Jan Jansen in Museum het Valkhof

Jan Jansen staat nationaal en internationaal bekend als een topontwerper van designschoenen. Als geboren en getogen Nijmegenaar past een overzicht van 45 jaar schoenontwerpen met circa 160 designschoenen in Museum het Valkhof. De vormgeving werd verzorgd door Swip Stolk. Gisterochtend had ik een kleine twee uurtjes de tijd om deze tentoonstelling te bezoeken. Prachtig van opzet is de expositie en het geeft een goed overzicht van de schoenontwerpen. Het zijn designschoenen die nagenoeg allemaal draagbaar zijn.

Thick Needles (High), 1982. Jan Jansen: ‘Begin jaren ’80 mocht ik gebruikmaken van de faciliteiten van de United States Shoe Corporation in Taiwan voor mijn eigen ontwerpen. Een aantal vrouwen in de fabriek was aan het breien. Ik kreeg ineens een ingeving: ik ga schoenen en laarzen maken van dat handwerk! Uiteindelijk zijn er verschillende van deze ontwerpen in Europa en Amerika op de markt gebracht, met succes.’Felicitatiekaart van Viktor & Rolf
For Ever, 1989
Walking in a rose garden 2, 2003


Woody 3, 1971. In 1969 ontstaat de Woody-klomp. De klomp wordt gemaakt bij Knoek en Ros in Bunschoten, een dependance van de Timtur-fabriek in Waalwijk. Timtur produceert voor Mary Quant en Jan Jansen. De Woody wordt een van de meest gekopieerde modellen van Jan Jansen. In 1970 wordt de Woody grootschalig geproduceerd bij de firma Arthé in Purmerend. Omdat Arthé de vraag niet aankan, wordt de productie na drie jaar verplaatst naar Italië. De Woodies worden ook internationaal een groot succes.Mrs. Robertson, 1989

Jan Jansen en Swip Stolk – twee meesterontwerpers is nog te zien tot en met 30 augustus 2009. Eerder schreef ik over Jan Jansen in deze log.

25 gedachten over “Jan Jansen in Museum het Valkhof

 1. superschoenen…maar wat moet je nou weer aan bij zoiets????ben al zo’n ster in combineren ,maar erg leuk

 2. Heel leuk dat je over dit soort ontwerpers schrijft, Berthi! Ik kende Jan Jansen niet… wat een prachtige schoenen. Ze zouden nu nog steeds in het modebeeld zeker niet misstaan. Die Woody-klompen zou ik zo kopen :-))

 3. Ik moest in eerste instantie aan de wielrenner Jan Jansen denken, maar deze ken ik ook en hij heeft een hele mooie winkel op het Rokin in Amsterdam.
  Groetjes
  Ines

 4. Jan Jansen was bij mij bekend. Hij heeft inderdaad mooie modellen. De woody en de for ever zouden best in mijn gaderobe passen.

 5. Grappig die schoenen, vooral de roosjes zijn lief. Maar ik zou er niet op kunnen lopen. Deze lijken me meer voor echt smalle voetjes.

 6. Wat een leuke draagbare schoenen en tijdloos. Berthi kon nog even genieten in het Valkhof en dat met ons delen. De tijd van de hoge hakjes is wel voorbij, maar vind ze nog steeds prachtig. Af en toe kom ik naar beneden gestrompeld om dan maar weer gauw andere schoenen aan te trekken. De sandalen tijd vind ik prima, niks geen sokken of pantys
  Elma

 7. Ook heb ik breibeest ontdekt, wel een wilde naam voor een erge leuke site. Lekker rondkijken (op internet) op deze regenachtige zondag.
  Elma

 8. @marian’ne m, jij bent een vroege vogel vandaag!:-)
  Ik zag de prachtige documentaire Jan Jansen – een leven vol schoenen. Uitgezonden door Close Up van de AVRO. Helaas via het archief niet meer te zien. In Museum het Valkhof wordt deze documentaire gedraaid, maar dat vind ik te lang als je voor een museumbezoek komt.
  Vandaag komt de herhaling: Kimono. De schoonheid van eenvoud. Ned.2 om 18.15 uur. Prachtige documentaire.
  @Hilly, nog een vroege vogel!:-)
  De schoenen kun je overal bij dragen!
  Net als Amsterdam heeft Nijmegen een Jan Jansen winkel. Vrijdag, laat op de middag was er nog net tijd om snel de winkel binnen te wippen. Je weet nooit wat je tegenkomt tijdens de uitverkoop!:-))) En warempel, ik kwam iets tegen. Ik zal de schoenen binnenkort laten zien. Eerst uitvogelen of de schoenen echt perfect lopen, zoals men beweert.
  @Breibeest, de klomp is nog steeds te koop, zelfs voor een schappelijke prijs. In Nijmegen zag ik een klomp staan, prijs 95 euro. En volgens mij krijg je ook op de klomp nu 25%. Het is een variant op de afgebeelde klomp, in de kleur blauw!:-)
  @Ines, mooie winkel op het Rokin!
  @Hilda, hup, naar de Jan Jansen winkel!:-)))
  @ine, valt best mee!
  Is het gelukt om een Jean Paul Gaultier fles te bemachtigen?:-)

 9. ja Berthi, de fles heb ik!!
  Ik zag ook op de site van het Valkhof de aankondiging van de volgende tentoonstelling:
  over Katharina van Kleef en haar getijdenboek.
  Lijkt me ook heel mooi om te bezoeken. Dus genoteerd!

 10. @ine, mooi dat het gelukt is!
  Ik nam de flyer van de komende expositie over Katharina van Kleef al mee! Het zal zeker de moeite waard zijn.

 11. Mooie schoenen !
  Jan jansen was vaker in het nieuws .
  Ik keek hierboven vooral naar de mooie kleur combinatie For Ever 1989 .
  Vroeger mocht je nooit groen met blauw combineren en opeens veranderde dat .
  Dit model vind ik mooi , maar zal ze niet kunnen dragen , veel te laag over de wreef .
  De klompschoenen zoals ik ze zal noemen hadden we in de oorlog .
  Een wat dunnere houten zool en met wat smallere riempjes , kruislings over de voet . Er was een jonge man die gelijk opliep met ons naar school en hij droeg van die enorme dikke houten zolen .
  Wij vonden dat maar niks en zeiden altijd Kamphuis loopt op tafelpoten .
  Oh Berthi ik wilde net ook vertellen over de kimono . Een echte aanrader om dat te gaan zien .
  Als je in de knoop komt met je maaltijd neem dan voor deze ene keer je bord op schoot .
  Niks gedaan eigenlijk , of je mist iets van een klein kimono-onderdeel of je geniet niet volle teugen van je zondagse portie .
  De uitzending duurt een uur , dus ga ervoor zitten .
  Op teletekst pagina 228 is meer te lezen .
  Het voordeel van al de herhalingen op TV in de vakantie maanden is dat er vaak prachtige uitzendingen herhaald worden .
  Zo zag ik de Japanse lakkoker wel twee of drie keer , en dat is geen keer te veel .

 12. BERTHI EN ANDERE TEXTIELLIEFHEBBERS:
  Vanmiddag een docu op ned 2, over de KIMONO 18.00 CLOSE-UP

 13. Geweldig die tentoonstelling!! En hoe herkenbaar de modellen die je liet zien! Wat zal jij genoten hebben die 2 uurtjes!

 14. Vertel mij , hoe kom ik op redelijke wijze , gehuld in mijn kimono , naar het toilet ?
  Het was de moeite waard het weer eens te zien .
  De prachtig stoffen en geen wonder dat ze zo kostbaar zijn , door al de bewerkingen .
  Het bekende lijnenspel van de Sashiko motieven waren ook hier en daar in klein detail te zien .
  De weefster droeg een kimono met duidelijke Sashiko patronen .
  Jaren geleden stond in het maandblad VORSTEN een reportage over de Japanse Keizer gehuld in een ingewikkeld kunstig vouwwerk .
  Toen moest ik de Keizer maar uit mijn huis doen , vond ik .
  En toch vanwege het prachtige vouwwerk in een enorme volume van meters en meters stof , had ik later wel een beetje spijt .
  Wij kennen allemaal de hier gebruikte badmantels in kimono model .
  Je kunt je er zo fijn mee omhullen .

 15. O Gerrie, schitterend je opmerking. Nou krijg ik allemaal visioenen van kimonodraagsters met hoge nood.
  Staande…..
  nee ik zeg niks meer :-)))

 16. Maar de kimono’s waren prachtig. Ook leuk om te zien hoe jonge vrouwen toch weer teruggrijpen naar oude tradities.

 17. @Gerrie, ik kom net thuis van een feest en heb Matthijs opdracht gegeven om het voor mij op te nemen. Ik ga het dus nog kijken.
  @marian’ne m, o, ik heb de schoenen, met hak uiteraard, net uitgedaan! Ik moet nog een foto maken. Morgen als het licht beter is…
  De schoenen zit perfect, maar of ik er een dag op kan winkelen…

 18. Wij kochten de houten klompen al toen ze gemaakt werden in de “schuur” in de Zuidoostbeemster. Leuke tijd was dat.

 19. Wij kochten de klompen al toen ze gemaakt werden in de “kippenschuur” in de Zuidoostbeemster. Leuke tijd was dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *