jonge mensen toch nog steeds geinteresseerd zij in onze drachten!Jammer dat het niet meer gedragen wordt. Daarom wel belangrijk dat er aandacht aan gegeven wordt.

 3. @Gerrie, hoe staat het eigenlijk met de opknapbeurt van je flat? Begint er schot in te komen? Ik heb het idee dat ze al een poosje bezig zijn!

 4. Prachtig. Ik zal zoonlief aankijken of ik dit thema nummer even lenen mag.

 5. Eigenlijk wel bijzonder dat die oude klederdracht mensen van nu op één of ander manier aan blijft spreken. Ik vind het ook nog steeds heel mooi om te zien. Die kleuren en combinaties van stoffen blijven inspirerend.
  Mooie nieuwe ontwerpen.

 6. leuke fotos en ontwerpen, einedelijk ook een “dingen” die goed te beruiken zn. Ik zie in die emmer straks grote bassen gladiolen staan

 7. Altijdthuisinhuisje, Gerrie wat maak je het weer mooi. Ondanks je beperkingen heb je enorm veel humor en daar genieten wij van.
  Ik begrijp dat je in een tijdelijke opvang woont, je praat ook vaak over ingepakte dozen. Vertel er eens over, wij leven met je mee. Als het maar tijdelijk is moet je ook weer terug. Je aansluiting op internet moet je zo spoedig mogelijk verhuizen, wij kunnen je verhalen niet missen.
  Elma

 8. Leuk om oud en nieuw samen te brengen voor de foto’s! Dubbel genieten mag dus nu weer. Klederdracht is misschien niet zo fijn om te dragen, maar het is wel heeeel mooi om te zien. Vind de vaas van Dick van Hoff prachtig!

 9. Berthi , Elma en andere belangstellenden .
  Inmiddels woon ik alweer 2 jaren tijdelijk in een flat die minder geschikt voor me is , en unheimisch is geworden na vervelende gebeurtenissen .
  Ik moest in de haast een keuze maken om te verhuizen .
  Na enkele moeilijke jaren die ik had doorgemaakt was mijn huis nogal chaotisch geworden . De zorg voor mijn man ging voor en op tijd de verpleging binnen laten . Eigenlijk geleefd worden en toch nog enkele jaren mooie uren samen hebben .
  Toen kwam het opgejaagd worden om zo snel mogelijk te verhuizen .
  Ik moet helaas veel overlaten aan anderen , maar wel ben ik in deze situatie de commandant !
  Ik heb eigenlijk geen mogelijkheid gehad om alles goed voor te bereiden .
  Eind vorig jaar is de grote verbouwing begonnen , er was vertraging opgetreden door allerlei procedures .
  Het gehele blok is gestript , dus geen eenvoudige renovatie .
  En een deel van het blok is afgebroken , daar komt een enorme woontoren voor in de plaats . Er wordt nu hard gewerkt en de eerste bewoners hopen aan het eind van dit jaar weer terug te gaan .
  Voor mij gaat het langer duren tot de bouw van de toren votooid is .
  Het huis krijgt een heel andere indeling , maar ik wil toch graag naar die plek terug waar we zolang samen hebben gewoond en ik vanaf de keuken het uitzicht heb op mijn vroegere werkplek , waar ik in 1955 begon in de psychiatrie .
  Een mens wordt erg emotioneel bij het ouder worden en ik wil de herinneringen koesteren .
  Zo staan hier nog veel dozen ingepakt en af en toe ga ik weer eens wat ordenen .
  Dan heb ik soms dagen om eigen cadeautjes te vinden , want dat is het toch de spullen die er zijn en bijna vergeten was .
  Er komt nog zo weinig van om met naald en draad bezig te zijn .
  Zolang de zin erin nog blijft is er niks mis en kan ik letterlijk de draad weer oppakken . Misschien gaat niet alles meer zoals eerder , atrose zal ook wel eens een plaaggeest zijn . Dan maar een beetje langzamer en niet te veel willen .
  Dat er internet bestaat is voor mij een enorme steun .
  Jullie ontmoetingen kan ik niet meer missen .
  Dus daarom wil ik iedereen graag mee laten leven met mijn wel en wee .
  En alle lieve woorden en aandacht geeft mij een fijne warmte .
  Een zeer bijzondere vriendschap is er ontstaan .
  Bedankt voor jullie luisterend oor en allen een heel gezellige avond misschien met of zonder praatjesmakers !
  Ik geniet zo van die kleine wijsneuzen !

 10. Mijn praatjesmaker heb ik straks naar bed gebracht, wat zijn ze al wijs voor hun 10 jaar en ze kunnen je heel wat vertellen. Oma mijn MP4 speler staat nog aan, die moet ik zelf uitzetten anders gaat het fout. Met andere woorden oma daar heb je geen verstand van. Het is ook een wonder wat er in zo,n klein doosje zit.
  Gerrie fijn dat je ons je verhaal verteld hebt, dat valt niet mee en verbouwen gaat niet zo snel wat zul je blij zijn als je weer op je geliefde plekje zit. Alles is dan weer heerlijk nieuw en fris je kunt alles dan weer uitpakken en bent dan weer thuis. Nu is het logeren bij je zelf.
  Je hoeft de naald en draad ook niet meer te gebruiken daar ben je vrij in. Je geniet ook van het pronkjournaal en noemt het een grote taart waar je steeds een stukje van mag proeven. Ik kan je vast verklappen het zal niet lang meer duren dat je weer een stukje krijgt. Geniet ervan, wij lezen graag je belevenissen en de verhalen over vroeger (vooral over mijn geliefde overijsel) en wij hopen daar nog lang van te kunnen genieten.
  Elma

 11. Zo grappig hoe er toch terug gegrepen wprdt op de klederdracht.
  Raar maar deze jonge mensen hebben té moderne gezichten, denk ik dan.
  Dat heb ik met films ook.
  Die stoffen zijn ook prachtig zeg !!

 12. Gerrie, fijn een up-date te lezen over je verhuizingen !
  Het duurt dus nog even maar wij willen je er graag doorheen helpen met zijn allen.
  En je weet ik ben een groot fan van onze huisdichter/verteller die ons ook nog eens bemoedigd met haar optimistische levenshouding !!;-)

 13. Elma , ik dacht dat praatjesmakers al voorbij was , maar hier ook nog even .
  Schitterend dat Oma,s ook werkelijk geen verstand hebben van MP4 spelers .
  Daar moeten Oma,s ook echt vanaf blijven .
  Ik zou zeggen beste Oma je hebt al werk genoeg aan al je borduursteekjes .
  Al de borduurtaarten die er hier voorbij komen zijn werkelijk om te smullen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *