Groeimeter merklappenboek I

Het nieuwe fototoestel ligt klaar, de merk- en stoplappen zijn tevoorschijn gehaald, stapels boeken over het Burgerweeshuis in Amsterdam worden doorgenomen; eindelijk kan ik zeggen dat het begin voor het merklappenboek is gemaakt.

In het merklappenboek zal de geschiedenis te lezen zijn over circa tien merk- en stoplappen, die afkomstig zijn uit één familie. Een aantal van deze lappen zijn gemaakt in het Burgerweeshuis waar de meisjes een gedegen opleiding kregen.
Er wordt een merklap op patroon gezet door Loes de Kleuver, die al eerder voor mij patronen maakte. Manlief heeft het archiefonderzoek voor deze merk- en stoplappen in het archief van Amsterdam al een aantal jaren geleden afgerond. Nu zal hij de fotografie op zich nemen. Ik ga proberen om een goed en overzichtelijk verhaal te schrijven. Eva Behrens doet mij een groot plezier om zorg te dragen voor de correcties.

Van tijd tot tijd zal ik op mijn weblog aandacht besteden aan de groei van het merklappenboek. Nu gauw verder met informatie vergaren over het Burgerweeshuis. Ik heb er zin in! Mijn boekhandel houdt voor mijn nieuwe boek een plekje vrij in zijn etalage! Mooi vooruitzicht!

In de rechter kolom heb ik Groeimeter merklappenboek als een nieuw onderwerp toegevoegd. Telkens als er een log over de vorderingen van het merklappenboek is verschenen voeg ik de link toe.

40 gedachten over “Groeimeter merklappenboek I

 1. Hartstikke leuk Berthi om te volgen en wat een werk zal dat voor jou en manlief zijn. Wel fijn dat je samen kunt werken hieraan !!
  En genoten van de kimono docu???Ik heb de tentoonstelling gemist in de Kunsthal,maar een paar daarvan zullen naar het rijksmuseum gaan ,begreep ik…

 2. @Hilly, genoeg werk aan de winkel!:-) Maar we streven naar een mooi resultaat.
  Spannend hoe het uiteindelijk gaat worden. Ik heb geen idee hoe lang het gaat duren voordat het boek uiteindelijk klaar zal zijn.
  Ik moet de documentaire nog bekijken. Ik was naar een feest en heb Matthijs opdracht gegeven om het programma op te nemen!:-)
  Ontzettend jammer dat je de expositie in de Kunsthal hebt gemist. Zoals ik heb begrepen gaat de hele collectie kimono’s naar het Rijksmuseum.

 3. Berthi, heel veel succes met je boek, als we kunnen het kopen horen we het wel, neem ik aan.!

 4. We leven met je mee en ik wens je alvast heel veel succes !
  Zullen wij ons dan de komende tijd maar een beetje rustig houden? Er is dus al heel wat voorwerk gedaan en een lege plek beschikbaar in de etalage van je boekwinkel . Mooier kan toch niet .
  Wij zijn in blijde afwachting !

 5. @Lous, uiteraard hoor je dat als het zover is.
  @Gerrie, gezellig blijven reageren. Ik heb nog een lezing staan in augustus en de expositie in Roermond. Daarna ga ik me alleen bezig houden met het boekje en mijn weblog want die moet doorgaan. Misschien dat er iets vaker kortere logs zullen verschijnen.
  Blijde verwachting… zal het boek over negen maanden klaar zijn?:-)

 6. OO dit bericht vind ik eigenlijk veel leuker dan schoenen !!!;-))
  Veel succes met jullie(mooie samenwerking) project, zal heel interessant worden.
  Mijn vriendin haar oma is in zo’n weeshuis opgegroeid, jammer genoeg wist ze daar niets over te vertellen.
  Weet wel dat die oma atijd zat te borduren wanneer ze op visite was bij mijn vriendin.
  voor staks… alvast welterusten !!!

 7. Wat een klus, maar die ga jij zeker klaren!!
  Fijn dat je zo gesteund wordt.
  Succes

 8. spannend, spannend. heerlijk om met zo’n grote klus dicht bij je hart aan de slag te gaan. en mooi dat je steunpilaren om je heen hebt.
  succes!!!

 9. Leuk voor ons dat we dit allemaal op de voet kunnen volgen hier op jouw web-log.
  Succes!

 10. wat een drukke tijden is huize Smit, maar als de smederij zo bijft draaien ben ik ook blij. Succes en zie met spanning niewtjes tegemoet.

 11. Berthi wat leuk dat we regelmatig in je “boek” mee mogen kijken. Wel spannend hoor. We zijn zeer nieuwsgierig. Leuke opmerking van Basje.

 12. Natuurlijk gaan we je volgen en ik wens jou en je familie veel succes met dit nieuwe boek.
  En straks allemaal naar de boekhandel als het klaar is.
  Groetjes ELza.

 13. Hoi Berthi!
  Veel succes met deze onderneming (en dat het een onderneming is weet ik uit ervaring) enne…kun je niet alvast een vóórintekening organiseren?
  Bij gebrek aan tijd jouwerzijds voor je blogs tzt wil ik vanaf augustus wel af en toe iets leveren hoor! Beschouw dit niet als onbescheidenheid alsjeblieft, is echt als helpend handje bedoeld.

 14. Berthi, heel veel succes met jouw creatief proces. Ik meld me nu al aan voor een exemplaar van je boek, gesigneerd wel te verstaan!

 15. Leuk om zo het laatste deel van het traject via jouw blog te kunnen volgen!
  Heb je al bedacht hoeveel exemplaren de eerste druk wordt? Ik denk dat dit een bestseller wordt onder borduursters en blogsters.

 16. Berthi….nu komt er schot in de zaak !!!
  Je hebt een doel !!….k’zie je hopelijk in Roermond …..veel plezier in je werk..we zien het resultaat met spanning tegemoet…. maar eerst nog een proefdruk en correcties…of zijn jullie gelijk perfect?? Veel succes….dat moet toch een feest worden ?
  LIES

 17. Heel veel succes met jullie samen werking. Wat lijk mij dit leuk om dit samen te doen.
  Maar wat een werk ! Wij horen wel van de klap als het boek klaar is.

 18. @ine, dank je wel!
  @marian’ne m, de schoenen komen nog!:-)
  Jammer dat de oma niet zoveel kan vertellen over het weeshuis. Juist de verhalen van weeskinderen zijn zo waardevol. Maar zijn ze er niet, dan moeten we het doen met archiefmateriaal. Ik bof want ik kan wel gebruik maken van enkele familieverhalen die van dochter op dochter doorgegeven zijn!
  @Tijm, ik doe mijn best, samen met de anderen!
  @lheurebleue, wat de een niet weet, weet de ander! Zo hopen we elkaar aan te vullen.
  @Hilly, haha, ik wilde extra benadrukken dat de hele collectie naar het Rijksmuseum gaat!:-))))
  Nu staat het er drie keer!:-))))
  @Willy, voor mij tevens een stok achter de deur!:-)))
  @Basje, en ik ben blij met je reacties!
  @Hilda, af en toe een tipje van de sluier moet lukken!
  @Elza Nak, in eerste instantie zal het boek alleen bij mij te koop zijn omdat ik het in eigen beheer ga uitgeven. Het wordt voor mij te duur om het boek via de boekhandel te koop aan te bieden. Met uitzondering van mijn boekhandel, waar ik een regeling mee kan treffen.
  Het mangeldoekenboekje is ook alleen bij mij te koop. Dit boekje heb ik ook in eigen beheer uitgegeven. Ik verstuur het altijd per post. En sta ik op een textieldag ergens in het land dan heb ik het boekje altijd bij me. T.z.t. laat ik weten wat het merklappenboek gaat kosten en hoe het te bestellen is. Op dit moment heb ik daar geen zicht op.
  @Frouke, super dat je af en toe een gastlog wilt schrijven. Heel graag!!!
  Leuk dat jij samen met Mieke s nu al wilt aanmelden voor een exemplaar, maar laat ik eerst eens zorgen dat er een mooi boek van de pers rolt!
  @Saskia, op dit moment denk ik aan een oplage van 1000 stuks. Maar het zal ook afhangen van de kosten. Misschien worden het er meer!?
  @Lies, erg leuk om je te ontmoeten in Roermond! Het is een expositie waar jij veel inspiratie uit kunt halen.
  Lies, eerst schrijven, dan digitaal met foto’s de indeling maken, daarna naar de drukker om te kijken welke vorm het boek kan worden. En uiteraard komt er een proefdruk. Als je maanden intensief met een onderwerp bezig bent, ga je fouten over het hoofd zien. Gelukkig heb ik Eva die zeer ervaren en deskundig is.
  @José, als het eenmaal zover is, hebben we groot feest op mijn blog!:-) De champagne bruist dan het beeldscherm uit!:-)

 19. Berthi wat een geweldige prestaties worden in jullie gezin geleverd!
  Eline en Matthijs alsnog van harte gefeliciteerd met de mooie resultaten!
  Berthi voor jou begint het werk nu echt, maar voor jou en DH is er al heel veel werk aan vooraf gegaan en ik vind het een voorrecht om de vorderingen te kunnen volgen.
  Ik vind het ook heel erg fijn dat Eva het correctiewerk wil doen, wat een mooie samenwerking.
  Ik wens jullie er heel veel succes mee en ook heel veel genoegen.

 20. Ik kijk met heel veel interesse uit naar het boek, fijn dat je ons laat meegenieten met de voorbereiding. Na het kantklossen krijg ik nu het borduurvirus te pakken met name voor de merklappen.(had ik maar niet zo dicht naast Hilda moeten gaan zitten met Praten en Breien) Veel succes met je boek.

 21. Na dat er al zo veel gezegd is wil ik ook nog een duit in het zakje doen.
  Berthi is wens je veel schrijfplezier en prachtig dat je ons mee laat genieten van je vorderingen. Fijn dat Eva je ook nog kan helpen met de correctie.
  Het is een uniek bezit een dergelijke verzameling uit één familie. Wij kijken uit naar je boek.
  Elma

 22. Hoi Berthi, ‘k heb het op dit moment superdruk, maar lees wel bijna iedere dag even mee. Dit bericht vind ik heel goed nieuws, ongezien kan je voor mij vast een exemplaar reserveren!
  En het moedigt me aan om mijn halve verhalen voor je log eens af te ronden, als reserve voor als je het te druk hebt.
  Succes en vooral ook veel plezier er mee!

 23. Dank je wel voor alle lieve bemoedigende woorden!
  @Josefien, o heerlijk, we kijken met z’n allen uit naar je gastlogjes!
  Nog even er hard tegenaan en dan vakantie…
  Ik zie je wellicht in Roermond!

 24. Hoi Gigi,
  Leuk om een reactie van je te lezen. Natuurlijk houd ik je op de hoogte. Het zal nog wel eventjes duren voordat het merklappenboek er is, maar ik beloof je dat we gaan proberen om er echt iets heel moois van te maken.
  In grote lijnen zit het in mijn hoofd!

 25. Heel veel succes ermee, ik wacht met spanning op het eindresultaat en blijf het tot dan zeker volgen
  Petra

 26. Berthi, jouw natuurlijke schrijfstijl staat garant voor een prettig leesbaar boek, in mijn boekenkast is dan ook al een plaatsje voor je boek gereserveerd. Ik hoop eerlijk gezegd dat je door jouw boek een nieuwe groep potentiele merklapliefhebbers aanboort, het onderwerp leent zich er voor! Heel veel succes en plezier met het schrijven en heerlijk dat je ons op de hoogte houdt, zo kunnen we alvast voorgenieten!

 27. @Petra, leuk om een reactie van je te lezen.
  Ik heb net je schitterende poppenhuizen bewonderd! Wat gaat daar een hoeveelheid tijd inzitten, maar al het werk wordt beloond met een fantastisch resultaat.
  @Maaike, dank je voor de lieve woorden.
  Ik heb er veel zin in en wil erg graag een mooi resultaat neerzetten waar de borduursters wat aan hebben, maar ook de mensen die graag achtergrondinformatie lezen.

 28. Berthi, ik hoop dat je ook gaat vertellen hoe je nu bent gekomen tot het verzamelen van merklappen, hoe de liefde hiervoor is ontstaan. In verschillende boeken en catalogi vertelt de merklapliefhebster hoe ze tot een verzameling is gekomen (Felicia van Deth, Marian Soss) en persoonlijk vind ik dat altijd heerlijk om te lezen, uiteindelijk is er altijd een punt waarop je begint met verzamelen en iets mooi te vinden. Jij zult dat ongetwijfeld ook hebben!

 29. Maaike , de naam Felicia van Deth en ook haar man Guido heb ik vaak zien optreden met hun poppentheater .
  Prachtig was het , ik meen dat ze zelf haar poppen maakte . Na het overlijden van haar man heeft ze het theater alleen voortgezet .
  Leuk om zo,n bekende naam van weleer weer eens tegen te komen .
  Haar verzameling merklappen kan ik me niet zo herinneren .

 30. Hallo Gerrie, je hebt helemaal gelijk. Van haar verzameling merklappen is een tentoonstelling geweest in Markelo in Eungs Schoppe, een paar jaar geleden ook nog een korte tentoonstelling in Den Haag en daarbij kwam een catalogus uit en op haar verhaal daarin doelde ik. Haar verzameling merklappen kan minder bekend zijn omdat haar specialiteit toch bij het poppentheater lag. Toch is er wel een link, bij het zoeken naar stoffen voor de poppen kwam Felicia weleens meer mooie dingen tegen waaronder merklappen waardoor in de loop der jaren een collectie is ontstaan.

 31. @Maaike, in het mangeldoekenboekje vertel ik hoe mijn mangeldoekencollectie is gegroeid, maar om eerlijk te zeggen had ik er tot nu toe nog niet bij stil gestaan om dit ook te doen in het merklappenboek. Daarom goed dat je mij er attent op maakt.
  Ik noteer je opmerking in mijn notitieboek!
  Dank je voor deze reactie!

 32. Berthi, ik lees net dat je nu echt begonnen bent met je boek!! Geweldig!! En erg leuk om je vorderingen te kunnen bijhouden met je groeimeter. Heel veel succes er mee.

 33. ik heb een paar jaar geleden 3 spakenburgse mutsjes gekocht, ik weet alleen niet meer waar.
  Over de stijfsel: De poederstijfsel is nog te koop bij o.a. DA drogist.
  Hilda misschien mutsjes haken bij Praten en Breien, wanneer kom je weer?
  Ik ga binnenkort beginnen met een kralenbeursje breien een vriendin zal me helpen.

 34. borduren als je er eenmaal mee begint…. Wat een leuke weblog hebt u. Die servetten zijn natuurlijk helemaal te gek. Ik ben vandaag voor het eerst naar een borduurclubje geweest. Ik probeer nu voor het eerst een merklapje te ontwerpen.

 35. Dank u voor een leerzame webblad. Verschoon tog mijn Nederlands, ik ben Afrikaans en ken geen Nederlands, behalwe die wat ek op school geleerd heb.
  Ek schrijf een toneelstuk in’t Afrikaans over die lewe van vrouwe in die Britse konsentrasiekampe gedurende die Anglo-Boereoorlog van 1898-1903. Ek ben op zoek na kant-terminologie: wat noem mens een “bobbin” byvoolbeeld op Vlaams/Nederlands? Het die gare of draad ’n besondere naam? Is daar verskillende soorte naalde? Hoe heet hulle? Betsaat daar dalk een kant-woordenboek of woordenlijs?
  Enige informatie wat u my in hierdie verband kan meedeel sal baie hoog op prys gestel word.

  Die uwe
  Gerhard Venter,
  Baldwin, GA, VSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *