Uitstervend erfgoed

Het is niet de eerste keer dat Staphorst op mijn blog voorbij komt. Kijk bijvoorbeeld eens bij deze log, of hier, of hier. Het is een willekeurige selectie uit de diverse logs over Staphorst die de afgelopen jaren passeerden.

Het magazine Buitenleven trekt in het juli- augustusnummer 2009 zes pagina’s uit voor het uitstervend erfgoed. Een mooi verzorgd artikel. Hendrikje Slager (71) uit Rouveen draagt haar hele leven al de traditionele kleding en vindt het nog steeds mooi. ‘Maar jonge mensen vinden het niet praktisch, die dragen liever burgerkleding.’ Hendrikje vertelt enthousiast over haar kleding. Momenteel is ze in de lichte rouw vanwege het overlijden van een goede kennis. ‘Daarom mag ik twee maanden geen kleding dragen waarin rood of oranje is verwerkt.’ De kraplap die ze nu draagt is gemaakt van zwarte stof, bedrukt met bloemetjes in blauw, groen en paars. ‘Maar er zijn veel soorten hoor. Als de ondergrond maar zwart is en de bloemetjes niet te groot en lekker kleurig, dan is het goed.’ Sommige stoffen zijn extra mooi gemaakt door het bekende Staphorster stipwerk. Het allermooiste goed is gereserveerd voor de kerk op zondag. Hendrikje vertelt: ‘Vroeger had je de Dikke Boeren. Dat waren rijke boeren. Ze hadden het meeste land en vee en hun vrouwen droegen de mooiste kleren. Er waren vrouwen die alle 52 zondagen een andere kraplap droegen. Die hadden de nieuwste stoffen. En ze hadden bijbels die met zilver waren beslagen en een dikke zilveren ketting hadden.’

‘Over twintig of dertig jaar is de Staphorster kleding uitgestorven’, zegt Alie Mijnheer-Visscher (67) uit Rouveen. Maar over belangstelling heeft de streekdracht de laatste tijd niet te klagen. De toekomst zal uitwijzen hoe het verloop van de dracht zal zijn.

Deze zomer zijn de Staphorsterdagen op woensdag 22 en 29 juli en 5 augustus. Op die dagen zijn er veel mensen in klederdracht en is er vanaf 10 uur ’s ochtends van alles te zien en te doen: rogge maaien en dorsen, demonstraties van oude ambachten, een mini-snuffelmarkt, een grote braderie, klederdrachtshows en diverse tentoonstellingen, bijvoorbeeld in de Museumboerderij.

12 gedachten over “Uitstervend erfgoed

 1. Heel leuk, vorig jaar net geweest. Geweldig trouwens de beschrijvingen van jasbeschermers op de website van de Museumboerderij, hier in ’t noorden zie ik ze ook weleens voorbij komen!

 2. erg leuk blad is dat!! leuk dat jij er op deze manier weer een mooi stuk over schrijft…
  leuk ook van die jasbeschermer ,die had ik ook eens op mijn log…zij geven een beschrijving.
  ik geloof dat ik er nog nooit geweest ben…

 3. Staphorst is nog altijd een geliefde stop op onze reis naar het zuiden. Genieten doe je van de dames die je in klederdracht ziet.
  De textielzaken met hun mooie stoffen.
  Bij Vloedgraver stond een klein jongetje bij zijn vader die mij hielp met de effen stoffen van 2.40 breed die ik daar altijd kocht. Hij vroeg mij: Wat ga je daar mee doen. Het antwoord was: In stukjes knippen en dan weer aan elkaar zetten.Daar had hij geen antwoord op en kroop achter zijn vader.
  Dit zelfde jongetje (nu volwassen man) komt nu elk jaar met zijn moeder (in klederdracht) naar de textieldagen in de Borg Verhildersum met hun handel boerenkielen, petten, stoffen en de rode zakdoeken in de mooiste motieven (buusdouk).
  Elma

 4. Iedereen weer op stap richting boekhandel , afdeling tijdschriften .
  De moeite waard met zes pagina.s over een onderwerp waarin velen geinteresseerd zijn .
  Zo vaak heb ik Staphorster mensen gezien op de markt in Zwolle en in Giethoorn , maar. . .ik ben nog nooit in Staphorst geweest . Wanneer je naar het noorden rijdt vanaf Zwolle dan kom je er eigenlijk langs .
  Toen ik nog niet zo lang hier in het westen woonde ging ik vaak voor een weekendje naar Overijssel . Zo ging ik er eens met Prinsjesdag een wat langer weekend van maken . Op prinsjesdag zat ik s,ochtends vroeg in de trein richting den Haag
  Er zat een jonge vrouw uit Staphorst in dezelfde coupé , zolang is het al geleden , toen reden er nog oude treinstellen met afgesloten coupé,s
  De Staphorstse vertelde dat ze opweg was naar Prinsjesdag om de Goudenkoets te zien .
  Ze droeg geen klederdracht meer en daarom was ze geweigerd om met haar groep uit Staphorst mee te reizen in de bus naar de festiviteiten . Staphorst is altijd goed vertegenwoordigd op prinsjesdag .
  Zij hoorde er gewoon niet bij en moest maar zien hoe ze er kwam .
  Toen was Staphorst ook nog heel erg een gesloten gemeenschap .
  Vanochtend las ik op TV OOST dat er a.s. Woensdag een uitzending is uit Staphorst , dat is dan op verschillende uren van de dag . Web-cam beelden en verslagen .

 5. Ik zou er het liefst op een gewone dag naar toe willen, maar misschien zie je dan geen mensen in klederdracht.

 6. @Maaike, nog niet zo lang geleden zag ik in mijn stadje een fiets geparkeerd met zo’n mooie kleurrijke jasbeschermers!
  @Hilly, ik herinner me de log nog! Het is zo jammer dat jij je blog in de prullenbak hebt gegooid! Iets te impulsief gehandeld!?
  @Elma, leuk verhaal! Ik ben nog nooit in Staphorst geweest. Het staat al erg lang geduldig op mijn lijst!:-)
  @Gerrie, wij kunnen elkaar de hand geven, ook ik ben er nooit geweest.
  Wel erg hard om die ene dame buiten de groep te sluiten!
  @willy, ik denk dat je dan ook dames in dracht ziet, alleen veel minder.

 7. Ik heb ooit in een handwerk/vrouwenblad gelezen hoe die jasbeschermers gemaakt werden , maar welk blad was dat ook maar weer???? Ariadne , Margriet , Libelle??? Denk denk denk…..
  Jaren geleden was de stoffenwinkel van Stegeman in Rouveen ook nog bemand/bevrouwd door dames in dracht , jammer wel dat het allemaal teloor gaat , maar ja zo is het leven , ook in Rouveen , Staphorst en Volendam en zo , en wat eenmaal weg is….
  Marlies

 8. @marlies, tja, wat weg is, komt niet meer terug!
  In Libelle heeft de beschrijving van de jasbeschermers gestaan. Mooi dat het nu standaard op de website van de museumboerderij staat.

 9. Al jaren ben ik geinteresseerd in klederdrachten en door dat er een poosje een mevrouw uit Staphorst bij ons in het verpleeghuis heeft gewoond,is de belangstelling alleen maar gegroeid.Dit was mijn kans om alles eens van heel dichtbij te kunnen bekijken,ik vind het geweldig!!Graag zou ik in het bezit komen van kleding en aanverwante spullen;wie kan mij helpen

 10. @Angre, stuur me een berichtje via het mailformulier zodat ik je e-mailadres heb en antwoord kan geven.
  Het mailformulier vind je linksboven op mijn blog.

 11. Doordeweeks zie je heel veel vrouwen in klederdracht. Maar vooral ook op zondag zijn er veel vrouwen in dracht in de kerk. Dan hebben ze het zilveren oorijzer en de bijbehorene kap op, wit of lichtblauw (rouwdracht).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *