Knitting in Nature 2009 II

Alle mini-toe-up sokjes die door de Knitters in Nature gebreid zijn op dinsdag.

Kantbreien: Cursiste Marrit is bezig met het aanrijgen van de eerste serie kralen.

Proeflapje. In deze proef zijn op vier verschillende manieren kralen ‘mee-gebreid’. Wanneer je eenmaal deze technieken onder de knie hebt kun je eindeloos variĆ«ren met kralen in bijvoorbeeld ‘lace shawls’.

Miriam Tegels: ‘En wat vliegt zo’n week snel voorbij! Nu is het alweer vrijdagmiddag, veertien breisters zijn uitgezwaaid, allemaal moe maar voldaan!
Tijdens de laatste workshop hebben we de puntjes op de i gezet. Letterlijk, want we sloten af met het I-cord breien en probeerden meteen een aantal toepassingen van het I-cord waarmee het Fair-Isle project (thema van de donderdag) werd afgewerkt. Aan het andere einde van de rondgebreide Fair-Isle werd een ‘muizetandje’ gebreid. Een afwerktechniek die veelal aan zomen van truien gebruikt word. Het ‘muizetandje’ werd vastgezet met de Kitchener Stitch wat weer een mooi elastisch resultaat geeft.
Tenslotte zie je ook alle ‘mini-toe-up sokjes’ nog een keer bij elkaar. Ook deze kregen een elastische afkanting. Een aantal sokjes zijn opgevuld met lavendel en gaan dienst doen als motten verjagers in de wolkast. En op de laatste foto zie je de groep op locatie: breien, lekker eten, kletsen. Het genieten van het buitenleven vanaf het ontbijt tot aan het doven van het kampvuur ’s avonds laat… Volgend jaar weer, dames???’Op de website van Miriam zijn nog meer foto’s te zien van de breireis. Hier en Hier moet je kijken.

17 gedachten over “Knitting in Nature 2009 II

 1. Wat een goed idee om een sokje te vullen met lavendel en dan in de kast te leggen tegen de motten. De lavendel staat in volle bloei. Sokjes kun je ook breien op de tentoonstelling van Naald en Draad in Roermond 21, 22 en 23 augustus. Daar zal Miriam in het breicafe aanwezig zijn. Een reden te meer om ook naar Roermond te gaan.
  Het kantbreien met kralen is ook erg mooi. Jammer dat er lichte kraaltjes zijn gebruikt, voor de foto was zwart beter te zien.
  Regia sokkenwol heeft 6 nieuwe kleuren onder de naam FLUSI speciaal geschikt voor kleine kindersokjes met een extra kort effect, zodat het zich ook bij kleine kindersokken herhaalt. 1 kluwen volstaat voor een paar kindersokken tot maat 32/33.
  Elma

 2. Gezellig breien in de natuur , dat is toch leuk met zoveel breienthousiasten .
  Ik heb nogal op de tweede foto zitten turen en zie nu eindelijk wat het rondje is . Zit ze me daar met pieterkraaltjes op een glad schoteltje . Zo blijf je manipuleren met je kralen om ze op je naald te prikken . Veel gemakkelijker om ze op een viltenlapje te strooien . Bij de kralen altijd een suikerlepeltje bij de hand houden , zo kun je de rest kralen in je potje of doosje scheppen .
  De prachtige wolkleurtjes die er zijn dat was vroeger wel anders , meer in bedekte en sombere kleuren .
  Het is voor mij nieuw te horen dat lavendel goed is tegen de motten .
  Hoor ik Manders weer zingen , Er zaten twee motten in een ouwe sok ( was het wel een sok )Oh nee een ouwe jas .
  Leuk bedacht een minisokje met lavendel .
  Ik vind lavendel heerlijk en heb dan in de loop der tijd al heel wat lavendelzakjes gemaakt .
  Het muizentandje breien , een mooie afwerking . Er is toch een enorme hoeveelheid aan patronen .
  We kunnen nog steeds leren .
  Breiwerk afwerken , afhechten en in elkaar zetten van kleding dat is een vak apart . Lang niet iedereen is daar bedreven in . En de meesten vinden het t,minst aardige klusje van breiwerk .
  De juffrouw is vandaag heel streng en iedereen moet het keurig afwerken !

 3. Als je de foto’s ziet krijg je direct een vakantie gevoel. Lekker met je breiwerkje buiten zitten. Heerlijk ontspannend alleen met je hobby bezig zijn. Nog een paar dagen dan begint mijn vakantie ook. Hopelijk kan ik dan ook lekker buiten zitten met mijn breiwerkje of borduurwerk.

 4. Heerlijk al die kleine sokjes, heb er een zwak voor.
  En nog meer mooie technieken aangeleerd.
  In een heerlijke omgeving dat moet wel fijn zijn.
  Elma, van die wol wist ik nog niet, bedankt voor de tip.
  Ook leuk voor mijn mini mini sokjes of bij knuffeltjes zoals Lodewijk.

 5. Een leuk plaatje, al die breisters in de vrije natuur. Het weer moet wel een beetje meezitten……
  Vandaag zou buiten breien niet erg lukken, lijkt mij. Ik ben in ieder geval al twee keer nat geregend….:-))

 6. Heerlijke vakantie zo. Bezig zijn met je hobby tussen allemaal gelijkgestemden.

 7. @gerrie : leuk je overal terug te lezen!!!
  wat is icord???op internet zie ik een soort gepunnikt iets…hier lijkt t iets anders…
  wat een leueke kleuren zeg oor die lavendelzakjes ,maar wel vergevordere breisters zo te zien met die blokje breien. prachtig ik hou van muizentandjes!!

 8. Leuk zeg zo’n week met medestanders , lekker breien en kwebbelen , samen eten en zo , toppie!!! Ik vraag me af wat er met die sokjes gaat gebeuren? En ik zie bijv de dame met de strohoed zitten breien , krijg je dan niet vreselijk last van rug en schouders , als ik zit te handwerken moet ik steun in de rug hebben en de schouders los laten hangen , maar dan nog gaat het fout soms , pijn stijf en geen sprake van dat ik dan de andere dag weer kan gaan handwerken.
  Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die er zo aan toe zijn of doe ik gewoon iets verkeerd?…
  Mooi zeg ook die werkstukken in kaneel/kerrie/groen!
  Marlies

 9. @Gerrie, ik heb al jaren levendelzakjes in de kast liggen, ook tegen de motten.
  @Hilda, tussen de buien door, kan je altijd in de tuin zitten!:-)
  Vandaag is hier nog geen druppel regen gevallen!
  @Josefien, ach gut, jullie hebben alle regen van vandaag gratis en voor niks ontvangen!:-)
  @Hilly, I-cord… hier is een videofilmpje:
  http://video.google.nl/videosearch?hl=nl&q=I-cord+knitting&um=1&ie=UTF-8&ei=FcxhStzcLcnB-QaB8OGkDw&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=4#
  @Marlies, ik kan niet in zo’n luie stoel handwerken, zou in slaap vallen!:-)

 10. Het is mooi om de resultaten te bekijken van 1 week samen breien in de natuur.Het resultaat mag er wezen.
  Marlies ik voel met je mee,heb van al het handwerken[breien,borduren,haken en kantklossen]al de 2e vastzittende schouder opgelopen.Na een dikke jaar fhysio kan ik gelukkig weer borduren en kantklossen.Helaas gaat breien nog steeds niet goed.Ben al een jaar met een sjaal bezig ,maar nog steeds niet af.Als jullie weten wat ik in m’n leven al heb gebreid is dit voor mij heel frustrerend.
  Toch ben ik al lang blij dat het borduren en kantklossen nu weer goed gaat.
  Wil hiermee zeggen dat breien toch wel heftige reacties op je nek en schouderpartij geeft.Ook ik heb er nog steeds geen oplossing voor,al met af en toe de pennen even neerleggen kan wel eens willen helpen.Maar echte breisters gaan gewoon lekker door.

 11. @Truus dinsdag ligt een breiwerkje met de rondbreinaald klaar en leer ik je de Duitse methode en je zult geen last van nek en schouders hebben. Saskia geeft deze tip ook.
  Voor dat het herfst is moet het sjaaltje klaar zijn. In de auto of trein brei ik ook altijd met een rondbreinaald, dat is veel veiliger. (kan ook in Camper)
  Elma

 12. Saskia bedankt voor de site,heb het al even bekeken.Met behulp van Elma moet het zeker lukken.Elma neem dinsdag m’n sjaaltje mee voor op de rondbreinaald.

 13. Hallo Saskia,
  bedankt voor dit bericht. Het bericht inspireerde mij om de sokken die ik op dit moment aan het breien voor manlief, bij de tenen af te kanten met de Kitchener Stitch. Dus ging ik voor de computer zitten met het breiwerk in de hand, goed luisteren en kijken, en warempel de uitleg was goed en het resultaat was nog beter. Wie zei er toch ook weer dat computers dode dingen zijn die je niet kunnen leren iets met je handen te doen? Ik in ieder geval niet!!!!!!
  Nogmaals mijn hartelijke dank.
  Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *